به گزارش مشرق، روزنامه «وزگلیاد» روسیه در تحلیلی نوشته است: اخیراً یکسری مرگهای مشکوک در میان مقامات بلندپایه اطلاعاتی و دانشمندان مرتبط با برنامه موشکی سوریه اتفاق افتاده است. آخرین مورد، مرگ یک سرهنگ ارتش سوریه بود که زمانی مسئول انبار مهمات شیمیایی این کشور بود. سئوال اینجاست، آیا سرویس امنیتی اسرائیل «موساد» واقعا در پشت این ماجرا قرار دارد؟ این معما شاید هرگز حل نشود.
در مطبوعات اسرائیلی به نقل از سازمان به اصطلاح «دیدهبان حقوق بشر سوریه» که پایگاه آن در لندن قرار دارد، اطلاعاتی درباره یکسری مرگهای مشکوک در بین مقامات اطلاعاتی بلندپایه سوریه و دانشمندان مرتبط با برنامه موشکی کشور منتشر شده است. به نظر میرسد تقریبا همه این قتلها توسط سرویس امنیتی اسرائیل، موساد انجام شده است. البته واضح است که از بین بردن فیزیکی دشمنان، یکی از سیاستهای مرسوم موساد است، ولی اطلاعات «دیده بان لندن» هم چندان موثق و قابل اطمینان نیست. ضمن اینکه این درست است که این حوادث واقعا اتفاق افتادهاند، ولی مسئله تفسیر آنهاست.
بیشتر بخوانید:
افسر اطلاعاتی موساد چگونه در دام حزبالله افتاد +عکس
رئیس موساد: اگر ایران شکست نخورد، بیخانمان میشوم
در تاریخ 25 اکتبر (سوم آبان ماه) "محمود اصغر" سرهنگ ارتش سوریه به همراه همسرش در حادثه جادهای در بزرگراه دمشق به لاذقیه کشته شدند. برخی منابع مخالفان مدعی شدهاند که به این ماشین تیراندازی شده، ولی شواهدی از این مسئله وجود ندارد. بعد مشخص گردید که این سرهنگ زمانی مسئول یکی از انبارهای سلاحهای شیمیایی بوده. البته زمان مسئولیت وی مشخص نیست. مخالفان بدین ترتیب دولت سوریه را مسئول این قتل معرفی کردند. مقامات رسمی دمشق تفسیری در این رابطه ارائه ندادهاند. برای «دیده بان لندن» و افکار عمومی اسرائیل این مسئله اهمیت ندارد.
قربانی دیگر "عزیز اسبر" دانشمند فعال در زمینه برنامه موشکی است که در کل خاورمیانه شهرت دارد. اتومبیل حامل وی در جادهای در استان حماه در اوایل ماه آگوست سال جاری (شهریور ماه) منفجر شد. وی مسئول بازسازی مرکز تحقیقات علمی سوریه بود که در ماه آوریل سال جاری در حمله هوایی اسرائیل تخریب شده بود. این دانشمند در طول سالهای زیاد (تا قبل از آغاز جنگ داخلی در سوریه) مسئول مدرنیزه سازی و تولید گسترده موشکهای دارای با برد کوتاه (تا 200 کیلومتر) بود که میتوانست خاک اسرائیل (فلسطین اشغالی) را هدف قرار دهد. مشخص نیست به چه دلیل مخالفان سوری مستقر در لندن، در این ماجرا نیز انگشت اتهام خود را به سمت دمشق و شخص بشار اسد نشانه رفتند. این در حالی است که دولت سوریه آشکارا موساد را مسئول این قتل معرفی کرده و یادآور شده که اسرائیل سالها به دنبال شکار این دانشمند بوده است.
البته این یک واقعیت است که پرونده موساد در این زمینه بسیار سیاه است. در سال 2012، دکتر "مصطفی احمدی روشن" یکی از دانشمندان هستهای در تهران در نتیجه انفجار به قتل رسید. در سال 2008 در دمشق خودروی حامل عماد مغنیه از فرماندهان حزب الله لبنان منفجر شد. در ژانویه همان سال در لبنان حادثه مشابهی برای یکی دیگر از رهبران حماس افتاد. در سال 2010 در دبی، یکی از دیگر از مقامات حماس به نام محمود المبحوح، ترور شد.
مقامات اسرائیلی در تفسیر تمام این اتفاقات و اتهامات وارده به دست داشتن موساد در آنها مدعی شدهاند که در خاورمیانه هر روز جایی منفجر شده و کسی در نتیجه آن کشته میشود. البته در درستی این تفسیر باید تردید کرد.
«دیپلماسی هوایی» اسرائیل شامل نابودی هرنوع امکانات موشکی در پیرامون آنهاست
به نوشته این روزنامه روس، اسرائیل به طور مرتب و پیگیرانه هرگونه تجهیزات موشکی در پیرامون خود را از بین برده است و حتی مرکز استقرار موشکهای معمولی "هاویتزر" در بلندیهای جولان با واکنش منفی مقامات تلآویو همراه بود.
واقعیت این است که راهکار «دیپلماسی هوایی» تل آویو هدف قرار دادن هر نوع تاسیساتی در اطراف اسرائیل است که امکان حمله موشکی به آنها را داشته باشد. دقیقا بر اساس همین سیاست محل استقرار سامانههای موشکی و ستادهای هدایت پهپادهای اسرائیلی تعیین می شوند. مسلما تضعیف امکانات موشکی در اطراف اسرائیل شامل دانشمندان و فناوریهای مرتبط با آنها نیز خواهد بود.
مقامات موساد هرگز به طور رسمی این اتهامات را نمی پذیرند و بطور کلی نحوه فعالیت آنها بدین صورت است که مشارکت در هیچ اتفاقی را تفسیر نمیکنند. سئوالی که باقی میماند این است که چرا کسی در شورای امنیت سازمان ملل پیشنهاد محکومیت این قتلها را مطرح نمیکند.