نشست سه جانبه عربستان، آمریکا و عراق

دولت ترامپ معتقد است که باید هر طور که شده جلوی گرایش دولت عراق به سمت ایران را بگیرد. آنها در این رابطه گاه پرونده کردها را به جریان می اندازند و گاهی نیز در کرکوک جنجال می کنند.

سرویس جهان مشرق - تلاش برای جدایی دولت عراق از ایران و محور مقاومت به اساس و اصل و اولویت‌های دیپلماتیک آمریکا و عربستان سعودی تبدیل شده است. آمریکا در این رابطه از دو ابزار مهم برای فشار بر بغداد استفاده می کند. محور اول رویکردهای داخلی و فرقه ای و قراردادهای بین المللی دو جانبه بغداد- واشنگتن است و محور دوم شامل تلاش های عربستان برای دور کردن این کشور از متحدانش در محور مقاومت می شود.

تطابق منافع میان آمریکا وعربستان سعودی همگرایی بیش از پیش دو طرف در این پرونده را باعث شده و آنها برای پیشبرد اهداف خود گاه از تهدید به حضور نظامی آمریکا و زمانی از آغاز فتنه سنی و شیعه در عراق و  گاهی نیز از فتنه انگیزی با کردها سخن می گویند. در تمامی حوادث امنیتی که طی ماه‌های گذشته در عراق اتفاق افتاده است، می‌توان ردپای سرویس‌های جاسوسی عربستان و آمریکا و نقش گروه‌های تروریستی مورد حمایت ریاض و واشنگتن را مشاهده کرد. آنها با تمام پتانسیل خود به دنبال ایجاد هرج‌ومرج و ناامنی و نگرانی در عراق هستند.

سفر رکس تیلرسون وزیر خارجه آمریکا به منطقه که شامل عربستان و تعداد دیگری از پایتخت های عربی می شد، در بخشی از برنامه های خود همین رویکرد را دنبال می کرد. وی در جریان این سفر با حیدر العبادی نخست وزیر عراق که در ریاض به سر می برد، دیدار کرد. همزمانی این دو سفر طبعا با تلاش های صورت گرفته در این مسیر بی ارتباط نیست.

گرچه تعدادی توافق‌نامه دوجانبه در این سفر به همراه توافق شورای همکاری عربستان و عراق میان دو طرف به امضا رسید، اما تیلرسون اعتراف کرد که آشتی بین دو کشور در کوتاه مدت محقق نخواهد شد.

طرف‌های بازی سیاسی جدید در منطقه

در طرف مقابل این معادله حیدرالعبادی قرار دارد که بعد از آغاز طرح خود موسوم به " چشم‌انداز عراق برای آینده منطقه" به تعدادی از کشورهای منطقه  سفر کرد. اولین سفر وی از عربستان آغاز شد و پس از آن به مصر و اردن رفت و قرار است طی روزهای آینده به ترکیه و ایران نیزسفر کند.

رویکردی که العبادی در چارچوب طرح خود آغاز کرده، شامل موارد زیر است:

از بین بردن منازعات و درگیری‌های خونین و مهار چالش ها اثر به اقدام مشترک برای تأمین منافع و اقتصاد کشور.

ایجاد مناسبات پایدار و عمیق بین دولت‌های منطقه و ارتباط میان ملت‌ها در چارچوب تضمین ثبات روابط در تحولات سیاسی.

اعطای امید و فرصت‌های شغلی به جوانان.

توافق بر سر برنامه توسعه فراگیر و پروژه های صنعتی در سطوح ملی.

سرمایه‌گذاری دولت‌های منطقه در منابع طبیعی عراق به شکلی ایده آل تا اینکه این دولت ها در تصمیم سازی ها در تمامی سطوح تاثیرگذار باشند.

برخی از جریان‌های سیاسی عراق چشم‌انداز العبادی را پیش نویس عملکرد آینده وی در مرحله بعد از داعش ارزیابی می کنند، اما به نظر می رسد سفر منطقه ای او گام اولیه پیشبرد این چشم انداز است که البته ابعاد تبلیغاتی و انتخاباتی نیز در آن نادیده گرفته نشده است.

دولت ترامپ معتقد است که باید هر طور که شده جلوی گرایش دولت عراق به سمت ایران را بگیرد. آنها در این رابطه گاه پرونده کردها را به جریان می اندازند و گاهی نیز در کرکوک جنجال می کنند و زمانی نیز ریاض را به استقبال از دیدگاه های جدایی طلبانه در عراق تشویق می کنند. آنها برای توقف اقدامات تروریستی و بسته شدن مرزهای سوریه و عراق به روی تروریست‌ها ، شرط تجزیه این کشور را مطرح کرده اند. آنها به دنبال تأسیس چهار اقلیم کرد، شیعه، سنی و مسیحی- ایزدی در عراق هستند.

ریاض نیز در این معادله دنبال فرصت می‌گردند تا بتواند مناسبات خود را با بغداد احیا کرده تا شاید این کشور را از ایران جدا کند. البته عربستان نسبت به مشکل بودن این اقدام آگاهی دارد ، اما با این وجود از تلاش‌های خود دست برنمی‌دارد تا بتواند از عراق به عنوان اهرمی برای فشار و جنگ غیر مستقیم با ایران استفاده کند.

از سوی دیگر اقدامات ریاض را می‌توان اعتراف ضمنی این کشور به پیروزی اردوگاه سوریه و ایران و روسیه در معادلات منطقه‌ای و روند مبارزه با تروریسم ارزیابی کرد، بر این اساس سعودی ها ناگزیر هستند برای کاهش خسارت‌های ناشی از این شکست دست به دامن طرف های دیگر منطقه ای شده و تلاش کنند عرصه منطقه‌ای خود را گسترده‌تر کنند تا شاید بتوانند از زیر فشارهای ایران خارج شوند.  

البته بر هیچ کس از جمله حیدر العبادی نخست وزیر عراق پوشیده نیست که مانورهای آمریکا و غرب تنها با هدف جلوگیری از تشکیل دولت قوی‌ در عراق و بازگشت نقش منطقه ای عراق به آن صورت می گیرد. چرا که به ‌زعم آنها در صورت قدرت دولت عراق، ایران و روسیه می‌توانند موقعیت ویژه‌ای را در نقشه سیاسی خاورمیانه به دست آورد و نقش تخریب‌گر سعودی‌ها و فشارهای آنها در یمن و بحرین را کاهش دهند. چنین دولتی قادر به پیشبرد مبارزه با تروریست ها و تجزیه طلبان خواهد بود و می‌تواند در برابر نفوذ آمریکا مقاومت کند.

موانع پیوستن عراق به ائتلاف آمریکایی – سعودی

علاوه بر این که با وجود تلاش‌های رکس تیلرسون و محمد بن سلمان، مقام های ارشد عراق تمایلی به حضور در کنار اردوگاه بازندگان درگیری های منطقه ای از خود نشان نمی دهند، برخی شاخص های دیگر نیز وجود دارد که آنها را از کشیده شدن به پازل عربستان باز می دارد.

نکته اول اینکه سیاست‌گذاری‌های خارجی عراق تا حدی زیادی تحت تاثیر جریان‌های سیاسی داخلی قرار دارد که بیشترین نفوذ را در این کشور دارند. در این زمینه می‌توان به حزب الدعوة اشاره کرد که تعیین نخست‌وزیرهای عراق بعد از سال 2003 برعهده آن بوده است. شخص آیت الله سیستانی مرجعیت دینی عراق تاثیر معنوی فوق العاده ای بر افکار عمومی مردم این کشور دارد و همین تاثیر بود که در نهایت به تشکیل نیروهای داوطلب مردمی [الحشد الشعبی] و عقب راندن تروریسم از این کشور منجر شد. شخصیت‌ها و گروه‌های تأثیرگذار دیگر نظیر الخفاجی، حکیم، حزب النجباء، حزب الله عراق و ده ها تشکیلات شیعه دیگر در کنار بسیاری از احزاب و شخصیت‌های اهل تسنن و مسیحی و کرد که از تشکیل دولت قوی در عراق حمایت می کنند، مانع از ورود این کشور به زیر چتر وابستگی به ریاض هستند.

در طرف دیگر این معادله ایران قرار دارد که ائتلاف قوی و مرزها و مناسبات اقتصادی و تاریخی ویژه با عراقی ها دراد و سالیانه میلیون ها ایرانی به زیارت عتبات عالیات در این کشور می روند. در این زمینه تنها کافی است به نقش سردار قاسم سلیمانی در آزاد سازی کرکوک و پایان جنجال سیاسی جداسازی اقلیم کردستان عراق توجه کنیم تا به میزان تلاش های تهران برای تبدیل شدن عراق به دولتی قوی و یکپارچه با تمامیت ارضی مستقل پی ببریم.

علاوه بر اینها نباید نقش دولت هایی نظیر روسیه و ترکیه را در این مورد نادیده بگیریم.

نکته سوم اینکه عربستان طی سال‌های گذشته تلاش گسترده‌ای برای افزایش تنش‌های امنیتی و بحران های سیاسی در عراق داشته است. ادله زیادی در این رابطه وجود دارد و مقامات رسمی عراق بارها به صورت علنی از ریاض به عنوان یکی از حامیان جریان‌های تروریستی در این کشور برای ضربه زدن به روند سیاسی آن نام برده اند. طبعاً این مواضع و مداخله ها و فتواهای صادر شده در حمایت از گروه‌های تروریستی در عراق که دستشان به خون ده ها هزار انسان بی گناه آلوده است، یک شبه تغییر پیدا نخواهد کرد.

بغداد به خوبی می داند که این تحرکات مانور سیاسی و تبلیغاتی برای تضعیف هرچه بیشتر دولت عراق و تقویت مخالفان آن است، با این وجود تلاش دارد از پتانسیل فعالیت‌های دیپلماتیک عربی و منطقه‌ای برای تقویت جایگاه این کشور و افزایش سطح اقدام مشترک استفاده کرده و مواضع مثبت کشورها و محافل بین المللی را برای پیشبرد روند مبارزه با تروریسم به دست آورد.

در نهایت می‌توان گفت با وجود این مانورهای تبلیغاتی که بیشتر با اهداف انتخاباتی دنبال می‌شود و مبتنی بر نگاه منطقی نسبت به موازنه قدرت منطقه نیست، مناسبات میان عراق و عربستان بهبود پیدا نخواهد کرد.

عراق با پیوستن به اردوگاه محور مقاومت در منطقه به علاوه روسیه نقش ویژه ای در روند مبارزه با تروریسم به دست آورد و رویکردهای داخلی آن نیز بیش از اینکه به سمت اردوگاه غربی- سعودی متمایل شود ، گرایش‌های محور مقاومت را در خود دارد. به این ترتیب نقش منطقه‌ای که انتظار ایفای آن از سوی عراق وجود دارد، این است که در کنار محور بازدارندگی عربی باقی مانده و روند استقلال و تمامیت ارضی منطقه به دور از وابستگی خارجی را تکمیل کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 26
  • در انتظار بررسی: 7
  • غیر قابل انتشار: 4
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    17 5
    امیدواریم آقای العبادی از اهل کوفه نباشه. البته تا حالا ثابت کرده اراده قوی داره. خدا شر دشمنان منطقه را به خودشون برگردونه. الهی آمین.
  • IR ۰۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    7 0
    در عالم سیاست در درجه اول هرکس باید به فکر منافع خودش باشه العبادی در قبال مردم عراق مسئوله و قطعا منافع مردم عراق را فدای ایران نخواهد کرد . ما هم توان اقتصادی بازسازی عراق را نداریم پس بهتره نظاره گر باشیم و امیدوار باشیم حداقل نفوذ فرهنگیمون بتونیم حفظ کنیم . البته ایران میتونه همچنان از ابزار کردها برای مهار عراق در وقت لزوم استفاده کنه .
  • محمد IR ۰۱:۳۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    6 6
    تا پنجاه سال پیش عراقی وجود نداشتباید جمع شده وبیشترش به ایران الحاق بشه
  • اقایی US ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    13 0
    به نظر می آید که خوب عبادی را دوره اش کردند و دارند بی وقفه هندوانه زیر بغلش می گذارند و وعده های چرب و شیرین بهش می دهند. بهش میگن حالا که خرت از پل گذشته ،حشد الشعبی را منحل کن و از ایران هم دوری کن. ما خودمون هوات داریم
  • رضا IR ۰۸:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    10 4
    چه شکست سیاسی بزرگی برای ایران
  • IR ۰۸:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    8 0
    حیدرالعبادی و پادشاه عربستان هر دو عرب هستند ؛ باید همیشه با اعتیاد با همسایه ها برخورد کنیم که نه سیخ بسوزد نه کباب .
    • IR ۱۰:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
      3 0
      اگر با اعتیاد رفتار کنیم که حواسمون پرت میشه هم سیخ میسوزه و هم کباب D:
  • IR ۰۹:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    5 0
    ایران همسایه عراق است و در مواقع نیاز همسایه خوب به کمک می اید. اما این را نباید فراموش کرد که عراق شیعه عربی است و اعراب هم شدیدا قوم گرا هستد. در ضمن قضیه داعش باعث شد حضور نظامی ایالات متحده ( مثل ایران ) در عراق بیشتر شود.
  • IR ۰۹:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    5 0
    جواب تیتر امروز رو دیروز خودتون در تحلیل یکی از تحلیلگرای ثابتتون دادید! البته اگه خودتون قبول داشته باشید؟
  • IR ۱۰:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    2 6
    حیدر العبادی گفته منطقه باید بسمت همکاری برای توسعه اقتصادی و سیاسی پیش برود در نتیجه جنگ ها و درگیری های فرقه ای و مذهبی تمام می شود و این بنفع برافروختگان این جنگ نیست از هر دو طرف ... آمریکا هم دیگر نمی خواهد هرج و مرج کنونی بیش از این ادامه یابد و همانور که می بینیم اوضاع منطقه دارد به سوی آرامی و صلح و ثبات می رود هرچند اصولگرایان تندرو راضی نیستند از این شرایط
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    6 0
    با کمک های بی دریغ ایران داعش نابود شد کردها هم که سرکوب شد . کاری با ایران ندارن
  • IR ۱۰:۴۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    7 0
    مثل همیشه ایران از اینجا رونده از اونجا مونده شد.با این شاهکار آخری همون تعداد کارگر اوستا کاری که تو کردستان کار میکحردن هم بیرون میشن.
  • IR ۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    9 1
    همیشه همین بوده .حالا که دیگه جنگ داره توسوریه وعرلق تمام میشه کم کم نقش ایران باید کمرنگ بشه .هزینه های سنگین وشهدا مال ما حالا که نوبت بازسازی هست وصلح اعراب یاد ملی گرایی عربیشون میفتن.ترکیه که از پشت به سوریه خنجرزد الان داره میشه متحد سوریها .حیدرالعبادی میره عربستان مقتدا صدر هم میره اردن وامارات وکلا بازی شطرنج رو جوری چیدن که ایران رو آچمز کنند .حماس مخالف اسد وسوریها میاد ایران ومیخواد دوباره مواجب بگیره وگذشته هر چی بوده تمام شده.کاش روزی به مردم از هزینه های سنگین این پنج سال جنگ می گفتیم .برنده واقعی روسیه وامریکا واروپاییها بودند که تا تونستند تو این پنج سال اسلحه به منطقه فروختند الان هم با پول نفت منطقه بازسازی رو میدن به پیمانکارای غربی .ما هم کلا اگر مجانی کارکردیم به ما هم پروژه میدن .در عوض درداخل فقر و اقتصاد خراب وبیکاری مهلک وپرخطرترازداعش هرروز بیشتر میشه وجناح های سیاسی ایران به فکر کوبیدن هم ومنافع ملی هستند.
  • IR ۱۱:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    7 1
    همه دنبال منافع ملی و مردم خودشان هستند الا ایران
  • US ۱۱:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    5 7
    من پیشنهاد میدهم به العبادی که یه کم اوضاع داخلی ایران را چه از نظر اقتصادی و چه سیاسی بررسی کنه اونوقت بدون معطلی دستور انحلال حشد الشعبی را اعلام میکنه
  • ریبوار IR ۱۱:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    6 2
    جالبه اگه توی قطب جنوب ده تا هم کیشمون ساز مخالف بزنن میشن ملت مظلوم قطب جنوب و بهشون حق می دیم اون وقت به کردایی که قبل از تشکیل کشور عراق می خواستن به حقشون برسن می گیم تجزیه طلب. یعنی ایران اصرار داره کشوری رو از تجزیه نجات بده که در سال 1916 با سیاست انگلیس و فرانسه درست شد. در حالی که اولین حزب کردی در عصر عثمانی تشکیل شد. حزب اتحاد و ترقی که خاستگاه ملی گرایانه کردی داشت در سال 1889 میلادی ایجاد شد.
    • IR ۱۸:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
      0 3
      حرفات رو باید طلا گرفت
  • IR ۱۳:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    1 0
    خوب مشخصه منافع هر طرفی بیشتر باشه همه فکر خودشونن. اون از صدر و حکیم خدا کنه عبادی هم صدام نشه. مگه شاه ملعون با صدام صلح نکرد بعدش چی شد . مدعی خوزستان شد هشت سال جنگ تحمیلی
  • IR ۱۳:۱۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    5 2
    من خودم تو سلیمانیه کار میکنم متاسفانه بد جور از ایران شاکین کردها رو دشمن کردن عبادی هم رفت دنبال اینکه ما عربیم
  • IR ۱۳:۱۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    4 1
    آیا این موضوع که اول به عربستان و در آخر به ایران سفر کرده است دلیل خاصی دارد؟ من به سیاست های منطقه ایی عبادی مشکوک هستم!
  • رضا IR ۱۳:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    1 7
    عبادی سیاست داره...عبادی شیعه ست و قطعا سرش بره از ایران جدا نمیشه..ولی الان وقت بازسازی و جذب قلوب مردمه...ولی کشور ما همینکه هزارتومن خرج کنه باز شعار نه غزه نه لبنان میشنویم...ما یا باید از فعالیت منطقه ای بکشیم کنار و فقط مرزهای خودمون رو داشته باشیم که خریته محضه...یا الان که خون دادیم و تروریسم شکست خورده پول هم خرج کنیم تا بگن کار را که کرد؟انکه تمام کرد
  • IR ۱۴:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    0 1
    این مقوله هاهرکدام پرونده جداگانه ای دارند وصل همه بهم خواننده راسردرگم میکند . عراق هزاران هزارشهید ازتفکروهابی داده وتصورفراموش کردن جنایت هایی مثل اسپایکر هم اشتباه است . امادرمورد العبادی اوخودش گفته که روابطی برای بازسازی وضمن اینکه عراق میتواند عربستان رادرآینده مهار ویاتعدیل کند . مابایددربازسازی عراق نقش اول را درصنایع نفت ومادر ایفا کنیم . درکل ایران وعراق روابطشان باخون شهدایشان درجنگ باداعش نوشته شده است . اینطوربه سفرآقای العبادی نگاه کرد اثلا درست نیست و واکنش خوانندگان هم همین رانشان میدهد آنهافکرکرده اندنویسنده چیزی بیشترمیداند وعراق میخواهد برخلاف منافع ایران وجبهه مقاومت نگاه کند . جبران شود وپاسخ وتوضیح بهتری بدهید .
  • درجواب 11/55 IR ۱۷:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    3 0
    جناب بهتره قبل صحبت یه نگاهی به نقشه جعلی تروریستهای کرد زبان بندازی ! بهتره به مقر گروهک های تروریستی ضد ایران بندازی ! ما باداعش،عرب زبان برای امنیت خودمون جنگیدیم وبا تروریستهای جدایی طلب کرد هم همینطور ! دوست و دشمن واقعی و دائمی وحود نداره !
  • IR ۲۱:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۳
    0 0
    در عراق یکپارچه و واحد ائتلاف کرد ها و سنی های عرب و مقتدی صدر می تواند از طریق انتخابات وزنه سنگینی بنفع سعودی ایجاد کنند.با اتحاد عراق هم نمی توان از همکاری و روابط حسنه با عراق مطمئن بود
  • IR ۰۸:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۵
    0 3
    ما هر چی ضربه میخوریم از جماعت تند رو بی سواد هست از جماعتی که در حماقت و در شعار گیر کرده اند جماعتی که مثل ابلهان شعار میدهند و نمایش و با عربده میخوان بگن ما از همه سرتر هستیم این جماعت با بلوف و سیاسی گری به هر قیمتی دارند به مردم ظلم میکنند فقط به خاطر اینکه خودشون در قدرت باشند دور خودشون رو حصار کشیدند و کم کم دارند کشور رو در انزوا قرار میدهند ..عربها با اسراییل رابطه دارند ازش استفاده مکنند ما واسه دفاع از اونها کاسه داغ تر از آش شدیم در حالی که همینهایی که ما ازشون دفاع میکنیم ما رو مرتد و نجس میدونند نمیدونم عراق سوریه یا لبنان رفتید؟ مردمش از ما بیذارند مگر چند محله گه ما براشون پارک و مدرسه ساختیم! که این محبوبیت با ساختن دو تا مدرسه لوکس توسط عربستان به سمت اونها سوق پیدا خواهد کرد !! به هر حال در حالی که هیچ کس ما رو قبول نداره ثروت کشورمون رو مفت واسشون خرج میکنیم و راه به راه تحریم میشیم خودمون هم سال به سال ۱۰ سال ۱۰ سال عقب میفتیم!چهار تا آدم با سواد هم که میخوان بیان سرکار هر چی برچسپه میچسپونند بهشون و فراریشون میدهند یا منزوی انگار برای عده ای در رفاه بودن مردم گناهه انگار برای عده ای در تلاطم بودن کشور نون و آب داره !! نمیدونم ما که به دلیل بی تدبیری همین تندرو ها از بیماری روانی و جسمی با سرعت نور از بیماری به سمت مرگ میریم ولی آینده ای رو با این روش برای هیج کس نمیبینیم .
    • IR ۰۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۰۶
      1 0
      شیوه جدید بانکردیسم برای ایجاد تفرقه بین ایران و عراق و سوریه و لیبنان نمیدون تا الان عراق رفتی در ایام اربیعین و عاشورا که ببینی چقدر ا ایرانیان در عراق استقبال میشه

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس