به گزارش مشرق، سید عباس موسوی سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال خبرنگاران در خصوص موضوع آمادگی ایران برای تبادل زندانیان ایرانی و آمریکایی که وزیر امور خارجه کشورمان در سفر اخیر به نیویورک مطرح کرد، گفت: مسئله وضعیت زندانیان دارای تابعیت آمریکایی در ایران از مدت ها پیش یک موضوع بین آمریکا و ایران بوده و مسئله جدیدی نیست. پیش از اعلام خروج آمریکا از برجام، در تمام دیدارهای دوجانبه ای که در حاشیه نشست های کمیسیون مشترک برجام برگزار می شد، طرف آمریکایی همواره این موضوع را مطرح می کرد.
بیشتر بخوانید:
واکنش ایران به اتهام های پامپئو درباره روند اجرایی توافقنامه استکهلم
ظریف: بولتون دوشادوش تروریستها حرکت میکند +عکس
وی خاطرنشان کرد: در تمامی این دیدارها، طرف ایرانی نیز همیشه از این فرصت استفاده کرده و به دلیل ابعاد انسانی، درباره ایرانیانی که به درخواست آمریکا در کشورهای دیگر یا در داخل خاک آمریکا دستگیر شده اند، صبحت کرده و این مسئله را به لحاظ انسانی مطرح و پیگیری می کرد.
* پس از قطع دیدارهای مستقیم، این موضوعات از سوی واسطه ها دنبال می شد
موسوی افزود: پس از قطع دیدارهای مستقیم، این موضوعات از سوی واسطه ها دنبال می شد. ما همواره بر استقلال قوه قضاییه و ضرورت طی مراحل قانونی و اجرای عدالت تاکید کرده ایم؛ با این حال، با هدف کمک به وضعیت هموطنان مظلومی که به دلیل تلاش برای انتقال اقلامی ضروری به کشور (از قبیل قطعات هواپیماهای مسافری) در چنبره تحریم های غیرقانونی آمریکا گرفتار شده و حتی در کشورهای ثالث نیز با اعمال نفوذ آمریکا در شرایطی شبیه اسارت قرار گرفته اند، همان طور که دکتر ظریف گفتند از چند ماه پیش، به طرف آمریکایی اعلام شد ایران حاضر است موضوع «تبادل» این افراد را مدنظر قرار دهد.
وی عنوان کرد: پیشنهاد کشورمان که توسط دکتر ظریف ارائه شد، پیشنهاد تبادل زندانیان است و نه مذاکره با آمریکا در مورد موضوعات مورد اختلاف.
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص واکنش طرف آمریکایی به طرح موضوع از سوی ظریف، اظهار داشت:. طرف آمریکایی پاسخ مثبت و سازنده ای به این پیشنهاد نداد و همین پیشنهاد دکتر ظریف و نحوه پاسخگویی طرف مقابل موجب شد این اشک تمساحی که سران آمریکا برای زندانیان می ریختند و تبدیل به یک اهرم تبلیغاتی آمریکا در جهت ایران هراسی شده بود از دست آنها خارج شود.
وی افزود: جمهوری اسلامی ایران در هر حال با تمام توان و با استفاده از ظرفیت های حقوقی و سیاسی مختلف به پیگیری در جهت احقاق حق اتباع خود که در آمریکا و سایر کشورها دچار مشکل شده اند و کاهش آلام خانواده های آنها ادامه خواهد داد.
محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه کشورمان در سفر اخیرش به نیویورک روز چهارشنبه چهارم اردیبهشت ماه در نشست انجمن آسیا پیشنهاد تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا را مطرح کرد و گفت: «آنچه که من میتوانم به عنوان وزیر خارجه انجام دهم، این است که این پیشنهاد را علناً روی میز مذاکرات بگذارم. بیایید آنها را تبادل کنیم. تمام افرادی که در زندانها هستند، چه در آمریکا، چه در کشورهای دیگر و منتظر استرداد به آمریکا هستند، ما معتقدیم که اتهامات علیه آنها ساختگی است و در مقابل آمریکا نیز معتقد است که اتهامات علیه زندانیان در ایران ساختگی است، بسیار خب، بیایید هیچ بحثی در این باره نداشته باشیم و به تبادل زندانیان اقدام کنیم. من آمادگی دارم تا این کار را انجام دهم و اختیار انجام این کار را نیز دارم. ما شش ماه پیش به دولت آمریکا اطلاع دادیم که آمادگی این کار را داریم و هنوز هیچ پاسخی دریافت نکردهایم. اگر آنها هر چیزی به جز این به شما بگویند، دروغ گفتهاند».
ظریف همچنین در مصاحبه با شبکه خبری «سیبیاس» گفت که تهران به دولت آمریکا پیشنهاد مذاکره نداده است و درباره تبادل زندانیان بیان کرد: «بسیار خوب؛ ما قبلاً این کار را انجام دادهایم. ما این امکان را داشتیم که برخی از ایرانیهایی که در زندانهای آمریکا بودند یا در این کشور تحت تعقیب بودند را آزاد کنیم. آنها را از این وضعیت خارج کردیم و بعد برخی از اتباع ایرانی-آمریکایی که در ایران زندانی بودند، آزاد شدند. من فکر میکنم دوباره میتوانیم این کار را انجام دهیم.»
وی تصریح کرد دولت ترامپ در ابتدا برای مبادله زندانیان ابراز علاقه کرد. او گفت: «دولت جدید [آمریکا] در ابتدا علاقه نشان داد. ما ماه سپتامبر پیشنهادی مطرح کردیم که آماده هستیم و آمادهایم.»