به گزارش مشرق، دولت برای ساماندهی بازار ارز ابتدا قیمت دلار را ۴۲۰۰ تومان (در قالب ارز تکنرخی) اعلام کرد و با امنیتی کردن بازار خرید و فروش ارز خارج از معامله رسمی، محدودیتهایی را برای فعالان این بازار ایجاد کرد اما پس از چند روز خود دولت نرخ ۴۲۰۰ تومانی ارز رسمی را شکست و اندکاندک به قیمت آن اضافه کرد تا جایی که اکنون دلار رسمی هر روز نرخ جدیدی به خود میگیرد.
بیشتر بخوانید:
حباب ۴۹۰ هزار تومانی قیمت سکه +جدول
از طرفی بازار غیررسمی ارز نیز که قبلا توسط دلالان مدیریت میشد حال به کوچه پسکوچهها برای معاملات قاچاقی ارز رفته است. حال که بازار غیررسمی ارز با محدودیت امنیتی و بگیر و ببند همراه شده است، دلالان سودجو در خلأ نظارتها و کنترل بازار، این بار وارد بازار سکه شدهاند و از آنجا که بازار سکه نیز عرضه و تقاضای متعادلی ندارد و مستعد التهاب است، قیمت سکه روز به روز حبابگونه بالا میرود. التهاب و نابسامانی بازار در کنار وجود ۱۵۰۰ هزار میلیارد تومان نقدینگی سرگردان از یک طرف و رکود حاکم در بخشهای اقتصادی از سوی دیگر موجب شده است اکنون سرمایههای سرگردان سیلآسا هر روز سر از بازاری درآورند.
کارشناسان معتقدند با کاهش نرخ سود بانکی در سال گذشته و خروج سرمایهها از بانکها، سایر بازارهای غیررسمی فعال شدهاند و باید دید دولت چه راهکاری برای ساماندهی درست بازارهای اقتصادی در پیش میگیرد تا سیل نقدینگی، اقتصاد کشور را به ورطه نابودی نکشد. به هر حال دیروز قیمت سکه تمامبهار آزادی طرح جدید درحالی رکورد ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را زد که هنوز مشخص نیست بانک مرکزی قصد ورود به این بازار را دارد یا خیر؟! قیمت سکه در راستای سیر صعودی که مدتهاست در پیش گرفته، دیروز ۲۱ خردادماه رکورد ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را هم زد تا بار دیگر بازار طلا و سکه شاهد نرخهای جدید و البته نجومی باشد.
فعالان بازار طلا نمیتوانند پیشبینی دقیقی از آینده این بازار داشته باشند ولی همگی اذعان دارند قیمتهای این روزهای سکه واقعی نیست و حباب بالایی دارد. این نخستینبار نیست که بازار طلا حبابی شده است؛ سال قبل و زمانی که قیمت سکه رشد چشمگیری داشت و به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان رسید، مسؤولان بانکی و بازاریها از حباب ۴۰۰-۳۰۰ هزار تومانی قیمت سکه سخن میگفتند و بعد از آن شد که بانک مرکزی دستور آغاز حراج سکه در بانک کارگشایی را داد. حراج سکه در بانک کارگشایی چند ماه ادامه داشت و بانک مرکزی به منظور مدیریت بیشتر بازار تصمیم گرفت بار دیگر طرح پیشفروش سکه را برای مردم اجرا کند و با این حساب پیشفروش نیز چند ماه اجرا شد ولی با این حال هنوز بازار سکه به آرامش نرسیده است که مهمترین علت این ناآرامی کوچ سرمایههای سرگردان به بازار سکه است؛ با نجومی شدن قیمتها در بازار مسکن و خودروهای لوکس، بسیاری از دارندگان سرمایه ترجیح دادهاند سرمایههای خود را در طلا به کار گیرند تا سود بیشتری عایدشان شود، البته نباید از نقش معاملهگران بازار آتی سکه در افزایش قیمتهای اخیر سکه غافل شد.
حبابی بودن قیمت سکه
رئیس اتحادیه طلا و جواهر گفت: بانک مرکزی در شرایطی که نرخ سکه با حباب قیمتی بسیار بالا مواجه است باید وارد عمل شود و با عرضه سکه به بازار کنترل این آشفتهبازار را به دست گیرد، چرا که اکنون میزان عرضه و تقاضا در چنین کالایی متعادل نیست. آیت محمدولی افزایش لحظهای قیمت سکه و رسیدن نرخ آن به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تومان را ناشی از عوامل متعدد دانست و گفت: یکی از عمده دلایل رشد کاذب قیمت سکه، امنیتی شدن بازار ارز از سوی دولت است، چرا که فعالان این بازار از بیم رصد معاملات ارز و برخورد و محدودیتهای موجود به بازار سکه کوچ کردهاند و با روانی کردن جو بازار موجب التهابآفرینی بازار سکه و گرانی آن شدهاند.
وی دلیل دیگر گران شدن سکه را عدم همخوانی میزان عرضه و تقاضای آن در بازار عنوان کرد و افزود: از آنجایی که سرمایهگذاران برای کسب سودآوری هنگفت در کوتاهمدت همیشه به شکل سیلآسا وارد بازارهای جذاب میشوند. در چنین شرایطی بازار سکه با توجه به کمبود آن میتواند برای سفتهبازان بازاری جذاب باشد. محمدولی وجود رکود اقتصادی در بخشهای مختلف اقتصاد کشور و نوسان نرخ طلا و ارز را دلیل دیگر هجوم سرمایهگذاران به بازار سکه عنوان کرد و گفت: سفتهبازان در بازارهای موازی غیررسمی با رصد بازارها، نقدینگیهای خود را به سمت چنین بازارهای مستعدی روانه میکنند که این موضوع به افزایش قیمتها منجر میشود.
رئیس اتحادیه طلا و جواهر اضافه کرد: نوسان قیمت طلا در بازار موجب سردرگمی تولیدکنندگان، مصرفکنندگان و فروشندگان صنف طلا در کشور شده است. در چنین شرایطی دولت باید با تدابیر ویژه و ایجاد راهکارهای درست مانع رشد لحظهای قیمت سکه که اکنون بیش از ۳۰۰ هزار تومان حباب دارد شود.
بازار دلالان سکه شده است
نایبرئیس کمیسیون اقتصادی مجلس تاکید دارد تاثیر ضعف مدیریت دولت در بازار ارز، در بازار سکه نیز نمایان شده و این بازار را به دست دلالان داده است. سیدحسن حسینی در گفتوگو با خانه ملت، با اشاره به اینکه قیمت سکه بشدت بالا رفته است، اظهار داشت: کنترل بازار ارز و سیاستهایی که بر این بازار حاکم شد باعث افزایش قیمت ارز و در کنار آن گرانی سکه شده است. وی با اشاره به نشست کمیسیون اقتصادی مجلس با تیم اقتصادی دولت، گفت: در این جلسات تاکید شد اقدامات دولت برای مدیریت بازار ارز خوب بود اما این سیاستها و گامهایی که برداشته شد ناکافی بود.
وی با بیان اینکه بازار سکه به دست دلالان افتاده است، ادامه داد: خرید و فروش سکه توسط متقاضیان این بازار انجام نمیشود، بلکه بازار به دست دلالان افتاده و حضور آنها تعیینکننده قیمت سکه شده است.
منبع: روزنامه وطن امروز