به گزارش مشرق، در روزهای باقیمانده تا پایان مهلت سازمان بازرسی به روسای بازنشسته، هر اتفاقی ممکن است بیفتد. از برکناری مهدی تاج تا ادامه فعالیتهای او و اثبات غیردولتی بودن فدراسیون. حتی ممکن است هیچ یک از این دو اتفاق نیفتد و تاج تسلیم قانون شود و خیلی راحتتر از این حرفها عطا را به لقایش ببخشد و با یک استعفای بیدردسر از فدراسیون برود. هر کدام از این اتفاقها که بیفتد باید دید بعد از او برای فدراسیون چه اتفاقی میافتد؟ مهدی تاج درباره علت اتفاقاتی که رخ داده به فیفا توضیح میدهد و زمینه تعلیق را فراهم میکند یا استعفا میدهد و بعد از کفاشیان و بهاروند، سرپرستی موقت فدراسیون فوتبال به لیلا صوفیزاده میرسد؟
حدود 40 روز دیگر تا پایان مهلت سازمان بازرسی به روسای بازنشسته باقی مانده و هنوز وضعیت مهدی تاج برای ماندن در مقام ریاست فدراسیون یا رفتن مشخص نیست. فارغ از همه این کشمکشها و اخبار متفاوتی که مطرح میشود سوال اینجاست که اگر همه مستندات درباره غیردولتی بودن فدراسیون فوتبال در نهایت پذیرفته نشود و تاج محکوم به رفتن باشد، چه بر سر فدراسیون فوتبال میآید؟
با اینکه در حال حاضر عدهای اصرار دارند فدراسیون فوتبال نهادی غیردولتی است و قانون ممانعت از بهکارگیری بازنشستگان برایش اجرا نمیشود اما به هر حال این احتمال وجود دارد که در نهایت اصرار نهادهای بالاتر به اجرای قانون و برکناری ریاست فدراسیون فوتبال بینجامد. در آن صورت تا زمان انتخابات مجمع فدراسیون فوتبال، چه کسی باید بهعنوان سرپرست موقت، اداره امور را به دست گیرد؟ فدراسیون فوتبالی که در حال حاضر 6 تن از مدیران رده بالای آن بازنشسته هستند و درصورت اجرای قانون فوق، محکوم به قطع همکاری.
براساس اساسنامه فدراسیون فوتبال، درصورت کنار رفتن رییس فدراسیون، اداره موقت امور فوتبال به نایب رییس اول و بههمین ترتیب به نواب رییس بعدی میرسد. نکته قابل توجه در شرایط فعلی فدراسیون فوتبال این است که این 6 نفر از هیأت رییسه 10نفره فدراسیون فوتبال، بازنشسته هستند و اگر تاج محکوم به ترک فدراسیون شود، آنها هم باید بروند.
مهدی تاج، علی کفاشیان، حیدر بهاروند، عبدالکاظم طالقانی، محمدرضا ساکت و محمود اسلامیان، 6 عضو بازنشسته هیأت رییسه هستند. برهمین اساس بعد از تاج، علی کفاشیان و حیدر بهاروند، بهعنوان نایب رییس اول و دوم فدراسیون فوتبال نمیتوانند سرپرستی موقت فدراسیون را برعهده بگیرند. بعد از کنار رفتن این دو گزینه، سرپرستی موقت به نایب رییس سوم یا همان نایب رییس فدراسیون در امور بانوان خواهد رسید. لیلا صوفیزاده، تنها گزینهای است که طبق اساسنامه فدراسیون، درصورت اجرای قانون منع بازنشستگان در فدراسیون فوتبال باید بهطور موقت بهعنوان سکاندار فدراسیون معرفی شود تا مجمع در اسرع وقت تشکیل شود و شخص دیگری را برای ریاست انتخاب کنند.
با همه اینها اما رضا جاودانی، بهعنوان یکی از حقوقدانهای فدراسیون فوتبال معتقد است که تحت هیچ شرایطی کار به انتخاب سرپرست موقت نمیرسد که بخواهند بعد از آن برای تشکیل مجمع و برگزاری انتخابات ریاست فدراسیون اقدام کنند. او معتقد است که اگر قرار شود تحت هر شرایطی قانون منع بهکارگیری بازنشستگان در فدراسیون فوتبال اجرا شود، مصداق بارز دخالت دولت در فدراسیون غیردولتی است و در نتیجه فدراسیون تعلیق خواهد شد. جاودانی میگوید: «اصرار به رفتن مهدی تاج، مصداق بارز دخالت دولت در فدراسیون فوتبال است. این یعنی تعلیق فدراسیون فوتبال. درست مثل دفعه گذشته که تعلیق شدیم. آن وقت باید هیأتی بیاید و اساسنامه را درست کند.»
همانطور که میدانیم در حال حاضر عدهای معتقدند که فدراسیون فوتبال نهاد غیردولتی است و مشمول قانون ممانعت از بهکارگیری بازنشستگان نمیشود، در مقابل اما برخی معتقدند چون برای فدراسیون فوتبال ردیف بودجه تعیین شده و از منابع مالی دولتی تغذیه میشود، موظف است از قانون منع بهکارگیری بازنشستگان تبعیت کند.
سرنوشت تاج بند این سوال: فدراسیون فوتبال دولتی یا غیردولتی؟
در همین بین زمزمههایی درباره مذاکرات مهدی تاج با اینفانتینو درباره این قانون مطرح شده و در عین حال گفته میشود که قرار است وزیر ورزش جلسهای فوری با روسای فدراسیونها برگزار کند و درباره این قانون با آنها صحبت کند تا آن را بپذیرند. با اینکه حتی مراجع حقوقی هم نظرات مختلفی درباره دولتی یا غیردولتی بودن فدراسیون فوتبال دارند اما رضا جاودانی شک ندارد که این قانون شامل حال فدراسیون فوتبال نمیشود. او حتی برای کسانی که معتقدند فدراسیون از نهادهای دولتی کمکهای مالی دریافت میکند هم جواب دارد. او این کمکهای مالی از جانب وزارت ورزش و نهادهای دولتی برای فدراسیون فوتبال را از نظر فیفا بدون مانع میداند و از نظر قانونی دربارهاش اینطور توضیح میدهد: «فدراسیون فوتبال وابسته به دولت نیست اما کمک دولتی دریافت میکند. این موضوع براساس قوانین فیفا بلامانع است. فیفا کمکهای دولتی را میپذیرد و میگوید دولتها میتوانند برای توسعه فوتبال به فدراسیونها کمک مالی کنند.»
نکته دیگری که برخی مطرح میکنند و در اظهارنظرهای خود مبنی بر اینکه فدراسیون فوتبال تعلیق نخواهد شد، به آن استناد میکنند این است که فیفا معمولاً به قوانین کشورها احترام میگذارد و ممکن است اجرای قانون منع بهکارگیری بازنشستگان از دید فیفا تبعیت فدراسیون از قانون کشور باشد، نه دخالت دولتیها! رضا جاودانی اما این تبصره فیفا را تنها محدود به بحثهای کیفری میداند: «این اصل معروف به اصل سرزمینی بودن است که تنها به بحثهای کیفری اختصاص دارد. مثل اینکه ما میگوییم شرطبندی در کشور ما جرم محسوب میشود. فیفا تحت هیچ شرایطی نمیتواند ما را مجبور به این کار کند اما درمورد اخیر چون در اساسنامه، فدراسیون بهعنوان نهادی غیردولتی معرفی شده، قطعاً حکم تعلیق در انتظار فدراسیون خواهد بود.» البته او تأکید دارد که فیفا بعد از اینکه شخص دیگری بهعنوان رییس فدراسیون انتخاب شود، قطعاً درباره دلیل کنار رفتن تاج پرسوجو میکند و میخواهد بداند که آیا مجمع او را برکنار کرده، خودش استعفا داده و یا پای دخالت دولتیها در میان بوده است. قطعاً در این جریان موضع شخص تاج بهشدت میتواند در روندی که فدراسیون فوتبال در ماههای آینده طی میکند، موثر باشد. اینکه در صورت اجرای قانون منع بهکارگیری بازنشستگان، حاضر میشود به بهای تعلیق فوتبال ایران، در ریاست فدراسیون بماند؟ یا پیش از آنکه کار به برکناری و اعمال قانون برسد، خودش استعفا میدهد؟