ترامپ

هدف اصلی ترامپ، کلافه کردن ایران و نهایتا لغو برجام از سوی هر کدام‌یک از طرفین -ترجیحا ایران- و استفاده از گزینه نظامی و حمله به این کشور و تغییر نظام حاکم است.

سرویس جهان مشرق - نشریه «آمریکن هرالد تریبیون» در مقاله اخیر خود در مورد راهبرد جدید ترامپ در قبال ایران، به جریانی که رویکرد جدید ترامپ، از آن تغذیه می‌شود پرداخت و هر گونه پافشاری بر این رویکرد را اشتباهی مهلک و کشنده برای آمریکا دانست.

«آمریکن هرالد تریبیون» در مقاله اخیر خود به قلم «فیلیپ گیرالدی» نوشت: ترامپ، در روز ۱۳ اکتبر راهبرد جدید خود در قبال ایران را اعلام کرد. او حاضر به تایید عمل ایران به تعهدش در قبال برجام نشد و این در حالی بود که تاکنون ۸ گزارش آژانس حاکی از عملکرد صادقانه ایران بوده و همه امضاکنندگان اروپایی و آسیایی توافق هسته‌ای، بر سلامت رفتار ایران در قبال برجام مهر صحه گذاشته‌اند. برجام، توافقی بود که در اوج کارشکنی‌های اسراییل، عربستان، و چند کشور شورای همکاری خلیج فارس به نتیجه رسید.

وی افزود: هر چند که اروپایی‌ها نسبت به لغو یکجانبه برجام به ترامپ اخطار دادند و خود را ملزم به وفای به عهد اعلام کردند، اما در خفا بابت برنامه موشکی ایران و دل پری که از آن دارند، از تصمیم ترامپ مبنی بر اعطای تصمیم‌گیری نهایی به کنگره استقبال می‌کنند. در سوی دیگر، آمریکا نمی‌تواند به طور مستقیم با ایران ارتباط برقرار کند و زبان تهدید و تحریم و اعمال فشار را پیش گرفته است. همین امر، پیامدهای خطرناکی را در پس خود دارد. نهایتا، ممکن است که ایران -با توجه به کارشکنی آمریکایی‌ها- به طور کامل از توافق هسته‌ای خارج شود.

«فرد کاپلان» -تحلیلگر مسائل بین‌الملل- معتقد است که سخنرانی ترامپ در آن روز ۱۳ اکتبر را می‌توان ذیل تفکر «اول اسراییل، دوم عربستان، و آخر آمریکا» قرار داد؛ چیزی که چشم‌انداز وزرای خارجی اسراییل و عربستان را نمایندگی می‌کند. سخنرانی ترامپ، نمود بارز عدم صداقت و انصاف نسبت به سلامت رفتار ایران نسبت به تعهدات‌اش بود. به صراحت می‌گویم که اگر ترامپ زیر میز برجام بزند، یکی از بهترین دستاوردهای بین‌المللی برای آمریکا و اروپا را نشانه رفته و خاورمیانه را وارد رقابت هسته‌ای خواهد کرد؛ آنگاه، دیگر بحران کره شمالی با فن دیپلماسی قابل حل نخواهد بود.

فراتر از آن، آن مقداری اعتمادی هم که شرکا و دوستان آمریکا به این کشور دارند، به شدت دچار خدشه خواهد شد. «پل پیلار» تحلیل‌گر سایق سازمان CIA، نادرستی‌ها و اشتباهات موجود در اظهارات ترامپ را مورد بررسی قرار داده است. وی، معتقد است که برآوردهای ترامپ از ایران بسیار غلط است. مثلا اینکه ترامپ بر این باور است که بازه بازگشت‌پذیری ایران به سمت نقطه اوج -که همانا اگر بخواهد سلاح هسته‌ای هم می‌تواند در برنامه‌اش باشد- ۸ سال است، برداشتی کاملا اشتباه است. بر خلاف این موضوع، ایران می‌تواند وقتی که تعهدات‌اش نادیده گرفته می‌شود، به سرعت و بدون هراس، با تمام قدرت و سرعت به سمت پیشرفت هسته‌ای و حتی دستیابی به سلاح هسته‌ای برای دفاع از خود برود. پیلار، لغو برجام به خاطر اینکه شاید ایران روزی در سال ۲۰۲۵ پس از پایان محدودیت برجام به سمت تولید سلاح هسته‌ای برود را «خودکشی به خاطر ترس از مرگ» دانست.

گیرالدی در ادامه آورد: آمریکا همین دو هفته قبل، سازمان «یونسکو» را که «بنیامین نتانیاهو» -نخست‌وزیر اسراییل- را به علت در خطر بودن شهر قدیمی «حبرون» (الخلیل) و «غار مخپلا» به عنوان دو میراث جهانی ارزشمند در کرانه باختری تقبیح و محکوم کرده بود را گوشمالی داد. هم‌اکنون در شهر حبرون ۲۰۰ هزار فلسطینی زندگی می‌کنند و چند صد اسراییلی هم به زور شهرک‌سازی‌های غیرقانونی در آن ساکن شده‌اند. گزارش اخیر گاردین حاکی از این است که کنترل نظامی شدید اسراییل، شرایط زندگی برای آن ۲۰۰ هزار فلسطینی بومی شهر را طاقت‌فرسا کرده است. حمایت آمریکا از اسراییل تا حدی است که تهدید کرده که برای دفاع از اسراییل حتی از شورای امنیت سازمان ملل خارج خواهد شد.

سیاست‌های خارجی جدید دولت ترامپ نشان می‌دهد که در تیم مشاوران خارجی او تغییراتی روی داده است. اکنون «نیکی هیلی» به عنوان نماینده دائم آمریکا در سازمان ملل -بنابر دستور بالادستی‌های کاخ سفید- خود را خیلی به «جان بولتون» جنگ‌طلب و شدت ایران‌ستیز نزدیک کرده است. اکنون نزدیک‌ترین صدا به گوش ترامپ، صدای بولتون است. به ادبیات اخیر هیلی توجه کنید: آنچه را می‌گوید که ذهن و زبانِ به دور از واقعیت بولتون و ترامپ می‌پسندد. این شخص ایدئولوگ ناپخته و تهاجم‌گر، بسیار به تفکر اسراییلی نزدیک است. حالا در نظر بگیرید که تیم همکاری یک چنین شخصی با رییس‌جمهور جاهل و ناپایایی مثل ترامپ که هر آینه بیم درگیری وی با ایران یا کره شمالی می‌رود، چه تیم غیرقابل اعتماد و مخربی خواهد بود. هیلی، نسخه زن ترامپ است. او یک بار به نماینده روسیه گفته بود که «بهتر است روس‌ها بیایند طرف دنیای متمدن(!)».

نیکی هیلی در کنار جان بولتون

نکته قابل تعمق اینجاست که رکس تیلرسن به عنوان وزیر خارجه آمریکا، جیمز متیس به عنوان وزیر دفاع، جوزف دانفورد به عنوان رییس کل ستاد مشترک ارتش، و هربرت مک‌مستر به عنوان مشاور امنیت ملی، بارها به ترامپ تاکید کرده‌اند که صحت عمل ایران نسبت به تعهدات برجام را تایید نماید اما رییس جمهور آمریکا زیر بار نرفته است؛ آنها به خوبی از حقیقت موضوع و صحت رفتار ایران باخبرند اما ترامپ به واقع دارد ایران را قلقلک می‌دهد و مشخص است که این رویکرد، از آبشخور اسراییل و عربستان و حامیان آنها در داخل آمریکا تغذیه می‌شود. میزان صداقت رفتار ایران و درصد احتمال پاسخ کوبنده این کشور در صورت رویت کارشکنی از سوی آمریکا، آنقدر زیاد است که حتی «یوزی آراد» مشاور سابق امنیت ملی اسراییل هم قویا تاکید کرده که ترامپ و کنگره به سمت «زیر میز بازی زدن» نروند.

از راست به چپ: تیلرسن، متیس، و مک‌مستر

ترامپ، این روزها به شدت تحت سیطره تفکر نومحافظه‌کارانه بولتون و هیلی قرار گرفته است. تفکری که گزینه نظامی را ارجح بر هر ابزار دیپلماتیک می‌داند و اکنون بر کاخ سفید سایه سنگین افکنده است. اسراییلی‌ها و سعودی‌ها، اکنون بر طبل شادی کوفته و خود را برای گسترش این ابر سیاه جنگ‌طلبی بر سر آمریکا تا عملی شدن یک گزینه نظامی علیه ایران آماده می‌کنند.

«ایلای کلیفتون» -مفسر سیاسی و بین‌المللی- نظر دیگری دارد: او معتقد است که ترامپ اکنون به شدت تحت نفوذ سرمایه‌داران قدرتمند و ذی‌نفوذ حزب جمهوری‌خواه همچون «پل سینگر»، «برنارد مارکوس»، و «شلدون آدلسون» قرار دارد. آدلسون، معتقد است که باید به ایران حمله اتمی کرد و مارکوس هم ایران را شیطان می‌داند.

شلدون آدلسون در کنار نتانیاهو

ترامپ حرف از بازنگری در برجام می‌زند اما هدف واقعی‌اش آن نیست چرا که به خوبی می‌داند که ایران و دیگر امضاکنندگان توافق هسته‌ای -بخصوص روسیه و چین- زیر بار این قضیه نمی‌روند. در واقع، اصلا چیزی برای بازنگری وجود ندارد. توافق، از پیش مشخص است و همه طرفین باید متعهد به آن باشند. پیلار و کاپلان معتقدند که هدف اصلی ترامپ، کلافه کردن ایران و نهایتا لغو برجام از سوی هر کدام‌یک از طرفین -ترجیحا ایران- و استفاده از گزینه نظامی و حمله به این کشور و تغییر نظام حاکم است. این درست همان چیزی است که «نتانیاهو» و سناتورها «جان مک‌کین»، «لیندسی گراهام»، و «تام کاتن» تشنه آن هستند. اما سوال پایانی این است که آیا آن ۶۶ درصد آمریکایی که خواهان حفظ برجام و حفظ موازنه هستند درست می‌گویند و یا گزینه نظامی علیه ایران که مطلوب ترامپ و هواداران و حامیان‌اش است، کارکرد دارد؟ قطعا، تعهد به پیمان و دوری از هر گونه تصادم و تنش با ایران به نفع آمریکاست.

این روزها، ژنرال‌های ترامپ خطر درگیری با ایران را به او گوشزد می‌کنند


منبع:

https://ahtribune.com/us/maga/۱۹۵۰-trump-iran-strategy-saudi-israel.html

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 10
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 0
  • IR ۰۱:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    12 2
    نویسنده واقعا نمی داند که آمریکا توان حمله به ایران را ندارد و اگر داشت تا الان حمله کرده بود؟ آری. آمریکا حوصله زیادی دارد و صبر می کند تا ایران دقیقا تجربه عراق و لیبی را تکرار کند. آنها صریحا می گویند مطمئن هستند با ادامه تحریمها و فشارهای جدید ایران باز هم برجام های دیگر و بدتری را امضا خواهد کرد . پس چرا حمله؟ ابتدا صبر می کنند تا ایران خودش خودش را خلع سلاح کند. اما همین آمریکا 60 سال نتوانست به کره شمالی یک گلوله شلیک کند. چون در آن کشور خائن نیست و احیانا خائن هم پیدا شوند به بدترین شکلی کشته می شود.
    • ناصر ۰۹:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
      0 0
      ایران و کلآ خاورمیانه و امثال لیبی عراق افغانستان و جهان سوم در کل بهشت دو شخصیتی ها هست شما کلی آدم ظاهرآ مذهبی میبینی که اصلا معتقد به واجبات دین حتی نماز هم نیستن و داخل بخش های ارزشی هم کار می کنن و افرادی با صورتی تیغ زده که ادعای کورش کورش هم می کنن که اتفاقا چنان وطن ستیز و منافق هستن و به خاطر پناهنده شدن یا گرین کارت تغییر تابعیت یا یه مشت دلار چنان وطن فروشی هایی می کنن که هنری کسینجر میگه من وطن فروش های ایرانی رو فقط در یکی دو کشور تا این هدف تا این حد بی تعصب نسبت به وطن و مردم خودشون دیدم کلآ ایران باخت فرهنگی کرده یکی دو روز هم نیست حدود دو قرنه از نظر فرهنگی باختیم اصولآ قدرت کشورها و حکومت ها از فرهنگ مردم میاد نه خود مردم یا انتخابات
  • IR ۰۶:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    1 6
    یاد روزهای انتخابات آمریکا آفتادم که مشرق به تاسی از روسیه سنگ ترامپ رو به سینه می زد
  • عباس IR ۰۷:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    6 2
    اگر جنگ شود از آمریکا چیزی به جز یک خرابه باقی نخواهد ماند
  • اقایی US ۰۷:۴۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    0 6
    "هدف اصلی ترامپ، کلافه کردن ایران و نهایتا لغو برجام از سوی هر کدام‌یک از طرفین -ترجیحا ایران- و استفاده از گزینه نظامی و حمله به این کشور و تغییر نظام حاکم است." مشرق این قسمت بالا رو از متن خودت در آوردم. چوهر و مایه و خواسته اصلی همینه. نباید احساسی شد. دستشون رو بخونیم و مواضب کرم های سر قلاب باشیم که به تور نیفتیم. هر کسی هم که در داخل به ظاهر انقلابی آدرس غلط می ده در خط همین افرادی هست که شما در مقاله تون اسم بردید
  • IR ۰۹:۴۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    11 2
    هر چقدر در قدرت سخت خوبیم در قدرت نرم ضعیفیم
    • دکتر ۰۸:۴۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
      1 0
      اتفافا ایران در بخش نرم به شدت قوی هست کدوم کشوری با اقتصاد کوچک و ضعیف و توان نظامی بسیار کوچک متعارف ایران تونسته تا این حد دوام بیاره..ایران باید قدرت سخت خودشو ببره بالا هم در بخش امنیتی هم اقتصادی
  • IR ۰۹:۵۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    1 12
    تیترتون چه ربطی به متن داشت؟ کلا سه کلمه در متن در باره ادلستون نوشته بودید مسخره کردید با این تیتر زدن وقت مردم مگه مسخره شماست؟
  • دکتر ۰۸:۴۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    0 0
    هویچ اروپا چماق امریکا همان چماق و هویج زمان اوباماست راهبرد همان قبلی بود هدف آنجا هسته ای بود اینجا منطقه ای و موشکی هدف نهایی هم میشه رژیم چنج
  • ناصر ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
    0 1
    ایران با قبول برجام90 درصد توان نظامی بلقوه غیر متعارفش رو از دست داد اصلا عجیب نبود که اگر تندروها در امریکا دوباره به قدرت برسن ایران رو بخواهند مثل لیبی و عراق تبدیل کنند به یه درس عبرت برای امثال کره شمالی روسیه و چین و به نوعی از طریق ایران جواب اونها رو بدن چون زورشون به کشورهای ضعیف و جهان سوم خوب میرسه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس