دوروف

اعلام فیلترینگ تلگرام در روسیه به اقدام مشترک چند غول نرم‌افزاری و اینترنتی آمریکایی برای حمایت از آن انجامید و عملاً یک کارتل بین‌المللی اعلام موجودیت کرد.

سرویس جهان مشرق- سازمان Roskomnadzor یا اداره نظارت بر ارتباطات راه دور در دولت روسیه هفته گذشته تصمیم به فیلتر تلگرام گرفت. این شرکت با همکاری چند غول نرم‌افزاری و اینترنتی یعنی مایکروسافت، آمازون، گوگل و اپل توانست سیاست فیلترینگ مسکو را با چالش مواجه سازد.

روش کار به این صورت بود که در نسخه جدیدی که «پاول دوروف» مدیر تلگرام به کاربران شبکه اجتماعی تلگرام ارائه کرد، فیلترشکن داخلی نصب شده بود یعنی هر کاربر ابتدا از طریق این اپلیکیشن و با استفاده از امکانات مایکروسافت و اپل به سرور آمازون یا گوگل متصل شده و سپس از آنجا به سرور تلگرام دست می‌یافت. این روش اگر چه به اذعان دوروف منجر به کاهش سرعت تلگرام در روسیه و حتی به دلیل نقائصی منجر به عدم دسترسی برخی کاربران به تلگرام شد، اما دولت روسیه را مجبور کرد برای فیلتر تلگرام، به فیلتر آی‌پی‌هایی از چند شرکت بزرگ دیگر نیز دست بزند که این هزینه بالایی داشته، زیرا تداوم آن منجر به اختلال در بسیاری از فعالیت‌های مجازی دیگر حتی بازی‌های آنلاین Xbox در خانه‌های مردم روسیه شده، گرچه خط ویژه‌ای در اختیار مردم قرار گرفته تا مشکلات این‌چنینی را در میان گذاشته و آی‌پی آنها پس از بررسی باز شود.

«الکساندر ژارف» رئیس اداره روسی نظارت بر ارتباطات راه دور، خبر بستن آی‌پی‌های مرتبط با گوگل و آمازون را که کاربران از طریق آن به تلگرام دسترسی می‌یافتند تأیید کرد و از آن دو شرکت آمریکایی خواست سود خود را با همکاری در برنامه‌های سیاسی در خطر قرار ندهند. گفته می‌شود تا ۲۰ میلیون آی‌پی بسته شده است. دولت روسیه همچنین پیام‌رسان ICQ را برای ارتباط با نهادهای دولتی معرفی کرده تا کاربران تلگرام در این کشور که کمتر از ۱۰% از کاربران تلگرام را تشکیل می‌دهند، به آن کوچ کنند. پاول دوروف به مسکو اخطار کرده بود که فیلتر تلگرام جدا از اینکه «مخالف قوانین اساسی، غیرقانونی و غیراجرایی» است، منجر به کوچ مردم به پیام‌رسان‌هایی‌ می‌شود که اطلاعات شخصی مردم را در اختیار دولت آمریکا قرار می‌دهند.

بیشتر بخوانید:

مجوز استقرار سرورهای تلگرام در ایران لغو شد/ تلگرام کُند می‌شود

عملکرد دوگانه وزارت ارتباطات در قبال شبکه‌های اجتماعی و پیام‌رسان‌ها +عکس

فیلترینگ«همه» پیام‌رسان‌های غیربومی در امارات متحده عربی +عکس

اتحادیه آزادی های مدنی آمریکا (ACLU) در بیانیه‌ای از آمازون، گوگل، مایکروسافت و اپل خواست به «مقاومت در برابر اقدام دولت روسیه به سانسور اینترنت» ادامه دهند. این درخواست از آن جهت مطرح شد که پیش از این اپلیکیشن Zello نیز از همین فناوری برای دورزدن تحریم مسکو بهره گرفته بود اما به دلیل مشکلاتی که برای استفاده از گوگل و آمازون در روسیه به وجود آمد، این دو شرکت از همکاری با Zello انصراف دادند. شاید به دلیل همین احساس خطر است که دوروف خبر از اعطای بیت‌کوین به افراد و شرکـت‌هایی داد که با وی‌پی‌ان امکان دسترسی کاربران روسی به تلگرام را فراهم می‌سازند. البته بلومبرگ پیش‌بینی کرده در آن صورت، دولت روسیه نیز به سمت سیستم نظارتی چینی بر اینترنت خواهد رفت.

اما اگر این رخداد به همین شکل ادامه یابد، یعنی سیاست فیلترینگ تلگرام با همکاری غول‌های نرم‌افزازی و اینترنتی با چالش مواجه شود، از سه جهت حائز اهمیت است:

۱- پاول دوروف، مؤسس روسی تلگرام با روسیه در افتاد و به قول خودش ثابت کرد اگر چه متولد لنینینگراد (سن پطرزبورگ کنونی) است، اما «هیچ سرور، بهبوددهنده، شرکت، حساب بانکی یا دفتر اداری در روسیه» ندارد. داستان به شبکه اجتماعی روسی VKontakte (کلمه‌ای روسی به معنای «در تماس») برمی‌گشت شبکه‌ای که دوروف و برادر بزرگترش پیش از ترک روسیه مدیریت آن را برعهده داشتند و در سال ۲۰۱۴ میلادی با آن وداع کردند. آن زمان شایع شده بود که این دو حاضر شده‌اند در ازای مبلغ هنگفتی، اطلاعات کاربران را به دولت روسیه بفروشند و پس از خروج از کشور با سرمایه جدید خود، تلگرام را پایه‌گذاری کرده‌اند.

بر این اساس پیش‌بینی می‌شد هدف از جدال لفظی مسکو با دوروف، سوق‌دادن مخالفان داخلی به استفاده از پیام‌رسان تلگرام است تا پس از چندی، باز هم اطلاعات کاربران این شبکه در ازای مبلغ هنگفتی در اختیار ادارات دولتی قرار گیرد. اما اکنون که دوروف با مسکو درافتاده و تازه شرکت‌های آمریکایی حاضر به همکاری با او شده‌اند، این احتمال تا حد زیادی تضعیف شد.

2- مهمتر از اینکه فیلترینگ رخ داده، یا با دشواری مواجه شده، این حقیقت است که چگونه با دشواری روبرو شد. همکاری غول‌های نرم‌افزازی و اینترنتی مانند مایکروسافت، آمازون، گوگل و اپل که همگی آمریکایی هستند، با پاول دوروف نشان می‌دهد یک کارتل جدید با مدیریت شرکت‌های آمریکایی شکل گرفته است. شعار این کارتل، «مقاومت دیجیتالی» و حمایت از آزادی بیان است و اگر چه ممکن است در بسیاری از کشورها موقتاً به تقویت آزادی بیان کمک کند، اما همزمان اطلاعات شخصی کاربران گسترده‌ای در جهان را در اختیار این کارتل قرار می‌دهد که مانند هر کارتل دیگری می‌تواند از آن سواستفاده‌های فراوانی صورت دهد.

۲۸ مارس سال جاری میلادی بود که تلگرام اعلام کرد طی یک ماه، ۲۰۰ میلیون کاربر فعال را ثبت کرده است. این رقم را وقتی کنار آمار افزایش ۷۰۰ هزار کاربر تلگرامی در هر روز قرار می‌دهیم و تازه این واقعیت را در نظر می‌گیریم که کاربران تلگرام در مقایسه با شبکه‌های اجتماعی دیگر از جمله واتس اپ و فیس بوک، بسیار اندک به شمار می‌آیند، خطری که در آینده نزدیک ممکن است جهان را از سوی این کارتل جدید بین ‌المللی تهدید کند، بیشتر قابل درک می‌شود.

پرونده‌ای که حدود یک سال است فیس‌بوک را درگیر کرده، فقط یک مورد از سواستفاده‌های احتمالی است. فیس‌بوک به اعتراف مارک زاکربرگ، نه تنها اطلاعات کاربران و غیر کاربرانِ خود (!) را جمع‌آوری کرده، بلکه از اقدام شرکت بریتیش آنالتیکا برای تحلیل این داده‌ها جهت تنظیم پیام‌های تبلیغاتی ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری متناسب با ذائقه هر کدام از شهروندان آمریکایی اطلاع داشته است.

بیشتر بخوانید:

فیس‌بوک از اطلاعات کاربران و غیرکاربران سرقت کرده است! + فیلم

کارتل، همکاری چند شرکت بزرگ با محصولات نسبتاً مشابه است تا به سودی بیش از انچه به تنهایی به آن می رسند، دست یابند. آنها معمولاً در کنار ثروت‌اندوزی در پی کسب قدرت نیز بوده‌ و هستند و از این رو دولت‌ها قوانین مشخصی علیه تشکیل کارتل‌ها و تراست‌ها وضع می‌کنند.

جمع‌بندی

به نظر می رسد شبکه‌های اجتماعی یاد گرفته‌اند چگونه از خصومت دولت‌ها با یکدیگر برای رشد خود استفاده کنند. اقدامی که شرکت‌های آمریکایی برای حمایت از تلگرام انجام داده‌اند، اگر واشینگتن از هواداران سرنگونی پوتین نبود، هیچ گاه اتفاق نمی‌افتاد. این یک واقعیت تلخ است که سلام گرگ بی‌طمع نیست. اما در بین این موش و گربه بازی‌ها آنچه در حال شکل‌گیری است، یک کارتل قدرتمند اینترنتی است که هر گاه قدرتش به نقطه‌ای معین برسد، دیگر خود را مدیون دولت‌ها نخواهد دید و در عرصه جهانی یکه‌تازی آغاز خواهد کرد. ممکن است گفته شود این در مجموع اگر چه از قدرت دولت‌ها می‌کاهد، اما به نفع ملت‌ها خواهد بود. با این حال باید پرسید چه تضمینی می‌توان ایجاد کرد که این تازه به قدرت‌ رسیده‌ها از آن سواستفاده نکنند؟

منابع

https://www.nytimes.com/reuters/2018/04/17/technology/17reuters-russia-telegram-ipaddresses.html

https://en.crimerussia.com/gromkie-dela/american-civil-liberties-union-urged-google-and-amazon-to-back-telegram

https://www.bloomberg.com/view/articles/2018-04-18/amazon-google-and-facebook-all-face-pressure-in-russia

http://fortune.com/2018/04/16/telegram-ico-russia-ban-pavel-durov/

https://www.independent.co.uk/life-style/gadgets-and-tech/news/russia-telegram-ban-amazon-google-fifa-spotify-nintendo-twitch-down-latest-updates-a8313776.html

https://cryptovest.com/news/telegram-blocked-in-russia-pavel-durov-says-messenger-will-try-to-bypass-block/

https://www.calvertjournal.com/news/show/9478/telegram-founder-durov-seeks-to-distance-messaging-app-from-russia

https://www.forbes.com/sites/kenrapoza/2018/04/19/how-messaging-app-telegram-gets-around-russias-ban/#4686b6165240

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 16
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 10
  • IR ۱۳:۵۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    روسیه زورش نرسیده فیلتر کنه شما که در حد روسیه هم تو سایبری نیستین
    • IR ۱۴:۲۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      45 38
      هنوز خامی پسر جون، نگفتن روش های مقابله ،دلیل بر ناتوانی نیست...
    • EXtremist IR ۱۴:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      37 39
      ساعت ۳ بعد از ظهره و تلگرام همچنان غیر قابل دسترس! خب دیگه چخبر؟
    • PL ۱۶:۱۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      44 11
      روسیه نتونسته؟ فیلترینگ روسیه انقدر عجیب غریب بوده که روی سرویس تلگرام در نیمه شمالی اروپا تاثیر منفی گذاشته اصلا مشخص شده که کشورهای هدف ایران و روسیه بودند.
  • US ۱۴:۲۳ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    63 36
    اتفاقا در فناوری پیشرفته فیلترینگ ، کشور ما جزو بهترین های دنیاست !! و در این تخصص ، فقط چین بالاتر از ما قرار داره که جای بسی شادی است
  • امیر IR ۱۴:۳۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    73 14
    یه بحث فلسفی بسیار بسیار ساده هست. من نمی دونم چرا مدیران ما اینو نمیفهمن. انفعال انتها نداره! اینو بلاک کنید یکی دیگه! من کاری به روسیه ندارم چه کرده با مردمش! ولی ما باید یک راهی برای جلب اعتماد مردم پیدا کنیم. نه اینکه اینو ببندیم اونو باز کنیم.
    • احمد IR ۲۱:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      11 16
      مثل اینکه بگی بجای این که در خونه و ماشینمون رو قفل کنیم بریم با تک تک دزدها صحبت کنیم و قانعشون کنیم که دزدی کار خوبی نیست.
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    24 8
    روسه ها بیان فیلتر از ما یاد بگیرن
  • IR ۱۵:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    38 24
    واقعااینهاانسان‌هستندومرزهارودرهم‌می‌کوبند وهرگزبردگی‌نمی‌کنندوسرخم‌نمی‌کنند
  • US ۱۶:۱۴ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    مشرق لطفا ثبت کن! از امریکا برای تقویت و حفظ ازادی بیان بصورت کامل در کشور خودش و کشورهای دیگر متعجبم ولی خوشم میاد...یاد خانه پوشالی میافتم که چگونه بدون هیچ مقاومتی در داخل امریکا ساخته شده حیرت زده میشوم...یا قانون اینکه هر ایالتی هر زمان خواست با ارای مردم میتواند از امریکا جدا شود!!!!! مورد دوم در مورد جاسوسی! صاحب سیستم عامل های اندروید،مایکروسافت،و IOS و در اینده نچندان دور سیستم عامل هوشمند فیوژا و ایمیل ها و سخت افزار ها مانند پردازنده های قدرتمند اینتل و amd و اینترنت ماهواره ای امریکا خواهد بود که هر زمان بخواهد میتواند برای جاسوسی برای خود در پشتی قرار دهد حتی در داخل پردازنده ها امر بسیار راحتی است تا درب پشتی گذاشت، حتی دارک وب را خودشان بوجود اوردند!...پس اینکه تلگرام را فیلتر کنیم تا امریکا نتواند جاسوسی کند حرف بی جهتی است..این نرم افزار ها در پلتفرم امریکایی ایجاد شده اند و برای تعداد زیادی از مردم دنیا اشتغال درست کرده اند! هر دولتی تا هر جا که توان داشته باشد قصد جمع اوری اطلاعات از مردم را دارد حتی ایران هم نرم افزار سروش را تحت کنترل دارد! ایا مرگ فقط برای همسایه خوب است؟!..پس کار اطلاعاتی کشورها چیست جاسوسی هست دیگه! حالا هر کشوری به اندازه توانش!.. دنیای عجیبی است مشرق...
    • IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
      36 5
      عجب یک آدم حسابی پیداشد و کامنت گذاشت
  • RU ۱۶:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    25 12
    این همه فیلتر هست، حتی داروخانه ها هم ماسک فیلتردار می فروشند. دنیا بدون فیلتر، اصلا قشنگ نیست!
  • IR ۱۸:۳۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    14 4
    از حسن عباسی چه خبر؟
  • علی GB ۱۸:۵۵ - ۱۳۹۷/۰۲/۰۹
    41 20
    من اسم این مقاله رو میذارم سیاه نمایی و ترس واهی از تلگرام و مدیرش باز کاربران محترم می تونن نظر بدن اگر موافق نظر من هستید لایک لطفا
    • IR ۱۴:۵۶ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۰
      0 1
      من هم اسم نظر شما را می گذارم "خوشخیالی یا خیانت پیشگی؟ مساله این است."
    • نازگل IR ۱۳:۴۸ - ۱۳۹۷/۰۲/۱۵
      0 1
      گمشو

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس