به گزارش مشرق به نقل از العربی الجدید، نیروهای وابسته به خلیفه حفتر فرمانده کل ارتش لیبی روز گذشته اعلام کردند که پیشروی سریعی در عملیات خود علیه شبه نظامیان وابسته به القاعده در درنه واقع در شرق این کشور محقق کردهاند.
ارتش ملی لیبی به فرماندهی حفتر از یک ماه قبل عملیات آزادسازی درنه از دست شبه نظامیان را آغاز کرده است و ساکنان این شهر از ابتدای عملیات نیروهای حفتر، با کمبود مواد غذایی و دارویی و قطع آب و برق و تلفن روبرو هستند.
بیشتر بخوانید:
بازداشت سرکرده القاعده در لیبی
درنه که ۱۲۰ هزار نفر جمعیت دارد، از سال ۲۰۱۱ میلادی به پایگاهی برای شبه نظامیان و گروههای تکفیری تبدیل شده است.
در حالی که نبرد آزادسازی درنه در شرف پایان است، خلیفه حفتر فرمانده کل ارتش لیبی باید خود را برای آنچه بعد از پایان جنگ در بنغازی با آن مواجه شد، آماده کند.
بعد از پایان نبرد در بنغازی، شبه نظامیان وابسته به حفتر و شخصیتهای سیاسی و بازرگانان وارد درگیریهایی شدند که نزدیک بود این شهر را وارد هرج و مرجی شدید کند.
اختلافات بین اردوگاه حفتر معمولا بدلیل درگیری بر سر تقسیم غنایم که نزدیک بود ائتلاف او را در بنغازی فروبپاشد، رخ میدهد.
ناظران میگویند که سه جناح در اردوگاه حفتر حضور دارند که عبارتند از:
۱.قبیله الفرجان
قبیله الفرجان در بیشتر نقاط لیبی پراکنده است و خلیفه حفتر مهمترین دستیارانش را از همین قبیله انتخاب کرده است. برجستهترین افرادی که درباره امور نظامی تصمیم میگیرند، از عموزادههای حفتر هستند که وابسته به این قبیلهاند. ابراهیم الفرجانی مرد شماره ۲ ارتش لیبی که نزدیکترین فرد به خلیفه حفتر است وابسته به این قبیله است و او در اداره نیروهای حفتر اختیاراتی تام دارد، کما اینکه رئیس دفتر حفتر نیز است.
بعد از عون ابراهیم الفرجانی، باید از دو پسر خلیفه حفتر به نامهای خالد و صدام نام برد که این دو فرماندهی بیشتر نبردها را بر عهده دارند و از طریق آنها قراردادهای سلاح و گردشهای مالی صورت میگیرد. فرزند دیگر حفتر که بلقاسم نام دارد، فرماندهی گردان حفاظت از پدر و مسئولیت امنیت مقر نظامی او در منطقه الرجمه را بر عهده دارد.
حفتر پسر چهارمی نیز دارد که در ایالت ویرجینیای آمریکا زندگی میکند. او روابطی تجاری با یوسف العتیبه سفیر امارات در واشنگتن یعنی دارد. کما اینکه او سرمایههای خلیفه حفتر در شرکتها و بازارهای آمریکا را مدیریت میکند و اسپانسر تعدادی از شرکتهای روابط عمومی است که برای خلیفه حفتر و پروژه نظامی او با هدف تاثیرگذاشتن بر مراکز تصمیمگیری در آمریکا تبلیغ میکند.
از جمله برجستهترین ارکان ائتلاف حفتر، داماد او ایوب الفرجانی است. او مسئول برخی شرکتهای امنیتی است که اعضای آن از نیروهای مسلح خلیفه حفتر بوده و در خارج دوره دیدهاند و مسئولیت حفاظت بسیاری از شخصیتهای دولتی و سیاسی از جمله عبدالله الثنی نخستوزیر برخوردار از حمایت پارلمان "طبرق" در شرق لیبی و دیگر شخصیتها بهویژه بازرگانان را بر عهده دارند.
مدیریت بخش رسانهای ویژه نیز بر عهده محمود الفرجانی پسر عموی حفتر است. او رئیس دفتر العربیه در لیبی و مالک شبکه "لیبیا الحدث" است که از بنغازی پخش میشود. الفرجانی همچنین رئیس تیم رسانهای ویژه حفتر است که در تمام سفرهای خارجی همراه او هستند و او کسی است که امکان اولین حضور رسانهای از طریق شبکه العربیه را برای حفتر فراهم کرد و حفتر از طریق این شبکه در فوریه سال ۲۰۱۴ میلادی کودتای خود را اعلام کرد.
۲.شخصیتهای قبایل و بازرگانان برجسته شرق لیبی
ائتلاف حفتر همچنین از بازرگانان برجسته شرق لیبی تشکیل میشود که "حسونه طاطانکی" و "علی التریکی" در صف مقدم این بازرگانان حضور دارند. این دو نفر از اولین داوطلبان تقدیم کمکهای مالی برای آغاز عملیات "الکرامة" در اواسط سال ۲۰۱۴ میلادی بودند و با توجه به سرشناس بودن توانستند رهبران قبیلهها رای به حمایت از نبرد خلیفه حفتر متقاعد کنند. از دیگر چهرههای برجسته این جبهه، میتوان به "عقیله صالح" رئیس پارلمان لیبی، "صالح لاطیوش" رهبر قبیله المغاربه و چندین شخصیت سیاسی دیگر مانند "زیاد دغیم"، "ابوبکر بعیره"، "عیسی العریبی"، "الصالحین عبدالنبی" و دیگران اشاره کرد.
این جبهه بازوانی رسانهای نیز در اختیار دارد که مهمترین آن شبکه خبری "لیبیا" و تعدادی از وبگاههای خبری است.
ائتلاف حفتر بهویژه بعد از پایان نبرد بنغازی بارها شاهد درگیری بوده است و در این دوره شاهد سستی روابط عقیله صالح و حفتر، کاهش حمایت شخصیتهای فدرالی برجسته مانند "ابوبکر بعیره" از حفتر بودیم. همچنین بیشتر قبایلی که فرزندانشان را به پیوستن به نیروهای حفتر واداشته بودند، در حمایت از او دچار تردید شدند و برخی از آنها مانند قبیله البراغثه و العواقیر و تا حدودی قبیله البراعصه، آشکارا دست به نافرمانی زدند.
در عرصه رسانهای، یکی از روزنامه نگارانی که به دفاع جانانه از حفتر مشهور بود از صف حامیان او جدا و برای راه اندازی شبکه "لیبیا الوطن" به تونس رفت که این شبکه به تریبونی برای همه مخالفان حفتر و فرزندانش تبدیل شد و هماکنون از مخالفان سابق حفتر میکند.
۳. یاران قذافی
طیف وسیعی از هواداران نظام معمر القذافی، طرفدار حکومت نظامی هستند و آنها حضور خلیفه حفتر فرمانده سابق خود را فرصتی برای برگشت به قدرت میدانند، هر چند برخی از آنها به راه حلهای سیاسی گرایش دارند و به دشمنان خلیفه حفتر در طرابلس نزدیک هستند.
یکی از برجستهترین مسئولان نظام سابق که هماکنون حامی خلیفه حفتر است، "محمد الزوری" است که او آخرین رئیس پارلمان لیبی در دوره معمر القذافی بود که بعد از آزادی از زندان در آوریل ۲۰۱۷ میلادی، به سمت مشاور عقیله صالح رئیس فعلی پارلمان لیبی منصوب شد. احمد قذاف الدم پسر عموی قذافی که مقیم قاهره است از دیگر حامیان حفتر است که بارها خواستار حمایت از حفتر و نیروهای او شده است.
اواسط ماه گذشته میلادی، مصطفی الزائدی و محمد الزوری از مسئولان برجسته نظام قذافی و دیگران "همایش نیروهای ملی" را برگزار کردند که رسانههای نزدیک به حفتر آن را پوشش دادند. آنها در این همایش، بر حمایت نامحدود خود از حفتر و نیروهای او تاکید کردند.