گروه فرهنگ و هنر مشرق - رمان «کلت ۴۵» اثر حسامالدین مطهری که چند سالی از انتشارش میگذرد یکی از رمانهایی است که به سالهای دهه 50 شمسی تا 60 پرداخته و خواننده را وارد ماجرای یک خانواده میکند که اتفاقاتی آنها را از هم دور کرده است. به تعبیری باید این رمان را اثری موفق در روایت اتفاقات سالهای منتهی به انقلاب و ابتدای دهه ۶۰ دانست. رمانی که روایتی از سازمان مجاهدین خلق پیش از انقلاب و پس از آشکار شدن مشی اصلی آنها در روزهای انقلاب است. روزهایی که منافقانه دست به ترور میزدند و برای رسیدن به نیات خود خلق را قربانی زیادهخواهی شان کردند تا جایی که در این رمان میبینیم مادر به فرزندش رحم نمیکند.
از آنجا که نویسنده تجربه روزنامهنگاری دارد بخوبی از تکنیک گزارشنویسی بهره برده و با زبانی روان و رسا قصه خود را برای خواننده روایت کرده و همین سبب میشود متن بدون دستانداز پیش رود و خواننده از خواندن کتاب لذت ببرد. زبان ساده و بدون پیچیدگی مهمترین ویژگی رمان «کلت 45» است و این برای خواننده غیرحرفهای نیز میتواند یک نکته مهم باشد تا خواننده بتواند خیلی زود با اثر ارتباط برقرار کند.
این رمان بهخوبی به موضوع گروهک منافقین و فعالیتهای تروریستی آنها در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی می پردازد. رمان «کلت 45» را که بهواقع یکی از آثار خواندنی در ارتباط با گروهکهای منافق است و خواننده را با واقعیت چهره آنها آشنا میکند، نشر آرما منتشر کرده است.
****
رضا امیرخانی نیز پیش از این درباره «کلت 45» گفت: مهمترین نکته درباره کتاب این است که موضوع کتاب «کلت 45» انقلاب 57 نیست بلکه موضوع آن امروز ما است. یعنی کتاب اگر میخواهد زنده باشد باید برای مخاطب امروز نوشته شده باشد والا زنده نمیماند و کتاب «کلت 45» برای امروز ما نوشته شده است. وی افزود: «کلت 45» به من یک تشکیلات انسانی مبتنی بر عدم تعقل نشان میدهد، به نظر من مواجهه کتاب با مجاهدین خلق جسورانه است البته در برخی موارد با ناخودآگاه نویسنده درگیر شده، بنابراین خوب از کار درآمده است و اگر این مساله به صورت خودآگاه بود خراب میشد. امیرخانی گفت: در بخشی از دیالوگها نویسنده وارد ذهن شخصیتهایش شده است در حالی که آنچه بیان میشود متضاد قانون است و این بهترین شیوه نشان دادن نفاق در ادبیات است؛ یک منتقد حرفهای ممکن است بگوید این اثر تکنیک خاصی ندارد در حالی که اینها اتفاقاً فرم نویسنده است و میتواند به ادبیات داستانی ما اضافه شود. به نظر من فصل پایانی کتاب که مواجهه صالح با مادرش است بسیار خوب از کار درآمده است. وی ادامه داد: ما در این کتاب با شبکه انسانی مجاهدین خلق مضمحل شده مواجهیم که موارد بسیاری از آن را در داخل و خارج کشور میبینیم. باید ببینیم چه اتفاقی میافتد این شبکه انسانی با آن شبکه انسانی که شهید بهشتی در نظر داشت متفاوت میشود، از نظر من مجاهدین خلق یک شبکه انسانی است که شبیه شبکههای دیگر است و ممکن است نکات به درد بخوری هم در آن وجود داشته باشد، مثل شبکههای دیگری که وجود دارد اما باید ببینیم آن چیست که در محتوای شبکه انسانی مجاهدین خلق و دیگر شبکههای سیاستزده منجر به فروپاشی و اضمحلال میشود.
*
گفتنی است کتاب «کلت 45» داستان یک دهه فعالیتهای سیاسی یک خانواده است و مخاطب در این داستان با فعالیت سازمان مجاهدین خلق (منافقین) آشنا میشود و در واقع اشاره به اسلحه سازمانی ساواک و منافقین دارد که روزگاری نماد قدرت آنها به شمار میرفت. «کلت 45» داستان مواجهه «صالح» و «مینو» خواهر و برادری است که به علت دستگیری پدر و مادر توسط ساواک، در 2 خانواده کاملا متفاوت انقلابی و مارکسیست پرورش مییابند و در سالهای بعد با یکدیگر به مقابله میپردازند. این داستان شرح مواجهه 2 جبهه فکری است که یکی برای استقرار عدالت میکوشد و دیگری برای دستیابی به قدرت. «کلت 45» را می توان یکی از مهمترین کتابهای داستانی درباره وضعیت منافقین در سالهای پیش از انقلاب و پس از وقوع انقلاب اسلامی دانست که با وجود مطول بودن، کتابی خوشخوان است.
***
نشر آرما از این نویسنده کتابهای دیگری از جمله «درخت به»، «حاشیه بر کتاب»، «راهنمای کتاب» و «مزمزه کلمات» را نیز منتشر کرده است. «کلت 45 » با قیمت 14 هزار تومان در کتابفروشیهای سراسر کشور قابل تهیه است. همچنین برای تهیه این کتاب می توانید با شماره تلفن ۳۲۳۵۱۷۰۹-۰۳۱ تماس حاصل نمایید و یا به صورت آنلاین از سایت چهارسوق به آدرس http://4soooq.ir تهیه نمایید.
کلت 45
نویسنده:حسام الدین مطهری
نوبت چاپ : پنجم/۱۳۹۵
560 صفحه/رقعی / 14000تومان