به گزارش گروه خواندنی های مشرق به نقل از ايسنا، اين ويروس مرگبار، يك نسخه بهينه شده ژنتيكي آنفلوآنزاي پرندگان نوع ( H5N1) اما بسيار واگيرتر بوده و ميتواند به سرعت در يك زمان كوتاه در ميان ميليونها انسان پخش شود.
اين پژوهش باعث بروز يك جنجال بزرگ و اختلاف نظر بين دانشمندان شده؛ چراكه برخي از آنها معتقدند اين تحقيق، اساسا نبايد صورت ميگرفت.
گونه فعلي آنفلوآنزاي نوع A تا كنون، تنها منجر به مرگ 500 تن شده و به حد كافي براي همهگيري جهاني آن مسري نيست؛ اما نگرانيهايي در مورد شدت خطرناك بودن اين ويروس جديد وجود دارد كه از آن جمله امكان استفاده از فرمول آن در جنگهاي بيولوژيكي است.
«رون فوشير»، ميكروبشناس مركز پزشكي «اراسموس» هلند، رهبري تيم محققاني را بر عهده دارد كه دريافتند با اجراي پنج جهش در ويروس آنفلوآنزاي مرغي ميتوان انتشار آن را آسانتر كرد.
«فوشير» آزمايشات خود را بر روي موشخرماها انجام داده كه از دستگاه تنفسي مشابهي با انسانها برخوردارند.
وي اكنون به دنبال عمومي كردن نتايج پژوهش خود در رسانهها بوده و حتي يك مشاور را براي كمك به ايجاد استراتژي ارتباطي استخدام كرده است. اين پژوهش بخشي از يك تلاش بينالمللي براي درك بيشتر از ويروس H5N1 بوده است.
«فوشير» اذعان كرده اين گونه، يكي از خطرناكترين ويروسهاي ساخت دست انسان است. وي اما هنوز سرسختانه به دنبال انتشار مقالهاي در مورد شيوه ايجاد آن است.
اين پژوهش يكي از دو مطالعهاي است كه آزادي علمي و تنظيم تحقيقاتي كه ممكن است از فوايد بالقوه براي سلامت عمومي برخوردار بوده، اما همزمان براي بيوتروريسم نيز كاربرد داشته باشد را مورد بحث جدي قرار داده است.
تحقيق ديگر كه آن نيز در مورد ويروس H5N1 بوده، توسط يك تيم مشترك از دانشگاه ويسكونسين و دانشگاه «توكيو» انجام شده بود.
هر دو پژوهش اكنون تحت بازبيني هيات مشاوره علوم ملي ايالات متحده براي ايمني زيستي (NSABB) قرار دارد. البته اين انجمن قدرت جلوگيري از انتشار آنها را نداشته؛ اما ميتواند از روزنامهها بخواهد تا آنها را چاپ نكنند.
«پل كيم»، رييس NSABB اين ويروس بيماريزا را بسيار ترسناك خوانده كه حتي از سياهزخم هم وحشتناكتر است.
معمولا تحقيقات علمي براي ديگر دانشمندان، جهت بازبيني و استفاده از شيوههاي آن در يادگيري، در دسترس هستند؛ اما در اين مورد خاص تعداد زيادي از دانشمندان خواستار سركوب اين پژوهش شدهاند.
اين در حاليست كه «مايكل اويترهولم»، كارشناس دفاع زيستي و آنفلوآنزا و رييس مركز تحقيقات و سياستگذاري براي بيماريهاي عفوني در دانشگاه «اينسوتا»، اين پژوهش را از لحاظ پزشكي بسيار مهم خوانده و اظهار كرده كه ميتوان اين تحقيقات را با حذف برخي از اطلاعات خاص منتشر كرد.