ودافون

شرکت انگلیسی ودافون قرار است بخشی از زیرساخت اینترنت کشور از جمله راه‌اندازی «اینترنت اشیا» را به دست بگیرد؛ امری که در صورت تحقق، امکان دسترسی سرویس جاسوسی انگلیس به اطلاعات خصوصی ایرانیان را می‌دهد.

به گزارش مشرق؛ 27 مهر سال 95 خبر آغاز همکاری شرکت انگلیسی «ودافون» دومین شرکت بزرگ دنیا در ارائه خدمات اینترنت و تلفن هم‌راه با شرکت ایرانی «های‌وب» ارائه‌دهنده خدمات اینترنتی و مخابراتی با نام کامل «داده‌گستر عصر نوین» منتشر شد؛ این خبر در سایت‌های «های‌وب [1]» و «ودافون[2]»  و همین‌طور خبرگزاری انگلیسی رویترز[3] انعکاس یافته است.
 
لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
ودافون بعد از یک شرکت چینی، بزرگ‌ترین شرکت مخابراتی دنیا از نظر تعداد مشترکین است

در این خبر آمده است که های‌وب و شرکت نظامی-مخابراتی ودافون انگلیس قراردادی را با یک‌دیگر نهایی کرده‌اند که به موجب آن، ودافون برای «عرضه و مدرنیزه کردن زیرساخت‌های شبکه و فن‌آوری اطلاعات، و گسترش خدمات اینترنت ثابت و هم‌راه (تحت برند های‌وب)» به این شرکت ایرانی کمک خواهد کرد. سپردن زیرساخت اطلاعاتی و مخابراتی کشور به دست شرکتی از انگلیس که کشور متخاصم با ایران محسوب می‌شود، موجب نگرانی است زیرا خطر و احتمال جاسوسی از اطلاعات کاربران توسط سرویس جاسوسی ملکه انگلیس را افزایش می‌دهد.

های‌وب چیست و درباره آن چه باید بدانید

برای معرفی شرکت های‌وب[4] اطلاعاتی در فضای مجازی وجود دارد؛ این شرکت در صفحه‌ای تحت عنوان «های‌وب در یک نگاه[5]» توضیح می‌دهد که چگونه از سال 1382 شروع به کار کرده و در سال 1388 به بخش خصوصی واگذار شده است. هم‌چنین «این شرکت توانست به سرعت در بازار رقابتی خدمات دست‌رسی به دیتا و اینترنت رشد نماید، به نحوی که با ارائه سرویس در بیش از 450 شهر در پایان سال 1393، توسط سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی به عنوان یکی از شرکت‌های برتر انتخاب گردید.»

البته در توضیحات این شرکت درباره سابقه فعالیت‌هایش، نکته عجیبی هم به چشم می‌خورد: «های‌وب با پشتوانه توان فنی و بیش از 550 نیروی انسانی حرفه‌ای خویش توانست بزرگ‌ترین قرارداد شبکه ارتباطی کشور برای ارائه اینترنت پرسرعت به بیش از بیست و پنج هزار روستا در سرتاسر کشور را از وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات به مدت 10 سال به صورت انحصاری اخذ کند.» [6].

در صفحه «مأموریت، چشم‌انداز و ارزش‌های سازمانی[7]» در سایت این شرکت، بخشی از مأموریت های‌وب ارائه «خدماتی ارزنده، نوآورانه و با بهترین کیفیت در حوزه فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات و خدمات مبتنی بر وب» به مشتریان در سراسر ایران، البته «با اتکا به توانمندی، دانش و پشتکار کارکنان شایسته خود» آمده است.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
خبر امضای نهایی قرارداد با ودافون، اصلی‌ترین خبر در صفحه اصلی وب‌سایت های‌وب است

طبق اطلاعات این صفحه، یکی از چشم‌اندازهای این شرکت نیز «کسب جایگاه نخست بازار» است. البته این چشم‌انداز اگر با اتکا به ظرفیت و توان داخلی، از جمله کارکنان این شرکت باشد، قطعاً آرمان مطلوبی است، اما این‌که های‌وب برای رسیدن به این هدف یا صرفاً برای بهبود کیفیت خدمات خود به شرکتی متوسل شود که توضیحات درباره آن در ادامه این گزارش می‌آید، محل اشکال است.

آن‌چه بیش‌تر موضوع عقد قرارداد میان های‌وب و ودافون را زیر سؤال می‌برد، یکی از ارزش‌هایی است که های‌وب برای خود تعریف می‌کند: «مسئولیت‌پذیری در قبال جامعه». باید اعتراف کرد که شفافیت های‌وب در ارائه این اطلاعات (و اطلاعات دیگری که با مراجعه به وب‌سایت این شرکت به دست می‌آورید) به طور علنی، کاملاً قابل‌تحسین است، اما آن‌چه از ارائه و تبلیغ این اصول، مهم‌تر است، عمل هوش‌یارانه به آن‌ تبلیغ و شعارها است.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
خیلی زود، لوگوی ودافون در جست‌وجوهای اینترنتی در کنار نام و نشان های‌وب قرار داده شده است؛ از جمله در صفحه رسمی های‌وب در ویکی‌پدیا

معرفی شرکت ودافون 

شرکت انگلیسی ودافون یکی از غول‌های فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات جهان و دومین شرکت بزرگ دنیا از نظر تعداد مشترکین محسوب می‌شود؛ البته شرکت اول از این منظر یک شرکت چینی است که با توجه به جمعیت میلیاردی چین، نکته تعجب‌آوری نیست. به هر حال، توانایی ودافون در ارائه خدمات به های‌وب به هیچ عنوان زیر سؤال نیست، اما اتفاقاً اشتباه از همین جا پیش می‌آید. امضای قرارداد با شرکتی به بزرگی ودافون قطعاً نیازمند تحقیقات بسیار گسترده‌ای در همه زمینه‌ها (از جمله امنیتی) است که متأسفانه به نظر نمی‌رسد های‌وب این تحقیقات را به طور کامل انجام داده باشد.

ودافون اوایل ماه ژوئن سال 2014 برای اولین بار، به قول گاردین، «سکوت خود را درباره نظارت [و جاسوسی گسترده] دولتی» از شبکه‌هایش شکست[8]. ماجرا از این قرار بود که برخی از دولت‌های 29 کشوری که ودافون در آن‌ها خدمات ارائه می‌داد (از جمله خود انگلیس)، با نصب «کابل‌های مخفی» تمام اطلاعات شبکه این شرکت را رصد و در صورت تمایل، ضبط می‌کردند[9]. تعداد کشورهای طرف قرارداد با ودافون در حال حاضر 50 کشور است.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
ودافون نیز در وب‌سایت رسمی خود، خبر عقد قرارداد با های‌وب را تأیید کرده است

جالب این‌جاست که قانون در دست‌کم 6 کشور از کشورهای محل فعالیت ودافون، یا شرکت‌های ارتباطاتی را وادار به نصب این تجهیزات جاسوسی می‌کند و یا به دولت اجازه می‌دهد این کار را انجام دهد. البته جمع‌آوری اطلاعات ودافون منحصر به محتوای مکالمات تلفنی نبوده، بلکه شامل «فراداده» نیز می‌شده است؛ اما فراداده چیست؟ مکان دستگاهی که با آن مکالمه صورت گرفته، تاریخ و ساعت ارتباطات موبایلی، افرادی که از یک دستگاه با آن‌ها تماس گرفته شده است و غیره.

قهرمان حریم خصوصی یا جاسوس سلطنتی

بررسی اسناد افشاشده توسط ادوارد اسنودن مشخص می‌کند که این شرکت انگلیسی اتفاقاً نماینده جاسوسان دولتی انگلیس در میان کاربران است. سال 2013 گزارش‌های بی‌شماری درباره ارتباط مستقیم شرکت‌های مخابراتی در انگلیس، از جمله ودافون[10]، با (به اعتراف گاردین) «سازمان جاسوسی» این کشور موسوم به «ستاد ارتباطات دولت[11]» و تحویل اطلاعات کاربران به این نهاد دولتی منتشر شد[12].

این نشان می‌دهد ودافون نه تنها علاقه‌ای به حفظ حریم خصوصی کاربران خود ندارد، بلکه صرفاً به این بهانه که تحت قوانین اتحادیه اروپا و دولت انگلیس فعالیت می‌کند[13] و موظف به رعایت این قوانین است، با نهادهای جاسوسی انگلیسی نیز هم‌کاری دارد[14]. اکنون یک سؤال مهم را باید پرسید: چه‌قدر حیاتی است که های‌وب اطلاعات کاربران ایرانی را وارد چنین شبکه‌ای کند و چه تضمینی وجود دارد ودافون اطلاعات کاربران ایرانی را در اختیار سازمان‌های اطلاعاتی انگلیس قرار ندهد؟

 
مقر اصلی سازمان جاسوسی انگلیس به نام «دونات» شهرت پیدا کرده است؛ ودافون اطلاعات کاربران خود را با این نهاد جاسوسی به اشتراک می‌گذارد

برای توضیحات بیش‌تر می‌توان به گزارش‌هایی مراجعه کرد که نشان می‌دهند[15] ودافون سال 2015 اطلاعات گوشی هم‌راه خبرنگاری را زیر و رو کرده تا از کار او سردربیاورد. اما جرم این خبرنگار چه بوده است؟ «ناتالی اوبراین» خبرنگار و مشتری ودافون گزارش‌هایی را درباره خلأهای امنیتی در یکی از سیستم‌های این شرکت نوشته بود. بنابراین ودافون تصمیم گرفت، اطلاعات گوشی او را چک کند تا ببیند محتوای این گزارش‌ها را چه کسی به این خبرنگار می‌داده است.

ارتباط با رژیم صهیونیستی، گل سرسبد ویژگی‌های ودافون

گذشته از موضوع حریم خصوصی و جاسوسی از کاربران، موضوع روابط ودافون با رژیم صهیونیستی هم اهمیتی بالایی دارد؛ در حالی که بسیاری از نهادهای رسمی و شرکت‌های اروپایی[16] و به طور خاص اتحادیه‌های انگلیسی (با اهداف مختلف) در حال تحریم رژیم صهیونیستی و پیوستن به جنبش «بایکوت، تحریم و عدم سرمایه‌گذاری[17]» در فلسطین اشغالی هستند[18]، اما ودافون خود را مستثنی کرده است.

این شرکت انگلیسی نه تنها روابط خود با رژیم صهیونیستی را خدشه‌دار نکرده بلکه طبق شواهد[19] موجود[20] (که البته وب‌سایت رسمی ودافون در این‌باره[21] به صراحت چیزی نمی‌گوید)، ماه دسامبر سال 2011 از طریق سازمان سرمایه‌گذاری وابسته به خود که «سرمایه‌گذاری‌های ودافون[22]» نام دارد، اولین سرمایه‌گذاری خود در زمینه انرژی پاک را با مبلغی چند میلیون دلاری در یک شرکت صهیونیستی به نام «سل‌ارا[23]» انجام داده است (ودافون بخش عمده‌ای از سرمایه 9.2 میلیون دلاری سل‌ارا را تأمین کرد).

آیا ایرانی‌های ودافونی حلقه گم‌شده این قرارداد هستند؟

ارتباط میان های‌وب و ودافون از جنبه‌های دیگری هم قابل بررسی است که البته در حال حاضر در حد حدس و گمان هستند و شاید هیچ‌گاه هم تأیید نهایی نشوند. یکی از مواردی که ممکن است موجب برقراری رابطه میان دو شرکت شده باشد، حضور ایرانی‌هایی مانند «سیاوش الموتی[24]» مهندس، دانشمند و مخترع مطرح ایرانی-آمریکایی[25] در تیم تحقیق و توسعه ودافون باشد. الموتی مدیر گروه تحقیق و توسعه شرکت سرمایه‌گذاری‌های ودافون است و پیش‌تر نیز در شرکت‌های شناخته‌شده‌ای مانند «ای‌تی‌اندتی» (AT&T، بزرگ‌ترین شرکت مخابرات تلفن ثابت و اینترنت پهن‌باند آمریکا) و «اینتل» (شرکت آمریکایی سازنده سخت‌افزار رایانه و گوشی همراه) مشغول به کار بوده است.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
«سیاوش الموتی» مهندس و مخترع شناخته‌شده ایرانی-آمریکایی، مدیر بخش تحقیق و توسعه سازمان سرمایه‌گذاری‌های ودافون است

جالب است بدانید ایرانی‌ها با شرکت ودافون خیلی هم بیگانه نیستند. علاوه بر الموتی، «شروین مجد[26]» هم بین سال‌های 2011 تا 2014 در همان شرکت سرمایه‌گذاری‌های ودافون و در بخش «سلامت موبایلی[27]» و همین‌طور «مدیریت محصولات» این کمپانی بزرگ انگلیسی مشغول کار بوده است.

البته چنان‌که گفته شد، حضور ایرانی‌ها در ودافون تنها می‌تواند یکی از عوامل احتمالی و نه قطعی در برقراری ارتباط میان های‌وب و ودافون باشد. آن‌چه مسلم است، های‌وب در بررسی‌های خود به تجربه و ظرفیت‌های گسترده ودافون در عرصه فن‌آوری‌های نوین ارتباطاتی توجه ویژه‌ای داشته است، اما آن‌چه در ادامه می‌آید، جنبه‌های مهم‌تری از غفلت درباره سپردن یک عرصه فوق‌العاده خطرناک از فن‌آوری آینده کشور به دست یک شرکت انگلیسی را نشان خواهد داد.

«اینترنت اشیا»؛ سپردن یک فن‌آوری راهبردی به یک شرکت انگلیسی

کارشناسان بی‌شماری در سراسر جهان، موضوع «اینترنت اشیا[28]» را یکی از فن‌آوری‌های تعیین‌کننده در آینده دنیا به شمار می‌آورند. اینترنت اشیا در خلاصه‌ترین و ساده‌ترین تعریف خود به معنای اتصال تقریباً همه دستگاه‌ها و اجزای خانه به اینترنت است. فرض کنید آینه خانه‌تان به اینترنت متصل باشد و وقتی خود را در آن نگاه می‌کنید، به شما بگوید آیا رنگ پیراهن‌تان با شلوارتان متناسب است یا نه. یا فرض کنید کف‌پوش خانه‌تان هوشمند باشد و وزن شما را به شما نشان دهد، یا آخر شب به شما بگوید امروز چند قدم در خانه راه رفته‌اید.

هر کدام از این مثال‌ها و ده‌ها مثال دیگری که اینترنت اشیا می‌تواند شامل آن‌ها شود، نیازمند ارسال و دریافت اطلاعات از طریق اینترنت است. ناگفته پیداست که این اطلاعات، مانند تمام اطلاعات دیگری که در اینترنت وجود دارد و دولت‌های غربی به جاسوسی از آن اعتراف دارند، نهایتاً در اختیار جاسوسانی قرار می‌گیرد که می‌توانند هر استفاده‌ای را که بخواهند از آن ببرند.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
«آن‌چه «اینترنت اشیا»ی شما دارد درباره‌تان می‌گوید»؛ «دیدی، دیشب چه ساعتی اومد خونه؟ شرم‌آوره!»

نکته حیرت‌انگیز درباره قرارداد میان های‌وب و ودافون، توافق طرف ایرانی بر سر راه‌اندازی اینترنت اشیا توسط ودافون در کشورمان است. حال با توجه به این‌که اینترنت اشیا ابعاد امنیتی و حتی نظامی نیز دارد، و همچنین سابقه فعالیت‌هایی با پیش‌زمینه نظامی توسط شرکت ودافون[29] وجود دارد، و در نهایت همکاری این شرکت با سازمان جاسوسی انگلیس تایید شده است، آیا «مسئولیت‌پذیری در قبال جامعه» که یکی از ارزش‌های مورد احترام های‌وب است، این شرکت ایرانی را از عقد قرارداد با ودافون منع نمی‌کند؟

از طرفی دیگر در جریان اغتشاشات سال 88، در کنار همه شیطنت‌های اینترنتی[30] و فعالیت‌های هدف‌دار در شبکه‌های اجتماعی[31]، دست‌کم دو بخش مرتبط با اینترنت و فضای مجازی در کشورمان مورد حمله قرار گرفت که برخی از این حملات موفقیت‌آمیز و بخش عمده‌ای هم ناموفق بود. به عنوان مثال، برخی از خبرگزاری‌های ایرانی مورد حمله قرار گرفتند و مجبور شدند فعالیت‌های خود را محدود کنند. از سوی دیگر، سیستم توزیع و عمل‌کرد کارت سوخت هم مورد حمله قرار گرفت که خوش‌بختانه مشکلی در این زمینه به وجود نیامد. با این حال، مسلم است که هدف از این حملات، ایجاد تشنج هرچه بیش‌تر در فضای جامعه بوده است.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
در صفحه شرکای ودافون، وقتی روی نقشه ایران کلیک می‌کنید، نام و نشان های‌وب به عنوان شرکتی که قرارداد با آن نهایی شده، نمایش داده می‌شود

با توجه به تجربه اتفاقات سال 88، آیا می‌توان مقوله بسیار گسترده‌تری به نام اینترنت اشیا را به دست انگلیسی‌ها سپرد؟ آیا این احتمال وجود ندارد که غربی‌ها (علاوه بر جاسوسی دائمی از همه اطلاعات کاربران در خصوصی‌ترین فضای آن‌ها یعنی خانه‌شان)، هر لحظه‌ای که اراده کردند، با فشردن یک کلید، تمام این سیستم‌ها را مختل کنند؟ آیا می‌توان حجم تأثیر این‌گونه خراب‌کاری‌ها بر ثبات و امنیت کشور را پیش‌بینی کرد؟

جاسوسی و تخریب‌گری: تئوری توطئه یا نگرانی مشروع

شاید با خواندن گزارش فوق، اولین موضوعی که به ذهن برخی خطور می‌کند، این است که شما دچار تئوری توطئه شده‌اید. گذشته از این‌که مشرق پیش‌تر مفصلاً توضیح داده که عبارت «تئوری توطئه»، خود یکی از اختراعات سازمان سیا برای سرکوب مخالفان و منتقدان بود[32]، مسئله جاسوسی و تخریبگری دولت‌های بیگانه در یک کشور، به هیچ عنوان مسئله ناشناخته‌ای نیست.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
جاسوسی ودافون از مشترکینش یک نظریه یا فرضیه نیست، بلکه موضوعی است که مطرح و تأیید شده است

اسنادی که طی سال‌های اخیر خوش‌بختانه افشای آن‌ها باب شده است، به خوبی نشان می‌دهد جاسوسی یکی از مهم‌ترین وظایف نهادهای دولتی در غرب است و تقریباً هیچ‌کس، دوست یا دشمن، هم از این جاسوسی‌ها در امان نیست. در چنین دنیایی قطعاً کشوری مانند ایران که دشمنان زیادی دارد، باید نهایت دقت و حساسیت را در برقراری رابطه با کشورهای دیگر داشته باشد؛ به خصوص اگر این کشورها در تخاصم با ایران هم باشند.

اگر عقد قرارداد با ودافون، مصداق تئوری توطئه به نظر می‌رسد، جالب آنکه اتفاقاً انگلیسی‌ها هم همین تئوری توطئه را دارند. گزارش روزنامه انگلیسی گاردین [33]، دقیقاً مانند موضوع گزارش مشرق است، با این تفاوت که جای ودافون با «هوآوی» عوض شده است. اتفاقاً گزارش گاردین «مدیریت ریسک احتمالی دخالت چین در زیرساخت‌های حیاتی ملی» انگلیس در «فضای بهبود روابط اقتصادی» است!

 
 گاردین گزارشی از خطر همکاری با شرکت چینی «هوآوی» برای امنیت ملی انگلیس منتشر کرده است

آیا نگرانی منحصر به ایرانی‌هاست؟

البته گزارش گاردین بعد از اجرای قرارداد طرفین منتشر شده است: نظارت هیأتی امنیتی به ریاست «سیاران مارتین» مدیرکل امنیت سایبری سازمان جاسوسی انگلیس، همان «ستاد ارتباطات دولت»، بر خدمات اینترنتی، مخابراتی و ارتباطاتی که شرکت چینی هوآوی به مشتریان انگلیسی می‌دهد، با هدف پیدا کردن هرگونه نقض یا راه نفوذ احتمالی که دولت چین از طریق آن در حال جاسوسی از شهروندان و نهادهای انگلیسی باشد.

این در حالی است که گزارش مشرق حکم هشدار پیش از وقوع حادثه را دارد و به دنبال پیش‌گیری از گرفتار شدن کشورمان به معضلی است که انگلیسی‌ها الآن با آن مواجه هستند، یا دست‌کم تصور می‌کنند با آن مواجهند و می‌خواهند جلوی آن را بگیرند. به هر حال، این یک گزاره کاملاً مشهود و منطقی است که هیچ بخشی از زیرساخت کشور را نباید به دست بیگانه سپرد.

لطفاً جاسوس را به خانه دعوت نکنید
اتاقی فوق‌امنیتی در انگلیس وجود دارد که کارکنان آن وظیفه دارند تمام‌وقت به دنبال راه نفوذی در شبکه هوآوی باشند که ممکن است دولت چین از طریق آن از انگلیسی‌ها جاسوسی کند؛ رئیس هیأت ناظران این اتاق «سیاران مارتین» مدیرکل امنیت سایبری سازمان جاسوسی انگلیس است

موضوع تنها به انگلیس هم ختم نمی‌شود. نگرانی انگلیسی‌ها درباره هوآوی بی‌ارتباط به اقداماتی نبود که در کشورهای دیگر درباره این شرکت چینی انجام شده بود. خوب است بدانید، پیش‌تر دولت آمریکا مانع از تسلط هوآوی بر شرکت‌های حوزه فن‌آوری بر این کشور شده است. استرالیا هم جلوی پروژه چند میلیارد پوندی هوآوی برای اتصال همه خانه‌های این کشور به خدمات اینترنت پرسرعت را گرفته است. بنابراین تئوری توطئه منحصر به کشور ما نیست، بلکه توطئه‌گران هم خودشان دچار این توهم هستند!

تماس‌هایی که با های‌وب و ودافون گرفتیم و جواب‌هایی که نگرفتیم

آن‌چه در انتهای این گزارش باید ذکر شود، این‌که تماس‌های خبرنگار مشرق برای کسب اطلاعات درباره توافق میان های‌وب و ودافون و شنیدن تضمین‌ها یا توجیه‌های احتمالی برای رفع نگرانی‌های مطرح‌شده در گزارش فوق، به نتیجه‌ای نرسید. یکی از مسئولین های‌وب (نام ایشان محفوظ است) در پاسخ به تماس، ترجیح داد هرگونه مصاحبه‌ای را به بعد از کنفرانس خبری در این‌باره و مراسم اعلام رسمی خبر این توافق موکول کند.

این مسئول های‌وب البته با صراحتی قابل‌تقدیر، نهایی شدن قرارداد با ودافون را تأیید، اما نگرانی‌ها از ایجاد حاشیه و حساسیت در این‌باره را دلیل تصمیم خود برای به تعویق انداختن مصاحبه اعلام کرد و قول داد ضمن دعوت از رسانه‌ها برای حضور در این کنفرانس خبری، بعد از کنفرانس نیز به سؤالات در این‌باره جواب بدهد.

با این وجود، شرکت ودافون به اندازه های‌وب هم راضی نشد جواب مشرق را بدهد. دو بار اولی که با این شرکت تماس گرفته شد، اپراتورهای محترمی که باید جواب ما را می‌دادند، به محض شنیدن توضیحات درباره موضوع مصاحبه درخواستی، گوشی را گذاشتند و ارتباط را قطع کردند! مانند این تماس که در زیر می‌توانید بشنوید.

{$sepehr_media_1838114_400_300}
صوت یکی از چندین تماسی که با ودافون گرفتیم؛ درباره توافق با های‌وب جویا شدیم، اما کسی پاسخی نداد

در تماس‌های بعدی، سراغ چند ایمیلی را گرفتیم که درخواست مصاحبه در آن مطرح شده بود و یک هفته قبل آن‌ها را برای ودافون فرستاده بودیم (ودافون می‌گوید ایمیل‌ها به این آدرس را معمولاً طی چند دقیقه پاسخ می‌دهد). این‌بار هم که توانستیم با اپراتورها صحبت کنیم، پاسخی که می‌دادند، از جمله تکراری تجاوز نمی‌کرد: «من متأسفانه نمی‌توانم در این‌باره به شما کمکی بکنم.» «اگر به ایمیل شما پاسخ نداده‌اند، حتماً نمی‌خواهند که من هم این اطلاعات را در اختیار شما بگذارم.»

 

[1] آغاز همکاری ودافون و های‌وب در ایران لینک

[2] Vodafone and HiWEB announce Partner Market agreement for Iran Link

[3] Vodafone enters Iranian market Link

[4] های‌وب لینک

[5] های‌وب در یک نگاه لینک

[6] رانت عجیب در وزارت ارتباطات/ ممنوعیت ارائه اینترنت به روستاها با یک استثناء! لینک

[7] ماموریت، چشم انداز و ارزشهای سازمانی لینک

[8] Vodafone reveals existence of secret wires that allow state surveillance Link

[9] Vodafone discloses that many governments can secretly spy on mobile phone users Link

[10] Vodafone bears the brunt of data sharing with GCHQ Link

[11] Government Communications Headquarters Link

[12] BT and Vodafone among telecoms companies passing details to GCHQ Link

[13] BT and Vodafone 'gave users' data to GCHQ' Link

[14] Spy cable revealed: how telecoms firm worked with GCHQ Link

[15] Telco Giant Vodafone Looked at Journalist’s Phone Records to See Who Was Leaking Info to Her Link

[16] European Union Link

[17] Boycott, Divestment and Sanctions Link

[18] UK’s largest union backs boycott of Israel despite Labor’s calls to refrain Link

[19] Vodafone invests in Israeli CellEra Link

[20] Vodafone invests in Israeli clean-tech Link

[21] Investors Link

[22] Vodafone Ventures Link

[23] CellEra Link

[24] Siavash Alamouti Link

[25] سیاوش الموتی لینک

[26] Shervin Majd Link

[27] mHealth Link

[28] Internet of things Link

[29] ودافون لینک

[30] چرا جنگ سایبری در سال88 به براندازی منجر نشد؟! لینک

[31] فتنه، "اینترنت" و روزهای آشوب سال88/ از انتشار اخبار کذب و تحریک‌آمیز تا انتشار نرم افزار برای هک گرداب لینک

[32] وقتی سیا اصطلاح «تئوری توطئه» را اختراع کرد +عکس و فیلم لینک

[33] The Chinese firm taking threats to UK national security very seriously Link

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 39
  • در انتظار بررسی: 1
  • غیر قابل انتشار: 32
  • حسین ۰۴:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    5 0
    بگذارید قضیه را براتون توضیح بدم چون اتفاقا این رشته (مخابرات) بنده هست و حقیقت ماجرا اینکه با شرکت‌های اروپایی‌ کار کردم و وضعیت بسیار مشابه این را به عینه دیدم و درک کردم. مخابرات ملی‌ لهستان موسوم به تلکمونیکاسیا پولسکا بود که بعد از پیوستن به اتحادیه اروپا و در زمان داغ شدن مباحثی مثل جهانی‌ سازی و از این قبیل حرفها دولت تصمیم به مدرنسازی و اجازه سرمایه گذاری خارجی‌ در بحث زیرساختهای مخابرات را داد. یک شرکت فرانسوی به نام اورنج به سرعت آمد جلو و کم کم بیشتر از نصف سهام مخابرات لهستان را خرید و از تجهیزات به اصطلاح پسیو شروع کرد و در سال ۲۰۱۴-۲۰۱۵ متخصصین امنیت مخابرات و دیتا یه دفعه به خودشون آمدن و درک کردن که تمام نودهای بین‌المللی و تمام زیرساختهای حیاتی مخابرات و دیتا تحت اختیار شرکتی قرار گرفته که فرانسوی هست و وقتی‌ این اشتباه را فهمیدن که دیگه خیلی‌ دیر بود و فهمیدن چه حماقتی کردند که تمام مکالمات و داده‌های اینها زیر دست یک دولت خارجی‌ انتقال پیدا میکنه. این تازه وضعیت لهستان و فرانسه‌ای هست که هر دو عضو ناتو و همپیمان بسیار نزدیک و جزو متحدین نزدیک و دوست در اتحادیه اروپا هستند ، با این وجود نهادهای امنیتی به وحشت افتادند و مساله جالب اینه که مراکز مهم و حیاتی و شرکت‌های آمریکایی‌ ژاپنی و آلمانی‌ و حتی انگلیسی‌ به هیچ وجه نمیان از خطوطی که در مالکیت اورنج هست استفاده کنن ؟ این یعنی‌ چی‌ ؟ خوب الان وضعیت خودمون را ببینید ، انگلیسی‌ که میلیونها پوند برای تغییر حکومت و انهدام اقتصاد و تحریم و... علیه ایران هر ساله سرمایه گذاری میکنه یه دفعه دست و د‌لباز شده میاد در مخابرات و شبکه و اینترنت ما سرمایه گذاری کنه؟ این اشتباه آنقدر بزرگ و واضح هست که به نظر من افرادی که پشت این قضیه هستند نه تنها باید بر کنار بشن بلکه باید بازجویی و بر رسی‌ امنیتی بشن ، بگذارید یک مقدار زمان بگذره اون وقت مثل این لهستانیها می‌فهمید که خطای (چه بسا جرم )فاجعه آمیزی صورت گرفته. من اگر در ایران مسئولیت امنیتی داشتم دیوانه می‌شدم از عظمت و قاجعه بار بودن این اشتباه و در حقیقت جرم.
  • جوان مفلوک آسی ۰۷:۱۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 1
    برید توی غار زندگی کنید اینترنت که سرعت افتضاح و خدمات گران خودرو که بازار انحصاری و محصول بی کیفیت رابطه با کشورهای توسعه یافته که تنش آلود از وضع افتصادی بیکاری مملکت هم که هیچ
  • سهیل ۰۸:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 1
    مشرق!!! باز قرار شد پای سرمایه گذار خارجی و دانش و تکنولوژی به این مملکت باز بشه و مخالفت و توهم جاسوس بازی شروع شد؟
  • ۰۸:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 1
    خدایی دیگه این دولت شورشو دراورده
  • ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    1 0
    چقدر این حرف ها من رو یاد حرفهای قبل برجام میندازه خخخ ولی اخرش چی شد ؟! اینو بدونید امریکا و انگلیس هیچوقت نمیتونند واسه شما کار ایجاد کنند بلکه بیاد دولت خودمون با حمایت از کارخانه جات ها کار ایجاد کنه .
  • ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    1 0
    دانش و تکنولوژی با برجام دیدیم خخخ همه دیدند که حرفهای مشرق درست بود و تحریم ها همش برای جلوگیری ایران از دست یابی به سلاح هسته ای بود چون امریکا نمیتونست حمله نظامی کنه
  • ۰۸:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    درود به شرفت مشرق جان . خدا رو شگر که اینا رو میگی مثل برجام که کسی گوش نداد و همه دیدند تک تک حرفها و پیش بینی هایی که میکردی درست از اب دراومد و امریکا بههیچ کدام از تعهداتش عمل نکرد
  • ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    خیانت اصلاح طلبان فقط با مرگ تمام میشود یک اصلاح طلب حوب یک اصلاح طلب مرده است
  • ۰۹:۳۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    از نظر شما تمام دنیا جاسوس هستند غیر از روسیه!!!!!!!!!
  • alimazeh313 ۰۹:۴۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    3 0
    درود به دیدبانان جنگ نرم مشرق از خودش حرفی نزده، فقط باچیدن هوشمندانه 32 لینک روشنگری کرده ودر واقع به وظیفه رسانه ایش عمل کرده. چرا جوش میارید جوابش بدهید.
  • ۱۰:۰۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    تعامل با اروپا یعنی این؟؟؟؟؟؟؟به جه قیمتی خدمت به بیگانه؟/؟
  • ۱۰:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    همیشه تنبلی ما ایرانی ها باعث شده که به جای تلاش برای حل مسائل ، راحت ترین راه میانبرو که قرارداد با غربی ها باشه ببندیم مثل نفت و گاز و... این کار ما مثل این میمونه که یه دانش آموز تنبل ورقشو بده به تاپ ترین شاگرد کلاس و بعدشم که 20 گرفت بگه دیدین 20 گرفتم :) در حالی که همه میدونن اون نمره واقعی نیست.
  • محمد ۱۰:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    به نظر می رسد باید فتنه آینده وبسیار خطرناکتر از 88 را در این حوزه شاهد باشیم!!!؟؟
  • ۱۰:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    آن هم زیر ساخت شبکه ی اینترنت و مخصوصا اینترنت اشیاء؟ که به زندگی شخصی هر ایرانی مربوطه؟
  • alimazeh313 ۱۱:۰۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    درود به دیدبانان جنگ نرم مشرق از خودش حرفی نزده، فقط باچیدن هوشمندانه 32 لینک روشنگری کرده ودر واقع به وظیفه رسانه ایش عمل کرده. چرا جوش میارید جوابش بدهید.
  • عادل ۱۱:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    حسین آقا همه چیز هایی که میگین درسته اما قابل کنترل هستش صد در صد ما مسئولین امنیت اطلاعات خبره ای داریم که نکات حیاتی رو کنترل کنن و یا اصلاح کنن در ضمن اینجا ایران ما هم ایرانی هستیم لهستان یا هر جای دیگه دنیا نیست که دو دستی تقدیمشون کنیم دیتامونو ایشالا که رقابت سالم جاری باشه بین شرکت های خصوصیمون و پیشرفت کنه زیرساخت های اطلاعاتیمون.
  • 1362 ۱۱:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    حالا مثلا ملت چی تو مکالماتشون و اس ام اس هاشون میگن که امنیت ملی رو بخطر بندازه؟؟؟ مثلا پیامک "یارانه این ماه واریز شد" خیلی برای اونها مهمه؟؟ یا مثلا جک های +18 که ملت میفرستند؟؟ یا صحبت های خاله زنکی مردم؟؟؟ همراه اول بعد از اینهمه سال هنوز تو خود تهران نقطه کور داره...ایرانسل هم همین طور...قیمت اینترنتشون هم واویلاست.....حالا یه خارجی بیاد چه چیزی از چه چیزمون می خواد کم بشه؟؟؟
  • ۱۲:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    امیدوارم زیرساختهای مخابراتی کشور بومی بشه ،به نظرم هواوی و زد تی ای هم همین مشکل رو داشته باشن که الان در سطح وسیعتری دارن فعالیت میکنن.
  • ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    من هم مهندس فناوری اطلاعات هستم. گرچه نیازی نیست که حتما متخصص این کار باشی و متوجه بشی چه اتفاق خطرناکی داره میافته. به نظر من هم این کار بسیار پر ریسک، نامعقول و نسنجیده است و علاوه بر این‌ها اصلا از نظر اقتصادی هم اشکال اساسی داره. زمینه IoT و حفظ حریم خصوصی و امنیت اجتماعی به خودی خود محل بحث و مناظرات داغ روز دنیاست. اگر قرار بود یک شرکت داخلی تنها با تکیه بر توان داخلی در این زمینه وارد بشه، باز هم نیاز به وضع قوانین سخت‌گیرانه و بررسی عمیق و دقیق توسط وزارت اطلاعات و دریافت مجوز و تعهدات و ضمانتهای مختلف رو میداشت. حالا من تعجب میکنم چطور یک شرکت خصوصی به این راحتی میتونه کاری به این خطرناکی رو قانونی انجام بده؟!! از موقعی که برجام امضا شد و بطور دقیقتر از سال اخیر شاهد چاله چوله‌های فراوان قانون و سیستم نظارتی در کشور هستیم.
  • alimazeh313 ۱۲:۵۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    درود به دیدبانان جنگ نرم مشرق از خودش حرفی نزده، فقط باچیدن هوشمندانه 32 لینک روشنگری کرده ودر واقع به وظیفه رسانه ایش عمل کرده. چرا جوش میارید جوابش بدهید.
  • آریو سوئد ۱۲:۵۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    آقایون من در سوئد با این شرکت کار کردم. به اینها اطمینان نکنید. مملکت و اطلاعات مردم را دست اینها ندید.
  • ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    گل گفتی اما این مورد به تنبلی ربط نداشت. در واقع این شرکت ها یک راه نفوذ رو مهیا کردند که دوستمون در کامنت اول به خوبی نمونه‌ای از اون رو بیان فرمودند.
  • ۱۳:۱۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    اگر تو خودت میخواستی دار و ندارت رو با کسی شریک بشی، تامل نمیکردی؟! مواقب نمی بودی که مبادا سرت کلاه نره به خاک سیاه بشینی؟! حالا از کیسه خلیفه میبخشی؟!؟!
  • ۱۳:۱۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    1 0
    خب البته توی غار زندگی کردن اگه دلیل منطقی داشته باشه بسیار عالی هست. بهتر از اینه که طعمه گرگ بشی!!!
  • ۱۳:۳۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    نفت و تولید و مملکت رو دادن رفت اینم روش
  • ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    آقا عادل دیتا وقتی در بستری قرار بگیره که تحت نظارت شما نباشه، چطور میخوای کنترلش کنی؟! صحبت از زیر ساخته. در مورد چیزی که از اون اطلاعات کافی ندارید، لطفا در نظر دادن احتیاط کنید. اگر با همین مسئولینی که شما میفرمایید هماهنگی میشد و تحت نظارت اونها انجام میشد، باز خوب بود. تقاضا دارم دقت داشته باشید و ماجرا را سطحی نگاه نکنید. این ماجرا به منزله یک کیک مسموم برای یک انسان گرسنه است!
  • نگاه امنیتی شدید مساوی است با دیوار کشیدن دور کشور و عدم سرمایه گذاری خارجی ۱۳:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    مشرق جان! خوبه حالا خودت می گه کابینه روحانی جز امنیتی ترین کابینه پس از انقلاب است و حتا وزیر ارشادش هم امنیتی است حالا فکر می کنه این نوع قراردادها بدون مشورت گرفتن از کارشناسان بخش ضد جاسوسی وزارت اطلاعات انجام می شود مرد مومن! همین گوگل هم که کاربران صدها میلیونی دارد و جستجوهای خودشان را در این موتور جستجو انجام می دهند . اطلاعات جستجوهایشان در بانک اطلاعاتی گوگل ذخیره می شود و داده ها دسته بندی می شود بخشی از این داده ها به سرویس های اطلاعاتی آمریکا داده می شود و بخشی دیگر هم که جنبه داده های بازاریابی و اقتصادی دارد به شرکتهای تجاری فروخته می شود همین سایت شما با استفاده از کوکی مشخص می کنه که کاربران شما بیشتر دنبال چه نوع اطلاعات و داده هایی هستند قطعا هر شرکتی به داده هایی دست پیدا می کند حتا یک توریست هم اطلاعاتی را از کشور می تواند به سرویس های اطلاعاتی غربی بدهد اما از دیدگاه یک کارشناس امنیتی و ضد جاسوسی در وزارت اطلاعات مهم دست پیدا نکردن اطلاعات طبقه بندی شده است اما متاسفانه شما مشرقی ها نگاهتان بشدت امنیتی است و مثل مسئولین کره شمالی هر فردی را که بتواند اطلاعاتی را از ایران و ایرانی بگیرد را جاسوس قلمداد می کنید. این نگاه بشدت امنیتی شما حتا سرمایه گذاری خارجی را همچون سمی می داند که برای نفوذ اقتصادی می خواهند سرمایه گذاری کنند شما ضرب المثل آن فردی هستید که از ترس مرگ می خواهد خودکشی کند مشرق جان! هر سرمایه گذاری خارجی مساوی با نفوذ اقتصادی نیست هر سرمایه گذاری خارجی مساوی با جاسوسی کردن نیست هر تورریست و گردشگری مساوی با جاسوسی کردن یا تهاجم فرهنگی نیست با همین نگاه شما هم نباید اجازه تاسیس دفاتر پلیس +10 را هم می دادند نگاه ها باید متعادل ، منطقی و با مشورت گرفتن از کارشناسان خبره امنیتی و ضد جاسوسی باشد و با چند مقاله نمی شود این نوع تحلیلها را ارائه داد و به نتیجه قطعی رسید.
  • علیرضا ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    کاری به اینا ندارم! عکس این ساختمونرو گذاشتید چرا باغش وسط ساختمونه:| باید بیرون باشهd:
  • ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    چرا حرف بی منطق میزنی؟! کی گفته غیر از روسیه؟! خود ایران هم در کشورهای دیگه دنیا جاسوس داره. اصلا عقل و منطق میگه که باید داشته باشه. فقط ساده لوحان پیرو سیاسیون جاه طلب فکر میکنن دشمن راست میگه :)
  • ۱۸:۱۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    جواب ندارند خب اگه مطالعه کرده بودند که خودشون هم به این نتیجه رسیده بودند
  • ۱۸:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    مگه همه مثل شما هستند؟! نکنه اونها خل شدند که سعی میکنند سیطره بر زیرساختهای دنیا داشته باشند. مثلا چرا گوگل و یاهو و مایکروسافت سر موتور جستجوی «رایگان» با هم دعوا و رقابت دارند؟! یه ذره مطالعه کن لااقل آکبند نمونه.
  • ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    شما احتمالا اطلاعاتت رو در مورد منتقدین از شبکه‌های بی بی سی و روزنامه‌های اصلاح طلب بدست آوردی. کی گفته هر سرمایه گذاری خارجی مساوی است با نفوذ؟! هیچ کس هم نگفته سرمایه گذاری به هر قیمتی خوبه! شما به جای جو گیر شدن، بفرمایید که چه تضمینی دارید که اصلا دستگاه‌های نظارتی این قضیه رو تحت نظارت داشته‌اند؟! نظارت اونها باید قبل از بستن قرارداد میبود نه الان که قرارداد بسته شده. چه تضمینی دارید که دولتی که نمونه تدبیرش رو در سبد کالا و برجام به خوبی دیدیم و حس کردیم، توی این یکی با تدبیر و با نظارت عمل کرده باشه؟! جو دادن چیزی از شما دوا نمیکنه. یک مقدار واقع بین و منطقی باشید. ضمنا «حتا» نه... «حتی» درسته. «جز» نه... «جزو» درسته.
  • ۱۸:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    مشرق. بازم. مجبورم کردی کامنت بذارم. اینجا ایران. و نه کره شمالی. کومونیست. دو. استفاده از فناوری. نوین حق تک تک شهروند ایرانیه حتی بیشتر از هر کشور دیگه مثل ترکیه دوستان میدونن چی میگم یعنی قبل از عقد قراداد هیچ گونه رای و نظری از نهاد های امنیتی این مملکت گرفته نشده که تو داری تخریب میکنی. نشه. جریان ام تی ان. دوره احمدی نژاد خواهشن اگر یاری برای پیشرفت نمیکنین. سد راه هم نباشین. تایکم ما هم پیشرفت رو تجربه کنیم
  • ۱۹:۱۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    کمتر سایت های اصلاح طلب مفلوک رو بخون جیگر
  • ۲۰:۰۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    احسنت
  • ۲۰:۰۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    شما ببخش
  • ۲۰:۰۳ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    مشرق سانسورهایت خیلی عجیبه مگه چی گفتم؟ من هم ابراز نگرانی کردم همین !
  • نگاه امنیتی شدید مساوی است با دیوار کشیدن دور کشور و عدم سرمایه گذاری خارجی ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲
    0 0
    در جواب ناشناس ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲ پ شما جواب من را با اتهام زنی پاسخ دادید نه با منطق. شما به جای جو گیر شدن، بفرمایید که بر چه اساسی دارید می گویید دستگاه‌های نظارتی این قضیه رو تحت نظارت نداشته اند جو دادن چیزی از شما دوا نمیکنه. یک مقدار واقع بین و منطقی باشید. در ضمن «حتا» را «حتی» نمی نویسند «حتا» درست است «احتمالا»را هم «احتمالن» و «ضمنا» را هم «ضمنن» می نویسند 1.حذف الف مقصوره ملك الشعراى بهار سال ها پيش چنين مى نويسد: « اما با الف نوشتن كلماتى كه در عربى به ياء مقصوره نوشته مى شود كاملاً منطقى است، . . . و جا دارد كه فرهنگستان ايران اعلام نمايد كه منبعد اين كلمات يعنى: تمنى، تقاضى، كسرى، مصطفى و نظاير آن را با الف بايد نوشت. » در واقع يك كلمه وارداتى، مشخصات زبان ميزبان را مى پذيرد ( مگر نام های خاص آ. ا. ) و به قول آقاى اديب سلطانى « بر پايه اصل همخوانى نوشتار و گفتار» صحيح تر آن است كه اين واژه ها را با الف بنويسيم. اعمال اين مورد در اسامى نيز صحيح است و قطعن با متداول شدن اين شكل نوشتار، نارضايتى خوانندگان نيز برطرف مى شود. بنابراين صحيح تر آن است كه به عوض نوشتن كلماتى نظير حتى، تقوى، فتوى، مرتضى، مصطفى، عيسى و موسى آن ها را به شكل حتا، تقوا، فتوا، مرتضا، مصطفا، عيسا و موسا بنويسيم 2. حذف تنوين تنوين در عربى كاربردى دارد كه در فارسى ندارد و اساسن وقتى با حروف موجود مى توانيم صداى مورد نظر را بر روى كرسى خط بنويسيم، احتياجى به ورود علامت بيگانه نخواهيم داشت. محمدپروين گنابادى مى نويسد: « مرحوم صادق هدايت معتقد بود به فرض بخواهيم كلمه هاى تنوين دار را به كار بريم، براى اين كه به آن ها رنگ فارسى ببخشيم بايد آن ها را همچنان كه تلفظ مى شود بنويسيم تا اين همه گرفتارى هاى املايى از ميان برود.» از طرفى در زبان فارسى همين صدا در كلمات بسيارى وجود دارد كه با اعمال اين پيشنهاد چندان از لحاظ آوايى و ديدارى آزاردهنده نيست (كافى ست به واژگانى نظير زن، جوشن، من و يا گردن توجه كنيد). در اين زمينه بررسى مبسوط جناب اديب سلطانى به نظرم كافى مى رسد كه در آن به مشابهت پسوندهاى جمع ساز و قيدساز در زبان فارسى اشاره مى كند و به همين دليل تمايل ايرانى ها را در به كارگيرى تنوين نشان مى دهد. چون آن تمايلى كه نه تنها در شكل هاى ناهنجارى براى واژه هاى فارسى نظير زباناً و ناچاراً استفاده شده كه حتا براى واژه اى عربى ( یعنی اكثراً ) نيز چون آن به كار رفته كه در زبان عربى سابقه نداشته است؛ بنابراين به تر است كلماتى نظير واقعاً، حتماً، ابداً و اتفاقاً را به صورت واقعن، حتمن، ابدن و اتفاقن بنويسيم.
  • نگاه امنیتی شدید مساوی است با دیوار کشیدن دور کشور و عدم سرمایه گذاری خارجی ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۳
    0 0
    در جواب ۱۸:۲۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۰۲ «جزوِ» اشتباه است و «جزءِ» درست است. در مورد «حتا» و «لطفن» و «ضمنن» هم در کامنت قبلی جواب شما را دادم. با یک جستجوی کوچک در فضای مجازی به نتیجه می رسید.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس