کد خبر 879119
تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ - ۰۹:۳۷
ببر نمایه

ناگوارترین اخبار مرتبط با ببر در جهان، به ایران مربوط می‌شود: خبر کشف پوست و جمجمه ببرهای نگون‌بخت باغ وحش مشهد از یک سو و خبر تلاش مجدد برای تکرار پروژه شوم و شکست‌خورده احیای نسل ببر و شیر در کشور.

به گزارش مشرق، روز جهانی ببر در حالی از راه رسید که ناگوارترین اخبار مرتبط با ببر در سراسر جهان، به ایران مربوط می‌شود. مرگ ابهام‌آلود چند ببر بنگال طی ماه‌های اخیر در باغ وحش مشهد، از هفته گذشته به یکی از خبرهای پرحاشیه محیط زیست تبدیل شده. خبری که ابتدا از سوی مسئولان محیط زیست تکذیب شد و حالا با ورود دادستانی مشهد و کشف تخته‌های پوست و جمجمه‌های ببرهای نگون‌بخت این باغ وحش، چاره‌ای به جز تایید آن برای مسئولان محیط زیست باقی نمانده.

بیشتر بخوانید:

۱۳ قلاده ببر در باغ وحش مشهد تلف شده ‌اند

در ادامه تصویری از دو جمجمه ببر کشف شده در باغ وحش مشهد را مشاهده می‌کنید:

قاضی محمد بخشی‌محبی، معاون دادستان مشهد در این باره گفت: پس از کشف 7 تخته پوست ببر در باغ‌وحش وکیل‌آباد مشهد، روز گذشته کارشناسان خبره‌ای را برای بازرسی به  باغ‌وحش مشهد اعزام کردیم و در بازرسی‌ها از داخل یکی از انبارها دو تخته دیگر از پوست یوزپلنگ کشف شد.همچنین 4 جمجمه ببر در آن باغ‌وحش کشف شد که طبق گزارش کارشناسان بعضی از این جمجمه‌ها تازه هستند و حشرات همچنان در اطراف آن‌ها بوده و دندان‌های نیش آن‌ها به‌گونه‌ای است که نشان می‌دهد سن ببرها جوان بوده است. کارشناسان دامپزشکی نیز به محل اعزام شدند و در گزارش آن‌ها آمده که شرایط بهداشتی برای نگهداری حیوانات در آن باغ‌وحش مناسب نیست و حتی داروهایی که چندین سال قبل تاریخ آن‌ها منقضی شده نیز از این باغ وحش کشف شد. تعدادی داروی تاریخ مصرف گذشته در این بازدید کشف شد و کمبود داروی بی‌حسی و بیهوشی در آنجا مشهود بود؛ اگر اتفاقی مانند عفونت دم ببر بیفتد و ببر تلف شود؛ یکی از علل همین فقدان تجهیزات لازم است. فقدات تاسیسات و دستگاه‌هایی برای استریل‌کردن لوازم جراحی نیز در این بازدید مشهود بود و مشکلات بهداشتی مانند این وجود داشته است.


پیش از اظهارات امروز معاون دادستان مشهد اما روز گذشته، پایگاه اطلاع‌رسانی دولت، با انتشار اظهارات ضد و نقیض یکی از مدیران ستادی محیط زیست، ابتدا به مرگ یک ببر در سال 97 و مرگ هفت ببر در سال 96، یعنی مجموعا 8 ببر طی سال گذشته معترف شد و سپس در پایان، مرگ هشت ببر را تکذیب کرد.

این اظهارات متناقض که شگفتی مخاطبان را به همراه داشت اما تنها واکنش سازمان حفاظت محیط زیست نسبت به خبر مرگ ببرهای باغ وحش مشهد نبود:

عیسی کلانتری، رئیس سازمان حفاظت محیط زیست، یک روز پس از انتشار این خبر در خبرگزاری تسنیم، در مراسم روز ملی محیط‌بان، ضمن تکذیب خبر مگر ببرهای باغ وحش مشهد، خبرگزاری تسنیم را به دلیل انتشار این خبر، به خبرسازی و دشمنی با منافع ملی متهم کرد و گفت: دیروز خبرگزاری تسنیم گزارش داده که در باغ وحش مشهد 8 ببر را سربریده‌اند و پوست آنها را فروخته‌اند. تعجب کردم مگر در باغ وحش چقدر ببر هست که 8 تای آنها را بکشند و قربانی کنند؟ با این کار می‌خواستند روز محیط‌ بان را تحت تأثیر قرار دهند. فقط دو ببر در خرداد ماه در باغ‌وحش مشهد با هم درگیر شدند که یکی از آنها فوت کرده است. این خبرسازی‌ها برای تخطئه محیط‌زیست کشور است که در راستای منافع ملی کشور می‌خواهد حرکت کند. عده‌ای مخالف منافع ملی کشور هستند.عده ای دشمنی با منافع ملی کشور دارند. وقتی اسم منافع ملی به زبان می‌آید عده‌ای داعشی مریض می‌شوند.

این جملات، نشان از آن داشت که آقای رئیس، حتی با نحوه معدوم‌سازی وحوش هم آشنایی نداشته و تصور می‌کند ببرها را هم مانند گاو و گوسفند، سرمی‌برند و به گفته ایشان قربانی می‌کنند. این بیگانگی با ابتدایی‌ترین اطلاعات مرتبط با حیوانات وحشی، در اظهاراتی که مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی روز گذشته در تکذیب خبر مرگ ببرهای باغ وحش مشهد منتشر کرد هم به نمایش گذاشته شد: در حالی که شاید یک فرد عامی جامعه هم به خوبی بداند که عمرمتوسط حیوانات در اسارت، به دلیل برخورداری از خدمات دامپزشکی و همچنین عدم وجود مخاطرات طبیعی مانند گرسنگی، تشنگی و درگیری‌های مرگبار بیشتر از عمر متوسط آنها در طبیعت برآورد می‌شود، تورج همتی، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان رضوی، در استدلالی معکوس می‌گوید:

علت تلف شدن توله ببر با توجه به اینکه این اتفاق درطبیعت هم درحال وقوع است، موضوع عجیبی نیست ضمن  اینکه ماندگاری توله‌ها دراسارت با زیستگاه طبیعی آن‌ها قابل مقایسه نیست، چون تنش‌های ایجاد شده درفضاهای محدود نگهداری حتی در زاد آوری آن‌ها نیز تأثیر گذار است. علت مرگ دیگر ببرها هم طبیعی و ناشی از درگیری درون قفسی است که منجر به ضرب و جرح شده و چون آنتی بیوتیک تراپی‌های تجویزی پاسخگو نبوده‌اند، بدین ترتیب این تعداد ببر در فصل جفتگیری تلف شده‌اند.

اینکه آقای مدیرکل چه تصویری از باغ وحش در ذهن دارد  که "درگیری درون‌قفسی"، ضرب‌وجرح و در پی آن مرگ تعدادی ببر بنگال، کاملا طبیعی است، سوالی است که شاید به این سادگی‌ها نتوان پاسخی برای آن یافت اما هرچه که هست، نشان از ناآشنایی وی با ضوابط تعیین شده از سوی سازمان حفاظت محیط زیست برای مدیریت باغ وحش‌ها دارد. ضوابطی که در آن، مساحت لازم برای نگهداری از هر گربه‌سان بزرگ، دستکم 150 متر مربع تعیین شده. شرایطی که اگر در باغ وحش مشهد رعایت شده بود، درگیری‌های درون‌قفسی مرگ‌بار هم به وقوع نمی‌پیوست. البته اگر بپذیریم که علت مرگ ببرها حقیقتا درگیری درون‌قفسی بوده است.

سرنوشت تلخ ببرهای باغ وحش مشهد اما پایان اخبار ناراحت‌کننده مرتبط با روز جهانی ببر در ایران نیست. به مناسبت روز جهانی ببر، ساعاتی پیش، مجید خرازیان مقدم، مدیرکل دفتر حیات وحش سازمان حفاظت محیط زیست خبر از رای‌زنی برای اجرای طرحی داد که قطعا سرنوشتی شوم را برای تعدادی ببر و شیر که در آینده به کشور وارد خواهند شد رقم می‌زند: طرح  مطالعات امکان سنجی احیای دو گونه گربه سان منقرض شده شیر ایرانی و ببر خزری.

این طرح، سال‌ها پیش، توسط هوشنگ ضیایی، کارشناس ارشد دامپروری، به سازمان حفاظت محیط زیست ارائه شد و به ورود نافرجام دو ببر سیبریایی به کشور انجامید. ببرهایی که قرار بود نسل ببر مازندران را در میانکاله احیا کنند، اما یکی از آنها در روزهای نخست ورود به کشور تلف شد و دیگری به مدت 5 سال به دلیل احتمال ابتلا به ویروس مشمشه در قرنطینه‌ای روزگار گذراند. ضیایی که به گفته خودش، سال‌هاست رویای احیای ببر و شیر را در سر می‌پروراند حالا دوباره، طرح احیای این دو گربه‌سان منقرض‌شده ایران را روی میز مسئولان محیط زیست گذاشته است. طرحی که بارها از سوی متخصصان و کارشناسان حوزه حیات وحش مورد انتقاد قرار گرفته با این توجیه که از بین رفتن شرایط لازم در زیستگاه‌های کشور برای بقای این دو گونه به انقراضشان منجر شده بنابراین با وارد کردن زیرگونه‌هایی مشابه یعنی ببر سیبریایی و شیر هندی به زیستگاه‌های تخریب‌شده کشور، نمی‌توان نسل ببر مازندران و شیر ایرانی را احیا کرد. این انتقادات اما خریدار چندانی در میان مسئولان محیط زیست ندارد. مسئولان این سازمان به ویژه طی ماه‌های گذشته، به طرح‌های تکثیر وحوش علاقه بسیاری نشان می‌دهند. طرح‌هایی که لازمه آن اعتباری هنگفت است که به لطف پل ارتباطی قدرتمندی که از سال گذشته سازمان حفاظت محیط زیست را به سازمان برنامه و بودجه، پیوند داده، تامین خواهد شد.

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 12
  • در انتظار بررسی: 6
  • غیر قابل انتشار: 6
  • IR ۱۰:۰۸ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    شما تو ایران انسانها را از انقراض حفظ کنین حیوانات پیشکش
    • سیامک IR ۱۳:۵۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
      24 14
      تویی که منفی میزنی جزء دسته حیواناتی خخخخخخخخخخخخ چون نه از عاطفه بویی بردی نه از واقعیت های مشهود در جامعه !!!!
    • IR ۲۱:۴۲ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
      11 1
      ایول
  • فرزانه IR ۱۰:۱۳ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    68 2
    آخه وقتی امکانات نگهداری این زبون بسته ها رو ندارین چرا لجبازی میکنید و باغ وحش میزنید اینها ناب و گرانبها هستن حیف نیست اینطوری کشته بشن واقعا براتون متاسفم آبرومون و همه جا بردین
  • IR ۱۰:۲۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    50 1
    ببندید در این سلاخ خونه رو که روی همه شکارچیان رو سفید کردند
  • IR ۱۲:۳۷ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    32 0
    ممنون از بازرسیهاتون که دست شیلطین رو رو کرد
  • IR ۱۳:۰۱ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    18 0
    واقعا جای تاسف داره :( اولا بازرسی ها باید قبل این اتفاقات انجام بشه نه بعد از اینکه کار از کار گذشت ، بعدم باید با متخلفین برخورد قاطع بشه که درس عبرت برای دیگران بشه(که میدونیه از این خبرا_برخورد قاطع با متخلفین_ توی این مملکت وجود نداره) بعدم باید بگم نه ببر مازندران و نه شیر ایران نسلشون خدارو شکر منقرض نشده بلکه ببر مازندران در روسیه و شیر ایرانی در هند موجوده که خوبم ازشون حفاظت و حمایت میشه و اون دوکشور هم تمام سعیشون اینه که اونارو به نام خودشون بزنن که الحق و الانصاف حقم دارن سالها تلاش کردن و این حیوونات باشکوه رو از انقراض نجات دادن دمشون گرم اما اگه مسیولین این مملکت واقعا قصد دارن دوباره این حیوونات باشکوه رو به زیستگاه اصلیشون برگردونن باید از کارشناسان خبره و اینکاره در سطح جهانی استفاده کنن و قبل از ورود ببر و شیر زیستگاهشون رو آماده کنن الان هوی این مملکت آهو و کل و... دارن منقرض میشن اونوقت چجوری شیر و ببر بدون اینا زنده بمونن!!!!!!!!!!!!!؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟
  • IR ۱۳:۱۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    23 0
    باغ وحش یعنی شکنجه حیوانات.
  • بازدید کننده باغ وحش IR ۱۳:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    13 0
    هر کسی یه بار به از این باغ وحش دیدن کرده باشه میدونه شرایط بهداشتی این باغ وحش افتضاح هست مسئولین باغ وحش هر چی آشغال دم دستشون هست به خورد حیوانات باغ وحش میدن. هیچ کسی مراقب نیست که مردم مرتب دارن به حیوانات چیپس و پفک و هزار جور خوراکی دیگه میدن. آخه کجای دنیا وضعیت باغ وحش اینطوری هست؟؟ همه این مواردی که نوشتم خودم تصویر برداری کردم. اگر عرضه ندارید در باغ وحش رو ببندید حیوانات بیچاره رو هم زجرکش نکنید..............
  • IR ۱۵:۳۰ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    12 12
    کاش به جای این ببرها ، کارکنان سایت مشرق خورده می شدند .
    • داودی IR ۱۵:۴۴ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
      5 3
      موافقم
  • حمید IR ۱۷:۲۹ - ۱۳۹۷/۰۵/۰۸
    8 0
    چند سال پیش رفته بودیم انجا جلوی همه حیوانات نان ببری بیات بود خیلی از انها از کشنکی غش کرد بودن

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس