به گزارش مشرق، چندسال پیش بود که موضوع ورود «پان پراگ» به کشور و عرضه آن خبرساز شد؛ مادهای شبیه «ناس» که با عنوان خوشبو کننده دهان در برخی نقاط کشور به راحتی عرضه میشد. مادهای با اثرات مشابه «ناس» داشت و با همان شیوه و شگرد مصرف میشد و بسیاری از مسئولان ستاد مبارزه با مواد مخدر نسبت به عرضه این ماده مخدر که در بستهبندیهای زیبا و فریبنده عرضه میشد هشدارهای تند و تیزی را دادند. اما با این وجود وقتی در شهرهای استان سیستان و بلوچستان قدم بزنید، به روشنی عرضه علنی «ناس» و «نسوار» قابل مشاهده است.
بر اساس این گزارش در برخی شهرهای جنوب شرقی کشور «ناس ایرانی» و «ناس پاکستانی» و «پان» در بستهبندیهای دستی و حتی کارخانهای با آرم و برندهای مختلف و حتی با برندهای ایرانی و تحت عنوان «مواد غذایی» در خیابانها و در دکههای کنار خیابانی و حتی مغازهها عرضه میشود و این در حالی است که به نظر میرسد نه تنها مصرف کنندگان، بلکه فروشندگان این ماده خطرناک نیز از عوارض و مضرات آن مطلع نیستند.
این در حالی است که پیش از این گفته شده بود با توجه به اینکه در قوانین، «ناس» به عنوان موادمخدر شناخته نشده به همین دلیل نیروی انتظامی نمیتواند در این زمینه وارد شده و اقدام به جمعآوری آن کند و پلیس تنها در مواردی میتواند از ورود ناس جلوگیری کند که به عنوان کالای قاچاق محسوب شود.
ناس به عنوان یکی از کثیفترین موادی که در گروه مخدرها قرار گرفته شناخته میشود. نحوه استفاده ناس به اینگونه است که این ماده را به لب و دندانهای خود میزنند یا با انگشت زیر لثه قرار میدهند و بعد از مدتی مکیدن، آن را با بزاقی غلیظ به بیرون پرتاب میکنند که قرمزرنگ است.
عوارض مصرف ناس در دفعات اول عبارت است از احساس سرگیجه، سردرد و تهوع و سایر عوارض استفاده مدید از ناس شامل از دست دادن تعادل رفتاری و حرکتی، ایجاد حرکات غیر طبیعی در چشمها، تغییرات محسوس در فشار خون، افزایش ضربان قلب، دندان قروچه، لرزش، اختلال در خواب، وابستگی روحی و روانی، بیماریها و سرطان لثه، سرطان حنجره و روده بزرگ و نارساییهای کلیوی است.