به گزارش گروه دفاع و امنیت مشرق به نقل از فارس، مقامات ازبکستان و تاجیستان قبول کردند تا تجهیزات نظامی و نیروهای نظامی آمریکایی که از افغانستان خارج میشوند را در خاک خود بپذیرند و همچنین به مقامات کابل کمک کنند تا از انزوا خارج شود.
این توافق مهمترین نتیجه سفر "هیلاری کلینتون" وزیر امور خارجه آمریکا به تاشکند و دوشنبه است. کلینتون روز گذشته به سفر دورهای خود به پاکستان، افغانستان، تاجیکستان و ازبکستان پایان داده و به واشنگتن بازگشت.
مذاکرات وزیر خارجه آمریکا با "امامعلی رحمان" و "اسلام کریماف" روسای جمهوری تاجیکستان و ازبکستان در خصوص ویژگیهای همکاریهای واشنگتن با دوشنبه و تاشکند در آینده و بعد از پایان عملیات نظامی ناتو افغانستان تا سال 2014 و شاید هم برای مدت زمان طولانی تر بود.
کلینتون در پایتخت تاجیکستان اعلام کرد که آمریکا قصد دارد حمایت کشورهای منطقه برای ارائه کمک به ملت افغانستان را جلب کند. او در کنفرانس مطبوعاتی خود در تاشکند هم یادآور شد که کشورش حاضر است به توسعه همکاریها با ازبکستان بپردازد.
مسئله مورد توجه در مذاکرات کلینتون در دوشنبه و تاشکند این است که آیا آمریکا قصد دارد در خصوص ایجاد تاسیسات نظامی جدید در تاجیکستان و ازبکستان با مقامات این دو کشور مذاکره کند؟
به عقیده کارشناسان محلی، دولت آمریکا احتمالا قصد دارد نقش میانجی در روابط نه چندان خوب ازبکستان و تاجیکستان را بازی کرده و رهبران این دو کشور را با هم آشتی داده و از این مسئله به نفع خود بهره مند شود.
برای دولت آمریکا بسیار مهم است که در زمانی که قصد دارد حضور نظامی خود در افغانستان را کاهش دهد، دارای زیرساختارهای نظامی لازم برای تامین امنیت خروج نیروهایش از افغانستان به منطقه آسیای مرکزی باشد.
کلینتون به مقامات دوشنبه و تاشکند وعده داد که آمریکا در حال اجرای تهیه «راه ابریشم» در جهت دستیابی کشورهای منطقه به بازرگانی آزاد است و تاجیکستان و ازبکستان هم در این طرح نقش دارند.
وزیر خارجه آمریکا به تاجیکستان قول داد تا به توسعه اقتصادی این کشور کمک کند تا مردمش لازم نباشد برای کار به کشورهای همسایه، بخصوص روسیه بروند. به گفته وی، همکاریهای دوجانبه آمریکا با ازبکستان هم بطور کامل جریان دارد.
"الکساندر کنیازوف" کارشناس در موسسه شرق شناسی آکادمی علوم روسیه معتقد است: منطقه آسیای مرکزی برای آمریکا اهمیت راهبردی بسیار زیادی دارد. چرا که آمریکا از این منطقه میتواند بطور همزمان سه کشور بزرگ چین، روسیه و ایران را زیر نظر داشته باشد.
ضمن اینکه وزیر خارجه آمریکا در دیدار خود با نمایندگان جامعه مدنی در تاجیکستان اعتراف کرد که این کشور همانند روسیه دارای منافع راهبردی در منطقه آسیای مرکزی است و از این منافع خود دفاع خواهد کرد.