قایق بلیدرانر

ابتکارات، تاکتیک ها و خلاقیت متخصصان نیروی دریایی سپاه به جاییرسیده که صاحبان تاریخی قدرت دریایی، از ایده های عملیاتی شده این نیرو الگو گرفته و مشابه آن را برای حوزه دریایی خود تکرار می کنند.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، ایده بکارگیری قایق های تندرو به همراه تسلیحات سبک و نیمه سنگین، از دل احتیاجات جنگ و از ذهن خلاق نیروهای بومی و با اتکا به توان فنی موجود بیرون آمد. هر چند در آن زمان قایق های تندرو فاقد تجهیزات پیشرفته ارتباطی، ناوبری و تسلیحات قابل توجه بودند، اما نتیجه مؤثر عملکرد آنها، باعث حفظ این رده از شناورها و توسعه مدل های موجود و تلاش برای خریداری، طراحی و ساخت نمونه های جدید شد و امروز، ترکیبی از شناورهای تندروی مختلف با گستره متنوعی از تجهیزات در حال پاسداری در آب های خلیج همیشه فارس هستند.

جالب است بدانید در اوایل سال ۱۳۶۶ ، تعداد ۸۵ ناو و شناور آمریکایی در جنگ با ایران عمل می کرد در حالیکه تا پیش از این سال حدود ۱۰ فروند بود و در این مقطع حساس مسئولیت به سپاه واگذار شد تا در این منطقه به اقدامات متقابل و دفاع دست بزند و شکل گیری نیروی دریایی سپاه با حضور آمریکایی ها همزمان شد. هر چند مقدمات تشکیل این نیرو از سالهای قبل کلید خورده بود. تصویر زیر از گنجینه غنی خاطرات سردار یحیی رحیم صفوی مربوط به سال ۱۳۶۲ است که قایق تندرو سوئدی ساخت شرکت باگهامر خریداری شده برای سپاه را نشان می دهد. روی این قایق یک رادار جستجوی سطحی و پرتابگر ۷ فروندی راکت هایدار-۷۰ که قاعدتاً در آن زمان از هوانیروز ارتش تهیه گشته است نصب شده. بعدها روی همین شناور، سلاح مؤثرتر راکت ۱۲ لوله ۱۰۷ میلیمتری به کار گرفته شد.

با توجه به اینکه تجهیزات دریایی ایران پیش از انقلاب همگی غربی بوده و هیچ گونه ارتقاء بومی سامانه ای نداشتند، سطح توانمندی و نقاط ضعف آنها کاملاً برای دشمن شناخته شده بود. بنابراین نیاز بود تا با وسائل متفاوتی و روش بومی با دشمن مقابله شود. بدین ترتیب با استفاده از قایق های تندرو که کار جدی روی آنها از سال ۱۳۶۵ با شناورهایی در حدود سرعت ۲۰ نات معادل ۳۷ کیلومتر بر ساعت آغاز شده بود، در سال ۶۶ اقدامات متقابل علیه آمریکایی ها آغاز شد.

در آن زمان قایق های تندرو که شاید معروفترین آنها قایق های «عاشورا» باشند، تنها به مین های دریایی، پرتابگرهای راکت ۱۲ تایی ۱۰۷ میلیمتری با حداکثر برد ۸.۵ کیلومتر و تیربارهای ۱۲.۷ میلیمتری مجهز بودند و راکت انداز آر پی چی و یا موشک های دوش پرتاب سطح به هوا نیز در آنها مشاهده می شد. البته در آن دوران برای کاهش خطای شلیک، راکت ها از فاصله نزدیک به سمت کشتی های دشمن شلیک می شدند.

از اسفند ماه ۶۵ تا پایان جنگ حدود ۱۰۰ عملیات مقابله به مثل اجرا شد. در ابتدا به ازای هر ۶ کشتی مورد تهاجم ایرانی، یک کشتی دشمن مورد تهاجم قرار می گرفت، در سال ۶۶ این نسبت یک به یک شد و در سال ۶۷ به ازای هر دو کشتی ایرانی به سه کشتی دشمن حمله می شد. در تمام این مدت آمریکایی ها با بیش از ۸۰ کشتی و حدود ۵۰۰ هواپیمای نظامی در منطقه، موفق به توقف این عملیات های قایق های تندرو نشدند. بدین ترتیب بود که استفاده از قایق های تندرو به عنوان دکترین عملیاتی بسیار کارآمد،‌ مؤثر و کم‌هزینه در نبردهای دریایی مطرح و تثبیت گردید. در واقع قایق‌های تندرو به قدری موفق بودند که شکل گیری نیروی دریایی سپاه بر اساس آنها صورت گرفت و این موفقیت همچنین باعث تحول در دکترین‌ حوزه‌های مختلف شد. در سال های پس از جنگ و در دهه ۱۳۸۰، شناورهای پرسرعت سپاه، به اژدر و موشک کروز نیز مجهز شدند که تا پیش از آن در دنیا سابقه نداشته است.

رکوردشکنی جهانی سپاه در ساخت قایق های تندرو

توسعه توانایی شناورهای تندرو بر مبنای توان بومی ادامه یافته و امروز علاوه بر شبیه‌سازی، طراحی و ساخت و آزمایش و تولید انبوه سازه، بدنه، تجهیزات ناوبری و مخابراتی و تسلیحات راکتی و موشکی، اجزاء پیچیده مکانیکی نظیر گیربکس های خاص دریایی و موتورهای دیزل نیز در داخل تولید شده اند. همچنین موتور دوگانه سوز ملی دیزل سنگین دی-۸۷ که توان آن ۱۰۰۰ کیلووات معادل حدود ۱۳۵۰ اسب بخار است مراحل تولید اولیه خود را می گذراند.

در آخرین نمونه های شناورهای تندور سپاه، شناور سرعت ۸۰ نات معادل ۱۴۸ کیلومتر بر ساعت که در زمستان ۱۳۹۴ مراحل آزمایش خود را پشت سر گذاشت، بنا بر مصاحبه های فرمانده نیروی دریایی سپاه در سال ۱۳۹۵ وارد مرحله تولید شده تا به طور گسترده وارد خدمت عملیاتی شود. این شناور به موشک کروز با برد ۱۰۰ کیلومتر مجهز است. پیش از این موشک های کروز ضد کشتی کوثر و ظفر با برد ۲۵ و نصر با برد ۳۵ کیلومتر در شناورهای تندرو و موشک های قادر و قدیر با بردهای ۲۲۰ و ۳۰۰ کیلومتر در ناوچه های رده قدر نیروی دریایی سپاه عملیاتی شده بودند. با توجه به تحویل انبوه موشک های نصیر در اردیبهشت ۱۳۹۶ که بر مبنای موشک نصر توسعه یافته است، احتمالاً منظور از موشک کروز برد ۱۰۰ کیلومتر همان موشک جدید و پیشرفته نصیر مجهز به موتور جت ولی در ابعاد مشابه موشک نصر است.

به علاوه نیروی دریایی سپاه آزمایش های اولیه شناورهای تندرو با سرعت ۱۱۰ نات معادل ۲۰۴ کیلومتر بر ساعت را نیز انجام داده و این رده از شناورهای پرسرعت را نیز در دست توسعه دارد. این سرعت بالغ بر ۳ برابر سرعت ناوهای آمریکایی و بیش از ۲ برابر سرعت شناورهای تندروی سایر ارتش های جهان است.

امروزه کار به اینجا رسیده است که تنها کشوری که با شناور تندرو، آمریکایی‌ها را مجبور به اظهار ناتوانی کرده ایران است. این امر در شبیه‌سازی‌های رزمی نیروی دریایی آمریکا (همچون میلینیوم چلنج) چندین بار به اثبات رسیده و هم نتایج آن و هم اظهار نظر فرماندهان مختلف ارتش آمریکا در مورد شناورهای پرسرعت نیروی دریایی سپاه در منابع آنها به راحتی قابل دستیابی است. از این رو وقتی آمریکایی ها نتوانستند راهی مقابله پیدا کنند تصمیم به تغییر استراتژی دریایی آمریکا گرفتند. یعنی رزمندگان خلاق ایرانی، دشمن خود را مجبور به تغییر در محاسبات خود کردند. در مواردی نیز آمریکایی ها موفق به ساخت قایق های تندرو شدند که علاوه بر اینکه سرعت آن به مراتب کمتر از قایق های ایرانی شد، فاقد موشک و سایر تسلیحات مهم بود و حدود ۶۰ میلیارد تومان در هر نمونه، قیمت داشت!

حالا کار به اینجا رسیده است که صاحبان تاریخی قدرت دریایی، از ایده های عملیاتی شده نیروی دریایی سپاه الگو گرفته و مشابه آن را برای حوزه دریایی خود تکرار می کنند. شاید نمونه ای از این دست که بیش از بقیه جالب به نظر می رسد، استفاده از شناور بلیدرانر در امور نظامی توسط انگلیس است.

بلیدرانر در خدمت نیروهای مسلح ایران

شناور بلیدرانر، یکی از پرماجراترین ادواتی است که در سال های گذشته، نمونه بومی شده آن به سازمان رزم نیروهای مسلح کشور وارد شده است. این شناور در اصل به عنوان یک قایق تندروی مسابقه ای طراحی شده بود و رکوردار سرعت در قایق های کلاس وزنی خود و سریعترین آنها است و پس اینکه مورد توجه فرماندهان نظامی سپاه قرار گرفته و از فروش رسمی آن به ایران ممانعت به عمل آمد تلاش ها برای خرید آن از مسیر خاص و بدون اطلاع دشمنان آغاز شد.

به گزارش مشرق، در اوائل سال ۱۳۸۸ پس از خریداری موفق، این قایق از طریق یک واسطه در آفریقای جنوبی به کشتی حامل به مقصد ایران تحویل داده شد. هر چند نیروهای امنیتی آمریکا دیر از این ماجرا مطلع شدند اما با اطلاع دادن به نیروی دریایی این کشور، موجبات تعقیب این کشتی توسط یک ناو جنگی در اقیانوس هند را فراهم کردند. این ناو جنگی با حرکت در فاصله نزدیک و حتی تا ۵۰۰ متری، قصد ممانعت از ورود این کشتی به آب های ایران را داشت که با عزیمت یگان اسکورت نیروی دریایی سپاه و رسیدن به فاصله حدود ۶۵ کیلومتری کشتی، مجبور به ترک منطقه شد. بدین ترتیب تحریم های یکجانبه آمریکا در این خصوص علی رغم روی آوردن به نیروی نظامی، بی اثر شد.

پیش از این، بلیدرانر در خارج، تنها در مسابقات قایقرانی شرکت می کرداما متخصصان صنایع دریایی کشورمان، آن را به شناوری با قابلیت حمل راکت اندازهای دریایی ۱۰۷ میلیمتری ۱۱ لوله ای پایدار شده، رادار جستجوی دریایی با برد حدود ۳۰ کیلومتر و تیربار ۱۲.۷ میلیمتری تبدیل کرده و سپس به پرتابگرهای موشک و اژدر نیز تجهیز شده و به طور گسترده در خدمت واحدهای عملیاتی در تمام آب های جنوبی ایران قرار می گیرد. بیشینه سرعت این قایق بیشتر از ۷۰ نات معادل ۱۳۰ کیلومتر بر ساعت است و در نمونه تولید شده آن، سراج-۱ نامیده شد.

شناور سراج-۱، شناور تندروی تهاجمی راکت‌انداز و متناسب با مناطق آب و هوای گرمسیری است. جنس بدنه این شناور فایبرگلاس و مجهز به امکانات بومی مخابراتی و ناوبری الکترونیکی است. طراحی کابین در این شناور به گونه‌ای است که در سرعت بالا در داخل کابین، تغییرات ارتفاعی ناشی از حرکت بر روی آب و صدای چندانی احساس نمی‌شود. همچنین در شرایط طوفانی دریا سرنشینان آن شدت امواج را احساس نخواهند کرد.

پس از مشاهده عملکرد بالای این شناور در سال های اخیر، پلیس انگلیس به عنوان کشور سازنده این قایق تندرو، به فکر افتاد تا از آن هم به صورت سرنشین دار و هم به صورت بدون سرنشین برای امور گشت پرسرعت و اعمال قانون در شهر لندن استفاده کند. این نمونه به رادارهای جستجوی سطحی و دوربین های پایدار شده مجهز شده است.

بلیدرانر مجهز به دوربین های نظارتی

 شناورهای تندروی بدون سرنشین نیز بیش از یک دهه است که در نیروی دریایی سپاه عملیاتی شده و نمونه مشهور آنها، شناور یامهدی مجهز به رادار و راکت های سنگین فلق است که می تواند با سرعت ۵۰ نات معادل ۹۳ کیلومتر بر ساعت حرکت کند. این شناور قابلیت استفاده به صورت انتحاری را نیز دارد؛ عملکردی که یک نمونه مشابه انجام شده آن در بهمن سال ۱۳۹۵ توسط شناورهای ساده رزمندگان یمنی در مقابل ناوشکن های رژیم سعودی، سبب خسارات بسیاری به ناو گرانقیمت آنها شد.

امروزه هزاران فروند شناور تندرو نیروی دریایی سپاه که مجهز به ادوات راداری و الکترونیکی بومی پیشرفته و طیف گسترده ای از تسلیحات راکتی و موشکی شده اند در شهرهای زیرزمینی ۲۵ ساله نیروی دریایی سپاه در کنار شهرهای زیرزمینی موشک های ضدکشتی این نیرو آماده حراست از انقلاب و میهن اسلامی ایران در برابر حماقت های احتمالی دشمنان همیشگی این مرز و بوم هستند که قطعا دهه های فراوانی طول می کشد تا دشمنان بتوانند روش های مقابله با آنرا کشف کرده یا نهایتا بتوانند نمونه های ساده تری از آنرا بسازند؛ تا آن زمان برگ های برنده زیادی وجود دارد که توسط پاسداران انقلاب، روی میز قرار خواهد گرفت.

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 54
  • در انتظار بررسی: 14
  • غیر قابل انتشار: 15
  • IR ۰۰:۰۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    این یک هشدار است برای ما که عقب نمانیم و به حمد خدا به پیشرفت‌هایی که داریم ادامه بدهیم، با همراهی نیروی جوانی ان‌شاءالله پیشرفت بیشتر چشیدن دارد.
    • IR ۰۲:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      وجدانا قایق های اونا رو نگاه بدنه اش و طراحیش به تنهایی داد می زنه قایق های ما پیشش اسباب بازی هستن
    • IR ۰۹:۲۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      57 5
      مهم اینه که استفاده کنیم ازش
    • IR ۱۰:۴۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      90 17
      این مقایسه ای که میکنی و میگی طراحی و بدنه اونا خیلی خفنه، منو یاد این بچه پولدارایی میندازه که باباهه همه چی میذاره دراختیارش، ولی هیچ ... نمیشه در آینده. نمونه فیلمهاشم هست تو اینترنت که چطوری گریه میکنن، وقتی که ایرانیا فقط دارن بهشون غذا میدن!!!!!!!!!
    • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      59 23
      اقای 247 دشمن های ما از همین قایق های زشت می ترسند . کم به خارجی ها سجده کنید
    • علی IR ۱۲:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      25 27
      خوب مسلم هست سلاح های غربی کیفیت بالاتری دارن ولی درعوض قیمت بللاتری هم دارن
  • حسین1 IR ۰۰:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    داشتن تجهیزات مدرن یه بحثه دلاوری وشجاعتِ بمیدان نبرد زدن بحثی دیگر که بعید میدونم غربیا جُربزشو داشته باشن و اونو بتونن از ما اقتباس کنن
    • IR ۰۹:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      30 84
      دلاوری را در حمله به ناو وینسنس بعد از انهدام ایرباس ایران ایر دیدیم .
    • IR ۱۲:۰۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      44 24
      هر کس بخاطر جون و خانواده اش هم که شده میجنگه تا آخرین نفسش این شامل کل سربازها دنیا میشه نه فقط ما
  • ایران IR ۰۰:۲۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    38 43
    تفاوت کشورهای پیشرفته با ما در این است که آنها هر چیز خوب را از دیگران ببینند می آموزند و ما اشتباهات خود را ادامه میدهیم و به آن تاکید میکنیم و خود را تافته جدا بافته میدانیم.
  • IR ۰۰:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    30 2
    بودجه هم یه بحث دیگه
  • a IR ۰۱:۱۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    28 70
    جالبه به سازنده ی اصلی قایق میگین کپی کار
    • IR ۱۵:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۱
      11 2
      قایق با قایق رزمی تهاجمی فرق داره باسواد!
  • IR ۰۱:۱۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    28 53
    خب نفهمیدم الان دقیقا کجاش ما خفن بودیم ! قایق اونارو با هزار دوز و کلک آوردیم نظامیش کردیم همین الان تو کدوم دهات به این میگن علم و تکنولوژی
    • پدرام US ۱۴:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      36 8
      بعضی نظرات رو که خوندم نویسندش اینقدر ادعا و طلب کارانه نوشتن که انگاری مهندس هوا وفضا و تکاور دریایی هستن جوری میگن فقط اوردن کپی کردن که انگار خودش شاتل ساخته.یا بنده خدا میگه چرا به وینسنس حمله نکردن خب تو برو بکن یا بزرگترات چرا نکردن بعضیا فقط دهن بزرگی دارن اما وقت عمل ...پف
    • IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۹/۱۰/۲۰
      0 0
      توی همون دهاتی که فرماندهان آمریکایی جلسۀ راهکار مقابله میذارن و به نتیجه ای نمیرسن
  • IR ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    12 26
    این بسیار خطرناک هست چرا که ممکن هست همین مسئله باعث خنثی شدن تاکتیک ما در جنگ نامتقارن در دریا بشه.
  • IR ۰۱:۳۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    39 16
    والبته قایق های تندرو فقط درد آمریکا نیست واحدهای ساحلی و زیردریایی و هوایی ما هم چنین الگویی دارند مثلا زیردریایی های غدیر(خیارشور) را داریم که به علت کوچکی و جنس مواد بکار رفته شناساییش بشدت سخته هر کدام چند اژدر حوت حمل می کنند که تکنولوژی و سرعتش از اژدرهای آمریکایی خیلی بالاتره شلیک شه قطعا خورده یا مثلا در بخش هوایی قارقارک هایی بر اساس نقاط ضعف جنگنده های آمریکا (مثل استپ چند لحظه ایی توپ اف 35) درست کردیم که 500 تاش بلند بشن 2000 موشک هوا به هوا خواهند داشت ! 200 تاشم بزنن بقیه دخل جنگنده های آمریکا را می یارن منهای واحدهای پدافندی ، شکاری ، موشکی و ... یک بالستیک خلیج فارس روی پست فرماندهی ناوهواپیمابر بشیند آهن پاره رها در آب خواهند داشت آمریکا ابدا در محیط ما حریف ما نیست اما در اقیانوس و دریای آزاد قضیه متفاوته قدرت آمریکا از هر قدرتی بشدت بالاتره .
    • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      30 3
      آقای 1.36 دقیقا همینطور هیتلر در روسیه شکست خورد تانک تایگر آلمان محشر بود از روبرو اصلا نمیتونستن بترکونن اما تانک روسی اشغال بود ولی به تعداد هر تانگ تایگر ده عدد تانک روسی تولید شده بود این شد که شکست خورد تاریخ مایه عبرت
  • IR ۰۱:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    18 6
    مهم حمل سلاح سنگینه که این انگلیسی ها فقط یه مسلسل روش نصب کردن
  • US ۰۲:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    40 4
    دست دلاورمردان سپاهو ارتش ومتخصصینشونومیبوسیم خداوندمتعال یارتون
  • IR ۰۵:۵۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    18 30
    ببخشیدا ولی ما که اخر کپی کاری هستیم !
  • IR ۰۷:۲۶ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    17 40
    حالا یجوری هم میگه کپی رسمی!!! انگار ما تمام سلاح هامون رو از ایده خودمون میسازیم!!! بنده خدا تمام موشک و حتی جنگنده صاعقه و همه چیزو ما مهندسی معکوس میکنیم یعنی تا الان چیز خاصی که متمایز از بقیه باشیم با ایده خودمون رونمایی نکردیم!
  • IR ۰۷:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    12 31
    خیلی فان خوبی بود دمتون گرم
  • IR ۰۷:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    29 5
    بمب اتمی هم باید بسازیم.حق مسلم ماست
  • AF ۰۸:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    28 9
    آیا واقعا ضروری است که ایران همه دستاوردهای نظامی اش را به نمایش بگذارد!
    • IR ۱۳:۰۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      17 4
      همش نیست! فقط بخشی از اونو نمایش میده به گفته سردار سلامی
  • عرفان IR ۰۸:۱۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    25 20
    غربیها اگر میخواهند موفق شوند در این راستا باید پیرو مکتب اهل بیت شوند و بعد طلبه بفرستند قم و سپس کپی سازی کنند.
  • ۰۸:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    27 11
    آفرین بر این عزیزان سپاهی و جهاد گر.به حق که امام راحل فرمودند اگر سپاه نبود کشور هم نبود................. بیایید صنعت خودرو را هم با این روش ها بومی کنیم و در مقابل کشورهایی مانند ژاپن(تویوتا)وفرانسه تحقیر نشویم. خدا همیشه عزتمندتان کند.
  • IR ۰۸:۳۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    13 11
    خوش به حال ما واقعاً . اونا به این نتیجه رسیدن که ما در بحث نظامی جلو هستیم .
  • نهضت جهانی صلوات IR ۰۸:۵۰ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    15 8
    اللهم صل علی محمد وآل محمد وعجل فرجهم اگر سپاه نبود کشور نبود:امام خمینی(ره) واکنون میگوئیم: اگر سپاه نباشد انقلاب نخواهد بود برای موفقیت تمامی نیروهای مسلح 14 صلوات هدیه مینمائیم
  • IR ۰۸:۵۳ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    1 3
    کلاغ ناخلف ۱ ۳ ساعت وقت داره کلاغ ناخلف ۲ ۸ ساعت
  • IR ۰۸:۵۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    32 19
    بدور از تعصب میگم دنیا اگر از آمریکا شکست بخورد ایران از آمریکا شکست نخواهد خورد بشرطی مردم ایران اتحاد خود را حفظ کنند
  • IR ۰۹:۳۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    18 21
    عزبزم اگه به کپی کردنه که قایق و موتور قایق و همه چی مال اوناس و ما کپی کردیم
    • IR ۱۰:۵۵ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      16 4
      چین از کپی کاری به تولید رسید . هر کسی تو دنیا نمی تواند کپی کاری هم بکند
  • IR ۱۰:۵۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    7 2
    ما تاکتیک بزن در رو را به خوبی اجرا کردیم
  • IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    5 2
    مردم انگلیس در اولویت است
  • غلام عباس پسندیده US ۱۱:۰۲ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    14 2
    مهم کپی کاری نیست .مهم اینه که امریکا ییها نمیخواستند حتی ما یک نمونه از ان را جهت کپی و بهره برداری داشته باشیم .که شکر خدا موفق نشدند. وما هم موفق کپی وتکثیر وارتقا داده ایم این دانش را . به امید روزی که هواپیمای مسافر بری پهن پیکر و جنگنده نیز خودمان تولید حتی با کپی کاری داشته باشیم .استقلال کشورمان را در این زمینه هم ارتقا بدیم.
  • FR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    4 12
    خخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخخ
  • FR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    4 64
    ایرانی ها باید نوکر آمریکا باشند آنها برتر و خوشگلتر هستند
    • حسین IR ۱۹:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
      5 2
      معلومه اصلا تو خیابون نرفتی
  • FR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    2 14
    غصه نخور
  • محمد ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    12 2
    خداییش عادت داریم چیزی رو که نمیفهمیم درموردش این همه چرت و پرت بگیم و شلوغ بازی دربیاریم سایت مشرق داره میگه انگلیسیها از تاکتیک جنگی ما دارن شروع به استفاده میکنن بعد یکی میگه ما قاچاقی قایق رو وارد کردیم
  • محمد ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    12 3
    خداییش عادت داریم چیزی رو که نمیفهمیم درموردش این همه چرت و پرت بگیم و شلوغ بازی دربیاریم سایت مشرق داره میگه انگلیسیها از تاکتیک جنگی ما دارن شروع به استفاده میکنن بعد یکی میگه ما قاچاقی قایق رو وارد کردیم اونیکی میگه به زیردریایی غدیر میگه خیارشور و قارقارکو اگر فهمت میرسید کهمیدونستی همون خیارشور
  • FR ۱۱:۱۱ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    14 14
    سپاه مدافع وطن هستن و بس!
  • آوا IR ۱۱:۱۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    8 4
    البته تاریخچه استفاده از قایق های تندرو برای جنگ به جنگ ویتنام برمیگرده .که هر دو طرف از این وسیله استفاده می کردند. بعدها هم نیروی دریایی شوروی کلی قایق تندرو کوچیک و موشک انداز و توپدارساخت
  • IR ۱۱:۲۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    5 3
    جالبه تا زمانی که غربی ها یه دستاورد ما رو کپی نکنن همه در داخل اون رو می کوبن
  • علیرضا IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    6 46
    سلام دمتون گرم برام جالبه شما همه نظرها رو چه موافق و چه مخخالف رو بیان می کنید. اما همه حرفها گفته شد جا داره یک نظر سنجی در مورد این بشه که مردم ایران موافق با داشتن بمب اتمی هستند یا خیر .بنظر من این حق ما هست که بمب اتم داشته باشیم و می توانیم از کشور کره شمالی در این زمینه استفاده کنیم لااقل اگه در کشور خودمون نمی تونیم بسازیم در کشور کره بسازیم و انبوه کنیم .
    • IR ۱۱:۲۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۲
      2 2
      بمب اتم با موازین اسلامی و اعتقادی مردم ایران سازگار نیست درسته که اسلام سفارش به تجهیز نیروی نظامی کرده اما نه هر تجهیزاتی سلاح شیمیایی و هسته ای که عموما برای سرکوب غیر نظامیان و کشتار گسترده به کار میره نه اخلاقیه نه انسانی و نه اسلامی البته هیچ جای اسلام حرفی از اتم و گاز خردل زده نشده بلکه چهارچپب هایی تعیین شده و ما هم از این چهارچوب ها پیروی میکنیم
  • مهدی IR ۱۲:۰۴ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    26 13
    عزیزانی که فکر میکنن آمریکا حالا از هر نظر از ایران برتری نظامی داره و ادوات ما همش کپیه و در کل نظام ایران رو دربرابر نظام آمریکا کوچک میبینن چرا یه کم تامل نمیکنن؟اگر این بود قطعا آمریکا لحظه ای درنگ نمیکرد و حمله نظامی رو سریع شروع میکرد.هموطن غیرتت رو به ظاهر غرب نفروش،به والله که همین غیرت به تنهایی جلو هر دشمنی رو میگیره.
  • shayan IR ۱۲:۵۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    30 4
    این که طراحی و ظاهر قایق اونا بهتر شکی نیست ولی تو جنگ ظاهر جایی نداره مهم اینه که قایق های تندرو ما مجهز به انواع موشک و اژدر و راکت هستند بعدشم ائنا این قایق و برای گشت دریایی ساختن باهاش نمیتونن بیان خلیج فارس که حالا شما در نظر بگیر انبوهی از قایق های ایران تو خشکی و تونل ها اماده به اب انداختن هست بحث کپی و مهندسی معکوس خودش یه علم و هنر پیچیده ایی بعضیا فکر میکنن مهندسی معکوس و کپی یعنی تو اون وسیلرو بزاری تو دستگاه کپی هر چند تا میخای بده بیرون :/ بعضیام یه جور حرف میزنن ادم شک میکنه اینا غیرت و حس میهن دوستی داشته باشن
  • IR ۱۳:۰۷ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۰
    26 3
    گرچه علم و فناوری در مولفه های قدرت نظامی مهم هستند ولی علم و فناوری و قدرت نظامی بدون قدرت ایمان به الله و اهل بیت رسول خدا بی ارزش هستند. شهید فهمیده با قدرت ایمان به خدا توانست لشگر زرهی رژیم بعث رو مجبور به عقب نشینی کند. در حادثه طبس امداد غیبی خدا باعث شکست مفتضحانه ارتش آمریکا در ایران شد. قدرت اصلی نیروهای نظامی ما فرهنگ عاشورا هست. پس دوستانی که از این خبر نگرانی به دل هایشان آمده این را بدانند که تا از دستورات خدا و رسول خدا پیروی می کنیم و به قدرت لایزال الهی تکیه زده ایم هیچ قدرت مادی نمی تواند حریف ایمان مردم ما به الله شود. و به قول امام خمینی عزیز: خون بر شمشیر پیروز است.
  • IR ۱۱:۳۹ - ۱۳۹۶/۰۸/۱۴
    20 1
    دم دلاوران ایرانی گرم مرگ بر امریکا این شعار را در غرب آسیا عملی میکنیم down with USA
  • مهدی IR ۲۲:۲۲ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۹
    0 0
    ما می توانیم

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس