به گزارش مشرق، مهدی طارمی در سال ۹۳ از تیم ایرانجوان بوشهر به پرسپولیس پیوست . او 87 بار لباس پرسپولیس را برتن کرد و45 گل به ثمر رساند . پیوستن او به الغرافه بهانه ای شد برای بررسی شرایط پرسپولیس بعد از فروش آقای گل ملی پوش و کار هایی که این باشگاه می تواند با انجام آنها جای خالی طارمی را از نظر فنی هم از نظر اقتصادی به خوبی پر کند .
تمدید با بازیکنان و کادرفنی
یکی از مهمترین مسائلی که این روزها بار دیگر به موضوع مهم رسانه های ورزشی تبدیل شده موضوع تمدید قرارداد با بازیکنان و کادر فنی است . محرومیت پرسپولیس از 2 پنجره نقل و انتقالاتی ، مدیران این تیم را مجاب کرد تا با کادر فنی و بازیکنان این تیم برای ادامه همکاری به توافق برسند . با وجود تلاش های مدیران باشگاه تا به اینجای کار تنها با برانکو و بوژیدار رادوشویچ دروازه بان کروات این تیم به توافق دوساله رسیدند . به جز رادوشویچ در انتهای این فصل 9 بازیکن دیگر قراردادشان با باشگاه به پایان خواهد رسید ولی با جدایی مهدی طارمی که تلاش های گرشاسبی و همکارانش برای تمدید قرارداد با او ، عملا شکست بزرگی برای پرسپولیس بود باعث نگرانی هواداران در مورد آینده پرسپولیس شد.برانکو برای تمدید قرارداد خود به مدت دو فصل دیگر پیش شرط هایی را گذاشته بود. او از باشگاه خواست تا مطالبات مربوط به دو فصل گذشته را به تمام اعضای کادر فنی پرداخت کنند و همچنین برگه های مربوط به پرداختی ها و میزان مطالبات اعضای تیم در اختیار آنها قرار بگیرد.گرشاسبی هم توانست در برهه زمانی کوتاه مدت، هر دو خواسته مربی کروات را با پرداخت مطالبات او و دستیارانش همچنین پرداخت ۱۵ درصد دیگر از قراردادهای بازیکنان به همراه ریزپرداختی های شان را وصول کند تا برانکو با خیال راحت تا 2 سال دیگر سرمربی تیم پرسپولیس شود .در مجموع اگر بخواهیم عملکرد مدیران پرسپولیس در تمدید با بازیکنان را بررسی کنیم می توان گفت آنها نمره قبولی نگرفتند چون با نزدیک شدن به پایان فصل آن هم در سال منتهی به جام جهانی شانس تمدید با بازیکنان کمتر می شود. بازیکنانی که نتوانند با باشگاه تمدید کنند بازیکن آزاد تلقی می شوند و بر اساس قوانین نقل و انتقالاتی فیفا اگر بازیکنی آزاد باشد هر باشگاهی می تواند در صورت توافق با بازیکن و عدم پرداخت پول رضایتنامه او را جذب کند، موضوعی که دست پرسپولیس برای عدم اجازه برای خروج بازیکنان را می بندد.
از بشیکتاش الگو بگیرید
حال باشگاه می تواند سیاست بهتری در قبال بستن قرارداد با بازیکنان اعمال کند ، سیاستی که بتواند بازیکنان را راضی به بستن قرارداد با رقم های پایین تر از قراردادشان کند ولی در مقابل به آنها اعتبار لازم را بدهد تا بازیکنان با خیالی آسوده با باشگاه تمدید کنند ، سیاستی که در سال 2012 باشگاه بشیکتاش ترکیه انجام داد. بشیکتاش در آن فصل با مشکلات مالی زیادی روبه رو بود آنها چند فصل گذشته با ولخرجی هایی که انجام داده بودند باعث شد که دچار مشکلات مالی شوند و تصمیم گرفتند تا فصل 13/12 را فصل «فدا» که به معنای فداکاری بود نامگذاری کنند . با این روش توانستند با کم کردن هزینه های جاری در آن فصل یعنی خرید بازیکنان جوان با کیفیت و تمدید قرارداد با بازیکنان اصلی همین طور راضی کردن آنها برای تمدید با رقم پایین تر ،هزینه های شان را کم کردند . 3 فصل پشت سر هم نتوانستد در لیگ قهرمان شوند ولی در سال 2014 با شکست دادن لیورپول و صعود به مرحله یک چهارم لیگ اروپا در سال های 2016 و2015 با قهرمانی در لیگ ترکیه مزد زحماتشان را گرفتند ، عملکرد خوب بازیکنان جذب شده در فصل «فدا» و بازیکنانی که با رقم پایین تری تمدید کرده بودند ارزششان حدود 20 الی 30 برابر شد . حال پرسپولیس می تواند از سیاستی مشابهی برای تمدید قرارداد با بازیکنانش استفاده کند.
سرمایه گذاری
یکی از راه های در آمدزایی باشگاه ها سرمایه گذاری است. سرمایه گذاری درست و منطقی می تواند به اقتصاد ورزش و اقتصاد باشگاه کمک کند . اگر به تاریخچه اقتصاد فوتبال بپردازیم در گذشته بیشتر باشگاههای اروپایی از سوی مالکان بزرگ که عمدتا ثروتمندان و یا سیاستمداران خاص بودند ، اداره میشد. ولی در اواخر دهه 80 و اوایل دهه 90 میلادی باشگاهها به دلیل افزایش هزینههای مختلف اعم از افزایش دستمزد ها ، هزینه های جاری ، بالا رفتن مالیات های پرداختی و.... نیاز شدیدی به منابع مالی جدید پیدا کردند. پس از این اتفاقات انقلاب بزرگی در اقتصاد فوتبال به وجود آمد و باشگاه ها که دیگر نمی توانستند همانند گذشته درآمد زایی کنند تصمیم به تغییرات در ساختاراقتصادی و باشگاهداری خود گرفتند. در حال حاضر درآمد باشگاههای بزرگ دنیا از راههای همچون دادوستد در نقل و انتقال بازیکنان، حامیان مالی، فروش کالاهای ورزشی و غیر ورزشی با آرم باشگاههای حرفهای به دست می آید.
از شکست پل بسازیم
در زمان مدیرعاملی رویانیان او و همکارانش به دنبال این امر بودند . آن ها به دلیل اعتبار برند پرسپولیس و داشتن بیش از 40 میلیون هوادار به دنبال درآمدزایی از این راه رفتند. ابتدا به دنبال تبدیل کردن باشگاه پرسپولیس به یک بنگاه اقتصادی و استفاده کردن از برند پرسپولیس برای درآمدزایی خارج از فوتبال بودند. رستوران اختصاصی پرسپولیس ، نوشیدنی های پرسپولیس و هواپیمای اختصاصی پرسپولیس نمونه ای از کار های اقتصادی رویانیان و همکارانش بود . این سرمایه گذاری در ابتدا خوب بود و توانست تا حدودی برای باشگاه مفید باشد ولی پس از مدتی با عدم برنامه ریزی درست عملا این پروژه ها باشکست روبه رو شد تا برخلاف این که سود دهی داشته باشد ، زیان ده نیز شود و بدهی های پرسپولیس را چندین برابر کند. سرمایه گذاری درست وقتی به خوبی انجام می شود که تفکرات درست پشت سر آن باشد مهمترین عامل انجام شدن آن نیز داشتن هدف و چشم اندازی مشخص است. در زمان رویانیان وقتی تصمیم به سرمایه گذاری گرفته شد هدف و چشم انداز درستی برای این کار تعیین نشده بود تا عملا کاری که بدون هدف بود ، شکست بخورد. اگر بخواهیم پروژه رستوران های زنجیره ای پرسپولیس را بررسی کنیم می بینیم که این پروژه عملا از ریشه مشکل داشت . بر اساس برنامه ریزی که توسط تیم اقتصادی رویانیان انجام داده شده بود مدیریت این رستوران های زنجیره ای بر عهده باشگاه بود و این باعث شد که عدم تجربه در رستوران داری و مدیریت رستوران ها پس از 3 ماه با شکست روبه رو شود . شاید اگر باشگاه می توانست با مزایده گذاشتن نام برند خود یعنی frenchaising از شرکت ها و رستوران های زنجیره ای که مایل به این کار بودند با پرداخت مبلغی از فروش و استفاده کردن از نام پرسپولیس و شریک کردن باشگاه در سود حاصل شده ،پول خوبی را وارد باشگاه می کرد تا به باشگاه کمک بزرگی شود اما این اتفاق رخ نداد. حال با گذشت 6 سال از آن برنامه ریزی اشتباه ، باشگاه می تواند از آن شکست پلی برای موفقیت در آینده بسازد و بار دیگر با برنامه ریزی درست با کمک هواداران پول خوبی را به دست بیاورد که شرط آن استفاده کردن از افراد مجرب در زمینه بازاریابی و تصمیم گیری های درست و منطقی اقتصادی است.
هم طارمی سود کرد هم پرسپولیس
پس از پیوستن طارمی به الغرافه ، هفته گذشته کمپین های مختلفی بر علیه طارمی ایجاد شد که هواداران را به دو دسته تبدیل کرد بعضی ها از جدایی غیر منتظره او ناراضی بودند در مقابل بعضی ها از این مهاجم ملی پوش حمایت کردند و از زحماتی که او برای پرسپولیس در مدت زمان حضورش کشید تشکر کردند . شاید عجیب ترین نکته ای که در این میان است جدایی طارمی با رقم 800 هزار دلار باشد. قیمت جهانی او در مارکتینگ معتبر این روزها معادل 2 میلیون 100 هزار دلار قلمداد می شود از همین رو اختلاف فاحش یک میلیون 300 هزار دلاری از نکات عجیب این انتقال است که این اتفاق برای رامین رضاییان نیز افتاد . این بازیکن قصد جدایی از پرسپولیس را داشت و قیمت جهانی او یک میلیون 500 هزار دلار بود ولی تنها با پرداخت 250 هزار دلار توانست رضایتنامه خود را دریافت کند . حال اگر بخواهیم منطقی تر به قضیه نگاه کنیم باید رفتار و تصمیمات هیجانی خود را کنار بگذاریم چون پیوستن طارمی به الغرافه با مبلغ قابل توجه ای هم برای او هم برای پرسپولیس مفیدبود . اگر او را از صادرات این باشگاه در نظر بگیریم ، پرسپولیس در قبال فروش آقای گل پول خوبی کسب می کرد، پولی که دریافت می کند، می تواند در چرخه اقتصاد فوتبال کشور تزریق شود تا رونق اقتصادی در فوتبال فراهم شود. اگر این امر به خوبی انجام شود باشگاه های دیگر نیز به دنبال صادر کردن بازیکن می افتند و این محرکی است تا باشگاه ها که وضعیت اقتصادی خوبی ندارند ، وضعیت شان را با تمرکز روی درآمدزایی از طریق فروش استعدادها بهتر کنند.در مقابل این ترانسفر برای طارمی هم مفید خواهد بود چون او با وجود داشتن پیشنهاداتی از آکادمیکا و ستوبال در پرتغال، دینامو زاگرب در کرواسی ،شارلوا و لوکرن در بلژیک و لژیا ورشو در لهستان همین طور پیشنهاد یک و نیم میلیون یورویی از رن فرانسه با پذیرفتن پیشنهاد الغرافه بهترین تصمیم را گرفت چون باشگاه الغرافه یکی از باشگاه های بزرگ قطر است که در این سال ها بازیکنانش همواره زیر ذره بین استعدادیاب های اروپایی قرار داشتند و حالا با حضور مربی ترکیه ای بیشتر از قبل هم مورد توجه قرار می گیرند.
الغرافه پلی به سوی اروپا
الغرافه این فصل نتوانست به هدفش در لیگ ستارگان برسد به همین دلیل بولنت ایگون سرمربی ترکیه ای را استخدام کرد. بولنت بر خلاف مربیان دیگر علاقه خاصی به استفاده از بازیکنان ایرانی دارد.او زمانی سرمربی تیم ام صلال بود و پژمان منتظری و آندرانیک تیموریان را جذب کرد و این دو بازیکن را در ترکیب اصلی قرار داد . پیوستن اسنایدر به الغرافه و حضور ولادمیر وایس مجارستانی می تواند به طارمی کمک شایانی کند تا در سال منتهی به جام جهانی درخشش فوق العاده ای داشته باشد. حضور اسنایدر در این تیم باعث می شود که رسانه های هلندی توجه ویژه ای به این تیم و لیگ قطر داشته باشند تا در صورتی که طارمی عملکرد خوبی در این تیم داشته باشد مورد توجه باشگاه های هلندی قرار بگیرد. از همین رو مهدی امیدواراست با درخشش در جام جهانی با لباس تیم ملی به آرزوی خود در راه رفتن به اروپا جامه عمل بپوشاند.
تغییر تاکتیک برای کنار آمدن با جدایی طارمی
از نظر فنی شاید این انتقال چندان به سود قهرمان ایران نباشد اما داشتن جانشینان مناسب و درخشش آنها تا به اینجا از نگرانی های برانکو کاسته است. پرسپولیس در بحرانی ترین زمان یکی از ستاره های خود را ازدست داد . ستاره ای که اگرچه به دلیل عملکرد ضعیف نقد می شد اما یکی از سلاح های مهم این تیم بود. حال باید برانکو فصل را با دو مهاجم به اتمام برساند، مهاجمانی که تا به اینجا خوب کارکردند چون یکی آقای گل است و دیگری نقشی کلیدی در تفکرات تاکتیکی پرسپولیس دارد. شاید بهترین روش برای استفاده درست از مهاجمین تغییر آرایش و تاکتیک بر خلاف میل است . یعنی پرسپولیس برای این که در طول بازی بتواند عملکرد خوبی داشته باشد باید با تک مهاجم در مقابل حریف قرار بگیرد تا در صورت افت یکی ازمهاجمان در نیمه دوم از دیگری بهره ببرد تا به این شکل دست برانکو برای تغییر باز باشد تا بتواند با کمترین کمیت بهترین کیفیت را کسب کند گرچه پروفسور هنوز زیر بار این تغییر تاکتیک نرفته تا همچنان بازی با دو مهاجم را در دستور کار قرار بدهد.