کد خبر 761027
تاریخ انتشار: ۲۱ مرداد ۱۳۹۶ - ۰۶:۵۳
کنکور نمایه

با اعلام نتایج کنکور ۹۶، هزینه‌تراشی‌های صنعت کنکور همچنان برای داوطلبان ادامه دارد و در این مرحله موسسات خصوصی با برگزاری همایش‌های مختلف این بار برای انتخاب رشته فعال شده‌اند.

به گزارش مشرق، نتایج آزمون سراسری سال ۹۶ روز یکشنبه ۱۵ مرداد اعلام شد و براین اساس روند انتخاب رشته داوطلبان از پنجشنبه ۱۹ مرداد ۹۶ آغاز شد و تا دوشنبه ۲۳ مرداد ادامه دارد.

طبق قانون سنجش و پذیرش دانشجو (مصوب سال ۹۲) قرار بود کنکور کمرنگ و در بازه زمانی ۵ ساله ۸۵ درصدظرفیت دانشگاه‌ها بدون آزمون و براساس سوابق تحصیلی تکمیل شود اما کنکور همچنان با همان هزینه‌تراشی‌ها و استرس‌ها برای داوطبان قدرتمندتر از قبل به حیات خود ادامه می‌دهد.

* رشته‌های کم‌طرفدار و پذیرش براساس سوابق تحصیلی

اگرچه مسئولان سازمان سنجش معتقدند به قانون مصوب مجلس برای تضعیف کنکور عمل کرده‌اند و هم‌اکنون ۸۵ درصد ظرفیت دانشگاه‌ها براساس سوابق تحصیلی (نمرات دوره متوسطه) تکمیل می‌شود اما رشته‌ها و دانشگاه‌هایی که ظرفیت خود را بدین گونه تکمیل می‌کنند جزو رشته‌ها و دانشگاه‌های جذاب برای داوطلبان نیستند شاید به همین دلیل است که بخش زیادی از ظرفیت‌ها خالی می‌ماند واز آن به عنوان صندلی خالی دانشگاه‌ها یاد می‌شود.

کنکور همچنان روش اصلی گزینش دانشجو برای رشته‌ها و دانشگاه‌های پرطرفدار است و در این رابطه حسین توکلی مشاور عالی سازمان سنجش آب پاکی را روی دست مدافعان حذف کنکور ریخت و گفت:‌ «کنکور برای ۱۳ رشته پر طرفدار باقی می‌ماند.»‌

برای تصاحب صندلی‌ دانشگاه‌ها در ۱۳ رشته پرطرفدار رقابت «کنکور» هر سال میان داوطلبان تکرار می‌شود و هر فردی برای تصاحب ظرفیت موجود در این رشته‌ها، تلاش خود را می‌کند و گاه در این مسیر هزینه‌های کلانی پرداخت می‌شود به امید دست یافتن به رشته و دانشگاه برتر و پس از آن فردایی روشن‌تر.

* گردش مالی ۳۰۰ میلیارد تومانی کنکور فقط در تهران

همین هزینه‌های کلان است که باعث شده از کنکور به عنوان یک صنعت یاد شود، صنعتی که از قبل آن موسسات خصوصی، صاحب سرمایه‌های بسیاری شده‌اند و طبق اعلام مسئولان آموزش‌وپرورش مافیای کنکور در سال ۹۳ فقط در شهر تهران، ۳۰۰ میلیارد تومان گردش مالی داشت.

هم‌اکنون با پایان رقابت داوطلبان در کنکور ۹۶ و اعلام نتایج، کار انتخاب رشته آغاز شده است و داوطلبان درگیر انتخاب رشته صحیح برای قبولی در بهترین رشته و دانشگاه با توجه به رتبه کسب شده خود هستند و در این میان موسسات خصوصی که تا پیش از این در بحث برگزاری کلاس‌ها و آزمون‌های شبیه‌ساز کنکور فعالیت می‌کردند در این مرحله برای انتخاب رشته فعال شده و نسبت به دریافت هزینه‌های کلان از داوطلبان اقدام می‌کنند.

* هزینه‌های انتخاب رشته در موسسات خصوصی

حتی در ایام انتخاب رشته، برخی موسسات به مدت یک هفته فعال می‌شوند و با دریافت هزینه‌های کلان برای ارائه یک یا نهایت دو ساعت مشاوره به داوطلبان و تکمیل فرم انتخاب رشته اقدام می‌کنند.

میانگین هزینه دریافت شده از داوطلبان برای انتخاب رشته از ۳۵۰ تا ۸۰۰ هزار تومان متغییر است و برخی موسسات با عناوینی همچون مشاوره گروهی و مشاوره نیمه گروهی و فردی کار خود را پیش می‌برند در حالیکه در تمام این مراحل اطلاعات مشابهی به داوطلبان ارائه می‌شود و سرانجام در مرحله انتخاب رشته بدون توجه به علائق و توانایی فرد، صرفاً با هدف قبولی کار انتخاب رشته اتمام می‌یابد.

* ترفند عجیب موسسات خصوصی برای انتخاب رشته

 مریم یکی از داوطلبان کنکور ۹۶ که برای انتخاب رشته به موسسات خصوصی مراجعه کرده است گفت:‌ برای انتخاب رشته به این موسسه مراجعه کردم تا در این رابطه من را راهنمایی کنند اما با پسر دانشجوی جوانی مواجه شدم که در حال انتخاب رشته برای داوطلبان بود، اما من آمده بودم تا فرد سرشناسی که در تبلیغات موسسه از آن یاد می‌شد برایم انتخاب رشته کند اما مسئولان موسسه گفتند این مشاور شناخته شده فقط رشته‌های انتخاب شده توسط مشاور جوان را تأیید می‌کند و فرصتی ندارد که برای تک تک داوطلبان انتخاب رشته کند.

محمد داوطلب دیگری است که می‌خواهد برای انتخاب رشته به موسسات خصوصی مراجعه کند و دلیل آن را هم شناخت بیشتر این موسسات و افراد از ضوابط و قوانین پذیرش دانشجو در دانشگاه‌ها می‌داند.

محمد که برای انتخاب از میان صدها موسسه فعال در بحث انتخاب رشته اقدام به بررسی کرده است، می‌گوید:‌ مشاوران سرشناس برای رتبه‌های خوب انتخاب رشته می‌کنند و برای سایر رتبه‌ها، دانشجویانی که در این موسسات فعال هستند اقدام به انتخاب رشته می‌کنند و این در حالی است که داوطلب با مطالعه دقیق دفترچه راهنما می‌تواند مانند این دانشجویان و حتی دقیقتر از آنها انتخاب رشته کند.

* توصیه‌های توکلی درباره انتخاب رشته کنکور

در همین رابطه حسین توکلی مشاور عالی سازمان سنجش ضمن توصیه به داوطلبان برای انتخاب رشته گفت:‌ داوطلبان برای انتخاب رشته دقت کافی داشته باشند و با مطالعه دقیق دفترچه راهنمای انتخاب رشته و اطلاعیه‌های سازمان سنجش نسبت به تکمیل فرم انتخاب رشته اینترنتی اقدام کنند و هر داوطلب تلاش کند تا ۱۵۰ اولویت انتخاب رشته را پُر کند.

وی افزود: برخی داوطلبان می‌گویند ما فقط رشته پزشکی می‌خواهیم و فقط کد رشته‌های پزشکی را انتخاب و خود را از بقیه انتخاب‌ها محروم می‌کنند اما سازمان سنجش اجازه انتخاب ۱۵۰ کد رشته را به داوطلبان داده است که باید از تمام این ظرفیت‌ها استفاده کرد و انتخاب ها را به ۲۰ یا ۳۰ رشته محدود نکرد.

سازمان سنجش سامانه شبیه‌ساز انتخاب رشته را فعال کرده است و داوطلبان می‌توانند قبل از انتخاب رشته با مراجعه به این سامانه از وضعیت قبولی در رشته‌های دلخواه مطلع شوند.هر داوطلب در این سامانه می‌تواند ۲۵۰ رشته را انتخاب کند و سامانه رتبه شخص را در مقایسه با رتبه فردی که در سال قبل عین همین رتبه داوطلب را کسب کرده است شبیه‌سازی می‌کند و به داوطلب می‌گوید در چه دانشگاه و رشته‌هایی شانس قبولی بیشتری دارد. این سامانه تا حدود ۹۰ درصد شانس قبولی داوطلبان را نشان می‌دهد.

رضا شیخی دکترای مشاوره تحصیلی در رابطه با بحث انتخاب رشته کنکور گفت: انتخاب رشته ترکیبی از شرایط مختلف همچون رتبه داوطلب، علائق و شرایط بازار کار است. اگر داوطلبی صرفاً بگوید علائقم دارای اهمیت است و نیاز بازار کار را در نظر نگیرد،‌انتخاب رشته او صحیح نیست. بعضی خانواده‌ها اصرار دارند تا فرزندشان در شهر خود به دانشگاه برود بنابراین در انتخاب رشته باید دانشگاه‌هایی را انتخاب کرد که در شهر محل زندگی داوطلب است.

این مشاور تحصیلی افزود:‌ یک فرد در طول روز نهایتاً می‌تواند به ۱۰ نفر برای انتخاب رشته کمک کند چرا که برای هر نفر یک ساعت مشاوره نیاز است اما هم‌اکنون مشاورانی را داریم که در طول روز چندین نفر را مشاوره می‌کنند که این جای تعجب دارد.برخی افراد نیز به نام مشاور اقدام به انتخاب رشته برای داوطلبان می‌کنند در حالیکه اصلاً مشاور نیستند به عنوان مثال فرد مهندس صنایع است و ادعا دارد که در بحث انتخاب رشته،‌تخصص لازم را دارد.

وی گفت:‌خانواده‌ها بیشتر تمایل دارند تا فرزندانشان در شهر محل زندگیشان ادامه تحصیل دهد چرا که رفت و آمد و حضور در خوابگاه مشکلاتی را دارد و مردم به این سمت گرایش یافته‌اند که براساس بومی گزینی انتخاب رشته انجام دهند و به صورت کلی نظر مشاوران نیز بر انتخاب رشته به روش بومی است.البته نکته ای که در این بین باید مورد توجه شما قرار گیرد این است که اگر رشته‌های روزانه را انتخاب کنید و قبول شوید اما در آن رشته ثبت نام نکنید، یک سال از شرکت در کنکور محروم می شوید.

 ۱۵۰۰ پایگاه انتخاب رشته آموزش و پرورش در سراسرکشور و تمامی مناطق آماده ارائه خدمات مشاوره‌ای به داوطلبان کنکور ۹۶ هستند.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس