به گزارش مشرق، چهاردهمين
دوره جشنواره بينالمللي فيلم مقاومت اين روزها در پرديس سينمايي ملت و
سينما فلسطين تهران در حال برگزاري است؛ جشنوارهاي كه در آن آخرين توليدات
سينماگران ايراني و خارجي همسو با مفهوم مقاومت در آن به نمايش در ميآيد.
فيلمسازاني از 32 كشور جهان به آن دعوت شده و در مجموع 74 فيلمساز خارجي
براي حضور در جشنواره مقاومت به ايران آمدهاند.
بخش بينالملل جشنواره فيلم فجر تلاش كرده است تا محلي براي حضور، همفكري و ارتباط ميان فيلمسازان مستقل محور مقاومت باشد؛ فيمسازاني از چهار قاره جهان كه آثارشان برضد نظام سلطه است.
بنجامين مارتيني مردي كه يكشبه شهرت جهاني پيدا كرد
بنجامين مارتيني، جوان فرانسوي قد بلندي است كه اين روزها در جشنواره فيلم مقاومت حضور دارد شايد خيليها به اسم و چهره نشناسند، اما فيلم كوتاهي كه وي از ايران تهيه كرده، باعث شهرت بينالمللي اين مرد فرانسوي شده است. كليپي با نام «به ايران سفر نكنيد» كه مارتيني در سفر به ايران تهيه و بعد از بازگشت از ايران در يوتيوب منتشر كرد. اين فيلم به سرعت مشهور شد. در ميان تبليغات ضد ايراني و موج ايرانهراسي كه برخي از كشورها به دنبال القاي آن هستند، فيلم كوتاهي كه مارتيني تهيه كرد، پاسخ مستدل و مستندي بود كه توانست نگاه جهاني را به سمت ايران معطوف كند. اين فرانسوي در كليپ« به ايران سفر نكنيد» زيباييهاي طبيعي و تاريخي ايران را به همراه صحنههايي از رفتار اجتماعي مردم ايران به نمايش گذاشته است.
يك فرانسوي ديگر با فيلم «محمد نام كوچك من است» در جشنواره
ديگر مهمان فرانسوي جشنواره بينالمللي فيلم مقاومت، خانم مليكا زئيري، فيلمساز فرانسوي است كه اصليتي مراكشي دارد و مورد توجه رسانههاي حاضر در جشنواره فيلم مقاومت قرار گرفته است. وي فيلم كوتاهي را با نام «محمد نام كوچك من است» ساخته است و با همين فيلم در جشنواره حضور دارد. خانم زئيري درباره دليل ساخت اين فيلم ميگويد: محمد اسمي است كه در فرانسه و در پاريس بين مسلمانان بسيار رايج است، اما افرادي كه چنين اسمي رويشان بوده، سالها زير نگاه سنگين سايرين بودهاند و آنها را با انگشت نشان ميدادهاند. اين فيلمساز ميافزايد: در تمام سالهاي زندگي، خانواده ما را به دليل مسلمان بودنمان مسخره ميكردند. هميشه به خودم ميگفتم كه بايد روزي عليه اين تمسخر كردنها كاري بكنم. براي همين وقتي فيلمنامه اين فيلم را مينوشتم، اين خاطرات دردناك در ذهنم بود. در فرانسه، دولت از خانوادههاي عرب و مسلمان ميخواهد كه نام كوچك شان را عوض كنند. ليستي به شما ميدهند كه در آن فهرستي از نامهاي فرانسوي وجود دارد كه بايد از ميان آنها انتخاب كنند. من ميخواستم در اين فيلم به چنين تبعيضي اعتراض كنم.
بلال خريس لبناني كه عاشق موسيقي و هنر ايران است
از ميان فيلمسازان مسلمان عرب كه در جشنواره بينالمللي فيلم مقاومت حضور دارند، بلال خريس فيلمساز اهل لبنان با فيلم سينمايي «الجارف» (سيلاب) موضوع داعش و جنايات اين گروه تروريستي را براي ساخت فيلم سينمايياش انتخاب كرده است. داستان فيلم «الجارف» درباره دزديدن يك دختر توسط داعش و شكنجه وي است. بلال خريس در گفتوگو با «جوان» ميگويد: اين فيلم بر اساس مشاهدات وي در عراق شكل گرفته و داستاني واقعي است. بلال كه فيلمش را در عراق و در منطقهاي نزديك به حضور تروريستها و درگيري ميان نيروهاي مقاومت و داعش ساخته است، ميافزايد: تلاش كردهام تا جنايتهاي داعش را نشان دهم. اين فيلمساز لبناني جشنواره بينالمللي مقاومت را محلي براي آشنايي، تشويق و كمك به جوانان فيلمساز ميداند كه ميخواهند درباره مقاومت فيلم بسازند. خريس پيش از ساخت فيلم «الجارف» مستندي درباره موسيقي ايران براي شبكه الجزيره ساخته است. وي كه بسيار تحتتأثير موسيقي اصيل ايراني قرار گرفته است از مسئولان كشورمان ميخواهد تا تلاش كنند هرچه بيشتر فرهنگ و به خصوص موسيقي ايران در كشورهاي منطقه معرفي شود.
نظر فيلمساز فلسطيني درباره جشنواره مقاومت
پرداختن به موضوع فلسطين از مواردي است كه هميشه مورد توجه جشنواره فيلم مقاومت بوده است. امسال 19 فيلم با موضوع فلسطين در جشنواره مقاومت حضور دارد. يكي از فيلمهاي حاضر در جشنواره با موضوع فلسطين فيلم «شيرين» است كه توسط ديز چندلر، فيلمساز استراليايي توليد شده است. چندلر در اين فيلم مستند نگاهي به زندگي رهبر مقاومت مردمي فلسطين خانم شيرين الولجه پرداخته است كه سالها است براي احقاق حقوق فلسطينيها در حال مبارزه است. در اين دوره از جشنواره «محمد المغني» فيلمساز فلسطيني نيز با فيلمي به نام «شجاعيه» در جشنواره مقاومت شركت كرده است. اين فيلمساز در باره برگزاري جشنواره مقاومت در ايران ميگويد: قطعاً چنين جشنوارههايي ميتواند تأثيرگذار باشد؛ به خصوص نمايش مقاومت و مبارزه مردمي كه در برابر ظلم ميايستند؛ مردمي كه فقط مسلمان نيستند و از تمام دنيا حضور دارند. مثلاً فيلمي را ديدم كه درباره شورش در آفريقا است و مبارزه با ظلم را جهانشمول ديدم. وي ميافزايد: در چند جشنواره در دنيا شركت كردم ولي اولين بار است كه به ايران آمدهام. ويژگي خاص اين سينما پرداختن به مقاومت و سياست است كه برايم بسيار جذابيت ايجاد كرده است؛ چرا كه ديدم زير پوشش سياست، زندگي مردم نيز در اكثر فيلمها به نمايش درآمده است.
جشنواره بينالمللي فيلم مقاومت هر روز ميزبان برنامههاي جنبي است، روز گذشته نيز كنفرانس خبري مهمانان بخش بينالملل و همچنين سلسله نشستهاي گفتمان فرهنگي انقلاب اسلامي و ديدگاههاي راهبردي و كارگاه انتقال تجربه احمدرضا درويش برگزار شد. حجتالاسلام عليرضا پناهيان در نشست گفتمان فرهنگي انقلاب اسلامي گفت: امروزه فرصتهاي منطقه بطلان باطل و رويشهاي حق را تأييد ميكند؛ چراكه پيش از اين با جمع محدودي از بسيجيان برخوردار از فرهنگ مقاومت مواجه بوديم، اما حالا شمارشان به دهها فرهنگ مقاومت در منطقه رسيده است. امروزه فرصت فعاليت فرهنگي و ارزشي براي صدها هنرمند مثل شهيد آويني وجود دارد، اما آوينيها كجا هستند؟!
وي افزود: گفتمان انقلاب اسلامي، بياني نو و سخني شيرين براي هنرمندان است و آنها را در توليد اثر هنري ياري خواهد كرد. حرف زيبا بر تكنيك هم تأثيرگذار است. يقيناً شهيد آويني با الهام از فضاي جبهه و زيباييهاي دفاع مقدس به آثار خلاقانه دست ميزد. ما اين ظرفيت را در جامعهمان داريم. يك زماني اين گفته امام خميني(ره) كه دو ملت ايران و عراق بعد از جنگ در كنار عتبات عاليات با يكديگر برادر خواهند بود، قابل پيشبيني نبود، اما حالا در اربعين اين پيشبيني لمس ميشود و به يك واقعيت تبديل شده است. پناهيان با اشاره به اينكه سينماي ايران را رصد ميكند، گفت: من هر روز سينما را رصد ميكنم و مطمئنم مانعي براي مطرح كردن حرفهاي تازه در سينما نيست، بلكه ما بايد براي توليد آثار ناب با رويكرد ايجابي شرايط را فراهم كنيم.
جشنواره فيلم مقاومت با استقبال خوب مردمي و حضور هنرمندان سينما در پرديس سينمايي ملت و سينما فلسطين به عنوان سينماي مردمي در حال اجرا است.
منبع: روزنامه جوان