به گزارش مشرق، سعدالله زارعی کارشناس مسائل منطقه با اشاره به برخی از محورهای بیانیه «گام دوم» رهبر معظم انقلاب مبنی بر اینکه مذاکره با آمریکا جز زیان مادّی و معنوی محصولی نخواهد داشت، اظهارداشت: ما در تجربه تاریخی خود در خصوص مذاکراتی که در موضوعاتی خاص با آمریکا داشتیم، شاهد بودیم که آنها پایبند به تعهداتشان نبودند و از آن مذاکرات برای اعمال فشار بیشتر بر ایران و تضعیف موقعیت و جایگاه ایران استفاده کردند.
بیشتر بخوانید:
قدرت رسانهای ایران در گام دوم انقلاب چگونه خواهد بود؟
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: موضوع دیگری که مطرح می شود، زمان مذاکرات است. ممکن است زمانی یک واحد سیاسی به واحد سیاسی دیگری فشار آورد که در این شرایط اگر طرف تحت فشار، مذاکره را بپذیرد به معنای پذیرش تحمیلات طرف مقابل است.
وی گفت: در واقع وارد مذاکره شدن با آمریکا که امروز ما را تحت فشار قرار داده به معنای پذیرش سلطه و فشار طرف مقابل است.
زارعی با اشاره به ادبیات و لحن آمریکا نسبت به ایران در زمان مذاکرات هسته ای تصریح کرد: آمریکایی ها این طور وانمود کردند که ایران به خاطر فشارهای آمریکا وادار به گفتگو و مذاکره با آنها شد.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: حتی اگر ما از نظر منطق کلی سیاسی با مذاکره موافق هم باشیم، اما در شرایط فشار طرف مقابل به هیچ وجه این امر قابل پذیرش نیست. بر اساس منطق علوم سیاسی، در دوران تحریم، تهدید و جنگ نباید مذاکره کرد چرا که آن مذاکره می تواند خود به یک میدان جنگ علیه شما تبدیل شود.
وی با اشاره به محور دیگری از بیانات رهبری انقلاب در خصوص شکست های متعدد آمریکا و متحدان آن در منطقه افزود: اگر بخواهیم هماوردی ۴۰ ساله میان ایران و آمریکا را مورد بررسی دقیق قرار دهیم باید ببینیم ۴۰ سال پیش هر کدام از این دو در چه جایگاهی قرار داشتند و امروز در کجا ایستاده اند.
زارعی گفت: چهل سال پیش، اطراف ایران را کسانی گرفته بودند که عمدتاً مخالف و دشمن ما بودند، رژیم بعث صدام یا دولتی که در ترکیه سر کار آمده بود نمونه های آن هستند. آنها خیلی صریح خواستار سرنگونی جمهوری اسلامی ایران بودند. آنها هم که به طور صریح این خواسته را مطرح نمیکردند در جبهه ای قرار گرفته بودند که هدف آن جریان، تضعیف یا نابودی جمهوری اسلامی ایران بود، یعنی یا در بلوک شرق به رهبری شوروی بودند یا در بلوک غرب به رهبری آمریکا قرار داشتند.
کارشناس مسائل منطقه بیان کرد: فضای بین المللی برای ایران در آن زمان بسیار سخت و تنگ بود، تنها سه یا چهار کشور بودند که ارتباطات بسیار محدودی هم با ما داشتند و صرفاً ما می توانستیم به پایتخت آنها سفر داشته باشیم و هیچ گونه کمکی در ابعاد فرهنگی، سیاسی و اقتصادی هم به ما نداشتند.
وی ادامه داد: در نقطه مقابل آمریکا کجا ایستاده بود؟ آنها بر بیش از ۹۰ درصد منطقه ما مسلط بودند. در واقع آن زمان جمهوری اسلامی ایران یک استثنا در منطقه بود.
زارعی افزود: اما امروز روابط ما با ترکیه به نحوی هست که ترک ها متهم هستند به اینکه در ماجرای ایران و آمریکا به نفع ایران در حال دور زدن تحریم های آمریکا هستند و امروز اردوغان هزینه مقاومت در برابر آمریکا را می پردازد.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: در عراق دولتی روی کار آمده است که به دلیل روابط صمیمانه میان مقامات بغداد با تهران، آمریکا نسبت به آنها موضع دارد و عراق را تحت فشار برای قطع یا کاهش شدید همکاریها با ایران قرار داده است.
وی با بیان اینکه وضعیت ما با همسایگان شمالی که چهل سال پیش آنها تحت سیطره شوروی قرار داشتند، روابط بسیار خوب و صمیمانه ای است، گفت: مرزهای کشورهای شمالی ما یکی از امن ترین مرز ها به حساب می آید و شاید هر ۱۰ سال یک حادثه تروریستی را هم در مرزهای شمالی نداشته باشیم.
زارعی ادامه داد: امروز در میان کشورهای جنوبی ایران هم که قبلاً کشورهای آن منطقه به طور یکسان در جبهه مخالف ایران قرار داشتند، شاهدیم که عمان، قطر و یمن با ایران روابط خوب و صمیمانه ای دارند.
کارشناس مسائل منطقه تصریح کرد: اینها یعنی اینکه جمهوری اسلامی ایران در ۴۰ سال اخیر بخش زیادی از زمین زیر پای آمریکا را از کنترل آن خارج کرده است. تا آن سوی مرزها و دوردست ها هم شما شاهد روابط خوب ایران با کشورهای آمریکای لاتین هستید و همانطور که میدانید آمریکاییها تلاش گستردهای کردند برای آنکه دولت هایی که با ایران در آمریکای جنوبی روابط خوبی دارند را تضعیف یا سرنگون کنند که از جمله آنها دولتهای کوبا، ونزوئلا و پرو هستند.
وی در پایان خاطرنشان کرد: همین بررسی کلی در این خصوص نشان می دهد که جمهوری اسلامی ایران در منازعه چهل ساله خود با آمریکا توانست قویتر شود و در طرف مقابل آمریکایی ها در این منازعه ضعیف تر و کوچک تر شدند.