به گزارش مشرق، شهرستان مرزی بندر آستارا در آخرین نقطه جغرافیایی شمال غرب کشور قرار گرفته و با ۲۰۰ کیلومتر فاصله از مرکز استان گیلان، دارای ۵ .۳۸ کیلومتر مرز مشترک با جمهوری آذربایجان و ۱۸ کیلومتر مرز ساحلی است.
این شهرستان که در ساحل غربی دریای خزر و در شمالیترین نقطه گیلان واقع شده، با داشتن آمیزهای از جذابیتهای گردشگری کوهستان، تجاری، مرزی، ساحلی و زیستمحیطی از دو دهه پیش تاکنون به قطب بزرگ گردشگری مرزی کشور تبدیل شده است.
آستارا که مهمترین مسیر خروجی ترانزیتی و فعالترین مرز زمینی صادراتی ایران محسوب میشود، با داشتن مرز و گمرکی فعال دارای مرز خاکی و آبی با جمهوری آذربایجان بوده و این امر سبب رونق در مبادلات مرزی، تجاری و گردشگری بینالمللی شده است.
جاذبههای گردشگری آستارا
شهرستان مرزی آستارا به دلیل داشتن سواحل ماسهای زیبا در کنار دریای خزر و کوهستان بسیار زیبا و پرپیچوخم گردنه حیران که در جاده آستارا به اردبیل قرار دارد، از آوازه بسیاری در میان طبیعت دوستان برخوردار بوده و کوهستانهای این شهرستان نیز در طول سال پذیرای گروههای مختلف فعال کوهنوردی کشور است.
گردنه حیران که تا سالها پیش تنها یک روستای نیمه متروک با نام حیران در آن قرار داشت، اکنون به یک حوزه بزرگ گردشگری تبدیلشده و یکی از طرحهای بزرگ و محوری گردشگری گیلان در این منطقه به اجرا درآمده است.
تلهکابین «حیران» که در غرب روستای «ونه بین» و «حاجیامیر» آستارا با سرمایهگذاری بخش خصوصی احداثشده، در هر ساعت با ۳۰ کابین پیشرفته شش نفره میتواند هزار نفر از گردشگران را با سرعت شش متر بر ثانیه از انتهاییترین نقطه حیران آستارا در استان گیلان، با طی مسیر سرسبز هزار و ۵۰۰ متری به شرقیترین نقطه پارک جنگلی فندقلوی شهرستان نمین در استان اردبیل منتقل کند.
آبشار «لاتون» مرتفعترین آبشار شمال ایران و آبهای گرم «علیداشی» و «کوتهکومه» از جمله مناطق بیهمتایی است که در اعماق جنگلهای این شهرستان قرار دارند و در تمام فصول سال زیباییهای این مناطق پذیرای مسافران بسیاری از اقصی نقاط کشور است.
وجود نخستین باغ پرندگان خصوصی کشور در آستارا
تالاب «استیل» آستارا با ۱۳۸ هکتار وسعت به عنوان تالاب بینالمللی و طبیعی کشور، در حاشیه کوهستان و جاده، یکی از زیباترین مناظر طبیعی آستارا و استان سرسبز گیلان را رقم زده است. سازمان محیط زیست کشور نیز با ایجاد پناهگاه حیات وحش «لوندویل» که بیش از ۱۰۰۰ هکتار وسعت دارد، به ایجاد پارک طبیعتگردی اقدام کرده تا گردشگران نیز از نزدیک با طبیعت زیبای منطقه و همچنین گلههای بزرگ گوزنهای زرد و مرال آن مأنوس شوند.
در مجاورت این پناهگاه، بخش خصوصی نخستین باغ پرندگان خصوصی کشور را ایجاد کرده که در آن نایابترین پرندگان کشور و آسیا نگهداری میشود.
این شهرستان مرزی که به واسطه تنوع کالاهای خارجی به عنوان شهر بازار و خرید مطرح است، دارای بازار بزرگ ساحلی با غرفهبندی متفاوت بوده که بارانداز اصلی و محل فروش کالاهای وارداتی بوده و همواره بیشترین توجه گردشگران ورودی را با توجه به قیمتهای مناسب به خود معطوف میکند.
مرقد مطهر امامزادگان ابراهیم و قاسم (ع)، طرح ساحلی صدف، طرح ساحلی شهرداری آستارا، باغ عباسآباد، بهشت کاکتوسها، نوار مرزی، پارک ساحلی شریعتی، باغ ملی، بقعه پیر قطبالدین و دبیرستان تاریخی حکیمنظامی از مکانهای تفریحی، مذهبی و گردشگری آستارا است که هرکدام با زیباییهای منحصر به فرد، مسافران و گردشگران را به خود جذب میکند.
بزرگترین پارک جنگلی دست کاشت گیلان
جنگلهای شهرستان مرزی آستارا با وسعت ۴۰ هکتار بخشی از جنگلهای باستانی هیرکانی خزری محسوب میشود و در آن انواع گونههای جنگلی از قبیل بلوط، راش، توسکا، انجیلی، افرا، گردو، شیردار، گیلاس وحشی، فندق و شمشاد جنگلی به چشم میخورد.
پارک جنگلی «بیبی یانلو» از جمله جنگلهای منطقه است که به وسعت هزار و ۵۱۲ هکتار، جزو جنگلهای هیرکانی غربی است و در ضلع جنوب غربی شهرستان مرزی آستارا در شمال غربی استان گیلان و در مجاورت با کشور جمهوری آذربایجان واقعشده و فاصله آن تا آستارا پنج کیلومتر بوده و در حاشیه جاده پرتردد آستارا به اردبیل قرار دارد.
این پارک جنگلی که از بزرگترین پارکهای جنگلی دست کاشت استان گیلان بوده، از مناطق نمونه گردشگری گیلان و شهرستان مرزی آستارا است و دارای ۳۰۰ هکتار جنگلکاری بهصورت دست کاشت بوده و علاوه بر تنوع فراوان رویشگاههای جنگلی و جانوری از چشماندازهای منحصربهفرد و جالبتوجه برای گردشگران بهرهمند است.
پارک جنگلی «بیبی یانلو» علاوه بر تنوع فراوان جنگلی و حیات جانوری از نظر وجود چندین دره با دامنههای پوشیده از جنگل و یالهای نسبتاً بلند و چندین قله بهعنوان سیمای ویژه، بدیع و چشمانداز ویژه استان گیلان محسوب میشود و همواره میزبان مسافران داخلی و خارجی است.
قطعهای از بهشت کشف نشده در آستارا
پارک جنگلی «بیبی یانلو» که با مرمت جنگلهای مخروبه منطقه ایجادشده است، آمیزهای از کاشت درختان پهنبرگ و سوزنیبرگ است. در این پارک مرزی که با امکانات رفاهی و گردشگری در اقلیم خوش آبوهوای استان گیلان و شهرستان آستارا محیطی بکر را برای گردشگران نوروزی ارمغان میآورد، با غرفههای آش دوغ محلی، عسل، صنایعدستی و انواع چای طبیعی از میهمانان نوروزی پذیرایی میشود.
پارک جنگلی «بیبی یانلو» که قطعهای از بهشت کشف نشده در اقلیم شهرستان مرزنشین آستارا است، از نظر ژئومورفولوژی (علم شناسایی اشکال ناهمواریهای زمین) چشمانداز جالبتوجهی را ایجاد کرده است.
پارک جنگلی بیبی یانلو آستارا که از ظرفیت بسیار ممتازی برای استفاده در امور گردشگری، کوهستان و ورزش بهرهمند است از امکانات رفاهی برخوردار بوده و گردشگران میتوانند روز خود را در مکانهای ایجادشده شامل آلاچیق با سازههای بتونی، سکوهای چادر، پارک بازی کودکان و سرویسهای بهداشتی به همراه خانواده سپری کنند.
اجرای طرح توسعه پارک جنگلی «بی بی یانلو»
طرح توسعه گردشگری در بخشی از این پارک جنگلی با همکاری فرمانداری، نظارت مستقیم شورای اسلامی شهر و شهرداری آستارا اجرا شده است.
پارک جنگلی بیبی یانلو طی قرارداد ۱۵ ساله و قابل تمدید از سوی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان گیلان به شهرداری آستارا واگذارشده و شهرداری نیز آن را با لحاظ صرفه و صلاح خود، با قراردادی حقوقی و محکم فعال کرده است.
طرح گردشگری بیبی یانلو که در چند مرحله اجرا و بهعنوان بزرگترین پارک جنگلی استان گیلان تکمیل خواهد شد، موردتوجه گردشگران و مردم قرارگرفته و روزبهروز به تعداد کسانی که مایلاند بخشی از اوقات فراغت خود را در این پارک بگذرانند، افزوده میشود.
این پارک در فصل بهار با شکفتن شکوفهها و در فصل تابستان با سایهگستری و خنکای دلپذیر، فضای مناسب و مطلوبی برای گذران اوقات مسافران و گردشگران به وجود میآورد. پارک جنگلی بیبی یانلو با واقعشدن در نوار مرزی فضای مناسبی در ایام تعطیل برای اوقات فراغت مسافران فراهم میآورد تا آنان بتوانند در دامن طبیعت بکر و زیبای جنگل با آسایش و آرامش خاطر به تفرج و استراحت بپردازند.
امید است که مسافران نوروزی در پاکیزگی و نظافت محیط این پارک و در زیبایی و حفظ طبیعت این عرصه بکر منطقه شمال کشور کوشا بوده و فرهنگ استفاده از منابع طبیعی و امکانات موجود در آن را رعایت کنند.