«جان ففر» می‌گوید: ترامپ سیاست‌های اوباما درباره ایران را معکوس خواهد کرد، از جمله با اعمال دور جدیدی از تحریم‌ها علیه تهران.

سرویس جهان مشرق- دانلد ترامپ حدود یک ماه دیگر قرار است ریاست‌جمهوری آمریکا را به عهده بگیرد. وی طی تبلیغات انتخاباتی خود قول‌های زیادی داد که باید امیدوار بود به برخی از آن‌ها عمل کند و به برخی عمل نکند. بسیاری از کارشناسان آمریکایی معتقدند سیاست خارجی و سیاست خاورمیانه‌ای ترامپ نسبت به اوباما عاقلانه‌تر خواهد بود، اما وی نسبت به ایران سخت‌گیرانه‌تر عمل خواهد کرد؛ از جمله ممکن است توافق هسته‌ای را لغو یا نقض کند و دور جدیدی از تحریم‌ها را با حمایت اکثریت جمهوری‌خواهان در کنگره علیه ایران اعمال نماید.

مقامات ایران آمریکا را به کل فراموش کنند/ تحریم‌های جدید در انتظار ایران است/ ترامپ قوی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ اخیر آمریکاست/ تظاهرات‌های گسترده در آمریکا با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ شروع می‌شود/خبرنگار سرویس جهان مشرق در خصوص سیاست خارجی ترامپ، سیاست‌های احتمالی او در قبال ایران و برجام و اعتراضات بعد از انتخابات علیه ترامپ با «جان ففر» مدیر اندیشکده Foreign Policy In Focus «تمرکز بر سیاست خارجی» گفت‌وگو کرده است. این کارشناس سیاست خارجی آمریکا معتقد است سیاست‌های ترامپ درباره روسیه، سوریه و داعش تغییر محسوسی نسبت به اوباما نخواهد داشت، اما سیاست‌های ترامپ درباره ایران کاملاً عکس سیاست‌های دولت اوباما خواهد بود.

ترامپ درباره سیاست خارجی مواضع عجیبی گرفته است که شاید عجیب‌ترین آن‌ها، ابراز علاقه و تحسین پوتین باشد. آیا ترامپ می‌تواند آن‌قدر که ظاهراً دوست دارد، به روسیه و پوتین نزدیک شود؟

من فکر می‌کنم، این مسئله دور از ذهن نیست. یادتان باشد، در دولت اوباما بود که حزب دموکرات پیشنهاد «ریست» روابط با روسیه را داد و این کار نیازمند مذاکره هم با «دیمیتری مدودف» و هم با ولادیمیر پوتین بود. بنابراین پیدا کردن زمینه‌های مشترک با روسیه مسئله‌ای تازه نیست، هرچند تلاش‌های دولت اوباما، پیش از آغاز تنش‌ها در اوکراین و شروع جنگ داخلی در سوریه و پیش از بروز اختلافات میان آمریکا و روسیه در هر دوی این مسائل بود.

بنابراین نزدیکی روابط میان آمریکا و روسیه در دوران ریاست‌جمهوری ترامپ، سخت‌تر خواهد بود، اما دور از تصور نیست. ترامپ ممکن است برای نزدیک شدن به روسیه، با مقاومت بیش‌تری در حزب خودش یعنی حزب جمهوری‌خواه مواجه شود. البته یک نکته هم وجود دارد که ممکن است برقراری روابط بهتر با روسیه در دوران ترامپ را محتمل‌تر کند.

یکی از بزرگ‌ترین نگرانی‌های سیاستمداران و خواص سیاست خارجی آمریکا درباره ترامپ، این بود که وقتی او رئیس‌جمهور شود، مجوز استفاده از زرادخانه هسته‌ای آمریکا را نیز دریافت خواهد کرد. در این شرایط، اگر ترامپ بخواهد با روسیه، که دیگر قدرت بزرگ هسته‌ای در دنیاست، ارتباط بهتری برقرار کند، این مسئله می‌تواند به مذاق افرادی خوش بیاید که نگران استفاده ترامپ از سلاح هسته‌ای هستند.

مقامات ایران آمریکا را به کل فراموش کنند/ تحریم‌های جدید در انتظار ایران است/ ترامپ قوی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ اخیر آمریکاست/ تظاهرات‌های گسترده در آمریکا با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ شروع می‌شود/
علاقه ترامپ به پوتین، دست‌مایه طنزپردازی رسانه‌های مختلف شده است

ترامپ درباره خاورمیانه و سوریه هم حرف‌های خوبی زده است. مثلاً گفته که حل و فصل جنگ سوریه را به پوتین واگذار خواهد کرد. به نظر شما این صحبت‌های ترامپ چه‌قدر عملی هستند؟

من فکر نمی‌کنم ترامپ واقعاً این کار را بکند. افرادی که ترامپ برای تعیین سیاست خارجی‌اش دور خود جمع کرده، دیدگاه‌های متفاوتی درباره سوریه دارند. یادتان باشد که ترامپ هم‌چنین گفت می‌خواهد جنگ علیه داعش را جدی‌تر از دولت اوباما پی‌گیری کند. این کار نه تنها مستلزم ادامه بمباران‌های هوایی، بلکه احتمالاً اعزام نیروهای زمینی آمریکایی به سوریه است. ترامپ حتی تا 30 هزار نیروی آمریکایی را هم ذکر کرده است.

البته درست است که داعش از زمانی که ترامپ این اظهارات را کرد، ضعیف‌تر شده و ممکن است تا زمانی که وی ریاست‌جمهوری را به عهده بگیرد، اعزام نیروهای آمریکایی هم دیگر ضروری نباشد، اما من ترامپ را فردی نمی‌بینم که برای صدور فرمان تشدید بمباران‌ها یا اعزام نیروی نظامی برای شرکت در یک جنگ، تعلل کند.

سیاست ترامپ درباره سوریه با سیاست اوباما چه تفاوتی خواهد داشت؟

من فکر نمی‌کنم برای ترامپ خیلی اهمیتی داشته باشد که بشار اسد در قدرت بماند یا نماند. این مسئله می‌تواند تفاوت او با اوباما باشد. با این وجود، سیاست اوباما هم رفته‌رفته به عدم تمرکز بر اسد تبدیل و مشخص شد که دولت اوباما هم‌دیگر اولویت خود در سوریه را «تغییر رژیم» نمی‌داند و بیش‌تر روی داعش متمرکز شده است.

مسئله اصلی و تفاوت اصلی میان ترامپ و اوباما، نه روسیه است، نه بشار اسد و نه داعش، چون من فکر نمی‌کنم ترامپ سیاست‌های آمریکا درباره هیچ‌یک از این مسائل را دچار تحول اساسی کند. مسئله اصلی، ایران است، چون پیش‌بینی می‌شود سیاست‌های آمریکا در دولت ترامپ نسبت به ایران بسیار با دولت اوباما متفاوت باشد.

ترامپ اندکی از موضع پاره کردن توافق هسته‌ای عقب‌نشینی کرده، اما روی لزوم مذاکره دوباره درباره آن تأکید کرده است و این مسئله‌ای است که نه اتحادیه اروپا و نه ایران تمایلی به آن نشان نداده‌اند. البته ممکن است ترامپ نهایتاً از این موضوع هم عقب‌نشینی کند. مثلاً اگر ترامپ با روسیه روابط نزدیک‌تری برقرار کند، ممکن است پوتین بتواند در این‌باره روی تصمیم ترامپ تأثیرگذار باشد.

با این حال، حتی اگر ترامپ اقدامی برای مذاکره مجدد درباره توافق هسته‌ای هم نکند، باز هم من کاملاً معتقدم که کنگره و حزب جمهوری‌خواه خود را متعهد به اعمال دور جدیدی از تحریم‌های ضدایرانی می‌دانند و ترامپ هم سر راه آن‌ها نخواهد ایستاد. همین تحریم‌ها هم می‌تواند هم برای توافق هسته‌ای و هم برای روابط آمریکا با ایران مشکل‌ساز شود.

همین مشکلات می‌تواند به نقاط دیگر دنیا هم تعمیم پیدا کند. مثلاً اگر ترامپ روسیه را هم رقیب یا دشمن منافع خود در سوریه نداند، باز هم ایران را به عنوان عاملی با نقش منفی در سوریه و کشورهای دیگر مانند عراق تلقی خواهد کرد. همین مسئله هم موجب تنش‌های بیش‌تر میان آمریکا و ایران خواهد شد.

شما گفتید که ترامپ از موضوع خود درباره پاره کردن توافق هسته‌ای عقب‌نشینی کرده است. با این حال، اگر او تصمیم بگیرد این کار را بکند یا به روش‌های دیگری زیر توافق بزند، ایران چگونه باید واکنش نشان دهد؟

به نظر من اگر این اتفاق بیفتد، دولت ایران در وضعیت سختی قرار خواهد گرفت: از یک طرف روابط قوی‌تری با اتحادیه اروپا، از نظر هم‌کاری‌های اقتصادی، برقرار کرده است و بعد از قرارداد بوئینگ، به فکر تقویت روابط اقتصادی با آمریکا هم بود؛ اما این روابط مسلماً با وجود اکثریت جمهوری‌خواهان در کنگره که میلی به حفظ توافق هسته‌ای ندارند و قطعاً علاقه‌ای هم به گسترش روابط با ایران ندارند، عملی به نظر نمی‌رسد.

مقامات ایران آمریکا را به کل فراموش کنند/ تحریم‌های جدید در انتظار ایران است/ ترامپ قوی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ اخیر آمریکاست/ تظاهرات‌های گسترده در آمریکا با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ شروع می‌شود/
«اگر من جای مقامات ایران بودم، آمریکا را به‌کل فراموش می‌کردم»

اگر من در ایران و به جای مقامات این کشور بودم، احتمالاً آمریکا را به‌کل فراموش می‌کردم و توافق هسته‌ای را صرفاً با هدف گسترش روابط تجاری با اتحادیه اروپا و روسیه حفظ می‌نمودم و امیدوار می‌ماندم که چهار سال دیگر، فرد دیگری در واشینگتن به عنوان طرف مذاکره حضور داشته باشد.

به طور کلی، سیاست ترامپ در قبال ایران از سیاست احتمالی کلینتون یا سیاست کنونی اوباما سخت‌گیرانه‌تر خواهد بود؟

سخت است که پیش‌بینی کنیم سیاست کلینتون چگونه «می‌بود.» البته افرادی اطراف کلینتون بودند که خواهان سخت‌گیری بیش‌تر علیه ایران بودند، اما تقریباً همه متفق‌القول بودند که کلینتون سیاست‌های اوباما را حفظ می‌کرد و ادامه می‌داد، از جمله این‌که توافق هسته‌ای را نگه می‌داشت و تنها اندکی هم‌کاری با ایران را گسترش می‌داد.

بنابراین من پیش‌بینی می‌کنم که دولت ترامپ همه سیاست‌های اوباما در قبال ایران را معکوس خواهد کرد؛ البته نه به خاطر ترامپ، چون من بعید می‌دانم ترامپ واقعاً بداند ایران چیست یا چه سیاست‌هایی دارد؛ بلکه به خاطر جمهوری‌خواهان در کنگره که دستورکاری کاملاً مشخص دارند و آن را با قوت بیش‌تری از زمان حصول توافق هسته‌ای اجرا کرده‌اند.

ترامپ گفته که اگر قایق‌های ایرانی برای نیروهای دریایی آمریکا مزاحمت ایجاد کنند، دستور حمله به آن‌ها را خواهد داد. به نظر شما این حرف را واقعاً عملی خواهد کرد؟

ترامپ به عنوان یک سیاستمدار، سابقه عملی ندارد و بنابراین واقعاً دشوار است که پیش‌بینی کنیم در هر موردی چه واکنشی نشان خواهد داد. وی دم‌دمی‌مزاج و غیرقابل‌پیش‌بینی، و راستش را بخواهید، درباره روابط بین‌الملل، نادان است. او به عنوان رئیس‌جمهور کارهای زیادی می‌تواند انجام بدهد. نگرانی اصلی من افرادی است که ترامپ به عنوان وزیر دفاع انتخاب کرده («جیمز متیس» ضدایرانی) و به عنوان وزیر خارجه انتخاب خواهد کرد. من نگران هستم که اگر این تنش‌ها در دولت ترامپ رخ دهد، وزرای او منتظر راه‌حل دیپلماتیک نمانند، بلکه راه‌حل نظامی‌ای را انتخاب کنند که عقیده دارند بهترین راه‌حل است.

البته برخی افراد هم از این جنبه تبلیغات ترامپ خرسند هستند که او تمرکز خود را روی سیاست‌های داخلی گذاشته و بنابراین روی‌کرد او در قبال سیاست خارجی احتمالاً کم‌تر رنگ و بوی نیروی نظامی خواهد داد. با این حال، مشکل این‌جاست که ترامپ موجب برانگیخته شدن یک واکنش به شدت ملی‌گرایانه در آمریکا شده است و هرچند شعار «اول آمریکا» به معنای تمرکز بر اولویت‌های داخلی است، اما این ملی‌گرایی آن‌قدر قوی است که ممکن است توسط دولت ترامپ برای حمایت از هرگونه اقدام نظامی علیه افرادی مورد استفاده قرار بگیرد که دشمن آمریکا معرفی می‌شوند.

بنابراین درست است که ترامپ قول داده بر مسائل داخلی تمرکز کند، اما این ملی‌گرایی نیرویی چندوجهی دارد که می‌تواند برای ترویج سیاست خارجی‌ای به کار گرفته شود که دست‌کم به اندازه سیاست خارجی جورج دابلیو بوش و چه‌بسا بیش‌تر از آن مداخله‌جویانه باشد.

به نظر می‌رسد جمهوری‌خواهان و دموکرات‌ها در آمریکا قدرت را میان خود تقسیم می‌کنند و عمدتاً یک حزب قدرت را در کنگره دارد و حزب دیگر قدرت در ریاست‌جمهوری را. با توجه به این‌که اکنون هم ریاست‌جمهوری و هم کنگره در دست جمهوری‌خواهان است، می‌توان ترامپ را یکی از قدرتمندترین رؤسای‌جمهور آمریکا دانست؟

بله. ضمناً قوه مجریه الآن نسبت به، مثلاً 10 یا 20 سال پیش، بسیار قوی‌تر شده است. البته کنگره طی مدت کمی از ریاست‌جمهوری جورج دابلیو بوش هم در دست جمهوری‌خواهان بود. پیش از آن، سال 1928 هم چنین اتفاقی افتاد، اما آن زمان، دوره خوبی برای آمریکا نبود. بنابراین، بله، من فکر می‌کنم الآن ترکیب قدرت جمهوری‌خواهان در کنگره با قوه مجریه‌ای که قوی‌تر از گذشته است، به این معناست که دانلد ترامپ احتمالاً قوی‌ترین رئیس‌جمهور در تاریخ اخیر آمریکاست.

مقامات ایران آمریکا را به کل فراموش کنند/ تحریم‌های جدید در انتظار ایران است/ ترامپ قوی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ اخیر آمریکاست/ تظاهرات‌های گسترده در آمریکا با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ شروع می‌شود/
اصلی‌ترین تفاوت سیاست خارجی ترامپ با اوباما درباره ایران است؛ ترامپ خود را متعهد به اعمال تحریم‌های جدید علیه ایران می‌داند

با توجه به تظاهرات‌های بعد از انتخابات ریاست‌جمهوری در آمریکا، به نظر می‌رسد ترامپ همه شرایط را برای تبدیل شدن به منفورترین رئیس‌جمهور آمریکا دارد. آیا این تظاهرات‌ها آن‌قدر که از قاب رسانه‌ها به نظر می‌رسید، بزرگ بودند؟ دلیل این تظاهرات‌ها چه بود؟

بعضی از این تظاهرات‌ها واقعاً گسترده بودند؛ در حد چندین هزار نفر. لس‌آنجلس شاهد چند راه‌پیمایی بود؛ شهر پورتلند در ایالت اورگان به مدت چند روز پیاپی صحنه تظاهرات مردم بود؛ برخی نوجوانان و جوانان، از عصبانیت مدارس و دانشگاه‌های خود را ترک کردند.

دلیل اعتراضات این بود که اولاً نتیجه انتخابات واقعاً شوکه‌کننده بود، و دوماً مردم آمریکا از ارزش‌هایی که ترامپ نماد و نماینده آن‌هاست عصبانی هستند. مردم می‌گویند ترامپ یک نامزد معمولی نبود و یک رئیس‌جمهور معمولی هم نخواهد بود. وی مواضعی اتخاذ کرده که متضاد با اصول و ارزش‌هایی است که ما فکر می‌کردیم آمریکا نماد آن‌هاست.

اگر مردم آمریکا به انتخاب ترامپ اعتراض دارند، پس چه کسی ترامپ را انتخاب کرد؟

یادتان باشد: هیلاری کلینتون توانست آرای عمومی بیش‌تری کسب کند. بیش از 65 میلیون نفر به کلینتون رأی دادند. این رقم، کم نیست. تنها چند درصد از این افراد به خیابان آمدند و اعتراض کردند. از آن‌طرف، اکثر طرف‌داران ترامپ افرادی هستند که عموماً دست به اعتراض یا تظاهرات نمی‌زنند؛ افرادی که مردم یا دست‌کم ریچارد نیکسون و جمهوری‌خواهان به آن‌ها «اکثریت خاموش» می‌گویند.

اکثریت خاموش، طبق تعریف، افرادی در اواخر دهه 1960 بودند که از مسیری که کشور در آن بود راضی نبودند و آن را بیش از اندازه لیبرال می‌دانستند؛ از پدیده «ضدفرهنگ» ناراضی بودند؛ با آن‌چه که «سهل‌انگاری و آسان گرفتن» در جامعه می‌دانستند، مخالف بودند. الآن که حدود 50 سال از آن زمان می‌گذرد، واضح است که ما نسل دیگری از همان اکثریت خاموش را در جامعه داریم.

پس به نظر شما این شعار تبلیغاتی که «اکثریت خاموش، طرف‌دار ترامپ است» واقعاً محقق شده است؟

اگر اکثریت خاموش را همان‌گونه‌ای تعریف کنیم که ریچارد نیکسون تعریف می‌کرد، یعنی افراد نسبتاً محافظه‌کار از نظر فرهنگی، بله. باید اعتراف کرد که در حال حاضر بخش بزرگی از جمعیت در آمریکا، از ترامپ حمایت می‌کند، چون او نماینده «گذشته» است؛ نماینده یک آمریکای اسطوره‌ای که یک‌دست‌تر و محافظه‌کارتر است.

با همه این‌ها یک نکته هم وجود دارد که باید به آن اشاره کرد: بخشی از افرادی هم که به ترامپ رأی دادند، افراد افراطی از هر دو سوی طیف سیاسی بودند. بخشی از آن‌ها، افراطی‌های جناح راست هستند، چون می‌خواهند آمریکا را به گونه‌ای افراطی متحول کنند. بخش دیگر نیز افراطی‌های جناح چپ هستند که با جهانی‌سازی، میراث کلینتون‌ها، سیاستمداران و سیاست به طور کلی مخالف هستند و ترامپ را ابزاری برای تغییر آمریکا در جهتی می‌بینند که کاملاً محافظه‌کاری نیست، اما از دیدگاه جناح چپ، افراطی محسوب می‌شود. بنابراین من فکر نمی‌کنم اکثریت خاموشی که به ترامپ رأی دادند، دقیقاً همان اکثریت خاموش طبق تعریف نیکسون بوده است.

برخی کارشناسان می‌گویند جورج سوروس پشت تظاهرات‌ها علیه ترامپ بوده است. به نظر شما این فرضیه واقعیت دارد یا تئوری توطئه است؟

به نظر من که این‌ها تئوری توطئه است. تظاهرات‌ها واقعاً خودجوش بودند. الآن در آمریکا خشم و ناامیدی موج می‌زند. مردم هم به دنبال راه‌هایی هستند تا این احساسات خود را بروز دهند. الآن هنوز هیچ سیاست خاصی وجود ندارد که مردم علیه آن اعتراض کنند، چون ترامپ هنوز رئیس‌جمهور نشده است و بعکس، هنوز رئیس‌جمهوری نسبتاً محبوب در رأس کشور است.

مقامات ایران آمریکا را به کل فراموش کنند/ تحریم‌های جدید در انتظار ایران است/ ترامپ قوی‌ترین رئیس‌جمهور تاریخ اخیر آمریکاست/ تظاهرات‌های گسترده در آمریکا با آغاز ریاست‌جمهوری ترامپ شروع می‌شود/
ترامپ، «جیمز متیس» ضدایرانی را به عنوان گزینه خود برای وزارت دفاع معرفی کرده است

بنابراین الآن هیچ نکته واحدی وجود ندارد که معترضان روی آن متمرکز شوند. من فکر می‌کنم سال آینده که ترامپ ریاست‌جمهوری را به عهده می‌گیرد و سیاست‌های خود را عملاً آغاز می‌کند، شاهد تظاهرات‌های بسیار بزرگ‌تری خواهیم بود. آن‌وقت ممکن است سازمان‌های خاصی پشت تظاهرات‌ها قرار بگیرند؛ چه‌بسا خود حزب دموکرات تظاهرات‌ها را سازمان‌دهی کند. با این حال، من معتقدم تظاهرات‌های بعد از انتخابات صرفاً خودجوش بودند.

بنابراین وقتی ترامپ در توئیت خود تظاهرات‌کنندگان را «معترضان حرفه‌ای» توصیف می‌کند، این کارش صرفاً یک مکانیسم دفاعی است؟

بله. طی هشت سال ریاست‌جمهوری اوباما، شاهد تظاهرات‌های ادامه‌داری بوده‌ایم که در این میان، جنبش «زندگی سیاه‌پوستان مهم است» یکی از انواع موفق این تظاهرات‌ها بوده است و برخی از افراد فعال در این جنبش، زمان و انرژی زیادی را صرف آن کرده‌اند. با این وجود، نمی‌توان این افراد را معترض حرفه‌ای نامید، چون مزیت اقتصادی از این تظاهرات‌ها نمی‌برند و نباید آن‌ها را تحت عنوان «عوامل مزدور» یا به روش‌های دیگر، بی‌اعتبار کرد.




نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 22
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 22
  • سبحان شاهمرادی اصولگرا ۰۰:۱۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    فاستقم کما امرت و من تاب معک و لا تطغوا انه بما تعملون بصیر
  • ۰۰:۲۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    اینم که اسمش " جان " هست! چقدر جن داره آمریکا
  • ۰۰:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    زرنگی ، حالا که نوبت شماست آمریکا را به کلی فراموش کنیم ؟! نه عمو . ما اون بوئینگ 777 هارو از تو حلقتون میکشیم بیرون ، میایم آمریکارو فتح میکنیم .
  • اصلاح طلب 2 آتیشه ۰۰:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    ابتدا میخوام از مشرق نیوز بابت این گفتگوی تفصیلی با آقای ففر تشکر کنم. کل متن صحبت های آقای ففر رو با دقت خوندم. البته ایشون چون یه مدیر اندیشکده آمریکایی هستن،قاعدتا بیشتر از دید آمریکایی ها به موضوع برجام و روابط ایران و آمریکا نگاه میکنن. لیکن چیزی که مهم است تصمیم ملت ایران در این رابطه است نه تصمیم ترامپ! به باور تمامی کارشناسان و خبرگان جامعه،انتخاب دکتر روحانی به عنوان یازدهمین رئیس جمهور ایران از الطاف الهی بوده است. یادمان نرود که ایشان و البته تیم مذاکره کننده هسته ای با زیرکی و هوشیاری تمام توانستند در دوره اوباما،به توافقی بسیار مهم با جامعه بین المللی دست یابند حال آنکه در راه رسیدن به این توافق با کارشکنی و مخالفت های بیشمار چه از داخل ایران و آمریکا و چه اسرائیل و اعراب مواجه بودند. حال که به فضل الهی و پشتیبانی 80 میلیون ایرانی غیور و فهیم و شجاع،ایران در سایه برجام در حال رشد سریع اقتصادی و سیاسی و ارتباط گسترده با کشور های قدرتمند جهان است،ملت و دولت ایران به هیچ کس در دنیا اجازه نقض برجام را نخواهند داد! البته باید خداوند را هزاران مرتبه شاکر باشیم که کل دوره ریاست جمهوری 4 ساله ترامپ مصادف با دوره ریاست جمهوری روحانی عزیز خواهد بود و قطعا دکتر روحانی با کیاست و سیاست مثال زدنیشان ،سر آمریکایی ها و شخص ترامپ را با پنبه خواهد برید و اجازه هیچگونه تخلفی از برجام را به ترامپ نخواهد داد! صد البته ملت آگاه ایران با وجود دولت تدبیر و امید،هیچگونه نگرانی از بابت انتخاب ترامپ ندارد و آقای ترامپ هم بزودی خواهد فهمید که هیچ راهی جز احترام به خواست و اراده مردم ایران نخواهد داشت. روحانی می رزمد/آمریکا می ترسد
  • ۰۰:۵۷ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    طرف ، مثل حسن عباسي خودمون حرف مي زنه ! انديشكده !!!
  • ۰۱:۲۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    چه غلطی میخواد بکنه که تا حالا رؤسای جمهور قبلی آمریکا نکردن؟
  • ۰۱:۳۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    زیاد به این اندیشکده ها توجه نکنید اینها خودشون گم و گورن، یه چی میگن که یه چی گفته باشن
  • ۰۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    دوستی با پوتین برای دور کردن روسیه از ایرانه. بموقعش برای روسیه هم داره.
  • ۰۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    ممنون از شما مشرق
  • سیدیازاج ۰۲:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    اقای ترامپ گرچه در ظاهر سیاستمدار به نظر نمیرسد اما یک سرمایه داری است که میتواند با اتکا به اقتصاد ،سیاست خود را به جهان تحمیل کند واین به نوبه خود یک تئوری نوین محسوب خواهد شد چرا که امریکا یک کشور بدهکار 18000میلیاردی است،سیاست وخطوط سیاسی اقای ترامپ در گفته هایش کاملا مستتر است وبرای خروج از این بحران اقای ترامپ بایستی از ژنرال های بازنشسته وبا تجربه استفاده کند چون این افراد در نظامهای حکومتی مدیران دوران سخت محسوب میگردند وانتخاب این افراد برای جنگ با ایران نیست بلکه برای خروج امریکا از بحران جهانی است چرا که با توجه به وضعیتهای مختلف کشور امریکا ،امریکا حد اکثر بین3تا5سال میتواند خود را ازبحرانهای وارد به خود،خودش را تا حدودی نجات دهد در غیر این صورت تجزیه ان به چند کشور مستقل متصور خواهد بود واز چین ،هند وروسیه عقب خواهد افتاد .یکی دیگر از اینکه وی ژنرالهای بازنشسته را در کابینه خود قرار داده است،طرحریزی واجرای ومدیریت نمودن جنگ نیابتی بین هند وپاکستان وبین چین وهند است به منظور کاهش هزینه های نظامی خود و کسب درامدهای کلان وهمچنین متضرر نمودن حریفان مورد نظر.بنابراین هرچند که تمامی جمهور یخواهان ضد ایران باشند اما بنا به دلایل متعددی که وجود دارد هرگز به ایران حمله نظامی نخواهند کرد چون پس لرزه های مخرب وجبران ناپذیر ان را کاملا میدانند.
  • جواد ۰۳:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    به نظر من آمریکایی ها همیشه با برنده ها هستند.. بهتره بهشون بگیم که ما برنده این منطقه هستیم و بهتره با ایران باشید چون ایران را پیروزی هر مسیری است. بگیم که ترامپ در رقابت های انتخاباتی گفته بود "ما نمیدونیم که سلاح ها که به شورشیان سوریه میده به دست کی میرسه(پس نباید سلاح بدیم)" و این سلاح ها قراره به دست داعش برسه.
  • اصلاح طلب ۰۴:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    ایران فقط یک قدم تا فروپاشی با حفظ تحریم ها فاصله داره امریکایها مگه دیوانه هستن برجام رو اجرای کنن و به ایران دسترسی به پول های نفتی و خارجیشو بدن...باید کار رو تمام کرد
  • مهدی ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    مشرق جون همین که حاضر شده با رسانه دشمن مصاحبه کنه نشون میده که اندیشکده قابلی نیست و اطلاعاتش مورد استفاده قرارنمیگرد، به نظر میاد از طرفداران پرپا قرص کیلنتون های شکست خورده باشد و طیف به شدت چپ مطعلق باشد در صورتی که دولت جدید آمریکا در طیف به شدت راست قرار دارد پس بولتن های تحقیقی و اطلاعاتی این اندیشکده و امثالهم در سطل زباله دولت جدید آمریکا جای خواهند گرفت.
  • دانیال ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    ترامپ ترمیناتور همه جانبه ی برجام و پایان کار سازکاران خواهد بود.
  • عليرضا ۰۷:۵۱ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    ما بايد بفهميم كه آمريكا هميشه شيطان بزرگ هست. حداقل اين مرد مثل اون قبلي هاش ماسك به صورت نميزنه و علني ميگه. ما بايد خودمان را درست كنيم
  • ۰۹:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    نظر نميدم... چون يا ميسوزه يا بيات ميشه!!
  • ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    مشرق مطالب طنزی توسط این کامنتگذار فراهم شده پس دست به کار شو و بخش فکاهی را هم به لینکهای خبری اضافه کن
  • ۱۱:۴۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    بببببببببببببببببببببببببله!!!!!!!!!!!!!!!
  • ۱۱:۵۰ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    تو رو خدا ما رو محروم نکن ... . . . ببخشید شوخی کردم
  • ۱۱:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    چقدر حالت ظریف و کری در این عکس منو آزار میده
  • ناشناس ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    در مکتب شهادت تحریم حرف مفت است .
  • ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۵/۰۹/۲۰
    0 0
    نزدیکی به روسیه با هدف خالی کردن پشت ایران و تنها کردن ما صورت خواهد گرفت. حال آنکه تکیه ما بر خدا و عنایت امام زمان (عج) بوده و خواهد بود.

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس