به گزارش مشرق، افزایش بیش از یک میلیون بشکهای صادرات روزانه نفت خام و میعانات گازی در دوران پسابرجام نه تنها منجر به بالا رفتن درآمدهای نفتی کشور نشده که سایه ارزان فروشی طلای سیاه، آژیر خطر کسری برای بودجه سال ۹۵ را هم به صدا درآورده است.
بر اساس آمار شرکت ملی نفت ایران از ابتدای امسال تا امروز (۱۴مهر ماه ۹۵) به طور متوسط روزانه حدود دو میلیون و ۵۰۰ هزار بشکه نفت خام و میعانات گازی ایران روانه بازارهای آسیایی و اروپایی شده که سهم نفت خام از کل صادرات روزانه ۲ میلیون بشکه بوده است.
از ابتدای امسال تاکنون متوسط قیمت فروش هر بشکه نفت خام (شامل نفت خامهای سبک و سنگین صادراتی) ایران حدود ۳۸ دلار بوده که با احتساب صادرات روزانه دو میلیون بشکه نفت خام، در طول ۲۰۰ روز نخست امسال در مجموع ۱۵ میلیارد و ۱۲۴ میلیون دلار درآمد از محل صادرات نفت خام به خزانه دولت سرازیر شده است.
علاوه بر این در این مدت از محل صادرات روزانه ۵۰۰ هزار بشکه میعانات گازی و با احتساب متوسط قیمت فروش هر بشکه میعانات گازی ۴۰ دلار، ایران در مجموع کمتر از چهار میلیارد دلار هم میعانات گازی در بازار جهانی فروخته است.
در مجموع در ۲۰۰ روز نخست امسال مجموع درآمد صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران حدود ۱۹ میلیارد و ۱۰۴ میلیون دلار بوده که با وجود افزایش یک میلیون بشکهای صادرات نفت خام و میعانات گازی در دوران پسابرجام، تغییری در درآمدهای نفتی کشور حاصل نشده است.
سال گذشته ایران به طور متوسط روزانه حدود یک میلیون و ۵۵۰ هزار بشکه نفت خام و ۳۰۰ هزار بشکه میعانات گازی با قیمتهایی بیش از ۵۰ دلار صادر کرده بود.
بر این اساس در مدت مشابه پارسال (۲۰۰ روز نخست سال ۱۳۹۴) مجموع درآمد فروش نفت خام و میعانات گازی ایران با احتساب ارزش هر بشکه نفت صادراتی ۵۰ دلار به حدود ۱۸ میلیارد و ۴۰۷ میلیون دلار رسیده که در مقایسه با حجم فروش روزانه نفت و میعانات گازی از ابتدای امسال تاکنون درآمد نفتی کشور حدود ۷۰۰ میلیون دلار افزایش یافته است.
به عبارت دیگر هر چند از ابتدای فروردین ماه امسال تاکنون صادرات نفت خام و میعانات گازی ایران حدود یک میلیون بشکه افزایش یافته اما به دلیل سقوط آزاد قیمت جهانی طلای سیاه عملا درآمد نفتی کشور در مقایسه با پارسال تنها حدود ۷۰۰ میلیون دلار زیاد شده است.
با این حال از ابتدای امسال تاکنون ایران به طور متوسط روزانه ۴۰۰ هزار بشکه فرآورده نفتی شامل نفت کوره، گاز مایع و گازوئیل به بازارهای منطقهای و جهانی صادر کرده که افزایش صادرات فرآوردههای نفتی تاکنون جبران بخشی از کاهش درآمد نفت خام کشور را کرده است.
البته نباید فراموش کرد که در ضوابط قانون بودجه سال ۱۳۹۵، دولت یازدهم برای امسال قیمت هر بشکه نفت خام در بودجه را ۴۰ دلار و حجم صادرات روزانه را دو میلیون و ۲۵۰ هزار بشکه نفت در روز تعیین کرده بود.
از این رو با توجه به افزایش حجم صادرات نفت و میعانات گازی و عرضه نفت با قیمت های بالای ۴۰ دلار به ازای هر بشکه، در بخش بودجه نفتی به نظر نمیرسد دولت در سال ۹۵ با خطر کسری روبرو باشد.