سرویس سیاست مشرق - «وبلاگ مشرق» خوانشی روزانه در لابهلای اخبار و اتفاقات کشور است. ما درباره این خوانش البته تحلیلها و پیشینههایی را نیز در اختیار مخاطبان محترم میگذاریم. ۷:۳۰ هر روز با بسته ویژه خبری-تحلیلی مشرق همراه باشید.
***
اتفاق بدی که فقط در ایران رخ میدهد!
فرمانده انتظامی پلیس سمنان به تازگی در مصاحبه با خبرنگاران و پیرامون دستگیری یک متهم گفته است: در پی اشراف اطلاعاتی پلیس انتظامی سمنان مبنی بر نگهداری اسلحه توسط یک شکارچی غیر مجاز؛ مأموران همراه با نماینده سازمان محیط زیست و حکم قضایی به محل مورد نظر اعزام شدند.
به گزارش مشرق، سرهنگ عباس عرب میافزاید: شکارچی با یک قبضه شمشیر مأمور انتظامی را تهدید کرده بود اما با شگردهای پلیسی دستگیر شد.[۱]
*تهدید شدن پلیس توسط مجرمان و آن هم در صحنه جرم یکی از اتفاقات بسیار بد و دردناک است که متأسفانه فقط در ایران رخ میدهد.
دلیل این اتفاق نیز این است که متأسفانه به دلیل کمبود برخی قوانین و ایضا جامع نبودن آنها؛ پلیس ایران نمیتواند طبق نیاز خود و حتی برای امنیت خود به راحتی از اسلحه استفاده کند و برای همین در معرض تهدید قرار میگیرد.
تلختر آنکه هر از گاهی و با شهادت یک پلیس در صحنه؛ افکار عمومی به جوش میآید و فرماندهان پلیس نیز از تغییر فضا برای برخورد با مجرمان خطرناک سخن میگویند اما اخبار بعدی نشان میدهد که همچنان تغییری در اوضاع ایجاد نشده است.
مثلا سردار قاسم رضایی، جانشین فرمانده کل نیروی انتظامی، ۴ سال قبل در مقابل دوربین به مأموران ناجا دستور داده بود که باید دست و پای کسانی که در مقابل پلیس سلاح میکشد را بشکنند.
او گفته بود:
"باید کاری کنید که قمه را بیاندازد. یعنی دست نداشته باشند. اگر این افراد را در صحنه درگیری بازداشت کردید و سالم بودند باید پاسخ دهید که چرا سالماند. باید دستشان شکسته و نیمتنه آنها افتاده باشد. اگر قداره کشیدند باید قلم پایشان را بشکنید."[۲]
معالوصف اخباری که طی این ۴ سال اعم از تهدید مأموران دلاور اما مظلوم پلیس توسط برخی مجرمان و همچنین محاکمه مأموران پلیس به دلیل استفاده از سلاح شنیدیم و خواندیم؛ حکایت از آن دارد که حرف یا دستور سردار رضایی پیگیری نشده است.
اسفناکتر اینکه گاهی میبینیم رسانهها از ویدئوهایی استقبال میکنند که طی آنها فرد مجرمی در حال تهدید پلیس با اسلحه است و یک مأمور زبده هم با توانایی فردی خود او را خلع سلاح میکند.
این در حالی است که این ویدئوها پیام بسیار مضرّی دارد و آن استفاده نکردن پلیس ایران از سلاح است!
مقامات تقنینی و قضایی کشور باید برای این ماجرا تا دیر نشده فکری بکنند...
"مأموران پلیس" امانتی در نزد مردم و حاکمیت هستند برای اینکه امنیت جامعه تضمین شود. باید این امانت را حفظ کرد.
***
فرانسه و آمریکا به دنبال آتشبس هستند
"جنگ و صلح" لبنان به روایت علی لاریجانی
علی لاریجانی، مشاور مقام معظم رهبری و از رؤسای ادوار مجلس شورای اسلامی به تازگی در بخشی از یک مصاحبه با خبرآنلاین درباره رخدادهای فراجبههای در قضایای لبنان و غزه و مقایسه جنگ فعلی با نبردهای ۳۳ روزه و ۲۲ روزه گفته است:
"از نظر اینکه صحنه درگیری چگونه دنبال می شود در ظرف زمانی فعلی یک تفاوت هایی دارد. یک جنگ ۲۲ روزه در غزه داشته ایم و یک جنگ یک ساله الان داریم. پس حریف به این نتیجه رسیده که زمان برایش خیلی مهم نیست. برایش مهم هم نیست آبرویش در دنیا برود. الان همه دنیا علیه اسرائیل حرف میزنند اما برایش مشکلی نیست. می گوید من ادامه می دهم. این ادامه دادن به نفعش نیست. ولی باید بفهمیم که می خواهد چکار کند. دفعه قبل یک عده آمدند و وساطت کردند به محض اینکه اسرائیل احساس کرد که در سرازیری قرار دارد، به دنبال جنگ ۳۳ روزه رفت. سه هفته اول نمیرفتند ولی وقتی فهمیدند که اوضاع به آن نتیجه ای که می خواهند نمی رسد، به سمت آتش بس رفتند. یک سری دلال هم در منطقه داشتند که شروع کردند به تماس گرفتن تا ماجرا حل شود. از این جهت تفاوت دارد."
او میافزاید: اینها این دفعه با یک تمهیداتی، نقطه ضعف های قبلیشان را پوشش دادند و آمدند گفتند که ما یک ضربه کلان می زنیم بعد حزب الله ناتوان می شود. این ایدهشان الان عقیم مانده است. آن ضربه ای که زدند خیلی امیدوار بودند که ظرف یکی دو هفته جنگ تمام شود ولی دیدند که نه، حزب الله جانشین پیدا کرد و دارند عملیات می کنند. الان این نظریهشان برای خودشان پر هزینه شده است.
لاریجانی گفته است: اینکه آیا توان دارند که ادامه دهند؟ می گویند میتوانیم اما نمیدانم که در عمل می توانند یا نه. از حرفهای برخی از غربی ها مثل فرانسوی ها و آمریکایی ها بر می آید که اینها می خواهند به یک آتش بس برسند، به هرحال لبنان عرصه سیاست های مختلف است. آنها فعال هستند. لذا در وضع غزه با لبنان مقداری تفاوت است.
لاریجانی که قبلا دبیر شورایعالی امنیت ملی نیز بوده است، همچنین تصریح میکند:
"غزه بخشی از فلسطین است که اسرائیل همیشه روی آن نظر داشته، اما لبنان اینگونه نیست. لبنان کشوری است که جریانات مختلف سیاسی در آن وجود دارند که آنها هم فعال هستند. اینکه در آینده چه می شود؟ به نظر می رسد با توجه به تجربهای که اسرائیلی ها پیدا کرده اند فشار می آورند که بگذارید کار را جلو ببریم. از حرف های نتانیاهو اینگونه بر می آید. می گوید ما الان تصمیم گیر هستیم نه آمریکا اما خلاف می گویند. چون اگر آمریکا دستش را از پشت اسرائیل بردارد نمی توانند کار مهمی انجام دهند. تجهیزاتی که به کار می برند همه آمریکایی است. خودشان که هواپیمای اف ۳۵ ندارند موشک هایشان را هم تامین می کنند. بنابراین حرف میزنند اما اینکه چگونه می خواهند ماجرا را ختم کنند، قدرتهای بزرگ هرکدام نظریه ای دارند. باید ببینیم چطور پیش میرود".[۳]
*صحبتهای آقای لاریجانی که از موضع دیدن جنگل به جای درخت بیان شدهاند، تطابق زیادی با ماهیت صحنه فعلی دارند.
خصوصا اینکه ایران اسلامی نیز با اینکه در رویداد ۷ اکتبر نقشی نداشت اما اکنون یکی از طرفهای درگیر این ماجراست.
در اینکه حزبالله مثل حماس نیست و قدرت آفند و پدافند بیمانندی دارد شکّی نیست. ایضا لبنان هم به هیچ وجه شرایطی مشابه غزه ندارد. لکن و در عین حال نباید از خوشی وحشیگری سگ هاری مثل اسرائیل هم غافل بود.
در عین حال؛ طرفهای درگیر ماجرا نیز هریک منافعی دارند که به نظر میرسد سرجمع این منافع با ادامه درگیریها در لبنان تحصیل نخواهد شد.
این گزاره تحلیلی در کنار رخدادهای دیگری مثل سر پا ماندن حزبالله پس از رخدادهای اخیر و دو عملیات بزرگ ایران در وعده صادق ۱ و ۲؛ پشتیبانان اسرائیل را با تردیدهای جدی برای ادامه نبرد و رها بودن همچنان سگ هارشان مواجه کرده است.
***
چرا هلند سامسونگ را به دلیل گرانفروشی جریمه کرد؟
مطالبه برخورد با گرانفروشان از تریبون نماز جمعه
آیتا... سیدحسن عاملی، عضو مجلس خبرگان رهبری و امام جمعه اردبیل طی سخنانی در خطبههای نماز جمعه این هفته اردبیل با انتقاد از وضعیت گرانی و قیمتهای بیقاعده گفته است: خطر از خارج نیست اما درخت از داخل خود خراب میشود. عدهای که خطر و شرارت آنها کمتر از دشمن خارجی نیست بدترین ضربه را در داخل به باورهای مردم میزنند. وقتی دلار بالا میرود –قیمت- اجناس را بالا میبرند اما وقتی دلار پایین میآید و ریزش میکند حاضر نیستند قیمت آن کالاها را پایین بیاورند.
به گزارش ایرنا، او میافزاید: ریشه مهم این فاجعه اقتصادی بعضی از کارخانجات و تولیدیها هستند. آنها تولیدات خود را با بالا رفتن دلار بالا میبرند و بعد از ریزش دلار دیگر پایین نمیآیند و فرصت را غنیمت میدانند. عجیب این است که بعضی از کارخانجات که محصولات آنها اصلاً ربطی به دلار ندارد؛ آنها نیز فرصت را غنیمت شمرده و قیمت محصولات را بالا بردهاند و پایین نمیآورند.
این عضو مجلس خبرگان تأکید کرده است: یکی از مقصرین در این باب دستگاه نظارتی هستند. اگر آنها از فروشنده جزء بپرسند چرا قیمت را پایین نمیآوری؟ قطعاً خواهد گفت کارخانه پایین نمیآورد...چند کارخانه خاطی اگر به صورت سنگین جریمه شوند مشکل حل میشود.[۴]
*آیتا... عاملی به سمت یکی از بزرگترین معضلات اقتصادی در ایران یعنی "گرانی بیقاعده" اشاره کرده است.
اشارهای که ما نمیدانیم چرا از سوی سایر خواص و ائمه جمعه تبدیل به مطالبه عمومی نمیشود؟
"گرانی بیقاعده" نه یک پدیده اقتصادی که یک رخداد ضد امنیتی است و از هیچ قاعده دلاری، بازاری، تحریمی و تورمی پیروی نمیکند.
این رخداد سبب میشود که بازار کالا و خدمات اعلام خودمختاری کند و کأنه هیچ حاکم و بالاسری ندارد.
طبعا در این شرایط؛ سیاستهای اقتصادی دولت نادیده گرفته میشود، مردم به عسر و حرج در معیشت میافتند و چه بسا مشکلات امنیتی نیز حادث شود.
راه برخورد با این پدیده هم صرفا از مسیر نظارت کارای دولت بر بازار و قیمتها و سپس مجاری قضایی و حتی امنیتی میگذرد.
در واقع نباید برای رفع گرانی بیقاعده در لابهلای کتب اقتصادی و فرمولهای اقتصاد بازار آزاد یا کمونیستی به دنبال راه حل گشت.
کما اینکه پیش از این خواندیم و شنیدیم که حتی در اقتصادهای کاملا آزادی مثل کشور هلند نیز شرکت بزرگی مثل سامسونگ به دلیل گرانفروشی و قیمتگذاری بیقاعده تا مبلغ ۴۷ میلیون دلار جریمه میشود.[۵]
در پیوست سخنان امام جمعه محترم اردبیل لازم به تأکید است که مقصّر گرانی بیقاعده لزوما کارخانجات نیستند و به شرط نظارت کارای دولت بر بازار بایستی تمام زنجیره تأمین و عرضه انواع کالاها از تولید تا توزیع و عرضه هم کنترل شود.
در این باره باید به یک سند مهم اشاره کرد و آن اینکه در دوران دولت آقای روحانی که قیمت گوشت قرمز گران شده و به کیلیونی ۹۰ هزار تومان رسیده بود؛ بر اساس یک گزارش تحقیقی که از جانب صدا و سیما صورت گرفت؛ قیمت اصلی بعلاوه سود فروشنده حدود ۵۰ هزار تومان بود اما این گوشت ۵۰ هزار تومانی عملا با ۴۰ هزار تومان اختلاف به دست مردم میرسید.
لذاست که باید مسئله نظارت را جدی گرفت تا قیمتهای بیقاعده خنثی شوند زیرا این قیمتهای جعلی در کانالهایی خارج از رقابتهای معقول در بازار تعیین میشوند.
***
1_ mshrgh.ir/1658161
2_ https://fararu.com/fa/news/470279
3_ khabaronline.ir/xmPVW
4_ www.irna.ir/xjRYVf
5_ mshrgh.ir/1279373