به گزارش مشرق، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشستی خبری پاسخگوی سوالات خبرنگاران داخلی شد.
ارتباطی بین سفر ظریف به عمان و سفر بنعلوی به آمریکا وجود ندارد
قاسمی در ابتدای کنفرانس خبری امروز خود، در پاسخ به سوالی در خصوص ادعای روزنامه العرب در خصوص سفر مقام عمانی به واشنگتن برای میانجیگری گفت: فکر میکنم سفر اقای بن علوی انجام شده است. ما از محتوای و اهداف سفر ایشان اطلاعی ندارم. روابط ما مستمر، متمادی و روابط خوبی است. هفته های گذشته هم دکتر ظریف سفری به عمان داشتند. فکر نمی کنم که روابط یا پیوستی بین این سفرها وجود داشته باشد.
مذاکره بین ایران و آمریکا، بحثی رسانهای است
وی در خصوص افزایش تنشها بین ایران و آمریکا و مطرح شدن بحثهای مذاکرات بین ایران و آمریکا گفت: من نمی دانم شما به کجا استناد میکنید.این بحث رسانهای است و مقامی مطرح نکرده است.
واشنگتن غیرقابل اعتماد و برای برای هیچ کاری طرف مطمئنی نیست
قاسمی در خصوص اینکه آیا تصمیمی برای مذاکره با آمریکا هست یا نه، گفت: ممکن است آمریکا یا بخشیهایی از آمریکا آرزوهایی را مطرح کنند که پس از خروج غیرقانونی از برجام و سیاستهای خصمانه آنها و تلاش آنها برای فشار اقتصادی بر ملت ایران، فکر میکنم چنین بحثی (و امکانی) وجود ندارد. با این وضعیت امکان گفتگو وجود نخواهد داشت. آمریکا نشان داده است که غیرقابل اعتماد بوده و طرف مطمئنی برای هیچ کاری نیست.
دولت ایران از همه ابزارها برای احقاق حقوق کشور استفاده میکند
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص شکایت ایران از آمریکا براساس پیمان مودت و اینکه سابقه اینگونه شکایتها بیفایده بوده است، گفت: به هر حال ایران برای احقاق حقوق خود و ماندن بر تعهداتی که پذیرفته بود و با توجه به خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، از این سازوکار و همه سازوکارهایی که میتواند در جهان وجود داشته باشد، برای احقاق حقوق کشور استفاده خواهد کرد و این اقدام در این چارچوب انجام گرفته و بررسی آن طی جلسه استماعی در شهریور ماه انجام خواهد شد. ما برای صیانت از حقوق خودمان از همه ابزارها استفاده خواهیم کرد. البته بحث حقوقی است و باید کمی صبور بود و فکر میکنم که این بهتر از هیچگونه اقدامی است و امیدواریم که بتوانیم به نتیجه مطلوب برسیم.
صحبتهای ترامپ درباره تغییر ایران خیلی قابل اعتنا نیستند
قاسمی در خصوص اینکه ترامپ میگوید ایران تغییر کرده است، گفت: از آقای ترامپ بپرسید. من نه جای ترامپ هستم و نه ذهن او را میخوانم و اینکه او هر بامداد بیدار میشود و تصور میکند که جهان از نو متولد میشود. فکر میکنم که این صحبتها خیلی قابل اعتنا نیست. شاید ترامپ در اطراف خود تغییراتی میبیند و آن را به همه جهان تسری می دهد.
در مذاکرات با اروپا خوشبینیها وجود داشته و گامهایی روبهجلو برداشته شده است
وی در خصوص اظهارات عراقچی مبنی بر مهلت اروپا برای ارائه بسته 15 مرداد است، و اینکه مذاکرات چه وضعیتی دارد، گفت: تماسهای دائم، مستمر و جدی ما با طرفهای اروپایی و آنها با ما ادامه دارد. خوشبینیهایی وجود دارد.گامهایی رو به جلو برداشته شده، جزئیاتی مانده است، امیدوارم که شرایط نسبتا مطلوب بتواند در زمان مقتضی به انجام برسد و نهایتا بتوانیم دور جدیدی از همکاریها و روابط و گامهای بلندتری را برای تعمیق روابط با اروپا برداریم.
وظیفه معاونت اقتصادی وزارت خارجه ایجاد ارتباط و هماهنگی و نه تصدیگری در حوزه اقتصادی است
قاسمی در خصوص مناطق آزادی تجاری و وظایف معاونت اقتصادی وزارت خارجه و بحث مبارزه با قاچاق گفت: من مفصل درباره این معاونت توضیح دادهام، کار آن ایجاد ارتباط هماهنگی برای بنگاههای خصوصی و دولتی با خارج از کشور است و قرار نیست وظیفه تصدیگری را برعهده گیرد. شما در خصوص مناطق آزاد صحبت کردید که این در حیطه سازمانهای دیگر است و ارتباطی با وزارت خارجه ندارد. اگر دوستانی چنین برداشتی داشتند که وزارت خارجه باید در این خصوص اقدامی انجام دهد، فکر میکنم برداشت درستی نیست.
دیدار سفیر سابق فرانسه با دستیار ارشد ظریف، در چارچوب مأموریت جدید فرستاده پیشین فرانسه است
وی در خصوص مواضع ایران و فرانسه در خصوص سوریه و دیدار جابری انصاری با نماینده رئیس جمهور فرانسه گفت: این جا یک خلط مبحثی وجود دارد. سفیر فرانسه در تهران ماموریتش تمام شده و اخیرا به عنوان نماینده ویژه ماکرون در امور سوریه تعیین شده. دیداری که شما به آن اشاره میکنید، دیدار سفیر فرانسه در تهران است که پس از پاریس، نقش جدید را برعهده خواهد داشت.
سیمنار سفرای ایران در خارج از کشور به توجه به شرایط جهانی و جنگ روانی علیه کشورمان برگزار شد
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص دیدارهای سفرای ایران در خارج از کشور و شرایط حساس برجام و اینکه آیا ماموریت ویژهای به سفرا محول شده یا نه، گفت: ما این سنت حسنه سمینار سراسری سفرا را مدتهاست داریم و از دهه 60 وجود دارد. بنا به دلایلی نتوانستهایم هر سال برگزار کنیم. سمینار با توجه به شرایط جهانی، منطقه و همسایگان و شرایط ایران پس از خروج آمریکا از برجام و جنگ روانی و تهدایدت، این سمینار از ویژگی، ممتاز و اهمیت بیشتری برخودار بود. فکر میکنم سمینار فردا هم ادامه پیدا خواهد کرد. نشستهای اصلی سمینار هفته گذشته برگزار شدند. سفرا و مدیران و وزیر محترم، حضور مقام معظم رهبری رسیدند. در جلسات دیدگاهها و نیازها مطرح شدند. بعضی موضوعات بحث شد و جمعبندی لازم صورت گرفت. مسئله برجام، خاورمیانه بحث و نهایتا جمعبندیهایی انجام شد و فکر میکنم طی روزهای آینده، دستورالعملهای لازم تدوین و در اختیار نمایدگیهای ایران قرار خواهد گرفت. مسئولیت ویژهای به برخی از نمایندگیها محول شده است که بتوانند بخشی از آنها را در زمان مناسب و مشخص شده اجرا کنند.
روابط دولتهای عرب دچار عدم انسجام است/ ترامپ به دنبال استفاده از درآمدهای نفتی کشورهای عرب است
وی در خصوص بحث ناتوی عربی گفت: این بحث خیلی جدیدی نیست و در گذشته هم در برخی اندیشکدهها و نهادها مطرح بود و امروز با صدای بلندتر مطرح میشود. با توجه به فلسفه ناتو، و شرایط و وضعیت زمانی که تشکیل شد، شرایط آن زمان و نوع کشورهای حاضر در آن، آن شرایطی که در کشورهای عربی وجود دارد، تصور من است که بهکارگیری این واژه اشتباه است و نمیتوان شباهتی را بین ناتو و این موضوع برقرار کرد. آنچه که ما در روابط بین العربی میبینیم، عدم انسجام، اتفاق و در واقع فاصلههای موجود بین کشورهاست. فکر میکنم به این موضوع باید بیشتر به عنوان یک شعار توجه کرد. آقای ترامپ در دوران ریاست جمهوری خود نشان داده است که با توجه به ضعف موجود در بین کشورهای عربی، با ایجاد ترفندهایی از درآمدهای نفتی این کشورها به نفع خود و برای برداشت خود استفاده کند و من خیلی نمیتوانم در خصوص تشکیل چنین سازمان، پیمان یا هر آنچه آن را بنامیم، ابراز خوشبینی کنم.
براندازی در ایران، آرزویی خام و تعبیرناشدنی است
وی در خصوص طرحی برای تلاش برای براندازی در ایران گفت: این حرف بیربط و بیجاست و آرزویی خام است که تعبیر نخواهد شد. ایران در طی چهار دهه [گذشته] نشان داده چطور در کنار مقاومت مردم ایران در مقابل توطئهها و فشارهای خارجی توانسته است بایستد. نهایتا ما این مرحله را هم به خوبی طی خواهیم کرد و فکر میکنم این گفتارها خیلی قابل اعتنا نیستند و موضوع جدی نیستند.
سیاست کلی ایران ارتقای روابط با همسایگان است
قاسمی درباره اظهارات روحانی مبنی بر اصلاح روابط با عربستان، بحرین و ... گفت: فکر میکنم آقای رئیس جمهور سیاست کلی ایران را مطرح کردند که هدف آن ارتقای روابط با همسایگان در کشورهای پیرامونی و تلاش برای ایجاد محیطی امن در منطقه است که تلاش برای تثبیت اوضاع و مبارزه با تروریسم را مطرح میکند. این بحث مهمی است و ما این آمادگی را در سطوح مختلف مطرح کردهایم و فکر میکنم سخنان رئیس جمهور بر اهمیت موضوع میافزاید. اما اینکه چگونه میتوان با بدعهدیها و کجاندیشیهای برخی در این کشورها و نفوذ طرفهای ثالث چگونه میتوان به نتیجه رسید، بحث دقیقی را میطلبد. ما از هر ابزاری برای ایجاد امنیت و ثبات در منطقه استفاده خواهیم کرد و امیدواریم دیگران هم این ضرورت را با توجه منافع ملی خود مورد توجه قرار دهند.
احضار سفیر هلند با یک ماه تأخیر نبوده است
وی در خصوص اخراج دو دیپلمات ایرانی توسط هلند و اینکه وزارت خارجه فقط سفیر را احضار کرده، گفت: سیاست خارجی، منافع و مصالح کلی کشور را دنبال میکند با توجه به مجموع شرایط، بهترین گزینهها را انتخاب میکند. بعد از اقدام هلند، روز بعد سفیر هلند احضار شد، به دلایلی که آن را اعلام نمیکنم، در موضعگیری که من داشتم خبر احضار را اعلام کردم، اما تاریخ احضار را اعلام نکردم، ما بلافاصله بعد از آن اتفاق آن اقدام را انجام دادیم. اینکه یک ماه پس از آن اتفاق بوده، درست نیست. ا این موضوع را پیگیری میکنم و می توانیم در شرایط مقتضی این اقدام را انجام دهیم، و این بستگی به بررسی سیاستهایمان دارد. من از اظهار نظر بیشتر در این خصوص امتناع میکنم و در صورت لزوم در این خصوص بیشتر صحبت خواهم کرد.
ظریف ابتدا به سریلانکا و سپس به سنگاپور میرود
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص سفر ظریف به سنگاپور گفت: در این باره خبری را اخیرا منتشر کردیم. بنا به دعوت دولت سنگاپور برای حضور در اجلاس 51مین اجلاس وزاری خارجه آسهآن به آنجا سفر میکنند. قبل از سنگاپور، فردا به سریلانکا سفر خواهند کرد و بعد از آن عازم سنگاپور خواهند رفت و تعدادی ملاقات با مقامات سنگاپور خواهند داشت.
نباید به سخنان کسی که دستش به خون فلسطینان آلوده شده است، وقعی نهاد
قاسمی درباره اظهارات نتانیاهو علیه ایران و خطاب قراردادن مردم ایران، گفت: فکر می کنم خیلی سئوال قابل پاسخی نیست. نخست وزیر این رژیم در ادامه جنگ روانی، سیاستهای خصمانه ، تلاشهای مخربی که طی دههها علیه ایران داشته هست که قطعا با شکست مواجه خواهد شد و نیازی به اقدام دولت ایران نیست و با توجه به اگاهی بالای مردم ایران، کاملا مسائل روشن است و فکر میکنم که نباید وقعی به این سخنان گذاشت و کسی که دستش به خون فلسطنیان آلوده است، برای فرار از این وضعیت متوسل به ادعاهای بیربط و اساس است.
سخنگو: به سفارت اعزام نمیشوم، سخنگو میمانم
وی در خصوص تکلیف کشورهای بیسفیر و اینکه احتمال انتصاب قاسمی به عنوان سفیر جدید در فرانسه گفت: تعداد زیادی از سفرایی که مأموریتشان تمام شده بود در حال بازگشت هستند و سفرای جدید به محل ماموریت خود اعزام می شود. البته درباره چین وضعیت متفاوت شد و سفیر جدید پس از اقامت چند هفتهای، و با توجه به توانمندیشان، ریاست کل بانک مرکزی را پذیرفتند و ما برای گزینه چین در حال بررسی هستیم و با توجه به اهمیت روابط با چین امیدواریم که هر چه زودتر سفیر چین معرفی شود. من به عنوان سخنگو در خدمت شما هستم و فکر می کنم نباید گزارش رسانه ها را خیلی جدی تلقی کرد.
تهران با طالبان همکاری ندارد/ ایران برای تثبیت امنیت افغانستان تلاش کرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه کشورمان در خصوص ادعای همکاری ایران و طالبان گفت: من تکذیب میکنم. چنین چیزی وجود ندارد. تسلیح نیروهای افغانستان، چه طالبان و چه گروههای دیگر در دستور کار ایران نیست. ایران برای تثبیت وضعیت امنیت در افغانستان به عنوان کشور همسایه که میتواند مسائلش به ایران تاثیر داشته باشد، تلاش کرده است. ما نیاز داریم هر چه زودتر با تفاهمی که میتواند اتفاق بیافتد شاهد ثبات و آرامش باشیم و هرگز به دنبال آشوب در این کشور نبودهایم و فکر میکنم طرح این موضوع با دخالت عناصر ثالث و برای تخریب روابط ایران و افغانستان است و مردم افغانستان را به هوشمندی در قبال این اقدامات خصمانه دعوت میکنم.
امید به حل و فصل سریع موضوع دبیر سوم سفارت ایران در اتریش
وی در خصوص گذشت سه ماه از اسدالله اسدی، دبیر سوم سفارت ایران در اتریش و اینکه پرونده در چه مرحلهای است، گفت: ایشان دیپلمات ایران در اتریش بودند که به هنگامی که به همراه خانواده در تعطیلات در آلمان بودند دستگیر شدند. گفتگوهای ما با مقامات ذیربط ادامه دارد و امیدواریم سوءتفاهم های موجود هرچه زودتر برطرف شوند. تلاشهای آمریکا و رژیم صهیونیستی برای تخریب روابط ایران و اروپا همچنان ادامه دارد. فکر میکنم این اتفاقات و مسائل را حتما باید در این چارچوب دید و اینکه درست در روزی که ما در وین مذاکرات داشتیم، این اتفاقات افتادند و این اتفاقات در پی خدشه در رابطه ایران و اروپا هستند.این پرونده مفتوح هست و طرفین در حال گفتگو هستند امیدواریم که موضوع هر چه زودتر روشن شود و فیصله پیدا کند.
نظارت بر سفارتها و نمایندگیهای ایران در خارجه با قوت انجام میشود
قاسمی در خصوص نظارت بر عملکرد سفرای ایران در خارج از کشور گفت: بخشهای نظارتی در وزارت خارجه از دیرباز وجود وجود داشته و از گذشته دور و دهه 60 بخشهای بازرسی را داشتهایم و بازرسهایی دورهای را با زمانبندی مشخص داریم و کنترل خوبی برای اجرای کار وجود دارد. کماکان با قوت این موضوع ادامه دارد و ما نظارت کافی و کاملی بر نمایندگیهای ایران داریم و اینکه این نمایندگی ها محل تردد مقامات هست، بسیار شفاف و مشخص است. وزارت خارجه یکی از شفافترین سازمانها هست و شاید بتواند آن را جزو سالمترین سازمانها محسوب کرد. در خصوص بحث کاهش هزینه، با توجه به شرایط و در حد امکان، فکر میکنم اینها هم توسط بخش ذیربط برنامهریزیها انجام شده است. در این خصوص مسئله و مشکل خاصی نخواهیم داشت.
سفیر دو تابعیتی وجود ندارد
وی در خصوص مصوبه مجلس درباره منع بهکارگیری بازنشستگان یا دو تابعیتیها در زمینه سفرا گفت: دو تابعیتی که نمیتواند به عنوان سفیر بکارگرفته شود. متاسفانه اخیرا مطلبی هم در خصوص یکی از سفرای ما مطرح شد. قبل از صدور حکم و طی این فرآیند، درباره افراد تحقیق می شود و چنین چیزی وجود ندارد (که سفیری دو تابعیتی باشد).
بحثهای بدون سند درباره دوتابعیتیها، ارتباط با ایرانیان خارج از کشور را دشوارتر میکند
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان افزود: بحث ایرانیان خارج از کشور برای وزارت خارجه همیشه مهم بوده است و اداره مربوطه فعال است و علاقمندیم ارتباط آنها با ایران عزیز بهصورت مستمر ادامه داشته باشد. امیدواریم بتوانند در حوزه اقتصاد بتوانند حضور فعالی داشته باشند. فقط وزارت خارجه کافی نیست و باید ارگانهای مختلف در خصوص تسهیل آمد و شد، همکاریها وجود داشته باشد. وقتی بدون دلیلی و سند بحث درباره افراد دوتابعیتی از تریبونها مطرح می کنیم، این بحث و وضعیت دشوارتر میشود، باید یک اجماع کلی در کشور وجود داشته باشد تا بتوانیم از این فرصت به صورت بهینه استفاده کنیم.