این مقام بلندپایه پارلمانی معتقد است، اصولا پیش بینی اوضاع، بخصوص در عرصه سیاست جهانی بسیار دشوار است، ولی در مجموع می توان دو سناریو را برای توسعه روند اوضاع در عرصه بین الملل پیش بینی کرد که هر یک امکان مساوی برای به واقعیت پیوستن دارند.
کاساچف می گوید، سناریوی مثبت اوضاع، ادامه روند کنونی شرایط سیاست جهانی است: یعنی حفظ رویارویی روسیه با آمریکا. البته متاسفانه این در شرایطی است که دیدگاه منفی "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری جدید آمریکا در رابطه با ایران، چین و تایوان، نقش تعیین کنندهای در این زمینه دارد. این مسئله در مورد روابط با اتحادیه اروپا که رهبران آن سیاست ادامه تحریمها و انزوای روسیه را در پیش گرفتهاند هم صادق است.
تهران و مسکو باید همچنان صبر کنند
این سناتور روس می افزاید: بدترین سناریو روند اوضاع هم بدین صورت است که اوضاع در سوریه و اوکراین پیشرفتی نداشته باشد و این بدان معناست که روابط روسیه با غرب به بن بست غیرقابل اجتنابی برسد. در چنین شرایطی، شرط بندی روی فروپاشی اقتصاد روسیه، دورنمای نامعلوم تحقق توافقنامه مینسک (در مورد اوضاع در شرق اوکراین) و ادامه فشارها در این زمینه تنها بر روسیه و همچنین ادامه حمایت غرب از مخالفان مسلح در سوریه و محکومیت اقدامات دمشق، مقامات مسکو و تهران چارهای نخواهند داشت بجز اینکه رسیدن هر نوع موفقیتی را حداقل برای یک سال به تعویق بیاندازند.
به عقیده وی، در صورت پیش رفتن یک سناریوی خوش بینانه، اقدامات قاطعی از سوی دولت جدید آمریکا در جهت گیری به سمت روسیه صورت گرفته، تغییر مقامات بلندپایه و مواضع در اروپا، اتحادیه اروپایی را به سمت اعمال فشار بر دولت اوکراین برای تحقق توافقنامه مینسک سوق خواهد داد، طرح برقراری آتش بس در سوریه در سایه اقدامات سه جانبه روسیه، ایران و ترکیه عملی شده و مواضع جانبدارانه کشورهای غربی و جهان عرب خللی در این تلاشها بوجود نخواهد آورد.
کاساچف معتقد است، اگر شرایط بسیار خوب باشد کاملا محتمل است که تا تابستان سال جاری تحریمهای اتحادیه اروپا علیه روسیه حداقل بطور نسبی لغو شوند، توافقاتی با ترکیه در مورد تحقق طرح خط لوله شمالی صورت بگیرد، گفتگوها در چارچوب روسیه و ناتو، بخصوص دستور کار خلع سلاح و کنترل تسلیحات، از سرگرفته شوند و روند اجرای برجام نیز به روند رو به توسعه خود ادامه دهد.
این سیاستمدار برجسته یادآور شده است که مسلما روسیه تمام تلاش خود را برای تحقق سناریوی مثبت روند اوضاع به کار خواهد بست، هرچند همه چیز به مواضع مسکو بستگی ندارد. ضمن اینکه نقش قابل توجه بروز عوامل غیرمنتظره و بروز تحریکات خاص را نیز نباید نادیده گرفت، همانطور که حوادث رخ داده در سال 2008 و سال 2014 در گرجستان و اوکراین، روند اوضاع در عرصه سیاست جهانی را دچار تحول نمود. البته نقش منفی و غیرسازنده مواضع ضدروسی سیاستمداران و رسانه های گروهی غربی را نیز باید در نظر داشت.