سرویس ورزش مشرق – یکی از مهمترین دیدارهای تدارکاتی تیم ملی فوتبال کشورمان در راه آماده سازی برای جام جهانی 2018 روسیه مصاف با ترکیه است. این بازی نه تنها از نظر فنی برای تیم ملی حائز اهمیت است بلکه از نظر تاریخی نیز یک مسابقه حیثیتی برای ما محسوب می شود.
بازی با تیم سی و هفتم رنکینگ فیفا برای ما که تیم سی و ششم این رده بندی کیفی هستیم می تواند جذابیت های خاص خودش را داشته باشد کما اینکه این مسابقه از خیلی جهات دیگر برای ما با کشور دوست و همسایه هم جذابیت هایی دارد.
شاید با مرور نتایج دیدارهایی که در سایت رسمی فیفا و فدراسیون فوتبال ترکیه به عنوان دیدارهای برگزار شده بین دو کشور موجود است بتوان به دلایل جذابیت های این بازی بیشتر پی برد.
* 8 مسابقه رسمی ثبت شده
تیم های ملی فوتبال کشورمان و ترکیه در تاریخچه رسمی فیفا و فدراسیون فوتبال ترکیه 6 رویارویی رسمی با هم داشته اند. گرچه برخی منابع غیر رسمی دیگر از برگزاری 11 مسابقه بین این دو کشور خبر می دهند ولی مشرق با استناد به منابع رسمی موجود به 8 رویارویی ترک ها با ایرانیان در رشته فوتبال دست یافت. 6 دیدار در سطح ملی و دو دیدار در سطح "ملی – باشگاهی"!
* اولین دیدار در 7 خرداد!
در حالی که قرار است بازی دوستانه تیم کی روش با ترکیه 7 خرداد ماه 1397 برگزار شود این دو تیم طبق مدارک موجود اولین رویارویی خود را در تاریخ 7 خرداد 1329 (28 می 1950) یعنی دقیقا 68 سال قبل برگزار کرده اند. البته آن دیدار روز یکشنبه برگزار شد و این بازی روز دوشنبه انجام خواهد شد.
* ترکیب تیم ملی ایران
برای تیم ایران در آن مصاف قربانعلی طارمی، امیر عراقی، حسن کردستانی، محمد خاتمی، امیر صالح، منصور حاجیان، حسین مباشر، مسعود برومند، ابراهیم رحیمیان، وازگن میتان زاده و امیر خلیلی به میدان رفتند و هدایت تیم را هم زنده یاد حسین صدقیانی برعهده داشت.
*اولین گلزن تاریخ ایران به ترکیه
نتیجه نخستین رویارویی تیم های فوتبال دو کشور با نتیجه 1-6 به سود تیم میزبان رقم خورد و تک گل تیم کشورمان در آن دیدار را امیر خلیلی به ثمر رساند. مسابقه ای که در استانبول و در قالب یک دیدار دوستانه برگزار شد.
*دومین مصاف بدون پایان
در حالی که در دیدر اول تیم کشورمان شکست سنگینی متحمل شده بود دومین رویارویی با نتیجه 0-0 بدون گل به پایان رسید. تیم های ایران، پاکستان و ترکیه در تورنمنتی به نام "جام اکو"(کشورهای عضو سازمان اقتصاد جهانی) که هر دو سال یکبار برگزار می شد حضور داشتند. ایران در آن سال با ترکیه 0-0 کرد. مسابقه ای که در ورزشگاه امجدیه تهران و در تاریخ 25 جولای سال 1965 سوم مرداد ماه سال 1344 برگزار شد. 15 سال پس از اولین رویارویی! در آن بازی مرحوم حسین فکری هدایت تیم ملی را برعهده داشت و داوران پاکستانی قضاوت آن را انجام دادند. نکته جالب این بود که بازی به دلیل قطع برق در دقیقه 85 متوقف و ناتمام باقی ماند!
*تکرار بازی ناتمام
با توجه به ناتمام ماندن دیدار قبلی که مرداد ماه سال 44 برگزار شد دو تیم در 25 اسفند همان سال (16 مارس 1966) بار دیگر در تهران به مصاف هم رفتند. این بار داوران ایتالیایی قضاوت بازی را بر عهده داشتند و البته تماشاگران باز هم گلی ندیدند و بازی 0-0 تمام شد!
*باخت در مصاف چهارم!
ایران و ترکیه دو سال بعد این بار در پاکستان بار دیگر در جام اکو به مصاف هم رفتند. 26 نوامبر 1967 یا 5 آذر 1346. مسابقه ای که در نهایت با تک گل تیم ترکیه ای با حساب 0-1 به پایان رسید.
*باخت سنگین در ترکیه
پنجمین رویارویی تیم های ملی ایران و ترکیه بار دیگر در جام اکو و در 17 سپتامبر 1969 یا 26 شهریور 1348 در استانبول برگزار شد. مصافی که تیم ملی مان در آنکارا با 4 گل شکست خورد.
* آخرین دیدار تیم ملی
ششمین و آخرین رویارویی تیم ملی کشورمان مقابل ترکیه بازی دوستانه ای بود که در سوم سپتامبر سال 1970 برگزار شد. مسابقه ای که در ورزشگاه امجدیه انجام شد و در پایان با حساب 1-1 به پایان رسید. مهدی حاج محمد دومین بازیکنی بود که برای ایران به ترکیه گل زد. در آن مصاف علی پروین در نیمه دوم به جای مهدی مناجاتی به میدان رفت. آن دیدار در تاریخ 12 شهریور سال 1349 انجام شد که آخرین رویارویی تیم های ملی دو کشور بود.
*ملوان جانشین تیم ملی شد!
پس از مدتی توقف در برگزاری جام اکو این تورنمنت بار دیگر با حضور تیم های ترکیه و ایران برگزار شد. 20 ژانویه 1974 مصادف با 30 دی 1352 روزی بود که دو تیم در کراچی پاکستان به مصاف هم رفتند با این تفاوت که در آن سال تیم باشگاهی ملوان بندرانزلی به جای تیم ملی به این مسابقات اعزام شد. مسابقه ای که ترکیه با نتیجه یک بر صفر موفق به شکست نماینده کشورمان شد.
*ترکیب ملوان روبروی ترکیه
در آن سال علی صیاد، قاسم سلطان زاده، منوچهر ناوران، نصرت ایراندوست، جاوید جهانگیری، قدیر عزت الهی، محمدرضا ویشگاهی(65 - مجید جنانی)، عزیز اسپندار، غفور جهانی، علی نیاکانی و بهمن صالح نیا در ترکیب تیم ملوان به میدان رفتند.
*تنها برد ایران روبروی ترکها
فارغ از رویارویی های تیم ملی ترکیه با تیم ملی کشورمان و تک بازی که با ملوان انجام داد تیم ملی بزرگسالان ما نیز یک مسابقه با یکی از تیم های باشگاهی ترکیه برگزار کرد. این مصاف مقابل تیم مرسین اسپور ترکیه بود که تیم ملی ایران در تاریخ نهم مارس 1969 برابر با 18 اسفند سال 1347 موفق به شکست 1-2 حریف باشگاهی اش شد. هر دو گل تیم ملی ایران در آن بازی را غلام وطنخواه مقابل تیم باشگاهی ترکیه ای به ثمر رساند.
*رویارویی پس از قریب به 48 سال
با توجه به برگزاری آخری دیدار تیم ملی دو کشور مقابل یکدیگر که در تاریخ 12 شهریور ماه سال 1349 در امجدیه برگزار شد مصاف هفته آینده دو تیم هفتمین رویارویی دو کشور پس از47 سال 8 ماه 25 روز خواهد بود. این در حالی است که برخی منابع خبری با در نظر گرفتن دیدار تیم های ملی ترکیه و ملوان در تاریخ 30 دی 1352 فاصله این دو مصاف را به اشتباه 45 سال تعیین کرده اند!