به گزارش مشرق، «زلمای خلیلزاد» سفیر اسبق آمریکا در افغانستان و عراق میگوید برای بازگرداندن ثبات به خاورمیانه آمریکا باید از ظهور یک هژمونی در این منطقه جلوگیری کند.
آقای خلیلزاد که در نشستی با موضوع برنامه موشکی ایران به میزبانی شورای آتلانتیک صحبت میکرد، ابتدا در مورد توان موشکی ایران، گفت: «برنامه موشکی ایران بخشی از مجموعهای بزرگتر از نگرانیهایی است که ما در مورد گسترش تسلیحات در جهان داریم. مسئله گسترش تسلیحات جزو نگرانیهای ارشد امنیت ملی ایالات متحده است.»
وی با بیان اینکه ایران پس از توافق هستهای به دنبال افزایش توان، برد و دقت موشکهای خود است، گفت: «نمیتوان گفت که برنامه موشکی نمیتواند در آینده تهدیدی برای کشور ما و همپیمانان اروپایی ما باشد. ایران با پرتاب موشکهای ماهوارهبر به تجربه و دانش دست پیدا کرده و ممکن است بتواند موشکیهای بالستیک قارهپیما بسازد. ارزیابی جامعه اطلاعاتی ما این است که اگر آنها تصمیم به این کار بگیرند، ظرف یک دهه میتوانند به این مرحله و این زمان طولانیای نیست. بنابراین نمیتوان امنیت کشور را نادیده گرفت.»
او برنامه موشکی ایران را یکی از مجموعه چالشهای ایران در محیط پرچالش خاورمیانه برای آمریکا دانست تأکید کرد که ایران از ابزارهای مختلف از جمله «نیروهای نیابتی»، «توان سایبری»، «هراسافکنی در برابر آمریکا در خلیج فارس» و همچنین «برنامه موشکی» برای ایجاد توانایی «جنگ نامتقارن» با هدف ایجاد بازدارندگی و استفاده از آنها در درگیریهای احتمالی، استفاده میکند.
این دیپلمات سابق آمریکا در ادامه گفت: «ایران برنامه موشکی خود را زمانی آغاز کرد که من در وزارت دفاع بودم، یعنی زمانی که جنگ با عراق آغاز شد و عراقیها با موشک شهرهای ایران را هدف قرار میدادند.»
به گفته آقای خلیلزاد، پس از آنکه ایران در طول جنگ به توان موشکی دست یافت، صدام رئیسجمهور وقت عراق هم مجبور شد تا حدی در سیاست حملات موشکی تجدید نظر کند. او گفت این «درسی» بود که ایران از جنگ گرفت و به این نتیجه رسید که باید برنامه موشکی خود را تقویت کند.
وی افزود: «به مرور زمان، این موشکها چه در تعداد و چه در برد رشد کردند. با این حال، این موشکها بیش از هرچیز برای ایجاد بازدارندگی و حمله به اهداف بزرگ تولید شده بودند، چراکه دقت آنها پائین بود و در یک درگیری محدود و مشخص قابلیت استفاده نداشتند.»
نماینده اسبق آمریکا در سازمان ملل با بیان اینکه «این وضعیت در حال تغییر است»، گفت تهران در حال افزایش دقت و کشندگی موشکهای خود است و این امر کشورهایی را که قصد دفاع از خود در برابر برنامه موشکی ایران را دارند، ملزم میکند تا توان دفاع موشکی خود را با استفاده از سامانههای دفاعی پیشرفتهتر، بهبود بخشند.
او در مورد منطقه خاورمیانه هم گفت: «برای اینکه منطقه به ثبات برسد، چند اتفاق باید رخ دهد. ایالات متحده باید به عنوان نیروی موازنهساز بین قدرتهای منطقه موازنه ایجاد کرده و از ظهور یک هژمونی در منطقه جلوگیری کند. همچنین شرایط باید به سمتی برود که پذیرش متقابل بین اقوام مختلف شکل بگیرد و سه قدرت اصلی منطقه یعنی ایران، ترکیه و عربستان سعودی بتوانند در کنار هم زندگی کنند. با این وجود به نظر میرسد که منطقه بیشتر به سمت قطبی شدن و احتمالا درگیریهای بیشتر پیش میرود.»
وی در پایان گفت در شبکههای دفاعی کشورهای حاشیه خلیج فارس حفرههایی وجود دارد که باید با یکپارچه کردن سامانهها، این حفرهها را پر کرد. خلیلزاد گفت اینکه سران کشورهای منطقه خلیج فارس دریافتهاند که سامانههای دفاعی «لازم است، اما کافی نیست»، مایه خرسندی اوست.
کد خبر 634394
تاریخ انتشار: ۲ مهر ۱۳۹۵ - ۲۱:۱۶
- ۰ نظر
- چاپ
سفیر سابق آمریکا در افغانستان و عراق میگوید آمریکا باید به عنوان یک نیروی موازنهساز، از ظهور یک هژمونی در منطقه جلوگیری کند.
منبع: فارس