سرویس اقتصاد مشرق - اخیراً مجید انصاری که در دولت یازدهم معاون حقوقی رئیسجمهور بود و هماکنون نیز از حامیان دولت دوازدهم محسوب میشود، پیشنهاد داده تصویب لوایح مدنظر گروه ویژه اقدام مالی (اف.ای.تی.اف) به همهپرسی گذاشته شود.
بیشتر بخوانید
۵ دروغ پرتکرار حامیان FATF به مردم
لازم به ذکر است از ۴ لایحه مدنظر این نهاد خارجی، دو لایحه به تصویب نهایی رسیده اما بررسی دو لایحه که درباره پیوستن ایران به دو کنوانسیون غربی است به علت مخاطراتی که این کنوانسیونها برای ایران دارد، در مجمع تشخیص مصلحت نظام، به نتیجه نرسیده است.
مسئولان دولت روحانی معتقدند با تصویب این لوایح، مشکلی از کشور حل نمیشود اما اگر این لوایح تصویب نشوند، آمریکا میتواند مانع همکاری بانکهای خارجی با ایران شود.
این در حالی است که تمامی بانکهایی که ارتباط خود را با ایران قطع کردهاند، به بهانه فشار آمریکا و تحریمهای آمریکا با ایران کار نمیکنند و هیچ بانکی نگفته است که اگر ایران چراغ سبز اف.ای.تی.اف را به دست آورد، دوباره با ایران کار میکند. با این حال، روحیه امتیازدهی دولت فعلی به غربیها همچنان ادامه دارد.
در این شرایط، ایراداتی که در شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام درباره پیوستن ایران به دو کنوانسیون پالرمو و سی.اف.تی گرفته شده، ایراداتی فنی و اساسی است که دولتیها پاسخی به آن ندارند.
نهایت کار اینکه اخیراً حامیان دولت همچون مجید انصاری پیشنهاد دادهاند تصویب این لوایح به همهپرسی از عموم مردم گذاشته شود.
با توجه به پیشنهاد گاه و بیگاه برخی چهرههای سیاسی در دولت روحانی یا حامیان وی برای واگذاری تصمیمات کلان کشور به همهپرسی از مردم و استدلال آنها درباره اینکه مردم بهترین مرجع درباره سرنوشت خود هستند، میتوان تصمیمگیری درباره موارد زیر را هم که مربوط به زندگی مردم است، به همهپرسی از خود آنها واگذار کرد.
افزایش حقوق
۱- دولت و مجلس در لایحه بودجه سال ۹۸ افزایش حقوق کارمندان را ۲۰ درصد تعیین کردهاند که از تورم اعلامی پایینتر است. میزان افزایش حقوق کارگران نیز هنوز تعیین نشده است. پیشنهاد میشود میزان افزایش حقوق کارمندان و کارگران با همهپرسی از مردم تعیین شود و مثلاً چند گزینه داشته باشد: صفر درصد، ۱۰ درصد، ۲۰ درصد، ۵۰ درصد.
افزایش یارانه
۲- یارانه نقدی که به خانوارها داده میشود به مدت ۹ سال است که در رقم ۴۵ هزار تومان ثابت مانده است. با توجه به اینکه منابع هدفمندی یارانهها بیش از ۱۴۰ هزار میلیارد تومان است، رقم یارانه نقدی خانوارها با همهپرسی تعیین شود و شامل موارد زیر باشد: ۴۵ هزار تومان، ۹۰ هزار تومان، ۱۳۵ هزار تومان.
معافیت مالی
۳- دولت در لایحه بودجه سال آینده، معافیت مالیاتی حقوقبگیران را بدون تغییر نسبت به امسال، ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان تعیین کرده است. بهتر است معافیت مالیاتی حقوقبگیران با همهپرسی مشخص شود و شامل گزینههای زیر باشد: همین ۲.۳ میلیون تومان، ۳ میلیون تومان، ۴ میلیون تومان، ۵ میلیون تومان.
قیمت خودرو
۴- ستاد تنظیم بازار اخیراً قیمتگذاری خودروها را به خودروسازان واگذار کرد و آنها هم قیمت محصولاتشان را تا ۵ درصد زیر قیمت بازار گران کردند که موجب نارضایتی مردم شده است. پیشنهاد میشود قیمت خودرو از طریق همهپرسی تعیین شود و نرخی که اکثریت مردم میپسندند همان اعمال شود. مثلاً درباره قیمت پراید میتوان این گزینهها را به رای مردم گذاشت: ۱۴ میلیون تومان، ۲۳ میلیون تومان، ۳۰ میلیون تومان، ۳۶ میلیون تومان.
آبونمان قبوض
۵- دولت همهساله روی قبوض آب، برق، گاز و تلفن، وجهی تحت عنوان آبونمان دریافت میکند. بهتر است دریافت آبونمان روی قبوض خدماتی را به رای مردم گذاشت و اگر اکثر مردم با آن موافق بودند، آنگاه همین روند را ادامه داد، و اگر مردم مخالف بودند، حذف شود. بنابراین پیشنهاد میشود این موارد به رای مردم گذاشته شود: آیا با آبونمان قبوض آب، برق، گاز و تلفن موافقید: بله، خیر.
سود بانکی
۶- نرخ سود بانکی همواره از مواردی بوده که مورد نارضایتی مردم و تولیدکنندگان بوده است. بهتر است بانک مرکزی با همهپرسی از مردم، نرخ سود تسهیلات را اعلام کند. بدین ترتیب باید از مردم پرسیده شود چه نرخی را برای سود تسهیلات بانکی میپسندید: صفر درصد (قرضالحسنه)، ۵ درصد، ۱۰ درصد، ۲۸ درصد.
تنخواه رئیسجمهور
۷- در بودجههای اخیر هر سال ۷۰ میلیارد تومان اعتبار در اختیار رئیسجمهور قرار میگیرد تا صرف کمک به افراد کند. درباره ادامه این روند میتوان از مردم پرسید که آیا با اختصاص مبلغ ۷۰ میلیارد تومان در اختیار رئیسجمهور برای کمک به افراد، موافقید: بله، خیر.
قیمت بنزین
۸- بحث نرخ بنزین همواره مورد توجه عموم مردم بوده است. قیمت بنزین در دولت یازدهم از ۴۰۰ تومان سهمیهای و ۷۰۰ تومان آزاد به هزار تومان افزایش یافت. بهتر است اکنون قیمت بنزین به همهپرسی گذاشته شود و نرخی که مردم میپسندند وضع شود. گزینههای این نرخ میتواند این موارد باشد: ۴۰۰ تومان، ۷۰۰ تومان، هزار تومان، ۲ هزار تومان.