به گزارش مشرق، رقابتهای ریاست جمهوری دوازدهم با فراز و نشیبهای فراوان به پایان رسید و آقای حسن روحانی با اقبال مردمی، چهار سال دیگر کلیددار پاستور شد.
از امروز آقای حسن روحانی شرایط سخت را پیش رو دارد؛ او بار دیگر سکاندار قوه مجریه خواهد بود و باید علاوه بر وعدههای پیشین در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم، وعدههای جدید اردیبهشتی خود را نیز عملی کند و در اولین توییت بعد از پیروزی در انتخابات نوشت: «به عهدم با شما وفادار خواهم ماند» و دوره دوم حضور ایشان در پاستور، آغاز عیارسنجی مردم نسبت به وفاداری به اجرایی شدن وعدهها خواهد بود. از سوی دیگر حسن روحانی با منتقدان 16 میلیون نفری رویکرد ایشان در دوره یازدهم مواجه است که باید در بخشهایی از رویکرد سیاسی-اقتصادی خود تجدیدنظر کند و حقوق شهروندی آنان با گزارههای تند پیشین مورد هجمه واقع نشود.
در این میان، تحلیلی وارونه پیرامون روند انتخابات را سردبیر یکی از روزنامههای جریان اصلاحات بیان کرد و در خطای تحلیلی در قبال پیروزی حسن روحانی، روایتی مرگ اندیشانه از زیست جریان رقیب را آغاز کرد. سنجه اصلی برای سنجش تهی سازی یک گفتمان رویگردانی عرصه عمومی به آن است؛ گفتمان اصولگرایی در عرصه عمومی اقبال 15 میلیونی داشته است؛ هرچند فرد پیروز در انتخابات، خصلت گفتمان عاریتی و محصول مشترکی با گفتمان اصلاحات و حتی بخشی از اصولگرایان داشت و امیدوار باشیم که در چهار سال آینده مؤلفههای گفتمانی رئیسجمهور مستقر شفافتر و از این طریق ظرفیت مقایسه علمی فراهم شود.
تهی سازی مفهومی یک گفتمان، با عدم بازسازی و جمود همترازی مییابد و رکود گفتمانی آن هنگامی شکل میگیرد که در برابر مقتضیات جدید، انسداد تغییر خواهی را شاهد باشیم. اصولگرایان با بازیابی اتحاد سازمان سیاسی، تحولخواهی در عرصه فرهنگ را که پیش از این سویههای آن دیده میشد، بهصورت جدی آغاز کردند و باید تعجب کرد که اصلاحطلبان برای رهایی از رکود گفتمانی بر پروتاگونیست جعلی که از دل اصولگرایی چراغ هدایت آنان را دست گرفته است، پناه بردهاند.
اما در روند همین تحلیل وارونه از فضای انتخابات، نوع پرداخت تحلیلی به نحوه نقشآفرینی آقای محمدباقر قالیباف است؛ محمدباقر قالیباف مانند جهانگیری نامزدی پوششی نبود؛ او برای رقابت سیاسی جدی وارد عرصه رقابت شده بود و این ائتلاف سیاسی یک گام در رقابت سیاسی صورتبندی میشود و همچنین از منظر جریان مقابل، هرگونه افشاگری در راستای منافع ملی، استعاره از تندخویی ستیزهجویانه است؛ اما استمرار این روند انتقادی بدون انتقامجویی سیاسی در دوره چهارساله آتی به سود مردم خواهد بود.
محمدباقر قالیباف در این رقابت سیاسی نشان داد که مانند فرمانده دفاع مقدس است که در مهلکه بنبست محاصره نیروهای تحت فرمانش، روی مین میرود و برخلاف فرماندهان لشکر رقیب، خود را فدای نیروهایش میکند و نه آنان را سپر بلای خود. انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم نشان داد، محمدباقر قالیباف، برای«آینده» محافظهکار نیست. او آیندهساز برای جریان انقلابی خواهد بود؛ جریان سومی است که در رویکرد فرهنگی و اجتماعی قرابت همسانساز با دالهای فرهنگی انقلاب و تلاش برای کسب اقبال عمومی با نوآوریها فکری دارد و این تکاپو، ستیز همیشگی با اشرافیت ساختاری به دور از ماهیت انقلاب دارد که بارها از سوی امام خمینی ؟ره؟ و رهبر انقلاب اسلامی هشدار داده شده است.
حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، هرچند سیاست ورزی برای کسب پیروزی در انتخابات ریاست جمهوری دوازدهم را خیلی دیر شروع کرد ولی سیاست کاری به معنای ماکیاولیستی از ایشان و تیم انتخاباتیاش رخ نداد. در نگاه وی در ورطه سیاست تخریب معنا ندارد و در برابر تخریب باید سکوت کرد و اصولگرایانه پایبندی به اخلاق را فدای رقابت نکرد. حجتالاسلام ابراهیم رئیسی، گامهای جدی برای فراموششدگان جامعه ایرانی، از محرومان تا اهالی فرهنگ برداشت که در برداشت اشتباهی طرفینی، مرکزگریز از گفتمان اصولگرایان شدهاند.
مصطفی میرسلیم با انتقادات صریح و صراحت بیان در قبال نمایندگان وضع موجود ماندگار شد؛ او ندای جناح راست سنتی بود که رساتر از همیشه در افکار عمومی حضور پیدا کرد و نامزد موردنظر بسیاری از افراد در ورای رقابت دوقطبی محور بود. مصطفی میرسلیم نشان داد که بازسازیهای جدی در بدنه تشکیلاتی راست سنتی باید بر اساس صراحت کلام و صدق گفتار بنا شود.
با پایان رقابتهای سیاسی، گامهای آغازین را باید محکمتر برداشت؛ جریان رقیب سرنوشت مرگ اندیشانه برای ما متصور است. به همین خاطر باید با حفظ انسجام و وحدت درونی، آسیبشناسی نه بهمنزله «حذف» یا «مقصریابی شکست» بلکه اقدام برای اعتلای گفتمانی صورت داد و از سوی دیگر باید علاوه بر حفظ سازمان رأی 16 میلیونی با حفظ ارتباطات دوسویه، رویکرد «مطالبهگری وعدهها» و «شفافیت اقدامات» نسبت به دولت دوازدهم را افزایش داد؛ این گام سرنوشت اصولگرایان در سپهر سیاست آینده کشور را مشخص میکند.
منبع:صبح نو