به گزارش مشرق، «احمد کاظم زاده» در یادداشت روزنامه «جوان» نوشت:
با وجود مخالفتهای گسترده با درخواست مسعود بارزانی، رئیس اقلیم کردستان عراق برای برگزاری همهپرسی استقلال در این منطقه، بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در جمع تعدادی از جمهوریخواهان امریکا بار دیگر از این درخواست حمایت کرد.
وی در سال ۲۰۱۴ نیز به صراحت از این درخواست حمایت کرده بود، اما بنا به درخواست ریاست اقلیم از حمایت علنی خودداری میکرد، اما اکنون بار دیگر حمایت خود را علنی کرده است. در آخرین نشست سالانه هرتزلیا که با حضور صهیونیستهای داخل و خارج برگزار شد، بر حمایت از درخواست همهپرسی استقلال در اقلیم کردستان عراق تأکید شد.
درباره اینکه چرا رژیم صهیونیستی این همه بر برگزاری چنین همهپرسی تأکید دارد، میتوان به اختصار به این موضوع بسنده کرد که این مسئله جدا از اینکه در راستای استراتژی کلان رژیم صهیونیستی برای تجزیه امت مسلمان و کشورهای اسلامی و عربی منطقه یا همپیمانی با غیراعراب علیه اعراب قرار دارد بلکه این رژیم به شدت از شکست پروژه براندازی در سوریه و شکست پیدرپی گروههای تکفیری در سوریه، عراق و در رأس آن داعش احساس خلأ و نگرانی و تصور میکند اگر همهپرسی استقلال کردستان در وضعیت کنونی برگزار شود با توجه به عواقبی که به همراه خواهد داشت، میتواند به دغدغههای این رژیم پاسخ دهد و از این دید به نظر میرسد یکی از عوامل اصرار و پافشاری ریاست اقلیم بر برگزاری این همهپرسی فشارهای وارده از سوی محافل صهیونیستی است. برگزاری این همهپرسی با مفاد قانون اساسی جدید عراق و به خصوص ماده ۱۴۰ آن مغایرت دارد، لذا برگزاری این همهپرسی میتواند شیرازه این قانون را از هم بگسلد.
همچنین برگزاری آن در صورتی که هنوز تکلیف نهایی مناطق مورد منازعه که ۳۰ درصد ساکنان اعراب سنی عراق را تشکیل میدهد، میتواند به تنشهای حکومت اقلیم و دولت مرکزی دامن بزند. از طرف دیگر هرچند داعش در ماههای اخیر ضربات کاری سنگینی را متحمل شده، اما هنوز جنگ با داعش به پایان نرسیده است و داعشیهای زخمخورده در پی انتقام و تلافی هستند.
در چنین شرایطی طرح همهپرسی و اختلافات ناشی از آن میتواند فرصت مناسبی در اختیار زخمخوردگان داعشی قرار دهند. گذشته از اینها شاخصهای موجود نشان میدهد راهبرد واگرایانه ریاست حکومت اقلیم دستاورد مطلوبی برای مردم این منطقه نداشته و حکومت اقلیم با ۲۶ میلیارد بدهی دست به گریبان است و با پیشفروش نفت سال آینده اقلیم تنها قادر به پرداخت نیمی از حقوق کارکنان است.
شاید بتوان از عربستان به عنوان دومین بازیگری یاد کرد که همانند رژیم صهیونیستی از درخواست همهپرسی استقلال در کردستان عراق حمایت میکند و از این طریق میخواهد فرصتی برای جبران شکستهای خود در منطقه به خصوص در عراق و سوریه به دست آورد و دوم اینکه برای برخی رقبای منطقهای خود از جمله ترکیه و ایران چالش ایجاد کند و به نوعی انتقام حمایت ترکیه از قطر را در منازعه اخیر این کشور با عربستان بگیرد، بنابراین در مجموع از هر منظر که به موضوع نگاه شود، مشخص میشود دستکم در وضعیت کنونی رژیم صهیونیستی، عربستان و داعش از منتفعان اصلی طرح همهپرسی استقلال کردستان عراق هستند و از این دید میتوان دلیل نگرانی خیلی دیگر از بازیگران منطقهای و بینالمللی و حتی برخی جناحهای کرد عراقی را نیز درک کرد.