سرویس جهان مشرق- ایالات متحده به دستور دونالد ترامپ، توافقنامه مربوط به تغییرات اقلیمی پاریس را لغو کرد. ترامپ با اعلام این خبر گفت: «در راستای عمل به تعهداتم و برای حفاظت از آمریکا و شهروندانش، اعلام میکم که ایالاتمتحده از توافق آب و هوایی پاریس خارج خواهد شد.»
بعد از اعلام این خبر بود که موج گسترده نارضایتی از تصمیم ترامپ در جهان بین الملل و به ویژه شرکای آمریکا در اتحادیه اروپا و حتی اسرائیل به پا شد. این تصمیم حتی سبب اتحاد برخی از کشورها و ایالت های داخلی آمریکا علیه اقدامات ترامپ شده است.
بیانیه سه کشور اروپایی علیه تصمیم ترامپ
در واکنش به این تصمیم دولت آمریکا، رهبران سه کشور آلمان، فرانسه و ایتالیا روز پنج شنبه با صدور یک بیانیه مشترک، ضمن ابراز تأسف از تصمیم «دونالد ترامپ» برای خروج از توافقنامه اقلیمی پاریس (۲۰۱۵) پیشنهاد وی در خصوص امکان بازنگری در این پیمان جهانی را رد کردند.
«امانوئل ماکرون» رئیسجمهوری فرانسه، «آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان و «پاولو جنتیلونی» نخستوزیر ایتالیا در بیانیهای گفتند: «با تاسف، از تصمیم ایالات متحده مبنی بر خروج از معاهده پاریس مطلع شدیم.»
آنها افزود: «ما قویا متقاعد شدیم که مذاکره مجدد درباره این توافقنامه امکانپذیر نیست.»
ترزا می: خروج آمریکا از توافق پاریس «اقدامی مأیوس کننده» است
«ترزا می» در گفتگوی تلفنی روز پنج شنبه خود با «دونالد ترامپ» گفت که تصمیم واشنگتن به خروج از توافق اقلیمی پاریس، وی را مأیوس ساخته است.
دفتر نخست وزیری انگلیس اعلام کرد: «ترزا می با ابراز مراتب یأس و نااُمیدی خود از این تصمیم، تأکید کرد که انگلیس به توافق پاریس متعهد می ماند».
گفتنی است که «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا روز پنج شنبه اعلام کرد که واشنگتن از توافقنامه مهم و جهانی پاریس که در سال ۲۰۱۵ با هدف مقابله با تغییرات اقلیمی میان ۱۹۵ کشور جهان به امضاء رسیده است، خارج خواهد شد.
مرکل: تصمیم ترامپ برای خروج از توافق پاریس بسیار تاسفآور است
«آنگلا مرکل» صدراعظم آلمان، تصمیم «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا درباره خروج از توافق پاریس را بسیار تاسفبار دانست و گفت که کشورش به مقابله با تغییرات آبوهوایی ادامه خواهد داد.
بنابر گزارش ایندیپندنت، مرکل در جریان سخنرانی در پارلمان آلمان گفت: «به هر کسی که آینده سیاره ما برایش اهمیت دارد میگویم که بگذارید در این مسیر گام برداریم و به این ترتیب در جهت اقدام برای زمین موفق خواهیم بود.»
صدراعظم آلمان ضمن تاکید بر ادامه اقدامات کشورش در این زمینه گفت که راه بازگشتی از مسیری که در سال 1997 در قالب پروتکل کیوتو به دست آمد، وجود ندارد.
مرکل اعلام کرد که ترامپ نمیتواند و در آینده هم نخواهد توانست آنهایی را که خود را به اجرای پروتکل متعهد میدانند را منصرف کنند. این موضوعگیری وی با استقبال حاضرین مواجه شد.
ترامپ امروز در کاخ سفید اعلام کرد که کشورش دیگر به ادامه اجرای مفاد توافق مقابله با تغییرات آب و هوایی که به توافق پاریس مشهور است، تعهدی ندارد. وی ابتدا یادآور شد که خروج از توافق پاریس از قولهای انتخاباتی آن بوده و وی به قولهایی که به مردم آمریکا داده، پایبند میماند.
ترامپ در این خصوص گفت: «در راستای عمل به تعهداتم و برای حفاظت از آمریکا و شهروندانش، اعلام میکم که ایالاتمتحده از توافق آب و هوایی پاریس خارج خواهد شد.»
وی افزود: «ما از توافق پاریس خارج میشویم ولی در عین جال مذاکرات برای ورود مجدد به این توافق یا توافقی کاملاً جدید، آغاز خواهد شد؛ به توافقی میپیوندیم که مفاد آن برای تجار، کارگران، مردم و مالیاتدهندگان آمریکایی عادلانه باشد؛ اگر بتوانیم چنین کاری کنیم، عالی است.»
معاهده اقلیمی پاریس، تنها معاهده بینالملل غیرالزامآوری نیست که ترامپ در دوران تبلیغات انتخاباتی، قول خروج از آن را داده است.
انتقاد اوباما از ترامپ برای خروج از توافقنامه پاریس
رئیس جمهور پیشین آمریکا تصمیم «دونالد ترامپ» برای خروج این کشور از توافقنامه اقلیمی پاریس را به باد انتقاد گرفت.
«باراک اوباما» با انتقاد از تصمیم رئیس جمهور آمریکا برای خروج این کشور از توافقنامه اقلیمی پاریس، از سایر کشورهای جهان خواست تا حتی بدون نقش رهبری آمریکا (!) در راستای کاهش گازهای آلاینده با یکدیگر همکاری نمایند.
اوباما که در مقایسه با رؤسای جمهور پیشین آمریکا، با صراحت بیشتری از جانشین خود انتقاد می کند؛ همزمان با اعلام خبر خروج آمریکا از توافقنامه پاریس از سوی کاخ سفید، با انتشار بیانیه ای این اقدام دونالد ترامپ را «تخریب نقش رهبری آمریکا» خواند.
«جان کری»: خروج از توافق پاریس تصمیم جاهلانه است
«جان کری» وزیر خارجه سابق آمریکا تصمیم رئیس جمهور این کشور برای خروج از توافق آب و هوایی پاریس را «جهل عمدی» دانست.
وی این اقدام ترامپ را «خود نابود کننده» دانست.
کری گفت: این اقدام جریمه ای بی سابقه در رهبری آمریکا است که هزینه اش نفوذ ما، از دست دادن شغل و کنار کشیدن دیگر از حل بزرگترین مشکل بشریت خواهد بود.
وی گفت: این امر موجب انزوای آمریکا بعد از اینکه جهان را متحد کرد خواهد شد.
وزیر خارجه سابق آمریکا گفت: باقی ماندن در توافق پاریس به نفع اقتصاد، امنیت، رهبری، رقابت و سلامت ما و همه چیز ما است.
کری گفت تنها یک دلیل می تواند موجب اتخاذ این تصمیم(خروج از توافق) شود و آن جهل است.
وزیر صهیونیست: اسرائیل مستعمره آمریکا نیست
یک وزیر رژیم صهیونیستی با بیان اینکه اسرائیل به تبع آمریکا از توافق تغییرات اقلیمی پاریس خارج نمیشود، گفت زیرا اسرائیل مستعمره آمریکا نیست.
در حالی که با خروج دولت آمریکا به ریاست جمهوری «دونالد ترامپ» از توافق «تغییرات اقلیمی پاریس» انتظار میرفت رژیم صهیونیستی نیز مانند همیشه دنبالهرو کاخ سفید شود اما مقامات این رژیم چنین مسئلهای را تکذیب کردند.
«زئیو الکین» وزیر محیط زیست رژیم صهیونیستی امروز (جمعه) با انتشار بیانیهای تاکید کرد «اسرائیل مستعمره آمریکا نیست» و همانگونه که ترامپ فقط نماینده «دیترویت» است، «ما نیز نماینده قدس هستیم.»
به نوشته وبگاه «یدیعوت آحرونوت» الکین به کشورهای جهان اطمینان داد علیرغم تصمیم ترامپ، اسرائیل به تعهداتش در راستای توافق مقابله با تغییرات اقلیمی عمل خواهد کرد و از آمریکا پیروی نمیکند.
وی همچنین افزود: «این فرضیه که اسرائیل باید مسیرش را از این توافق، بخاطر تصمیم جدایی رئیس جمهور آمریکا، تغییر دهد اشتباه است. ما به ایفای نقش خود و تصمیماتی که کابینه گرفته ادامه میدهیم.»
اتحاد چین و اروپا پس از خروج آمریکا از پیمان پاریس
قرار است در پایان نشست لی کی کیانگ نخست وزیر چین با مقام های ارشد اروپایی در بروکسل، بیانیه مشترکی صادر شود که این بیانیه با حمایت همه 28 کشور عضو اتحادیه اروپا روبرو خواهد شد. این بیانیه بر پایبندی چین و اروپا بر اجرای کامل پیمان تغییرات آب و هوایی پاریس تاکید خواهد کرد.
در این بیانیه مشترک که نخستین بیانیه بین چین و اروپا در خصوص تغییرات آب و هوایی خواهد بود، دو طرف متعهد خواهند شد که استفاده از سوخت های فسیلی را کاهش دهند، فناوری سبز را بیشتر توسعه دهند و 100 میلیارد دلار تا سال 2020 میلادی به کشورهای فقیر کمک کنند تا تولید گازهای آلاینده و گلخانه ای را کاهش دهند.
کمیسیون اروپا اقدام آمریکا در خارج شدن از پیمان آب و هوایی پاریس را اقدامی تاسف بار برای جامعه بین المللی توصیف کرده ولی اعلام نموده است که به دنبال متحدان جدیدی برای اجرای این توافقنامه خواهد بود.
ائتلاف ۳ ایالت آمریکا در مخالفت با تصمیم ترامپ
فرمانداران سه ایالت نیویورک، کالیفرنیا و واشنگتن ضمن مخالفت و انتقاد شدید از تصمیم ترامپ برای خروج از توافق پاریس، اعلام کردند که به مفاد این توافقنامه پایبند خواهند ماند.
اندرو کومو، فرماندار ایالت نیویورک، ادموند براون، فرماندار ایالت کالیفرنیا و جی اینسلی فرماندار ایالت واشنگتن اعلام کردند که ائتلافی را از ایالاتهای پایبند به مبارزه با تغییرات آبوهوایی تشکیل میدهند. این اقدام به طور بنیادین، مسئولیت کاهش انتشار گازهای گلخانهای را از سطح دولت فدرال به سطح محلی منتقل میکند.
اینسلی، فرماندار ایالت واشنتگتن در بیانیهای گفت: «من افتخار میکنم تا در کنار دیگر فرمانداران بایستم، و از این موضوع اطمینان یابم که عدم اقدام (پایبندی) در پایتخت با اقدام (پایبندی) ایالتها جبران شود». در این بیانیه آمده است که این اعلام رئیس جمهوری باعث میشود تا مسئولیت کامل اقدامات در زمینه تغییرات اقلیمی بر دوش ایالتها و شهرهای سرتاسر آمریکا بیافتد و در حالی که تصمیمات رئیس جمهوری مایه شرمساری و سرزش هستند ... ایالتها همانگونه که پیشتر پایبند بودهاند، در آینده نیز به مفاد این توافق پایبند خواهند بود.
سه ایالت نیویورک، کالیفرنیا و واشنگتن با جمعیت 68 میلیون نفر، یک پنجم تولید ناخالص داخلی آمریکا را داشته و مسئول تولید دستکم 10 درصد گازهای گلخانهای انتشار یافته در این کشور هستند.