کردها، ترک‌ها، داعش و گروه‌های مسلح ضد دولت همگی با اشغالگری ترکیه در شهر جرابلس همراهی می‌کنند. اینها برگه‌های آمریکایی هستند که نقش‌های متفاوتی را در سناریویی که از چند روز پیش آغاز شده، ایفا می‌کنند.

اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیستسرویس جهان مشرق - جو بایدن معاون رئیس‌جمهور آمریکا اعلام کرد که نیروهای ترکیه را بعد از پایان مبارزه با داعش از سوریه خارج نخواهد کرد و تا هر زمان که نیاز باشد این نیروها در سوریه حضور خواهند داشت. افزایش تدریجی لحن ترکیه در توضیح اهداف عملیاتی هم به جایی رسید که وزیر دفاع ترکیه اعلام کرد که ارتش این کشور در منطقه‌ای امن باقی خواهد ماند و تا زمانی که گروه‌های ارتش آزاد نتوانند تسلط خود را بر تمام این منطقه به دست بیاورند، از آن عقب‌نشینی نخواهد کرد.

اوضاع دیگر مربوط به توزیع نفوذ در سوریه بین متحدان واشنگتن می‌شود که رقیب یکدیگر هستند. معارضه مسلحانه در حومه شمالی حلب، کردها و دولت کردها در شرق فرات، ارتش ترکیه در آستانه حلب و در منطقه امن در نوار مرزی بین عفرین و جرابلس که برای مهار کرد ها در این منطقه مسلط شدند. ارتش سوریه نیز در این عرصه حضور دارد و به همراه ایرانی‌ها و روس‌ها در حلب اولین خط تماس مستقیم با "ارتش ناتو " را تشکیل می‌دهند.
 
تمامی شاخص‌های موجود مخالفان دولت و ترک‌ها را تشویق می‌کند که پیشنهاد روسیه برای آتش‌بس 48 ساعت در هفته را در حلب رد کنند. استفان دی مستورا میانجی بین‌المللی دیروز جواب مخالفان مسلح را دریافت کرد، وی چاره ای پیش روی خود غیر از استعفا یا انتظار برای ریاست جمهوری هیلاری کلینتون در سال آینده و آغاز دور جدیدی از مذاکرات ژنو ندارد. آمریکایی‌ها و ترک‌ها ترجیح می‌دهند جنگ برای فرسایش روسها و سوری ها ادامه داشته باشد، به همین علت بعد از جرابلس به سمت منبج و الباب و سپس حلب می روند.

موضوع اشغالگری تدریجی آمریکا و ترکیه در حومه شمالی حلب فراتر و دورتر از ایجاد منطقه امن است که بین ترک‌ها و آمریکایی‌ها مورد توافق قرار گرفته است.  منطقه عین العرب 90 کیلومتر از عفرین کرد نشین در غرب فاصله دارد و فاصله بین جرابلس تا شهر الباب نیز بالغ بر 50 کیلومتر است. شاید ترک‌ها می‌خواهند در ادامه عملیات خود را به سمت حلب گرایش دهند، آنها به داعش دستور دادند که از شهر جرابلس عقب‌نشینی کرده و نیروهای خود را به همراه گردان های الخلافة که بالغ بر 5 هزار نفر از نیروهای ویژه هستند، تجمیع کنند.

داعشی ها عملیات خود را از طریق خطوط امدادی ارتش سوریه در خناصر به سمت شهر حلب آغاز کرده و  نیروهای خود را برای حمله به فرودگاه کویرس بسیج کرده اند. این فرودگاه منطقه است که چندین یگان از نیروهای ویژه تحت رهبری سهند سهیل النمر در آن مستقر هستند. این نیروها نقش محوری در مقابله با جیش الفتح ترکیه در منطقه آکادمی‌های نظامی ایفا می‌کنند. منطقه آکادمی جایی است که نقطه حساسی در عملیات بستن شکاف الراموسه در جنوب حلب به شمار می رود و نیروهای حزب‌الله لبنان و جمعیت النجباء و مستشاران سپاه پاسداران ایران نیز در آنجا حضور دارند.

شهر سوری جرابلس بعد از امپراتوری عثمانی مجدداً تحت اشغال مستقیم ترکیه درآمده است. توافق ترکیه و آمریکا برای اشغال جرابلس بعد از سه سال کشمکش بین باراک اوباما رئیس‌جمهور آمریکا و رجب طیب اردوغان همتای ترک وی به دست آمده و در نهایت ترک‌ها ارتش خود را به سوریه ارسال کرده اند. البته آمریکایی‌ها می‌خواستند از این نیروهای زمینی بر ضد ارتش سوریه استفاده کرده و شمال این کشور را از دمشق بگیرند تا منطقه امنی را برای گروه‌های مسلح ایجاد کنند که تحت دستور سرویس‌های جاسوسی آمریکا فعالیت می‌کنند.

پنتاگون طرح خود را بار دیگر از طریق عملیات سپر فرات احیا کرده و تمامی بازیگران از میان رقبای ارتش سوریه را تحت چتر پوشش خود گرفته است. کردها و ترک‌ها و داعش و گروه‌های مسلح ضد دولت همگی با اشغالگری ترکیه در شهر جرابلس همراهی می‌کنند. اینها برگه‌های آمریکایی هستند که نقش‌های متفاوتی را در سناریویی که از چند روز پیش با ورود 15 تانک ترکیه تحت پوشش مشترک هوایی آمریکا و ترکیه به اراضی سوریه آغاز شده، ایفا می‌کنند.
 
اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست 

تركيه و دم خروس ادامه وابستگی به آمریکا
ترک‌ها در نشست شورای وزیران خود در 20 آگوست گذشته عبور از مرزهای سوریه و ترکیه از منطقه قرقمیش از محورهای شمالی و غربی را به تصویب رساندند . آنها اخیراً با ایفای نقشی که آمریکایی‌ها سه سال پیش به آنها پیشنهاد داده بودند ، موافقت کرده‌اند. باراک اوباما در آن زمان از ترکیه خواسته بود که در سوریه مداخلة نظامی کنند. وی این موضوع را چند ماه پیش در مصاحبه مشهور خود با روزنامه آتلانتیک اعلام کرده است.
 
پذیرش این پیشنهاد از سوی ترکیه مشروط به همراهی نیروهای آمریکایی با یگان‌های آن‌ها بود. آمریکایی‌ها در آن زمان این موضوع را رد کردند، به همین علت پروژه موقتاً تعطیل شد تا اینکه برگه کردها روی کار آمد. جوزف فوتیل ژنرال آمریکایی و فرمانده منطقه مرکزی وقتی با رجب طیب اردوغان دیدار کرد، مهلت ارائه شده به اَردوغان برای خارج ‌کردن داعش از حومه شمالی حلب بنا به درخواست آمریکایی‌ها به پایان رسیده بود. وی در آن زمان به اَردوغان اعلام کرد که پنتاگون از عملیات کردها در غرب فرات حمایت خواهد کرد، موضوعی که جزو خطوط قرمز ترکیه به شمار می‌رفت.
 
ترک‌ها معتقد بودند عبور کردها از سمت شرق رود از طریق سد تشرین به سمت منبج تنها برای ایجاد یک رژیم کردی قابل مهار و وابسته به آنکارا در ابعاد اقتصادی و سیاسی صورت نمی‌گیرد. آنها پیش از این چنین رژیم وابسته را در قبال کردستان عراق تجربه کرده بودند، به گونه‌ای که کردستان نفت خود را از طریق بندر جیحان ترکیه به فروش می‌رساند و اموال این منطقه در بانک‌های استانبول قرار دارد، حتی ایستگاه‌های انرژی و شبکه‌های برق کردستان عراق نیز از طریق یک دکمه در استانبول قابل خاموش کردن است.
 
اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست 

ابهام و تزلزل در نقشه های متوالی آمریکا برای شمال سوریه
روزنامه السفیر لبنان نوشت: تصمیم آمریکا در حمایت از حزب کارگران کردستان در سوریه و حتی تهیه قایق های انتقال سلاح‌های مبارزان کرد از طریق فرات از دیدگاه ترک‌ها آغازی برای ترسیم حیاط‌ خلوتی جهت حزب کارگران کردستان در سوریه برای افزایش فعالیت‌های مسلحانه آنها در مجتمع‌های مسکونی کردی در جنوب آناتول به شمار می رود که جنگ شهری واقعی از یک سال پیش در آن در جریان است و باعث تخریب گسترده دیار بکر و نصیبین و دهها شهر و روستای کردنشین شده است. ترکیه این موضوع را اشاره به تجزیه خود می‌داند.

در همین راستا ترک‌ها با نیروهای سپر فرات بعد از مدت‌ها ممانعت تسلیم مطالبات آمریکایی‌ها شدند. عملیات کنونی تولید یک تفکر قدیمی از ایجاد منطقه امن بود که ترک ها و آمریکا بر سر آن به تفاهم رسیده‌اند، اما مهم‌تر از آنچه که در میان نیروهای سپر فرات وجود دارد، توافق ترکیه و آمریکا برای ورود به داخل سوریه است، چنانچه این توافق در اوج کشمکش ها و تهدیدهای مطرح شده در رابطه با اختلافات آمریکا و ترکیه به دست آمده است، تحلیل‌هایی که حتی اعتقاد داشتند بعد از انجام کودتای ناکام در ترکیه، آنکارا از محور ناتو به سمت محور ایران و روسیه گرایش پیدا کرده است. این همگرایی در درجه اول به ضرر سوریه است و به‌صورت ویژه کردها از آن متضرر می‌شوند.

جرابلس و کلاهی که سر کردها رفت
کردها بار دیگر حد و مرزهای تکیه کردن بر آمریکایی‌ها و خوار و خفیف شدن متحدان آمریکا در لحظات سرنوشت ساز را آزمودند. معاون رئیس‌جمهور آمریکا به ترک‌ها گفته بود که کردها خروج از منطقه غرب فرات را آغاز کردند. وی تصریح کرد که واشنگتن به کردها اعلام کرده است که در صورتی که از مناطق غربی فرات عقب‌نشینی نکنند ، از حمایت آمریکا برخوردار نخواهند بود.
 
مقاومت کردها در برابر دیکته‌های آمریکایی‌ها زیاد طول نکشید. ریدور خلیل سخن‌گوی یگان‌های حمایت خلق کرد ها در این رابطه گفته بود نیروهای کرد از غرب فرات تحت فشارهای ترکیه و هر فشار دیگری عقب‌نشینی نخواهند کرد، چرا که خود را صاحبان این مناطق می‌کنند. اما در ادامه بیانیه کرد ها نشان‌دهنده عقب‌نشینی سریع آنها از لحن تند سخنگو بود.
 
اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست 
 
این بیانیه اعلام کرد که نیروهای کرد به زودی به سمت عین العرب عقب‌نشینی خواهند کرد، همین قایق های آمریکایی که پیش از این اسباب عبور آنها از فرات را فراهم کرده بود، بار دیگر آنها را از مناطق شرقی به سمت غرب منتقل خواهد کرد. کردها همچنین اختلالات ساختاری در جنبش قومی خود را متوجه شوند. آنها به این نتیجه رسیدند که مانند گذشته این قدرت را ندارد که پیروزی‌های خود را به دستاوردهای سیاسی برای خود تبدیل کنند.

تعهد جو بایدن در بازگرداندن کردها به شرق فرات دربرابر اَردوغان واضح و مشخص بود. 400 نفر برای شهر منبج کشته شدند و این نیروها به سمت عفرین حرکت کردند. آنها این موضوع را حساب نکرده بودند که آمریکایی‌ها کردها را یک برگه می دانند، نه یک متحد برای خود. تنها دولت ترکیه است که متحد قابل اطمینان آمریکایی‌ها است. به این ترتیب جنگنده‌های آمریکایی که پیش از این عملیات زمینی کردها در غرب فرات را پوشش می‌دادند، به حمایت از نیروهای ترک مشغول شدند که مأموریت اعلام شده خود را مبارزه با داعش و حزب کارگران کردستان نامیدند، این در حالی بود که داعش حتی یک گلوله به سمت ارتش ترکیه شلیک نکرد.

شکست کردها در عملیات سپر فرات محدود به نظر می‌رسد ، اما ایده‌ای که آنها برای باقی نگه داشتن نیروهای عربی همراه با خود در منبج اعلام کرده اند، نمی‌تواند جبران شکست های آنها را بکند. آنها بیش از 180 روستا را تحت سلطه خود گرفته و به سمت حلب و الباب حرکت کرده بودند . عشایر عربی و ترکمن نیز در صورت عدم عقب‌نشینی کردها و پیشروی ترک ها برای پر کردن خلا ناشی از شکست داعش به جریان های کرد کمک نمی کردند.
 
این در حالی است که ترکیه این خلأ را با گروه‌های تروریستی تحت مدیریت سرویس‌های جاسوسی خود نظیر «فيلق الشام» ، «استقم كما امرت»، «نورالدين الزنكي»، «لواء السلطان مراد الرابع»، «فرقة الحمزة»، و «احرار الشام» پرکرده است.

سیاست لبه پرتگاه کردها در سوریه و تلاش برای تحمیل رژیم کرد در منطقه مرزی ممتد از ملث ترکیه، عراق و سوریه از منطقه المالکیه در شرق سوریه تا عفرین و چه بسا دریای مدیترانه در غرب باعث شد ارتش ترکیه به همراه پشتیبانی هوایی ارتش آمریکا وارد شمال سوریه شود.
 
این ماجراجویی فدرالی برای اصلاح معادله سایکس پیکو صورت گرفت، اما تلاشی غیر حساب شده برای تعیین قواعد استراتژیک و ائتلاف‌هایی بود که همه استحکام آن را طی جنگ سرد آزموده بودند. این در حالی است که ارتباط آمریکا با رژیم‌های غیر دولتی تنها با هدف استفاده از آنها در بازی های بین‌المللی صورت می‌گیرد.
 
کردها با طرح فدرالی خود سعی کردن نوار سوری و عربی را در بلندی های آناتول مسدود کرده، اما تانک‌های ترکیه و نیروهای کلاه قرمز در جرابلس آنها را به پایان طرح خود رساندند. عملیات ترکیه ای سپر فرات  احتمالاً پیشروی‌های رژیم کردی به سمت غرب سوریه را متوقف کرده است ، اما پایانی برای پروژه کردها در سوریه نیست،  با این وجود یک شهر دیگر سوریه نیز از دو روز پیش تحت اشغال ترکیه قرار گرفت.

این حمله طرح فدرالی کردها را هدف قرار نداده بود، چرا که کردها هیچ نقشی در اطراف حلب ندارند، در سوی دیگر فدرالیته ای که هیچ کس غیر از شوراهای نظامی ساخته شده به دست کردها در تقابل با داعش آنها را تأیید نمی‌کند ، هیچ عمقی ندارد. آنها به این ترتیب تصمیم گرفتند از مرزهای ترکیه دور شوند تا جلوی درگیری با ارتش ترکیه را بگیرد. آنها از حرکت مستقیم از عین العرب به سمت جرابلس واقع در 30 کیلومتری نوار مرزی منصرف شدند و ترجیح دادند از طریق حومة شمالی حلب که منطقه‌ای عربی و مملو از جمعیت است ، به سمت عفرین حرکت کنند. این در حالی است که آنها ارتباطات عشایری قوی در آنجا ندارند و نمی‌تواند این عشایر را به سمت ائتلاف‌های فدرالی خود جذب کنند.
 اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست

تلاش آمریکا برای درگیر کردن کردها با دولت سوریه
تفاهم آمریکا و ترکیه پروژه کردها در سوریه را به صورت کامل متوقف نکرد، بلکه یک بار دیگر، آن را ترسیم نمود، چرا که کردها از تجدیدنظر در پروژه خود خودداری کرده بودند. به این ترتیب فدرالیته کردها از این پس از شرق فرات فراتر نخواهد بود و باید بپذیرد که رژیمی غیرمرتبط و شکننده با عمق کم و بدون ارتباط با عرصه داخلی ترکیه تشکیل دهد. پروژه کرد‌ها بعد از عملیات سپر فرات به پایان نرسیده است، اما کم‌رنگ‌تر شده و فروغ خود را از دست داد. به این ترتیب احتمال بالاتر این است که در صورت احساس ضعف دولت دمشق به سمت استان حسکه حرکت خواهد کرد، این روند آغازی برای باز کردن باب درگیری کردها با دولت سوریه در شرق است، این در حالی است که سیگنال های ورود ترکیه به جرابلس نیز وجود دارد.

چنین پروژه‌ای با مخالفت ملموس ترکیه مواجه نخواهد شد،‌ چرا که کردها همچنان ضعیف باقی مانده و در نواحی تنگ با عرض کمتر از 50 کیلومتر محاصره خواهد شد، آن هم در مناطقی که دشتی و باز هستند و دفاع از آنها در برابر هر نوع حمله زرهی مشکل است. با این وجود درخواست آمریکا برای انزوای کردها در شرق فرات، درخواست برای هماهنگی آنها با ترک ها و مهار پروژه آنها و اطمینان دادن به اَردوغان است. کردها در گذشته از تلاش برای ایجاد هماهنگی با ترک ها دست برنداشته بودند.
 
در همین راستا صالح محمد مسلم دو سال پیش دوبار به ترکیه سفر کرده بود ، اما ترک ها در نهایت به وعده‌های خود مبنی بر ‌انضمام کردها به ائتلاف یا به رسمیت شناختن حزب اتحاد دموکراتیک به عنوان بخشی از مذاکرات خلف وعده کرده بودند.
 
گرایش به سمت حسکه باعث نخواهد شد کردها در مدیریت داخلی خود برای فدرالیته عقب‌نشینی کنند، چرا که این احتمال وجود دارد که کردها بخواهند ارتش سوریه را در منطقه القامشلی محاصره کنند.
 
اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست 

تبانی با داعش در جرابلس
داعش نیز در سناریوی آمریکایی ترکی ایفای نقش کرد. این جریان یکی از قوی‌ترین شکست‌های خود در تاریخ نظامی اش در سوریه و عراق را تحمل کرد. در گذشته دهها تن از عوامل انتحاری برای جلوگیری از اخراج آنها از این شهر توسط گروه‌های مسلح وارد عمل می‌شدند، اما چهار روز پیش تقریباً بدون مبارزه، شهر را به تیپ چهارم السلطان مراد که زیر نظر سرویس‌های جاسوسی ترکیه اداره می‌شود، تحویل دادند تا محاصره قریب‌الوقوع شهر جرابلس آسان شود.  داعش که در گذشته تنها با عوامل انتحاری و بمب گذاری ها فعالیت می‌کرد ، حتی در درگیری های محدودی که پیش آمده بود، هیچ عامل انتحاری را در شهر جرابلس وارد عمل نکرد ، این در حالی بود که این شهر را کانون اصلی حضور خود در شمال حلب می‌دانست.

به همین علت بود که وزارت دفاع ترکیه عنوان کرد که عملیات سپر فرات هیچ تلفاتی را در میان نیروهایی کشور ایجاد نکرد. تنها 500 مبارز از میان گروه‌های ضد دولتی در انفجار بمب هایی که مین روب های ترکیه قادر به شناسایی آن نشده بودند، کشته شدند. داعشی ها با نیروهای مهاجم وارد درگیری نشدند و طی چند ساعت ناپدید شدند تا بار دیگر در منطقه الباب در نزدیکی حلب گرد هم آیند.
 
داعشی ها در حال عقب‌نشینی بیش از 260 نفر از حامیان دولت سوریه را به عنوان گروگان با خود بردند تا اشغالگران ترکیه در برابر عقب نشینی آنها مقاومت نکنند. به این ترتیب داعش که هیچ مبارزه‌ای را در جرابلس ترتیب نداده ، خود را در منطقه خناصر برای مبارزه با ارتش سوریه و متحدانش آماده می‌کند. به این ترتیب ملاحظه می‌شود که این گروه در طرح آمریکا برای فرسایش روس ها در حلب وارد شده و می خواهد این اقدام را از طریق تلاش برای قطع مسیرهای امدادی ارتش سوریه در خناصر انجام دهد.
 
اردوغان بالاخره نقشه آمریکایی‌ها را قبول کرد/ چرا ترکیه به کردها حمله کرد/ ماجرای تصاحب بی‌دردسر جرابلس چیست 

مواضع دمشق
مواضع دمشق به نظر می‌رسد انتظار است. اشغال جرابلس تنها با محکوم کردن از سوی وزارت خارجه سوریه و دعوت از متجاوزان برای هماهنگی با دولت دمشق در مسیر مبارزه با تروریسم همراه بود. دمشق که با اشغالگری مستقیم ترکیه در شهر جرابلس مواجه شده، بنا به درخواست روسیه شکایتی به شورای امنیت ارائه نکرد. احساس رهایی از پروژه فدرالیته کردها همچنان دیپلماسی سوریه را تحت تأثیر خود قرار داده است.
 
این در حالی است که سوریه بار دیگر بر ادامه درگیری‌ها با دشمنانش تکیه کرده است ، اما در شرایط کنونی ترک‌ها نقش مطلوبی را در پرونده کردها ایفا کرده‌اند. بیانیه ارتش سوریه در رابطه با حزب کارگران کردستان و حملات این حزب به شهر حسکه که چند روز پیش صادر شد را شاید بتوان عامل مشوق ترکیه برای ورود به جرابلس دانست.

دمشق چند روز پیش از آغاز عملیات از طریق روسیه از اقدام نظامی ترکیه مطلع شده بود و احتمالاً از طریق هیئت مشترکی از سرویس‌های امنیتی که طی چند روز آینده به استانبول خواهد رفت،‌ از سایر مراحل این عملیات اطلاع پیدا خواهد کرد.
بررسی‌های این هیئت احتمالاً شامل نتایج عملیات مذکور نیز می‌شود. روس‌ها همچنان در این رابطه سکوت کرده اند، این در حالی است که ارتش ناتو خود را به شهر حلب نزدیک می کند، شهری که روس ها برای پایان دادن به درگیری‌های آن و بستن درهای شهر به روی مخالفان مسلح در بخش شرقی ضرب‌الاجل تعیین کرده است. این ضرب الاجل در نیمه سپتامبر آینده به پایان می‌رسد.

ورود ترکیه به این عرصه اوضاع را پیچیده‌تر خواهد کرد ، ‌به ویژه اینکه این موضوع با نظارت آمریکا انجام شده است، این در حالی است که پیش از این آمریکا  عربستان و ترکیه را به صورت ویژه از طریق جیش الفتح مأمور ورود در این پرونده کرده بود. به این ترتیب اشغال جرابلس به معنی تقسیم مجدد نقش‌ها در سوریه است.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 58
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 31
  • ۰۱:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    من کاملاگیجم سوریه شده رینگ بوکس
  • ۰۲:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    متن خیلی پراکنده بود و انسجام نداشت حداقل رو نگارش کار کنید
  • شناس ۰۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    سوریه منتظر ظهور سفیانی هست.سفیانی هم گروه های تجزیه طلب کرد و‌هم ترک های اشغالگر رو‌نابود میکنه.ولی اخرش به دست سپاه امام زمان نابود میشه
  • سدره المنتهی ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    لعنت به این ایام ، عجب واقعه ای شده. برای رزمندگان مقاومت و اسلام دعا می کنم.
  • یا مهدی ۰۶:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    2 0
    کردها بازی خوردند اونم چه بازیی!! عاقبت فرمانبرداری از شیطان بزرگ آمریکا همینه
  • کیا ۰۷:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    اردوغان نوکر امریکاست وباید بعنوان گوشت قربانی تبهکاران تکه تکه شدن خویش و منطقه را اجرا کند چون هیچ چاره ای جز این ندارد ویا مرگ را بپذیرد؟
  • ۰۷:۰۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    درست عکس گفتی ترکیه از 2دوسال پیش برای امریکا گفت منطقه امن درست کنن ولی امریکا زیر بارنرفت بلاخره ترکیه از اختلاف دوقدرت ماهی گرفت
  • نادر ۰۷:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    با يك كودتاي ساختگي به راحتي ايران وروسيه را گول زدند وهم مشكلات خود را با روسيه حل كردند و به بهانه مبارزه باداعش وهمكاري با ايران وروسيه وارد خاك سوريه شدند وجرابلس راگرفتند و كم كم تا حلب ودمشق پيش خواهند رفت و روسيه با اين كارتركيه كنار مي ايد وايران تنها مي ماند
  • امیر ۰۸:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    این ترکیه همیشه به حلب نظر داشت و فکر کنم در نهایت جنگ بین ارتش سوریه و ترکیه سر حلب شکل بگیره... هرچی به مخم فشار آورم نشد یه تحلیل سیاسی بنویسم.. لامصب خیلی خر تو خر شده! خخخ
  • ۰۸:۱۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    غیر قابل اعتماد ترین کشور در منطقه ترکیه هست، سیاستهای نظامی ترکیه بیشتر غالب نژادی پرست دارد تا رویه ای در جهت صلح منطقه
  • ۰۸:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    3 0
    از تحرکات جنوب سوریه درکنارمرزاردن غافل نشید استان درعا بزودی اتفاقات بدی می افتد
  • ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    تکیه بیش از حد بر روسیه خطرناک است و با عنایت بر آگاهی خود روسها بر این مساله، سو استفاده آنها از شرایط پیش آمده و معامله بر سر آن دور از انتظار نیست.
  • ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 2
    چه کلاهی سر برادر پوتین رفت خخخخخخ بنده خدا فکر میکرد الان خردوغان رو میبره کرملین میکشه سمت خودش. ولی خوشم اومد کوردهای تجزیه طلب خوب خیت شدن. بنده خداها نمیدونن داعش غلام حلقه به گوش امریکاس و اگه پیشروی ای داشتن این امریکا بوده که به داعش دستور عقب نشینی داده. بیچاره ها توهم قدرت برشون داشته بود. حیف شد میخواستیم کورد کشون(از نوع تجزیه طلبش) راه بندازیم.
  • مرگ بر آمریکا ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    آمریکا با همه بازی میکند با کردها با داعشی ها با ترک ها با روس ها و با ساکنان بی پناه سوریه از دید شیطان بزرگ ، جنگ در این منطقه نباید تمام شود باید هر روز هرج و مرج و کشتار ادامه داشته باشد!!!! این کشور در یک منطقه بسیار حساسی واقع شده است و با توجه به حسابی که خیلی از کشورها برای آن باز کرده اند رنگ آرامش نخواهد دید. اول از همه اسرائیل بعد از آن ترکیه و عربستان و اردن و قطر و لبنان و مصر و روسیه و ایران وعراق و موذیانه ترین نقش را شیطان بزرگ بعهده دارد که دائما آتش جنگ را در این منطقه شعله ور میکند. اگر به نقشه دقت کنید در می یابید برای ایجاد آرامش برای اسرائیل سوریه نمیتواند آرام باشد !!!!! زیرا شیطان بزرگ حاضر است کل این منطقه نابود شود ولی امنیت اسرائیل تامین شود. تمام بازیهای دیگر هم همین مسیر را دنبال میکنند القاعده و طالبان و بوکوحرام و الشباب و صدها گروه خشن و وحشی که بدستور شیطان بزرگ از نامهای اسلامی استفاده میکنند، یک هدف را دنبال میکنند و آن حفظ امنیت اسرائیل است. همه کشورهای اسلامی باید درگیر جنگ و کشتو کشتار و آوارگی باشند تا فرصت نکنند با اسرائیل فکر کنند. و جالب این است که هیچکس فکر نمیکند که این وقایع و کشتارها از کجا آب میخورد و چه کسانی سود میبرند؟ این جنگ ها و کشتارهای بی هدف و بی فایده جز نابودی و تخریب منابع انسانی و اقتصادی و ملی ونظامی و فرهنگی و باستانی و.... هیچ سودی برای هیچ کدام از طرف های درگیر ندارد و منافع و زیرساخت های مسلمانان است که نابود میشود .
  • ۰۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 1
    به خدا اگه کشور ما از کردها هم در ترکیه ، هم عراق و هم سوریه پشتیبانی بکنه به نفع و صلاح مملکتمون خواهد بود . چون از یک طرف ترکیه هر روز بازی جدیدی درمیاره و از طرفی دیگر نمیتوان روی بشاراسد هم زیاد حساب باز کرد ، ولی پشتیبانی از کردها میتواند حاشیه امنیتی برای ایران به وجود آورد .
  • ۰۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    وضعیت درداخل سوریه از این هم بدتر است خیلی پراکنده و هرج ومرج و کشتار و تجاوز و خرابی و آوارگی و درد و رنج و مصیبت ....
  • ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    کردها راه خود را می روند چه آمریکا باشد چه نباشد. عملیات ترکیه در جرابلس ناشی از توافق ایران و ترکیه و سوریه است و کردها ابتدا باید به رژیم اسد یک گوشمالی بدهند همچنان که در حسکه دادند. ترکیه هم اولین ضربه اش را دریافت کرد ضربات بزرگترم خواهد چشید.
  • ۰۹:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    تحلیل برای دوستانی که گیج شدن؛ترکیه به دنبال دو چیز است تو سوریه 1_به قدرت رسیدن سنی مذهب در دولت سوریه و افول علوی مذهب ها 2_مهار کردها در شمال سوریه و جلوگیری از پیشروی کردها و وصل کردن کمر شمالی.ولی خودمونیم میترسم روسیه هم مارو رها کنه ایران تنها بمونه تو سوریه و از طرفی هم علائم ظهور نزدیک اس پیروزی از آن حضرت مهدی (عج )و یارانش است.وارث زمین بندگان صالح و شایسته است
  • ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    عارضم به خدمتت که کردا با یه اشاره آمریکا با فضاحت تمام کشیدند عقب. این جفتک پراکنی های جزئی هم جهت حفظ ظاهر طبیعیه.
  • ناشناس ۱۰:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    نقش ریاکارانه ترکها چرا گیجت کرده؟کمی روشن بینی لازم است تا بفهمی ترکها و آمریکا نقش شیطانی را در منطقه بازی میکنند.
  • ناشناس ۱۰:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    چه کلاهی ترکها سر ایران گذاشتند.با جنگ زرگری ترکها با آمریکا ایران فکر میکرد ترکها با آمریکا کنار نمی آیند.ضرر کننده اصلی ایران است.
  • ناشناس ۱۰:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    ایران بازنده اصلی در منطقه و ترکها برنده اصلی در منطقه.پیوند آمریکا و ترکها و اسرائیل مبارک باشه.
  • ۱۰:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    برای ما ادای تکلیف مهمه نباید شرمنده درگاه خداشد شرمنده امام زمان شد نباید شرمنده امام و شهدا شد نتیجه با خداست هرکس غیر از این فکر کنه و دنبال منافعی باشد حتما به آن نخواهد رسید
  • ۱۰:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    شما هم که همش همه چیز رو با مذهب قاطی میکنید . خطاب به ناشناس 39 : 09 کردهای ترکیه و سوریه هم سنی هستند ، پس چرا اردغان با اونها هم میجنگه ؟!! جریان چیز دیگریست . لطفاً اینقدر به جنگ های مذهبی و اختلافات مذهبی (لااقل در این فضای مجازی) دامن نزنید .
  • آرش ۱۰:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    این هم از روسیه ! دیدید از روسا غیرقابل اعتمادتر نیست دیدید چطور راه رو برای ترکیه باز کردند
  • ناشناس ۱۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    روسیه مارو رها نمیکنه و ان شالله و به یاری صالحان نصرت خداوند برای ما از طریق برادران کمونیست روس ادامه خواهد داشت . خداوند به هرطریقی بندگان صالحش را یاری میکند . مطمئن باش
  • پیروان ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    زن اول آمریکا، ترکیه است اگه اختلاف هم پیدا کنند و حتی طلاقش بدهد باز هم بهش نظر دارد. محور مقاومت باید از اتفاقات بعد از کودتای ترکیه درس بگیرد و فریب نخورد. برای مدافعان محور مقاومت اسلامی دعا می کنیم.
  • حسین ۱۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    اردغان =دروغ، فتنه
  • ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    دشمن داخلی یا منافق بدتر از دشمن خارجیست اخیرا برخی سایتهای معاند داخلی مانند ... آنچنان بر مخالفت زیرکانه بر محور مقاومت میکوبند که رسانه های معاند اینگونه نمیکنند مانند خوشحالیشان از شکستهای ارتس سوریه یا یاد کردن دولت قانونی سوریه با نام رژیم اسد/امپراطوری اسد حمایت رسمی از جدایی طلبان کرد با انعکاس عکسهای خاص و...لطفا پیگیری کنید که اگر باب شود این رفتار خود بخوانید حدیث مفصل از مجمل
  • ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    آخ گفتید.... انتظار ، انتظار انتظار ...
  • nejad kerman ۱۱:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    بنا بگفته تیری میسان روزنامه نگار وتحلیل گر فرانسوی مقیم سوریه . مطلبی نوشته بودند که در سال ۲۰۱۲یک جلسه محرمانه بین اردروغان و الن ژوپه فرانسوی اشکنازی صورت میگیرد برای تقسیم کردن سوریه . شمال سوریه برای عثمان ها و منطقه جنوب رقه ودمشق و درعا زیر سلطه فرانسه و غیر مستقیم سلفی های تکفیری در نتیجه رژیم اشغالگر در امان و و
  • حسین ۱۱:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    مشرق دوباره به جدول زدی نظر نازنین منو منتشر نکردی، باشه، از طریق تلفن به دفتر شما تماس میگیرم بعد میبینی نظر من منتشر شد میگی نه ، ملاحظه کن!
  • حسین ۱۲:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    (سایت مشرق )آقایی که کامنت را کنترل میکنه بعد انتشار میده، این ایمیل دوم بنده هست که در مورد تیتر این خبر که غیرقابل انتشار زده بودی،گفتم به شما کامنت من قابل انتشار میشه !!
  • مدافع حرم ۱۲:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    دوستان دقت نظر داشته باشید که ادای تکیف شرعی و الهی و شهادت امری نیست که نیاز به حمایت قدرتی داشته باشه مگه یاران امام حسین با علم به شهادت وارد میدان نشدند ولی در حالت کلی بهتره که با محاسبات دقیق تر عمل جهاد رو انجام داد ولی خود امر جهاد فصلالخطاب هستش به امید ظهور قایم ال محمد لبیک یا زینب
  • ماجد زبیدی از خرمشهر بی خرم ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    اون زمانی که ما حتی اسلحه سازمانی نداشتیم تونستیم مقابل 20 کشور متجاوز دفاع کنیم وهمه ی اینها بخاطر این بود که یک خدا داشتیم ویک امام ویک ملت الان هم به نظرم باید یکه وتنها بجنگیم تا کسی منت نکشه فقط خدا وبس
  • ممدوح ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    اخوان المسلمین نوکران بی برو برگشت آمریکا وبریطانیا هستند، نمونش همین اخوان المسلمین مصر وترکیه یادمون نره که خردوغان اخوانی هستش بزرگترین پروژه تقسیم خاورمیانه همین اخوان المسلمین بی همه کس هستند
  • مرگ بر اسرائیل ۱۲:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    1 0
    آخرین مرحله قبل از قیام سفیانی با تحرکات اخیر ترکیه امریکا وکردها رقم خورد .اوضاع سوریه متشنج میشود شعار دمکراسی و ایجاد امنیت در قالب لیبرال دمکراسی بزودی اجرایی میشود.حکومت عراق و سوریه فدرالی شده و ریاست اصلی استحاله تروریسم احتمالا به اردن میرسد وارد سوریه شده گروهای تروریستی را یکی پس از دیگری مثلا شکست میدهد و حکومت فدرالی در سوریه تجزیه شده برپا میشود .بقا ترکیه در سوریه تا کسب پیروزی تروریست های خوب داغ نگه داشتن تنور برای پختن نان سفیانی است.مرگ بر اسرائیل
  • ۱۲:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    نتیجه سواری دادن اردوغان به امریکا همین میشه بدبخت با اینکه کودتای امریکایی رو هم دید و ادای غرش رو برای امریکایی ها دراورد و به قول اذری ها مدام گفت آسارام کسرم (به طناب دار میکشم تکه تکه می کنم) اما الان بازم موش شده و در حال سواری دادن به اربابان امریکایی اش است.
  • ali ۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    یه ویرایش رو متن هات بزنی بد نیست. واقعا مشوش، پراکنده و نامفهوم بود.
  • ۱۴:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    09:01 اتفاقا تو توهم برت داشته که فکر می کنی کردها به آخر خط رسیدن ترکیه اگر می تونست داخل کشور خودش مقابل کردها کاری می کرد حالا تو کشور دیگری هیچ غلطی نمی تونه بکنه کلی تلفات میده و با رسوایی گورشو گم میکنه
  • ۱۴:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    10:25 ذوب شده ی ترکیه - ترکها کجا رو در اختیار گرفتن مناطقی که دست داعش بود - کردها تا حالا با داعش می جنگیدن اکنون با برادر بزرگتر داعش(ترکیه) می جنگن توکل بر خدا پیروز میشن
  • ناصر ۱۴:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    بهتره شما هم مقاله رو با صبر بیشتری بنویسی اولا کردها نه اینکه از منطقه خارج نشدن بلکه نیروهای بیشتری را وارد غرب فرات کردن(اخبار امروز و دیروز رو بخون) در کل این آخرین فرصت برای کردهای سوریه است که به حق حاکمیت خودشون برسن و فکر نمیکنم که به سادگی حاضر باشن با دخالتهای ترکیه عقب بکشن
  • ۱۶:۳۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    موش که لشکر کشی نمی کنه اخوی. موش می ره می خزه تو یه سوراخی صداش هم در نمی آد. اردوغان نمونه ی بارز یه سیاستمداریه که کاملا یه فکر منافع ملتشه. ما الان تو عراق و سوریه چیکار می کنیم؟ می خواهیم که داعش به مرزهامون نزدیک نشه و به تبع اون باعث نا امنی در داخل کشورمون نشه. اردوغان هم دقیقا اینکارو می کنه رفته تو سوریه جلوی کردا رو بگیره تا نزدیک مرزهاش نشن که این می تونه باعث فتنه بزرگتری داخل ترکیه بشه. اگر کسی ایرانی باشه و نه سر سپرده ی جای دیگری متوجه می شه که این حرکت اردوغان در راستای منافع ملی ما هم هست و بخاطر همین هم ایران تا اینجاش سکوت کرده.
  • علی ۱۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    اگر آمریکا نبود کردها همگی برده داعش بودند.اینقدر کرد کرد نکن.همه ما میدونیم که کردها رو آمریکایی ها از دست داعش نجات دادند
  • ۲۱:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    متنو که نخوندم فقط کامنت ها رو خوندم.ماشالله چقدر کارشناس سیاسی توی کشور داریم.حیفه واقعا از وجودشون استفاده نشه !!!
  • ۲۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    در جواب علی :خب ترکیه رو هم همین آمریکا گنده ش کرده یه لحظه پشتش نباشه بادش خالی میشه در حمله به سوریه با اجازه آمریکا و پشتیبانی اون این کار رو کرد
  • ۲۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    2 0
    اگر سامانه اس 400 که در لاذقیه است رو به کار بندازه چطور هواپیماهای ترکیه می تونن بیان تو سوریه؟
  • ۲۲:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    2 0
    چرت وپرت های سفیانی این وسط اح.....
  • nejad kerman ۲۳:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۷
    0 0
    حالا کار از کار گذشته . هیچ انتظاری از ترکها نباید داشت . آنهائی که مثل من فکر می کردند تغییراتی بعد از کودتای نافرجامی که توسط قدرت های استعمارگر هدایت شده .اردوغان خائن همراه با خون و سیاست غیر طبیعی و ناجوانمردانه اش که زندانی فرقه اخوان المسلمین می باشد. اردغان سیاستمداری نیست که بفکر منافع کشورش باشد شاید علی بابائی امپراطورعثمانی واری است که جیب خودرا پر از پول کند با دزدی فروش نفت ملت سوریه . ایران و روسیه ناجی این سلطان نمک نشناس با چه منفعتی .....
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۸
    0 0
    واقعاً شما پان ترک ها خسته نشدید از این همه تهدید و آرزوی قتل عام کردها؟! چند قرن است که این شعارهای قتل عام کردها و... را می دهید ولی نتیحه چی شد؟! یک بار برای همیشه به فکر یک راه حل منطقی برای زندگی مسالمت آمیز با کردها باشید! آخه شما پان ترک ها کجای دنیا رو گرفتید؟!
  • ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۸
    0 0
    تو تمام جنگ ها و گیروقوس های منطقه بعدازامریکا واسراییل یه ردی از ترکیه هست چون ترکیه توسط اردوغان به سگ امریکایی ها تبدیل شده.همینطوری نیرو وارد خاک سوریه کرده به بهانه داعشی که باشیر خودش بزرگ شده ولی هدف اصلی اردوغان اشغال خاک سوریه و اییجاد فشار براسد وهمچنین سرکوب کرد هاست.خدا اخر عاقبتمون خیر کنه باوجود این کشور های فاشیست و گرگ صفت
  • ۰۱:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۰۹
    1 1
    کردها همیشه ناارام و قوم گرا بودند و از بچه تا پیر انها با ارزوی کشور کردستان زندگی میکنند و همواره خودشونو برتر از سایرین میدونن و با قاچاقچی گری و قاچاق فروشی توقع دارند باهاشون برخوردی نشه و اگه برخوردی بشه اون برخورد رو ظلم نامگذاری میکنند
  • گرگین ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۱
    0 0
    همه اینا بازیه قراره ترکیه با سرکوب کردا جبهه جدیدی شمال حلب وا کنه تا بتونه داعش و القاعده رو ببره بالای ارتش سوریه و محاصره کنه. متاسفانه احتمال فریب خوردن ایران و سوریه و روسیه هست. اردوغان عقربه. دوست و دشمن نمیشناسه. بیچاره رزمنده ها
  • ۱۱:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۱
    0 0
    ی مورد دیگر هم به خواسته ترکیه اضافه کنید: افزایش قدرت ترکمن ها به احتمال زیاد تشکیل منطقه خودمختار ترکمن نشین در قسمتهایی از شمال سوریه
  • ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۱
    0 0
    از نظر ترکیه نژاد مهمه
  • ایرانی ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۲
    0 0
    درسته. کردها به زودی پدر داعش و پدر حامیان عیان و پنهان این وحشیها رو درمیارن.
  • محمد ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۱۴
    0 0
    مثل اینکه دوستان ایران رو دست کم گرفتن.اینقدر نگین روسیه یا غیره مگه روسیه چند وقته که وارد درگیری شده.مگر فراموش کردین .چند ساله ایران یک تنه جلوی همه اینها ایستاده و با استفاده از بخش کوچکی از توانش همه اینا رو سر در گم کرده و مقاومت جانانه حزب الله که زبانزد عالم است.حال اگر ایران اراده کند شک نکنید نسخه همشونو میپیچه.ما افراد بادانش بالا وفهیم و دلاور زیاد داریم و جای شکی نیست بوقتش اقدام لازم را خواهند کرد.
  • ۰۷:۴۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۷
    0 0
    با توجه به سابقه گرگ صفتی ترکیه و اردوغان جنایتکار مطمئن باشید ترک ها کاری نمی کنن که به نفع ایران و سوریه باشه،مطمئن باشید. همین که سوریه رو به این روز انداخته خودش شاهد این گرگ صفتی و درنده خویی ترکیه و اردغان هست. ترکیه اوضاع تروریست ها رو خراب دیده! خودش وارد عمل شده از اونا حمایت کنه! می خواد اوضاع جنگ حلب رو به نفع تروریست ها برگردونه!!! خیلی با آب و تاب از ورود ترکیه و شکست ترک ها حرف می زنید و تحلیل میکینید! امیدوارم ترکیه نا امیدتون نکنه!

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس