کد خبر 772484
تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۶ - ۰۸:۵۹
بانک مرکزی

رئیس کل اسبق بانک مرکزی با برشمردن ۳ خطای بانک مرکزی در جریان کاهش نرخ سود بانکی گفت: با تعیین نرخ سود ۱۵ درصد ترازنامه بانک ها در سال ۹۶ هم منفی خواهد شد.

به گزارش مشرق،‌ طهماسب مظاهری، رئیس کل اسبق بانک مرکزی با بیان اینکه فعالیت بانکداری بدون ربا از موضوعات تاکید شده در قانون اساسی است، اقدام بانک مرکزی در تعیین نرخ سود 15 درصد برای سپرده ها را خطایی خسارت زا دانست و گفت: طبق قانون، سودی که به سپرده ها پرداخت می شود باید کمتر از عایدی بانک ها از این منابع باشد اما همین نرخ 15 درصد با توجه به تورم و شرایط دیگر بیشتر از سودی است که بانک ها کسب می کنند.

مظاهری افزود: در شرایط فعلی، بانک ها از بازار سود 15 درصد به دست نمی آورند و اگر طبق ضوابط این رقم را پرداخت کنند، ترازنامه آنها منفی می شود و این بزرگترین خسارتی است که به نظام بانکداری وارد می شود.

وزیر اسبق امور اقتصاد و دارایی با بیان اینکه سود سپرده ها در اصل باید بر عهده بانک ها و بر اساس سودی که از منابع کسب می کنند، گذاشته شود، افزود: بانک مرکزی چنانچه تصمیم به تعیین نرخ سود سپرده ها می گیرد، می بایست عددی می گذاشت که بانک ها آن را طبق ضوابط به دست آورند، اما رقم فعلی از سودی که بانک ها کسب می کنند بیشتر است و آنها باید چیزی هم روی عایدی های قانونی خود بگذارند و به سپرده گذاران بدهند.

مظاهری تصریح کرد با تعیین نرخ سود 15 درصد ترازنامه بانک ها در سال 96 هم منفی خواهد شد.

این اقتصاددان خطای دیگر شورای پول و اعتبار در این زمینه را تعیین مهلت 11 یا 12 روزه برای کاهش نرخ سود عنوان کرد و گفت: تعیین این مهلت باعث شد بانک ها حتی در روزهای تعطیل هم باز باشند و با راهکارهایی این قانون را خنثی کنند. بسیاری از بانک ها برای اینکه منابع را از دست ندهند و مردم پولشان را خارج نکنند، راهی برای بدل زدن انتخاب کردند.

مظاهری ادامه داد: سومین اشکال، تشدید شائبه ربوی بودن سودهاست. بانک ها برای پرداخت این سود روش های پرداخت را طوری انجام می دهند که شائبه ربوی بودن تشدید می شود و این درحالی است که هنوز هم مراجع دینی ما در ربوی بودن روش های بانکداری فعلی اشکال می بینند.

رئیس اسبق بانک مرکزی تصریح کرد: وقتی یک بانک در شرایط تورمیِ 10 درصد مجبور است سود 15 درصدی بدهد، ناچار است با روش های عجیب و غریب از تسهیلات گیرندگان پول بگیرد.

مظاهری موثر بودن کاهش نرخ سود سپرده ها در رونق اقتصادی و سرازیر شدن سرمایه های مردم به بازار تولید و اشتغال را زیر سوال برد و گفت: اگر بانک مرکزی دنبال این است که با این کار انگیزه مردم برای سرمایه گذاری در کسب و کار و تولید افزایش یابد، بازهم رقم 15 درصد بیشتر از آن است که این انگیزه را ایجاد کند.­

او افزود: سود 15 درصدِ بدون ریسک، بدون زحمت و نقد شونده به مراتب جذابتر از سود سرمایه گذاری در تولید است و بانک مرکزی بایستی در سیاستگذاری های خود تجدیدنظر کند.­مظاهری تصریح کرد: اگر نظارت جدی نباشد، همین رقم نیز اجرا نخواهد شد و بانک های خوبی که مدیران منظم و منضبط دارند متضرر شده و بانک های بد با عملکرد ناسالم منتفع می شوند.

رئیس اسبق بانک مرکزی با بیان اینکه با همه این احوال، سود 12 درصد مناسب تر است، گفت: واقعیت این است که مردم می بینند در شرایط فعلی سود 30 درصد از بازار خصوصی در نمی آید و طبیعتا به این سود بدون مالیات و مطمئن روی می آورند.

مظاهری در پایان سخنانش انتشار اوراق خزانه را یکی دیگر از صدمات جدی بانکداری عنوان کرد و گفت: این اقدام غیر از اینکه به سیاست های پولی صدمه جدی زد و حتی مسئولان و وزیر وقت در حد مقدور آن را مطرح کردند، باعث شد در محاسبات ملی این تصورِ اشتباه ایجاد شود که فعالیت های واسطه گری پولی و مالی 30 تا 35 درصد رشد کرده و بدتر اینکه آن را به حساب رشد تولید ناخالص ملی گذاشتند.

مظاهری گفت: با همه خسارت هایی که انتشار اوراق خزانه داشت، باعث شد آقای روحانی بگوید رشد تولید ناخالص ما در 3 ماهه نخست سال 96 از 3 درصد به 7 درصد افزایش یافته است و این درحالی بود که بخش بزرگی از این سود بخاطر صدور این اوراق بود.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IT ۱۱:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    22 5
    اقا جان ما که تو این بازار ازاد با پولمون نمیتونیم دوقرون در بیاریم میدیم به بانک تا بانک بده به کسایی که میتونن پول در بیارن....دارید از کدوم تولید و رونق صحبت میکنید...این همه واردات و قاچاق...پول بسمت دلالی و ارز و بورس و طلا میره....نتیجشم تورمه....قیمت دلار رو هم فعلا دولت به زور نگه داشته ولی بازم داره گرون میشه
  • حسن IR ۱۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    25 0
    زمانی که خودش رئیس بود همین کارها رامی کرد تا عاقبت اقتصاد خراب شد
  • ا IR ۱۳:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    2 5
    راجع به بانک نظر ونظریه پردازی دیگر اصلا فایده ندارد فقط اقدام شدید حکومتی وامنیتی ومصادره کل اموال بانکها اعم از دولتی وغیر دولتی را لازم دارد وبرگرداندن اموال به تولید کنندگانی که بانک برایشان شرلیط از دست رفتن ابرو واموالشان را فراهم اورده است لعنت خدا بر حامیان بانکها اعم از سپرده گذار و قانونگذار
  • ناشناس IR ۱۴:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    7 0
    به غیر از چند سال اخیر همیشه نرخ سود بانکی از نرخ تورم کمتر بوده و در حقیقت همیشه سپرده گذاران بانکی نه تنها سود نمی گرفتند بلکه ضرر هم می نمودند و اگر کاهش یا افزایشی در نرخ سود وجود داشته همراه با کاهش یا افزایش نرخ تسهیلات بوده در حالی اخیرا فقط نرخ سود را کاهش دادند که این امر صرفا به نفع بانک داران خواهد بود
  • سعید IR ۱۴:۳۷ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    17 1
    می خوایین یه کار دیگه بکنین /سود سپرده ها رو -10درصد کنین و سود تسهیلات رو +100درصد تا تراز بانکها منفی نشه /حالا این وسط ما مردم بدبخت میشیم که اصلا مهم نیست مهم شماهایین!!!!!
  • داوود IR ۱۸:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    11 0
    احمدی نژاد 1000 تومن ما را کرد 300 تومن و همین 300 تومن هم دولت اعتدال تبدیلش کرده فعلا به 150 تومن. دست شما درد نکنه. مسئولین ما یا اقتصاد نخونده اند یا نمیدنند یا نمیخوان حتی بدونند. اول باید ارزش پول ملی را حفظ نمود و بالا برد کاری که پس از برجام همینکه پول ملی امد جانی بگیرد و دلار را به پایین بکشد همی رییس کل بانک مرکزی جلوشو گرفت و دوباره دلار سیر صعودی گرفت. بابا کجای کارهستید؟
  • داوود IR ۱۸:۰۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    5 0
    من یک تولید کننده ایرانی هستم. کالای تولیدی منهم ممهور به مهر دولت است و دولت رسما خرید کالای خارجی این محصولات را ممنوع کرده اما هیچ کدام از سازمانها و بانکهای دولتی توجه نمیکنند و همگی عاشق کالاهای چینی هستند. منهم 80 پرسنلم را مرخص کرده ام یعنی بجای کار افرینی عملا من را هم بسوت پرتگاه هل میدهند. چرا؟؟ سیاستهای بانک مرکزی کاملا ضد تولید است . هیچ حمایت عملی از تولید کالای ایرانی نیست.
  • داوود IR ۱۸:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    8 0
    جون مادرت این مطالب را نمایش بده و سانسورش نکن . سود سپرده ها دستوری کاهش داده شد به 10 و 15 درصد سکه گران و گرانتر شد ارز گران و گرانتر شد ارزش پول ملی باز هم سقوط کرد و این داستان ادامه دارد. و اینک: دولت اوراق قرضه با سود 22 درصد اعلام نمود. بنظر شما کدام سازمانی سکه را ضرب میکند؟ من ؟ شما؟ از ما بهتران؟ حالا هر چقدر ارزش سکه گرانتر شود به جیب کدام سازمان میرود؟ من؟ شما؟ از ما بهتران؟ اگر شما توانستید این مسئله را حل کنید و پیدا کنید پرتقال فروش را یه صد افرین به خودتون بدهید.
  • US ۱۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    7 0
    ارز دولتی قطع کردی ارز ازاد قیمتشو بیار پایین
  • IR ۲۳:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۶/۱۹
    1 0
    بانک مرکزی خواب است
  • ۰۷:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۰
    0 0
    چرا کسی از سپرده گزاران بیچاره بانکی حمایتی نمیکنه؟
  • IR ۱۹:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۶/۲۰
    0 0
    کار اقتصاد ایران تمامه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس