به گزارش مشرق، دکتر حسن حدادپور روز یکشنبه، 18 مهرماه در دومین همایش آشنایی با علوم و فناوری فضایی و کاربرد آن با اشاره به فعالیتهای علمی این پژوهشگاه افزود: پژوهشگاه فضایی ایران در راستای انجام وظایف و ماموریتهای خود در توسعه فناوریهای فضایی کشور و ایجاد زیرساختهای لازم، 43 پروژه فضایی را به اجرا درآورده که 24 پروژه آن خاتمه یافته است و 19 پروژه در دست اجرا است.
وی، ماهواره مخابراتی «ناهید 1» را از پروژههای در دست اجرای این پژوهشگاه نام برد و یادآور شد: ساخت این ماهواره در مراحل پایانی و تست قرار دارد و به زودی آماده پرتاب خواهد شد.
حدادپور با تاکید بر این که اجرای پروژههای ماهواره مخابراتی «ناهید 2»، ماهواره سنجشی «پارس 1» و بلوک انتقال مداری در این پژوهشگاه در دست اجرا بوده است، اظهار کرد: طراحی اولیه این پروژهها به اتمام رسیده است و در مرحله ساخت مدل مهندسی سیستم قرار دارند.
وی سامانه بالن مخابراتی «تدبیر1» (بام) را از دیگر پروژههای این پژوهشگاه نام برد که طراحی آن انجام شده و به زودی تست بالن انجام خواهد شد و اضافه کرد: علاوه بر آن سامانه رادار دهانه مصنوعی هواپایه (SAR) از دیگر پروژههای در دست اجرای این پژوهشگاه است که طراحی آن انجام و سامانه پردازش تصویر تکمیل شده است و در مرحله ساخت مدل مهندسی رادار قرار دارد.
رییس پژوهشگاه فضایی ایران با اشاره به وضعیت صنعت ماهواره در جهان خاطرنشان کرد: با توجه به اهمیت دستاوردهای فناوری فضایی و نقش آن در توسعه پایدار و اقتدار ملی، کشورهای جهان در این عرصه به رقابت پرداخته و اقدام به سرمایهگذاریهای کلانی در این حوزه کردهاند؛ چراکه فعالیتهای فضایی هزینهبر ولی درآمدزا است.
به گفته وی، وضعیت صنایع ماهوارهای دنیا نشان میدهد در سال 2015، درآمد جهانی حاصل از صنعت ماهواره معادل 208.3 میلیارد دلار بوده که بیشترین سهم آن با مبلغ 127.4 میلیارد دلار به خدمات ماهوارهای اختصاص دارد که نسبت به سال قبل آن، 4 درصد افزایش داشته است. پس از آن، صنایع تجهیزات زمینی 58.9 میلیارد، ساخت ماهواره 16.6 میلیارد و صنایع پرتاب 5.4 میلیارد دلار درآمد داشته است.
رییس پژوهشگاه فضایی با تاکید بر این که در سال 2015، تعداد 202 ماهواره پرتاب شده است، یادآور شد: از این تعداد، 108 ماهواره (49 درصد)، مکعبی (CubeSat) بوده و بیشتر این ماهوارههای مکعبی، ماهوارههای تجاری رصد زمین بودهاند.
وی با بیان اینکه از ماهوارههای پرتاب شده در 2015، ماهوارههای خدمات رصد زمین 54 درصد و ماهوارههای مخابراتی (شامل تجاری، نظامی و غیرنظامی) 26 درصد را به خود اختصاص داده است، اضافه کرد: در پایان سال 2015، تعداد 1381 ماهواره عملیاتی در مدار وجود داشته که نشانگر افزایش 40 درصدی تعداد این ماهوارهها در چهار سال اخیر بوده است.
وی با اشاره به برگزاری هفته جهانی فضا، گفت: پیشرفت در زمینه فناوریهای فضایی و دستیابی به مرزهای آسمانی که از دیرباز ذهن بشر را به خود مشغول داشته است، اگرچه غرورآفرین و فریبنده است، اما بدون آنکه عموم مردم با مزایای آن آشنا باشند، هرگز کافی نخواهد بود؛ از این رو مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال 1999 تصمیم گرفت یک روز را به عنوان روز جهانی فضا انتخاب کند تا همه ساله از نقش علوم و فناوری فضایی در زندگی بشر تجلیل شود.
حدادپور، پرتاب اولین ماهواره ساخت بشر (اسپوتنیک1) و گشایش مسیر اکتشافات فضایی و امضای معاهده «اصول حاکم بر فعالیت کشورها در زمینه اکتشاف و استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو، از جمله ماه و دیگر اجرام آسمانی» را دو رویداد موثر در تصمیمگیری برای انتخاب این روز، عنوان کرد و یادآور شد: از سال 1999 که روزهای 4 تا 10 اکتبر به عنوان هفته جهانی فضا انتخاب شد، برگزاری آن از سوی انجمن هفته جهانی فضا و با نظارت کمیته استفاده صلحآمیز از فضای ماورای جو (COPUOS) و دفتر امور فضای ماورای جو (UNOOSA) سازمان ملل متحد، انجام میشود.
رییس پژوهشگاه فضایی ایران برگزاری مراسم هفته جهانی فضا را بزرگترین رویداد فضایی هماهنگ در سطح جهان توصیف کرد و افزود: برگزاری این هفته جهانی فرصت بسیار خوبی است تا فعالان این حوزه به آموزش و ترویج فناوریهای فضایی بپردازند تا بدین ترتیب، افزون بر آشناسازی مردم با فعالیتهای جهانی انجام شده در این حوزه و مزایای آن، فعالیتهای انجام شده در کشور خود را نیز معرفی کنند.
وی با اشاره به برگزاری هفته جهانی فضا در سال جاری با شعار «سنجش از دور؛ توانمندسازی آینده»، اظهار کرد: سنجش از دور یعنی دریافت اطلاعات درمورد یک شیء یا پدیده از فاصله دور و به این معنا است که برخلاف آنچه در مشاهده حضوری روی میدهد، تماس فیزیکی با شیء یا پدیده مورد نظر وجود ندارد. به بیان ساده، آنچه در هفته جهانی فضا 2016 مورد توجه قرار دارد، سنجش از دور با استفاده از ماهوارهها برای شناسایی و ثبت اجرام و پدیدههای زمینی است.
حدادپور با تاکید بر اینکه ماهوارههای سنجش از دور امکان تصویربرداری از نواحی دوردست و یا خطرناک را در هر زمان برای بشر ممکن کردهاند، تصریح کرد: این فناوری در زمینههای مختلف کاربرد دارند که از آن جمله میتوان به انجام تحقیقات علمی، نقشهبرداری، اقلیمشناسی، اقیانوسشناسی، زمینشناسی، کمک به پیشگیری و مدیریت بلایای طبیعی نظیر زلزله، سیل، کویرزدایی، پایش آب و زمینهای کشاورزی و در نتیجه مدیریت مناسب این منابع ارزشمند، اکتشاف و استخراج منابع طبیعی، امداد و نجات در زمان بروز حوادث، رصد تغییرات آب و هوای جهان و همچنین تغییرات ایجاد شده بهدست بشر اشاره کرد.
کد خبر 641579
تاریخ انتشار: ۱۸ مهر ۱۳۹۵ - ۱۶:۴۵
- ۷ نظر
- چاپ
رییس پژوهشگاه فضایی ایران از تست ماهواره مخابراتی «ناهید 1» خبر داد و گفت: طراحی اولیه ماهوارههای مخابراتی «ناهید 2» و ماهواره سنجشی «پارس 1» به اتمام رسیده و در مرحله ساخت مدل مهندسی سیستم آنها قرار دارد.
منبع: ایسنا