کد خبر 653040
تاریخ انتشار: ۱۸ آبان ۱۳۹۵ - ۱۱:۴۷

نیروهای دموکراتیک کُرد سوریه عملیاتی را برای آزادسازی الرقه از دست تروریست‌های داعش آغاز کرده‌اند که بیش از منافع آنها، در بر گیرنده منافع آمریکا در منطقه است.

 به گزارش مشرق، آمریکایی‌ها بعد از چند روز تبلیغات از طریق فرماندهی نیروهای کرد در سوریه موسوم به نیروهای دموکراتیک سوریه (قسد) از روز یک شنبه عملیات موسوم به آزادسازی شهر الرقه کانون تجمع گروه تروریستی داعش در سوریه را در دستور کار قرار دادند. گرچه نیروهای عمل‌کننده در عملیات مذکور کردها هستند، اما این عملیات تحت پوشش نظامی ائتلاف بین‌المللی به رهبری آمریکا صورت می گیرد، این در حالی است که ترکیه در این عملیات مشارکت داده نشده است.

اشتون کارتر وزیر دفاع آمریکا در واکنش به این عملیات تأکید کرد که که جنگ مذکور آسان نخواهد بود و این جنگ اقدام دیگری در مسیر حملات ائتلاف ضد داعش در سوریه است.

وی گفت که این جنگ نیز مانند موصل آسان نخواهد بود ولی ضروری است که به افسانه خلافت داعش پایان داده شده و قدرت این گروه برای انجام حملات تروریستی در آمریکا و اقدام بر ضد متحدان و شرکای آمریکا از بین برود.

کردها اعلام کرده اند که این عملیات که عملیات خشم فرات نام گذاشته شده است، با تمام جدیت برای تحقق اهداف مورد نظر خود و اشغال پایتخت تروریست های داعش ادامه خواهد داشت. آنها اعلام کردند که عرب ها و کردها و ترکمن ها زیر پرچم نیروهای دموکراتیک سوریه با هماهنگی نیروهای ائتلاف بین‌المللی در این عملیات مشارکت فعال خواهند داشت.

برخی منابع تعداد نیروهای عمل ‌کننده در این عملیات را بالغ بر 30 هزار نفر ذکر می کنند که شامل یگان‌های حفاظت مردمی، یگان‌های حفاظت از زنان، تیپ عقاب های الرقه، تیپ آزادسازی، تیپ شهدای الرقه، یگان شهدای ترکمن، تیپ احرار الرقه، تیپ انقلابیون تل ابیض و دیگر گروه های شرکت کننده در این عملیات خواهد بود.

منابع مطلع از حمله بالگردهای آمریکایی به مناطق تحت سلطه داعش در حومه شمالی الرقه خبر می دهند. گفته می‌شود نیروهای نظامی آمریکا نیز در برخی مناطق درگیری حضور دارند، همچنین کامیون‌های وابسته به ائتلاف بین‌المللی نیز محموله های نظامی و کمک‌های لوجستیکی و امدادی را برای نیروهای مبارز کرد جابجا می کنند، کمک هایی که به گفته منابع کرد از شمال عراق وارد شمال سوریه می شود. بر اساس اظهارات یک منبع مطلع در نیروهای دمکراتیک سوریه، حدود 50 مشاور نظامی آمریکایی در عملیات رقه مشارکت دارند.

در همین رابطه جهان شیخ احمد، سخنگوی ائتلاف نیروهای دمکراتیک سوریه اعلام کرد که این نیروها از دو جبهه به سمت رقه پیشروی کرده اند و درگیری های سنگینی در جریان است. نیروهای سوری دست کم 10 کیلومتر از سمت شهرهای عین عیسی و سلوک به سوی رقه پیشروی کرده اند. البته در هر دو جبهه نیروهای دمکراتیک سوریه همچنان با الرقه فاصله دارند که در جبهه عین عیسی این فاصله دست کم 30 کیلومتر است.احمد اضافه کرد که عملیات رقه مطابق برنامه در حال اجرا است و تاکنون دست کم 10 روستا در این مسیر آزاد شده است.

یکی از فرماندهان نیروهای دمکراتیک سوریه اعلام کرد که داعش با توسل به تاکتیک همیشگی خود، یعنی استفاده از بمب گذاران انتحاری و خودروهای بمب گذاری شده، با پیشروی نیروهای دموکراتیک سوریه مقابله می کند. وی که خواست نامش فاش نشود، افزود: داعش خودروی بمب گذاری شده می فرستد، اما هواپیماهای ائتلاف و تسلیحات ضد تانک ما اثربخشی این تاکتیک را محدود کرده است.

نیروهای ائتلاف پس از آزادی روستای ابو علاج در شمال رقه، اطراف این روستا خندق حفر کرده و ورودی آن را با گونی های پر از شن پوشاندند. نیروهای ائتلاف در همه مناطقی که پیشروی می کنند، خندق حفر می کنند تا بتوانند از خط مقدم در برابر خودروهای انتحاری حفاظت کنند.

بازی دوگانه آمریکا با برگه کردها و ترکیه

منابع کرد و آمریکایی اعلام می کنند که تصمیم قطعی آنها مشارکت ندادن ترکیه در این عملیات است، چرا که آنکارا در حمایت از داعش نقش داشته و در روند آزادسازی شهر موصل در عراق نیز نقش منفی ایفا می کند.ترک ها همچنین در روند مذاکرات ژنو نیز نقش منفی داشته اند. این در حالی است که آنکارا از حمایت آمریکا از کردها به خشم آمده و حاکمیت آنها در مناطق مرزی خود در روند سیاسی آینده سوریه را جزو خط قرمز های خود معرفی کرده است.

این درحالی است که منابع مطلع از بازی دوگانه خطرناک آمریکا در منطقه خبر داد و می‌گویند که در جریان نشست نظامی بین ترکیه و آمریکا مقرر شده است که آمریکا مسیر رسیدن ترکیه به شهر استراتژیک الباب واقع در شمال حلب را باز کند و در مقابل کردها نیز بتوانند از چراغ سبز ضمنی ترکیه برای پیشروی جهت آزاد سازی الرقه از دست تروریست های داعش استفاده کنند. این توافق در جریان سفر ژنرال «ژوزف دانفورد» رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا به آنکارا و دیدارش با همتای ترکیه‌ای خود «خلوصی آکار» و دیگر مسئولان آنکارا، حاصل شد. ژنرال دانفورد در اظهاراتی خاطرنشان کرد، عملیات نظامی در شهری که پایتخت داعش خوانده می‌شود، در سایه تداوم نبرد برای سرکوب این گروه تروریستی در شهر موصل عراق، آغاز شده است.

شهر الباب به اندازه‌ای برای ترکیه اهمیت دارد که به این بازی تن دهد، آنها به دنبال جلوگیری از هماهنگی‌های جغرافیایی بین مناطق تحت سلطه کردها در شمال سوریه هستند. این در حالی است که کردها و دولت دمشق نیز شهر الباب را به علت منابع غنی نفتی و موقعیت جغرافیایی خاصش، منطقه ای راهبردی می دانند. در همین رابطه یک مسئول آمریکایی اعلام کرده است که همکاری با شرکای این کشور برای اتخاذ تصمیم در زمینه اعمال حاکمیت جدید در الرقه برای جلوگیری از ورود مجدد داعش به این منطقه به موازات عملیات داعش در دستور کار قرار دارد.

ایفای همین نقش دوگانه در عراق نیز بعید به نظر نمی رسد، چرا که اقدامات جسورانه ترکیه در عراق بدون چراغ سبز آمریکا دور از انتظار است. به این ترتیب تصور می‌شود آمریکا با استفاده از اهرم‌های منطقه‌ای به دنبال تجزیه حداکثری مناطق تحت سلطه حاکمیت سوریه و عراق است تا بتواند علاوه بر تعمیق پایه های تجزیه این کشور، در مذاکرات آینده از آن ها به نفع سیاست‌های خود بهره‌برداری کند.

با نا امید شدن آمریکایی‌ها از اوضاع درگیری‌ها در حلب، به نظر می‌رسد نوک پیکان حضور نظامی این کشور به سمت الرقه نشانه گرفته شده است. با وجود برنامه‌های متعددی که آمریکا برای حفظ جبهه النصره در حلب به کار گرفت ودر این راستا ماه ها از قرار دادن نام این گروه در لیست گروه های تروریستی سوریه خودداری کرد، به نظر می‌رسد در هفته‌های اخیر روند ناامیدی آمریکا از کنترل اوضاع این شهر افزایش پیدا کرده است، به همین علت است که واشنگتن استراتژی خود را تغییر داده و به دنبال استفاده تبلیغاتی از آزاد سازی مرکز شهر داعش در الرقه است.

آمریکایی ها فیصله‌ دادن به نبرد حلب توسط روسیه و ارتش سوریه را به نفع خود نمی‌بینند  و معتقدند که با این پیروزی برگه بزرگی را در مذاکرات آتی از دست می‌دهند. لذا تلاش دارند دست به تحول جدیدی بزنند که دست کم در ابعاد تبلیغاتی معادله را دگرگون کند یا روند عملیات ارتش سوریه و همپیمانانش در حلب را به تاخیر بیندازد.

با شمارش معکوس جهت آغاز انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا، به نظر می‌رسد رویکردهای انتخاباتی از آغاز دور جدیدی از جنگ ها بر ضد داعش ، یکی از اهداف اردوگاه دموکرات‌ها جهت تقویت آرای خود در این انتخابات است. آمریکا با شعار مبارزه با داعش تحت پوشش ائتلاف بین‌المللی سعی دارد خود را حامی صلح جهانی معرفی کرده و جایگاه مناسبی در میان رأی دهندگان برای خود کسب کنند.

موقعیت جغرافیایی شهر الرقه

شهر الرقه مرکز استان الرقه است که با وسعت بیش از 1900 کیلومتر مربع جمعیتی بیش از 220 هزار نفر دارد و در شمال شرق سوریه واقع شده است. در زمستان 2013 میلادی تروریست‌های تکفیری به شهر الرقه حمله و این شهر را اشغال کردند. این شهر پس از اعلام خلافت "ابوبکر البغدادی" سرکرده داعش بعنوان مرکز امارت اسلامی مورد ادعای تروریست های داعش در سوریه معرفی شد.

در حقیقت علت اینکه تروریست های داعش الرقه را پایتخت می دانند ؛ دستور ابوبکر بغدادی خلیفه خود خوانده تروریست های داعش است تا از این طریق برسرتاسر منطقه غرب آسیا مسلط شوند.  البته تروریست های داعش به دنبال آن بودند تا پایتخت را از الرقه به موصل انتقال دهند، شهرهایی که هر دوی آنها در دست آزاد سازی کامل از لوث وجود داعش قرار دارد.

در مورد اینکه داعش چگونه در این مدت الرقه  را اداره ‌کرده است، اطلاعات اندکی وجود دارد و این اطلاعات محدود به فیلم‌ها و تصاویر منتشر شده توسط این گروه تروریستی  برای مجازات افرادی است که آنها را مجرم می داند.  ساکنان الرقه همانند دیگر مناطق تحت تصرف داعش اجازه خروج از مناطق خویش را ندارند؛ مگر بدلیل موجه، چون داعش مدعی است ساکنان سرزمین اسلام نباید از آن خارج و به سرزمین کفر بروند، جز در موارد ضروری مانند بیماری‌های خاص.

داعش طی حدود چهار سال و نیم تصرف الرقه استحکامات زیادی در الرقه مسقر ایجاد کرده است و کردهای سوریه به راحتی نخواهند توانست از این استحکامات عبور کنند، از این رو این عملیات بیشتر از این که بازخورد واقعی داشته باشد بیشتر جنبه تبلیغاتی برای کردهای سوریه دارد. کردهای سوریه حدود اوایل تابستان سال جاری نیز اقدام به عملیات علیه تروریست های داعش در استان الرقه به کمک آمریکایی ها کردند که پس از پیشروی های ظاهری پس از چند روز تمامی مواضع را تقدیم داعش کردند.
منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس