سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و مطالب رسانههای کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
نظر یک فعال اصلاحطلب درباره نقش چپها در آشوب تهران
محمد سلامتی، فعال اصلاحطلب و دبیر کل سازمان منحله مجاهدین، روز گذشته در بخشی از مصاحبه خود با روزنامه آرمان امروز و در پاسخ به این سؤال که «برخی، اصلاحات را مقصر کمپینهای اخیر و تا حدی اعتراضات روزهای گذشته میدانند. آیا رویه متناقض حمایت از دولت و ایجاد کمپینهای اعتراضی علیه دولت منجر به خدشه اعتماد مردم نسبت به اصلاحات نمیگردد؟» گفته است:
«من نشنیدهام که اصلاحطلبان حرکتی انجام داده باشند که بهانهای برای اعتراضات شده باشد. اگر از سوی دیگران هم اقدامی صورت گرفته باشد، به نظر من حرکتهای نسنجیدهای که به نام اصلاحطلبان انجام میشود، تاثیری بر اعتبار اصلاحطلبان ندارد. چون در حالی که اصلاحطلبان طبق قانون برای مردم حق اعتراض مسالمتآمیز قائلند، در همان حال از آقای روحانی حمایت جدی میکنند.»[۱]
*اینکه آقای سلامتی نشنیده است که اصلاحطلبان بهانه اعتراضات اخیر را فراهم کرده باشند مسئلهایست که اخبار موجود آنرا تأیید نمیکند...
«عباس عبدی» از فعالان اصلاحطلب به تازگی طی یادداشتی در شماره سهشنبه گذشته روزنامه اعتماد (مورخ ۲۵ دیماه ۹۶) به اصلاحطلبانی که از اغتشاشات حمایت کردهاند اشاره میکند و مینویسد: «بخشی از افرادی که خود را منسوب به اصلاحات معرفی می کنند و به جای نقد چنین رویدادی، موضع دنباله روی با آن گرفتند به علت ترس از همین هزینه ها (هزینه عدم همراهی) بود که خود را تابع و همسو با فضای مجازی کردند.»
در کنار این مقولات؛ وبلاگ مشرق طی سالیان گذشته کراراً تأکید کرد که سیاهنماییهای اصلاحطلبان از اقتصاد کشور دست آخر نهتنها مردم را عاصی خواهد کرد و کار را به «فتنه اقتصادی» میکشاند بلکه اصلاحطلبان را نیز تبدیل به «بانیان اغتشاش» میکند.
ضمن اینکه به تازگی گزارشی منتشر شده است که نشان میدهد اصلاحطلبان جزو نخستین کسانی بودهاند که نه تنها از مردم خواستهاند برای خواستههای خود به خیابان بیایند بلکه کراراً در این باره صحبت کرده و همزمان از سیاهنمایی علیه اقتصاد کشور نیز غافل نبودهاند.[۲]
مسئله حمایت اصلاحطلبان از اعتراض اقتصادی مردم و حمایت همزمان آنها از آقای روحانی که در کلام سلامتی مورد اشاره قرار گرفته، همچنین دچار یک تناقض فلسفی است.
چگونه ممکن است جریانی سیاسی که خود را حامی شماره یک رئیسجمهور روحانی معرفی میکند، خود را فدایی و دستبوس دولت نامیده و تمام قیام و قعود آقای روحانی در ایام دولت یازدهم را به احسن وجه توجیه کرده است؛ اما اکنون در کنار اعتراضات اقتصادی قرار داشته باشد و هیچ پاسخی هم راجع به مسئولیت خود در «وضع موجود» نداشته باشد...
***
دختران بازداشتی آزاد اما منتقدان روحانی حبس شوند
جهاننیوز گزارش داد: ۴۰ نماینده مجلس شورای اسلامی در نامههای جداگانهای به رییسجمهور و رییس قوه قضاییه، خواستار آزادی هر چه سریعتر بازداشت شدگان اعتراضات اخیر به ویژه دانشجویان و دانشجویان دختر بازداشتی شدند.
قاسم میرزایینکو، از نمایندگان اصلاحطلب و عضو فراکسیون امید مجلس، متن نامه مذکور را به این شرح قرائت کرده است:
با توجه به آنکه حوادث تلخ و ناگوار اخیر در کشور بیش از همه باعث نگرانی دلسوزان و دغدغهداران شده و بر اساس گزارشهای ارائه شده در جلسه غیرعلنی روز هفدهم دی ماه امسال، اگر این مسائل مورد تجزیه، تحلیل و کالبدشکافی دقیق قرار نگیرد، مصالح و منافع ملی کشور دچار ضرر و زیان خواهد شد، به منظور جلوگیری از شدت یافتن ریشههای نارضایتی دستگیریهای متعدد از سوی نیروهای امنیتی، اطلاعاتی و انتظامی، ضمن تشکر از زحمات همه عزیزان به نظر میرسد تداوم نگهداری و طولانی شدن زمان بازداشت آنان به ویژه دانشجویان و علیالخصوص دانشجویان دختر بازداشتی مسائل و مشکلات متعددی را در پی خواهد داشت. بر این اساس تقاضا داریم نسبت به رفع بازداشت دانشجویان دستور رسیدگی، اقدام و مساعدت عاجل را مبذول کنید.[۳]
*صد البته پیگیری وضعیت بازداشتشدگان اغتشاشات اخیر میتواند امری مطلوب باشد اما این مسئله نبایستی به قیمت نادیده گرفتن تضییع آبروی کشور، حقوق مردم، بیتالمال و امنیت ایران اسلامی باشد.
کما اینکه رهبر معظم انقلاب نیز در دیدار اخیر خود با قمیّون در همین رابطه فرمودند:
«آن جوانی یا نوجوانی که تحت تأثیر هیجانیِ یک شبکهی اینترنتی در فضای مجازی قرار میگیرد و یک حرکتی میکند یا یک کلمه حرف میزند، با آن کسی که با دستگاههای سازمانیافته مرتبط است و جزو آن پادوها است، فرق دارد؛ اینها را یکجور به حساب نیاورند. بعضیها البتّه اسم دانشجوها را میآورند؛ فرقی بین دانشجو و غیر دانشجو نیست؛ محیط دانشگاه ما بحمدالله یکی از بهترین و سالمترین محیطها است. ما چند میلیون دانشجو امروز داریم که مشغول درس خواندن، مشغول تحقیق کردن، مشغول کار کردنند، دانشگاههای ما هیچ مشکلی نداشته است؛ حالا یک چند نفر هم ممکن است آمده باشند در این ماجراها خودشان را گیر انداخته باشند؛ بیخودی پای دانشجوها را به میان نکشند. اگر کسی واقعاً مجرم بود، طلبه و دانشجو و معمّم و غیرمعمّم و باسواد و بیسواد فرقی نمیکند؛ منتها مسئولین ذیربط تفاوت بگذارند بین آن کسی که همینطور که عرض کردیم، مثلاً فرض کنید که بر اثر یک هیجانی از فضای مجازی احساساتی میشود و یک کاری میکند یا یک حرفی میزند، با آن کسی که مرتبط با شبکهی پادوهای آمریکایی و مرتبط با منافقین است؛ اینها با هم یکسان نیستند.»[۴]
لازم به ذکر است که نامه مذکور نمایندگان مجلس دهم که احتمالا کثیری از امضاکنندگان آن جزو اصلاحطلبان هستند پیرامون بازداشتیهای فتنه اخیر، در حالیستکه فراکسیون امید اصلاحطلبان، چند سال قبل اقدام به تقلّا برای تصویب قانون زندان برای منتقدان آقای روحانی کرده بود.
محمدرضا عارف و علی مطهری نیز جزو امضاکنندگان طرح مذکور بودهاند.[۵]
***
وضعیت ایران «ناپایدار و آفتزده» است
عباس عبدی، فعال اصلاحطلب و از تئوریسینهای جریان سیاسی خاص به تازگی در بخشی از یک یادداشت در روزنامه اعتماد با اشاره به عدم اعلام حمایت رسمی اصلاحطلبان از اغتشاشات اخیر نوشته است:
«اصلاح طلبان در یک موقعیت سیاسی تاریخی قرار دارند. آنان باید نقش تاریخی خود را برای عبور از این وضعیت ناپایدار ایفا کنند و افکار عمومی جامعه را نسبت به راه حل های خود موافق کنند. بطور طبیعی بخش مهمی از اصولگرایان نیز باید مخاطب این تحلیل ها قرار گیرند. به نظر می رسد که غالب آنان نیز متوجه مشکل جامعه هستند، هرچند در اولویت مشکلات و راه حل ها ممکن است تفاوت نظر باشد ولی بسط یک گفتمان عبور از تنگناهای موجود و گفتوگو پیرامون آن وظیفه اصلی هر نیروی سیاسی است که در شرایط کنونی ظرفیت اصلاح طلبان برای تحقق این هدف بیشتر است. این آخرین فرصت برای نیروهای اصلاح طلب است.»[۶]
*بر خلاف اظهارات عبدی وضعیت نظام جمهوری اسلامی ایران به هیچ وجه وضعیت ناپایداری نیست و آمار و مستندات نهادهای غربی نیز حتی نشان از استقرار و پویایی ایران اسلامی دارد.
چه اینکه به گواه بانک جهانی ایران دارای فقر مطلق نیست، به گواه صندوق بینالمللی پول در رتبه هجدهم اقتصاد جهانی هستیم و به گواه بلومبرگ نیز ایران اتکای حیاتی به درآمدهای نفتی خود ندارد.
در همین حال، تحلیلگران ارشد آمریکا هم تأکید دارند که جمهوری اسلامی ایران هماکنون از خلیج فارس تا دریای مدیترانه را در حالی مدیریت و فرماندهی است.
مقام معظم رهبری نیز در مواضع خود کراراً و بر اساس واقعیات موجود تأکید دارند که نظام جمهوری اسلامی ایران یک نظام مستقر است و نه تنها در وضعیت شعب ابیطالب نیست که در شرایط بدر و خیبر است.
اصرار ستاد جریان سیاسی خاص بر سیاهنمایی از اوضاع کشور و «ناکارآمدنمایی از نظام» در تمام زمینهها اگرچه همانطور که پیشبینی میشد به «فتنه اقتصادی» انجامید اما به نظر میرسد این پایان کار نیست و چپها پس از اغتشاشات اخیر، شکلبندی جدیدتری از حجم سیاهنماییهای خود را به نمایش گذاشتهاند...
شکل بندی جدیدی که مثلا در صحبتهای عباس عبدی اینگونه نمایان شده است که «اصولگرایان هم متوجه مشکلات جامعه شدهاند» و «باید از این وضعیت ناپایدار عبور کنیم»!
این اصرار بر سیاهنمایی و نگفتن واقعیتها و مثبتات روز کشور اگر مورد رصد و آنالیز دقیق قرار نگیرد؛ یقینا آسیبها و مضارّ بزرگی را سبب خواهد شد.
چه اینکه شخص آقای عبدی قبل از این یادداشت تأکید کرده بود که اغتشاشات اخیر «پیشلرزه» هستند.
در کنار او، «محمدرضا تاجیک» دیگر تئوریسین اصلاحطلب نیز به تازگی گفته است:
«در آینده باید منتظر خیزشهای رادیکالتر، وسیعتر و بنافکنتر و شالودهشکنتر از آن چیزی باشیم که امروز تجربه کردیم. این نهال بر زمینی روییده است؛ این نهال در این زمین، امکان روییدن و تناورشدن داشته است. این زمین با مختصات خود سرجای خود است. اما مشکل این زمین چیست؟ این زمین، از یک جهت، آفتزده است. به قول روزنامهنویس "صور اسرافیل"، این زمین دچار انواع بیماریها و آفتها است...هیچ دلیل منطقی، عقلی و تاریخیای وجود ندارد که ما فرض کنیم که به پایان ناآرامیهایی از این دست رسیدیم.»[۷]
***
1_http://www.armandaily.ir/fa/news/main/210379
2_mshrgh.ir/820944
3_http://www.jahannews.com/news/582652
4_http://farsi.khamenei.ir/speech-content?id=38675
5_http://fna.ir/2Z3OOD
6_ http://www.magiran.com/npview.asp?ID=3692190
7_ mshrgh.ir/821378