اولین سفر روحانی به آمریکای لاتین بعد از بیش از سه سال در حالی صورت می‌گیرد که مشخص نیست آیا این سفر رئیس‌جمهور، به اجبار و برای تحویل دادن ریاست دوره‌ای جنبش عدم تعهد بوده یا با اختیار و برای گسترش روابط.

سرویس جهان مشرق - مخالفان و موافقان دولت حسن روحانی، بدون شک اعتراف دارند که این دولت از جنبه‌های زیادی منحصربه‌فرد بوده است. البته برخی از این جنبه‌ها خواسته و مابقی ناخواسته.

از منظر سیاست خارجی، از جمله جنبه‌هایی که روحانی خواست تا در دولتش به شکل منحصربه‌فرد وجود داشته باشد، فرجام برجام بود که خیلی هم خبرساز شد و در باب آن سخن بسیار رفته و خواهد رفت اما در باب نتایج برجام، دولتی‌ها می‌گویند نتیجه برجام تقریبا هیچ بوده است.

آقای روحانی! سه سال دیر به آمریکای لاتین سفر کردید/ آیا سفر رئیس‌جمهور از روی اجبار بود یا با اختیار
حسن روحانی برای تحویل ریاست جنبش عدم تعهد به ونزوئلا رفت تا بالأخره اولین سفر رئیس‌جمهور به آمریکای لاتین رقم بخورد

یکی از جنبه‌های ناخواسته سیاست خارجی دولت روحانی، افزایش تنش‌ها با برخی کشورهای هم‌سایه مانند عربستان بود. دولت روحانی که یکی از اولویت‌هایش بهبود روابط با تمام کشورهای هم‌سایه بود، اتفاقاً در ماجراهایی مانند فاجعه منا و حمله به سفارت عربستان در تهران آن‌چنان شاهد قهر هم‌سایه‌ها بود که نه تنها آل‌سعود، و آل‌خلیفه در هم‌سایگی، بلکه آن‌طرفِ عربستان، کشورهای مهمی مانند جیبوتی و مجمع‌الجزایر کومور (که هنوز نمی‌دانیم نامش را «کومور» بنویسیم یا «قمر») هم رو از کشورمان برگرداندند!

یکی از جنبه‌هایی که ظاهراً روحانی به شدت می‌خواست دولتش در آن منحصربه‌فرد باشد و بلکه رکوردی برای خود به جای بگذارد، افزایش روابط با آمریکا تا حد ممکن بود؛ تا جایی که اوایل مهرماه سال 92 در نیویورک، رئیس‌جمهور وقتی اجازه ملاقات حضوری با باراک اوباما را پیدا نکرد، از درون خودرو و در حالی که به فرودگاه می‌رفت تا «سرزمین فرصت‌ها» را ترک کند، بالأخره فرصت پیدا کرد و موفق شد ارتباطی هرچند تلفنی با کدخدا برقرار کند[1]. این را می‌توان یکی از مصداق‌های آن جنبه‌های «خیلی‌خواسته» از منحصربه‌فرد بودن دولت روحانی دانست، چراکه این ارتباط میان رؤسای‌جمهور ایران و آمریکا اولین بار بعد از انقلاب اسلامی بود که اتفاق می‌افتاد و روحانی خیلی مفت و مجانی چنین امتیازی را، دو دستی تقدیم اوباما کرد.

سابقه روابط ایران با آمریکای لاتین

در این میان، یک جنبه مهم دیگر از منحصربه‌فرد بودن دولت روحانی هم وجود دارد که معلوم نیست باید آن چگونه تحلیل کنیم، حسن روحانی در حالی عازم اولین سفر خود به آمریکای لاتین شد که بیش از سه سال از عمر دولتش می‌گذرد و در این سه سال، توجه خاصی به کشورهای این منطقه مهم نکرده است.

برای بررسی این‌که چگونه روابط دولت روحانی با آمریکای لاتین منحصربه‌فرد است، به بخشی از مقاله 15 دی‌ماه 1385 روزنامه هم‌شهری اشاره می‌کنیم[2]: روابط آمریکای لاتین و ایران از سال 1902 آغاز شد. در این سال بود که سفر «اسحاق‌خان مفخم‌الدوله» وزیر مختار ایران در واشنگتن، به آمریکای جنوبی انجام شد و عهدنامه‌های مودت و بازرگانی با کشورهای مکزیک، برزیل، آرژانتین، اروگوئه و شیلی به امضا رسید.

آقای روحانی! سه سال دیر به آمریکای لاتین سفر کردید/ آیا سفر رئیس‌جمهور از روی اجبار بود یا با اختیار
رئیس‌جمهور کشورمان در دیدار با «اوو مورالس» رئیس‌جمهور بولیوی گفت کشورهای آمریکای لاتین می‌توانند روی دوستی و هم‌کاری ایران حساب کنند؛ آیا خنده مورالس به دلیل شنیدن این حرف از زبان روحانی است؟

نکته جالب این‌که روابط با آمریکای لاتین حتی منحصر به دولت‌های مخالف آمریکا نیز نبوده، بلکه در زمان به قدرت رسیدن حکومت پهلوی این روابط گسترش یافت و تا گشایش سفارت‌خانه‌های طرفین پیش رفت. در دوران جنگ سرد، با توجه به دیدگاه‌های هم‌سو با آمریکا، روابط میان رهبران وقت ایران و کشورهای حوزه آمریکای لاتین بیش‌تر در راستای هم‌کاری جهت تحکیم مواضع در مقابل اتحاد جماهیر شوروی و کمونیسم‌ستیزی معطوف شده بود. از طرفی در بعد اقتصادی درآمدهای زیاد نفتی ایران مورد توجه کشورهای آمریکای لاتین قرار داشت و در این چهارچوب ایران به تشویق آمریکا در برخی از کشورهای این منطقه سرمایه‌گذاری کرد.

روابط با آمریکای لاتین نقطه اشتراک اصول‌گرایان و اصلاح‌طلبان

با پیروزی انقلاب اسلامی سال 1357 در ایران و بحرانی شدن روابط ایران و آمریکا، وقفه‌ای در روابط با آمریکای لاتین به وجود آمد تا جایی که برخی کشورهای این منطقه مانند مکزیک و شیلی اقدام به قطع روابط با ایران نمودند و برخی دیگر به شکل غیرفعال به رابطه با ایران ادامه دادند.

این وقفه خیلی زود برطرف شد و در زمان جنگ ایران و عراق و پس از آن‌که برقراری روابط دوستانه با کشورهای دنیا و برون‌رفت از انزوای سیاسی در دستورکار وزارت امور خارجه ایران قرار گرفت، گسترش روابط با کشورهای آمریکای لاتین نیز دوباره پی‌گیری شد و تا پایان جنگ و بعد از آن، ایران در کشورهای شیلی، اروگوئه، کوبا، نیکاراگوئه و کلمبیا سفارت‌خانه افتتاح کرد.

اندک اندک و با توجه به وضع تحریم‌های ضدایرانی توسط کشورهای غربی و به ویژه آمریکا، واردات کشورمان از آمریکای لاتین افزایش یافت و کشورهایی چون آرژانتین، برزیل و اروگوئه تبدیل به ترمینال‌های ورود کالاها و اقلام مورد تحریم برای ایران شدند. با پایان یافتن جنگ سرد، کشورهای این منطقه که اختیارات و آزادی عمل بیش‌تری پیدا کرده بودند، اقدام به گسترش روابط اقتصادی و فرهنگی خود با ایران نمودند.

{$sepehr_media_1767093_400_300}
اعتراف بخش فارسی‌زبان «صدای آمریکا» به نگرانی غربی‌ها از سفر ظریف به آمریکای لاتین

باید توجه داشت که گسترش روابط و سفر به آمریکای لاتین یک موضوع حزبی هم نبوده است، چراکه با روی کارآمدن سید محمد خاتمی و دولت هفتم، وی که شعارش را توسعه سیاسی خوانده بود، اقدام به گسترش روابط سیاسی با کشورهای این منطقه نمود. سفر خاتمی به کشورهای ونزوئلا و کوبا، و همین‌طور سفر «حسن حبیبی» معاون اول دولت هفتم به کشورهای کلمبیا، ونزوئلا و کوبا و در طرف مقابل سفرهای هوگو چاوز و فیدل کاسترو و دیگر مقامات سیاسی این کشورها به ایران نمونه‌های خوبی از این روابط در دولت اصلاح‌طلب خاتمی هستند.

سفر حسن روحانی به آمریکای لاتین به اجبار یا اختیار؟

بعد از آن‌که اوایل شهریورماه محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان طی یک سفر دوره‌ای 6 روزه به آمریکای لاتین رفت و از کشورهای کوبا، نیکاراگوئه، اکوادور، شیلی، بولیوی و ونزوئلا دیدن کرد، مشرق توضیح داد که این سفر، «اقدام بسیار خوبی» بود که «بسیار دیر» انجام شد (گزارش مشرق را از این‌جا بخوانید).

در آن گزارش گفتیم که رهبر انقلاب در اظهاراتی کاملاً هدف‌دار در دیدار با رئیس‌جمهور و اعضای هیأت دولت گفتند: «ما [باید] توان دیپلماسی خودمان را در سطح دنیا درست توزیع کنیم؛ یعنی سهم آسیا به تناسب وسعت و توانایی آسیا باید به آسیا داده بشود؛ سهم آفریقا همین‌جور؛ سهم آمریکای لاتین همین‌جور؛ پس بنابراین [باید] دیپلماسی‌مان را خوب توزیع کنیم، متناسب توزیع کنیم[3]

اکنون که حسن روحانی رئیس‌جمهور کشورمان بالأخره به آمریکای لاتین سفر کرده یک سؤال مطرح است: آیا این سفر به اجبار شکل گرفته یا از روی اختیار بوده است؟ مهم‌ترین نشانه‌ای که می‌تواند دلیل بر اجباری بودن این سفر باشد، موضوع تحویل ریاست دوره‌ای سازمان غیرمتعهدهاست. دلیل اصلی سفر روحانی به ونزوئلا پایان دوره ریاست ایران بر جنبش عدم تعهد است. ریاست دوره‌ای این سازمان که 9 شهریور 91 به محمود احمدی‌نژاد سپرده شده بود، اکنون باید توسط روحانی به «نیکولاس مادورو» رئیس‌جمهور ونزوئلا تحویل داده شود.

آقای روحانی! سه سال دیر به آمریکای لاتین سفر کردید/ آیا سفر رئیس‌جمهور از روی اجبار بود یا با اختیار
جنبش عدم تعهد یکی از بزرگ‌ترین سازمان‌هایی است که در زمینه مقابله با استکبار جهانی تشکیل شده، اما روابط دولت روحانی به عنوان رئیس دوره‌ای با اعضای این جنبش چه اندازه بوده است

البته حسن روحانی قرار است بعد از حضور در نشست جنبش عدم تعهد در جزیره مارگاریتا در ونزوئلا، به کوبا هم سفر کند. با این حال، سفر رئیس‌جمهور به کوبا هم به دعوت رسمی «رائول کاسترو» رئیس‌جمهور این کشور صورت می‌گیرد.

از قول‌های انتخاباتی تا واقعیت‌های ریاست‌جمهوری

چنان‌که رهبر انقلاب در صحبت‌های خود به صراحت و بدون تعارف، خطاب به دولت حسن روحانی گفتند: «بحث سیاست خارجی ... از اول، یکی از اولویت‌های دولت جناب آقای دکتر روحانی بوده، هم در تبلیغات، هم در اقدامات دولتی.» با این حال، به نظر می‌رسد، سیاست خارجی دولت روحانی در رابطه با آمریکا و اروپا خلاصه شده و در این سیاست‌ها جایی برای آمریکای لاتین در نظر گرفته نشده است.

بی‌توجهی یا کم‌توجهی دولت به آمریکای لاتین برای هر دو طرف مضر است. اولاً برای کشور ایران مضر است، چراکه کشورهای آمریکای لاتین همیشه راهی برای مقابله با دشمنی‌های آمریکا مقابل پای کشورمان بوده‌اند. روابط میان دو طرف، به خصوص در دوران دولت محمود احمدی‌نژاد و زمانی که روابط به اوج خود رسیده بود، فرصت‌های بی‌شماری را در اختیار کشورمان گذاشت، اما بسیاری از این فرصت‌ها با آن‌چه تقریباً «قطع روابط» میان دو طرف در دولت روحانی بود، از بین رفت.

با این وجود، تنها ما نیستیم که از کاهش روابط با آمریکای لاتین صدمه می‌بینیم. کشورهای این منطقه و به طور کلی محور مقاومت در مقابل غرب هم از این سردی روابط آسیب جدی می‌بیند. این یک واقعیت است که کشورهای آمریکای لاتین که استعمار و ظلم آمریکا را تجربه کرده‌اند، به ایران تنها به عنوان یک شریک سیاسی یا تجاری نگاه نمی‌کنند، بلکه به عنوان یک شریک و حتی یک رهبر ایدئولوژیک در مسیر مبارزه با ظلم و استکبار جهانی می‌نگرند.

جای تأسف دارد که هم‌زمان با سیاست خارجی مبتنی بر «جلوگیری از افزایش تنش‌ها با آمریکا»، متأسفانه روابط با آمریکای لاتین نیز تقریباً قطع شده است. در گزارش‌های قبلی درباره سفر ظریف به آمریکای لاتین اشاره کردیم که عدم تناسب میان تعداد دیدارهای وزیر خارجه با مقامات آمریکایی و اروپایی با تعداد سفرهای وی به آمریکای لاتین به خاطر پی‌گیری مذاکرات هسته‌ای قابل‌درک (و نه قابل‌توجیه) است، اما این سؤال که «چرا رئیس‌جمهور دست‌کم به همان اندازه که به آمریکا سفر کرده به کشورهایی مانند ونزوئلا و کوبا نرفته» هم‌چنان بی‌پاسخ مانده است.

آقای رئیس‌جمهور! چرا این‌قدر دیر به آمریکای لاتین رفتید؟

قطعاً حسن روحانی به اندازه وزیر خارجه‌اش درگیر مذاکرات هسته‌ای نبوده است. بنابراین مشخص نیست که سفر نکردن وی به آمریکای لاتین به خاطر «اهمیت ندادن به این منطقه» بوده (که از اظهارات مقامات دولتی این‌گونه برنمی‌آید)، نتیجه «نگرانی از خدشه وارد کردن ارتباط ایران با آمریکای لاتین به روند مذاکرات هسته‌ای» یا مثلاً قهر آمریکایی‌ها بوده (که قطعاً در این‌باره حمایت‌های ایران از حزب‌الله و بشار اسد دلیل بهتری برای قهر بوده تا سفر به آمریکای لاتین).

به هر حال، این‌بار هم اگرچه سفر آقای روحانی به آمریکای لاتین خیلی دیر انجام شده ولی باز هم امیدواریم این اولین سفر به حیاط‌خلوت سابق آمریکا، آخرین سفر رئیس‌جمهور به این منطقه نباشد و امیدواریم در کنار آن همه تلاش برای تماس مستقیم با رئیس‌جمهور آمریکا به‌رغم تمام مخالفت‌ها، سفرهای این‌چنینی و دیدار با رؤسای‌جمهور آمریکای لاتین هم با توجه به همه تشویق‌ها و ترغیب‌ها در این‌باره، در آینده باز هم تکرار شود.



[1] گفت وگوی تلفنی روسای جمهوری ایران و آمریکا لینک

[2] تاریخ روابط دیپلماتیک ایران و کشورهای آمریکای لاتین لینک

[3] بیانات در دیدار رئیس‌جمهور و اعضای هیأت دولت لینک

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 47
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 40
  • ۰۲:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    آقای روحانی روزی صدبار خودم رو لعنت میکنم به خاطر رای دادن به شما و همفکرانتون
  • مغز متفکر آواکسی ۰۳:۰۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    لطفا یه عکس هم از ننه چاوز بذارین
  • ۰۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    پ ن پ مثل احمدی نژاد خوبه بره کشور گشایی کنه اصن ی کشور هایی رو کشف کرد که خود مردمش هم خبر نداشتن
  • ۰۳:۵۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    خوشم نمياد از این حجت الاسلام!
  • ۰۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    سفر به کشورهای بدبخت بیچاره چه افتخاری داره غیر از این که از ما پول بگیرن چه خاصیتی داره دولت قبلی در ونزوئلا کارخانه تولید تراکتور زد عاقبتش چی شد اه ندارن با ناله سودا کنند..!
  • ۰۹:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    فعلا که همون کشورها واستون شاخ شدن
  • ۰۹:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    شفا که نمی گیرید دعا میکنیم ازاین ذلیل تر نشید!!
  • ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    برای امثال تو همین خوبه واردکننده مطلق باشین یه جا هم بخوان حالتون و بگیرن یه قحطی در حد جنگ اول براتون بسازن
  • ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    یک اشتباه و چند سال عقب ماندگی کشور
  • ۰۹:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    وقتی دیدن با امریکا اجازه ی رفت و امد ندارند و اروپا هم تحویلشون نمیگیره مجبور شدن برن امریکای لاتین
  • ۰۹:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    خیلی دوست داشتید که وضعیتمون مثل الان ونزولا می بود؟!
  • ۰۹:۳۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    یاد پیشبینی هاتون از رای نیاوردن ائتلاف امید تو تهران به دلیلی نداشتن اقتصاد دان افتادم!
  • هادی ۰۹:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    یکی از نتایج برجام اینست که تاسیسات اب و برق و گاز ما بمباران نشده است . اواره جنگی نشده و به کشور های همسایه پناهنده نشده ایم. شب ها شام میخوریم و در خانه هایمان میخوابیم.زیرا خانه هایمان با موشک و بمب خراب نشده است و هزاران مزیت دیگر.
  • حسین ۱۰:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    وقتی پول و نفت ، دست نفهمائی مث آل سعوده اوضاع صادرکنندگانش بهتر از این نمیشه .
  • شناس ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    اینائی که گفتی از نتایج قدرت دفاعی ایرانه نه برجامو فرجامش.
  • حسین ۱۱:۳۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    داداش امنیت تو بخاطر قدرت دفاعی و اعتقادی ماست نه برجام و هم فکراش که از کاخشون تو نیاوران افاضه میکنن که ما موشک هم نمیخوایم.. البته بطور عجیبی این سخنان مثل سخنان کدخداست ....
  • بهروز ۱۱:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    احتمالا اب وهوای مریخ بهت نساخته اتفاقا تهدیدا بعد برجام بیشتر شدهکه عربستان واسمون شاخ شده و هیچ صدایی از این دولت در نمیاد
  • مرتضیsk ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    دولت تدبیر از فرصت ریاست بر جنبش عدم تعهد حتی برای فاجعه منا هم استفاده نکرد
  • ۱۲:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    مهندس به همون دلیل که رفته اونجا شاخ شدن دیگه اگر نمیرفت که شاخ نمیشدن
  • ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    طرفدار احمدی نژاد و کاراش نیستم ولی کنار گذاشتن آمریکای لاتین از اشتباهات وحشتناک این دولت بود ، آمریکای لاتینی ها دنبال استقلال هستند و جنگی مخفی و علنی اونجا در جریانه که دائما احزاب و جریان های آمریکایی سعی در به دست گرفتن سیستم اون کشورها به هر روشی دارند تو این فضا ما تنهاشون گذاشتیم ما می تونستیم یکسری کمک ها مثل صدور تکنولوژی داشته باشیم تا دولت های ضد استعماری آمریکا محبوب تر شوند جان بگیرند ضمنا بادکترین جدید دفاعی کشور (یعنی هم نامتقارن و هم کلاسیک برای حمله برای دفاع از سرزمین اصلی) ، ایران در حال ساخت انواع ناو و شناوره شاید شد چیزیم خریدیم ما باید نزدیک سواحل آمریکا پایگاه دریایی داشته باشیم و مثل ژنرال های آمریکایی و متقابلا بگیم : مرزهای دریایی رو بیایید مشخص کنیم !!!!! در این حالت دست و پای آمریکا جمع خواهد شد . امیدوارم دستگاه سیاست خارجه فقط مذاکرات و برجام را نچسبد که تاریخ 100 سال اخیر تا همین ثانیه ها اثبات می کند که حساب کردن رو حرف آنگلوساکسون ها اشتباه بزرگه ، امیدوارم موضوعات مهم مثل همین آمریکای لاتین را دیگر از قلم نندازند .
  • محسنی ۱۲:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    درست است، عشق به ارتباط با غرب اجازه استفاده از این فرست را نداد .
  • ناشناس ۱۲:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    روحانی اولین رئیس جمهور 4 ساله خواهد بود ان شاءالله .
  • مسعود ۱۲:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    به قول حاج محسن رضایی برجام امریکا را از باتلاق نجات داد .
  • مهدی ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    چرا باید بجای ارتباط با کشورهای توسعه یافته و الگو گرفتن از نقاط قوتشون و علمشون پناه ببریم به کشورهای عقب مونده ! از ونزوئلا و کوبا چی به ما میرسه !
  • ناشناس ۱۲:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    با این استدلال شما سرمایه گذار خارجی هم نباید در ایران کارخانه بزند !!
  • ناشناس ۱۲:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    امام خمینی(ره): اسرائیل غده سرطانی است و باید از بین برود .
  • ۱۲:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    هذیان گویی به دستاوردهای برجام اضافه شد قبل از برجام حتما آواره بودیم و خود خبر نداشتیم
  • ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    اگر آن خائنهای وطنی نبودند هیچ اتفاق بدی نمی افتاد
  • ۱۲:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    ما هم می تونستیم ذخایر ارزی مثل عربستان داشته باشیم تا محتاج کشورهایی مثل ونزوئلا نشیم
  • ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    اقتدار رو اون زمانی داشتیم که اولین قدرت هوایی خاورمیانه وپنجمین ارتش جهان رو داشتیم اون زمان بود که محتاج چیزی مثل برجام نبودیم
  • ۱۲:۴۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    شاخ شدن چون دیپلماسی لبخند و دیگر هیچ اجرا شد نمونه بارزش هم رفتار عربستان است جناب دکتر
  • ۱۲:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    برخی که می گویند برجام مانع آوارگی جنگی و یا جنگ... بوده بزودی رسوا می شوند این مملکت و نظام بابت عنایت خداوند وائمه و رهبری حکمیانه بیش از 27ساله رهبر مظلوممان است چشمانتان را باز کنید ازخواب غفلت بیدارشوید اتفاقا برجام بد سرانجام خود موجب جنگ است اما خدا با مظلومان ومستضعفان است
  • ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    ناشناس۱۲۴۲ همون زمانی منظورتان است که در ایران کاپیتولاسیون اجرا میشد البته که در آن زمان نیازی به برجام نبود آیا این ایران حقیقتا هشتاد میلیون جمعیت دارد؟؟؟!!!
  • ۱۲:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    منم فکر کردم اگه اینبار نه به چپی ها رای بدم و نه به راستی ها ، به معتدلین رای بدم ، اوضاع کشور درست میشه....اما...دریغا ، ایندفعه به کسی رای میدم که انقلابی باشه ، نه انقلابی نما
  • ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    این کامنت شما نمونه کامل یک عقب ماندگی عمیق است از آمریکای جنوبی چه به آمریکا میرسد که دست بردارش نیست آمریکا همان نگاهی را به ما دارد که به آنها وسیله ای برای نیل به اهداف جهانگشایانه
  • ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    کار خوبی میکنه نمیره.من میگم
  • ۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    زمان شما خوب بود کومور و جیبوتی و ... کشفیات محمود
  • ۱۳:۲۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    والا چه از لحاظ نظامی یا اقتصادی کشورهای امریکای لاتین. 60درصدشون. بالاتر از ماهستن مثل. برزیل شیلی و حتی ونزوئلا نمیدونم واژه عقب افتاده واسه این کشورها رو چرا بکار میبرین 2کشوری مثل کوبا پنجاه سال جلو تحریم های امریکا و ناتو. وایساد به کمک همین کشور های که شما عقب افتاده خطابشون میکنید در کل التماس تفکر برای دوستانی. که الکی فقط کامنت گذاشتن براشون مهمه. نه چیز دیگه
  • araz ۱۳:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    اخه چی از ارتباط با این کشورها نصیب ما میشه جز هزینه دردسر
  • ۱۴:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    الان پناه بردیم به امریکا و اروپا چی شد اصلا ادم حسابمون کردند نگاه از بالا به پایین در ذات انسان مادی گرا و بی خداست اگر تو هم فقط فکر مادیات باشی و خدا و دستوراتش را پشت گوش بگذاری و از تربیت انبیا محرومم باشی دقیقا می شی مثل کدخدا و غربی ها برای انها هر کس پول بیشتر داشته باشد مورد توجه است یعنی بیشترین منفعت را برای انها داشته باشد انها هرگز به شما به چشم هم نوع نگاه نمی کنند و ان پیوند و برادری که بین مسلمانان و بخصوص در فرهنگ ایرانی هست در بین انها نیست کافی یک چند سالی در بین انها و فرهنگ انها زندگی کنی تا متوجه منظورم شوی ما در ایران چون در بین خودمان و با فرهنگ خودمان زندگی می کنیم فکر می کنیم خارج از مرز های ایران هم ملت ها اینگونه اند نه برادرم با غربی ها باید مثل خودشون بود
  • حسین ۱۴:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    دوستان مزایای ارتباط با کشورهای ضععیفتر، بسیار بیشتر از کشورهای قوی هست علاوه بر تناسبش با اعتقادات اسلامی و انسانی ما ایرانیان میتوان به مسائل زیر اشاره کرد: در این ارتباطات بخشهای فعال ونیمه فعال صنعتی و عمرانی و...کشور در آن کشورها بعنوان پیمانکار شکوفاتر شده وتقویت همه جانبه اقتصادی و فنی ببار خواهد آورد همان حالتی که طی دو قرن اخیر اروپا و امریکا آن مسیر را طی کرده اند البته با تحمیل هزینه های گزاف به کشورهای ضعیفتر در صورتی که این حالت میتواند با قیمت عادلانه تر ایران موجب رونق یابی و استقبال از شرکتهای ایرانی گردد.در این رابطه کشورهای مستکبر بدلیل گرانی مخارج کارکنانش از رقابت باز میمونن و عقب میکشن. اما معایب آمدن کشورهای قوی به کشورما برعکس همون حالت بالائی میشه یعنی تضعیف قدرت شرکتهای داخلیمون در هر تخصصی.امیدوارم بیشتر رو این قضیه فکر کرده و از منافعش دفاع کنیم نه که یأس بخونیمو تقبیح کنیم.
  • ۱۵:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    از سه سال پيش تمام كارشناسان خبره منطقه آمريكاي لاتين با توجه به روشي كه اقتصاد ونزوئلا پيش گرفته بود به آقاي روحاني هشدار داده بود كه از گونه سرمايه گذاري در كشور ونزوئلا خودداري كند ،فروپاشي اقتصادي ونزوئلا و تورم 700 درصدي ناشي از سياست هاي غلط دولت اين كشور باعث اين فاجعه شده و اگر ايران در اين باتلاق وارد مي شد با توجه به آگاهي از آغاز يك فاجعه باعث نابودي پولهاي بيت المال بود كه با اختلاس از بيت المال هيچ فرقي نداشت ،اگر حراست از بيت المال اسمش ديركرد هست تا باشه از اين ديركردها ،همه مي دانند كه دوستان آمريكاي لاتين شما ،نزديكي ديپلماتيك رو در سرمايه گذاري ايران يا اعطاي وام هاي كلان مي ديدند كه به لطف خداوند و تدبير رهبري و دولت از نابودي پول ملت جلوگيري شد
  • ۱۵:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    برجام کشور را از نابودی نجات داد . ناسپاسی خوب نیست . همانگونه که صلح امام حسن ع شیعیان را از کشته شدن نجات داد .
  • ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    صلح امام حسن را خائنان تحمیل کردند مثلا مثال زدی
  • مسعود ۲۳:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    درود خداوند بر آن خاندانی که حتی در مقابل تحریم آب تسلیم نشد.
  • ناشناس ۲۳:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    مرگ بر امریکا
  • ناشناس ۲۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۶/۲۹
    0 0
    بهتر بود نمی رفت.امریکای لاتین درصحنه ی بین الملل مانند کومور وجیبوتی است.هدف باید ارتباط با کشورهای قدرتمند بین المللی جهت حفاظت از منافع ملی باشد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس