سرویس سیاست مشرق- روز ۲۴ اردیبهشت ۹۸، در نخستین جلسه رسیدگی به اتهامات محمدهادی رضوی و ۳۰ متهم فساد اقتصادی بانک سرمایه، نماینده دادستان در قرائت بخشی از کیفرخواست صادره برای این متهمان با استناد به گزارشهای بانک مرکزی اتهام هادی رضوی دایر بر مشارکت در اخلال عمده در نظام اقتصادی کشور را محرز دانست و گفت:
"در حالی که کشور گرفتار تحریم، تعطیلی کارخانهها و مواجه با محدودیت منابع است افرادی مثل هادی رضوی با پرداخت حق حساب به مدیران بانک بدون رعایت بهداشت اقتصادی این مبلغ را از بانک به یغما بردهاند."
وی سپس در خصوص احسان دلاویز، متهم ردیف دوم این پرونده، با اشاره به اینکه نامبرده از دوستان مشترک هادی رضوی و محمد امامی است، گفت:
" دلاویز رابطه قابل توجهی با هیئت مدیره وقت بانک سرمایه بخصوص آقای بخشایش داشته و هادی رضوی برای افزایش اعتبارش در بانک سرمایه ۲ میلیارد تومان به دلاویز پرداخت کرده است." [۱]
«احسان دلاویز» را عمدتاً به خاطر سرمایهگذاری در سریالهایی چون «شاهگوش» و «شهرزاد» و فیلمهایی چون «دراکولا» و «لامپ ۱۰۰» میشناسند، اما او که دوست صمیمی «سیدمحمد امامی» (دیگر متهم بانک سرمایه» و «محمدهادی رضوی» (داماد محمد شریعتمداری و متهم اول فساد بانک سرمایه) است، علاوه بر سینما در پتروشیمی و صنعت نفت هم دستی بر آتش داشته است.
به گزارش وبسایت اقتصاد شهروند (۲۵ اردیبهشت ۹۸)، طبق روزنامه رسمی به شماره ۱۰۸۵۵ مورخ شانزدهم اسفند ماه سال ۹۲، شرکت توسعه نفت و گاز سرمایه (سهامی خاص) به شماره ثبت ۴۳۷۵۵۵ و شناسه ملی ۱۰۳۲۰۸۶۳۵۲۹ در اداره ثبت شرکتهای تهران تأسیس شد، که رئیس هیأت مدیره، سیدمحمد امامی و نایب رئیس هیأت مدیره، احسان دلاویز ثبت شده است. از جمله موضوعاتی که در اساسنامه شرکت توسعه نفت و گاز سرمایه به سهامداری احسان دلاویز ذکر شده است، اخذ وام و تسهیلات به صورت ارزی و ریالی است. دفتر مرکزی شرکت توسعه نفت و گار سرمایه وابسته به احسان دلاویز در سال ۱۳۹۲، در میدان تجریش، خیابان شهید دربندی و کوی ملکوتی بود.
طبق روزنامه رسمی به شماره ۲۰۳۰۸ مورخ سوم آذرماه سال هزار و سیصد و نود و سه، شرکت توسعه نفت و گاز دیار (مسئولیت محدود) به شماره ثبت ۴۶۳۱۷۱ و شناسه ملی ۱۴۰۰۴۵۲۹۷۰۵ تأسیس میشود و موضوع این شرکت، ارائه کلیه فعالیتهای صنعتی، در زمینه مشاوره، طراحی، نصب و راه اندازی و خرید و فروش و واردات و صادارت ماشین آلات و دستگاههای صنعتی در خصوص پتروشیمی، نیروگاهی، پالایشگاهی، تجهیز، تأمین، نگهداری فنی و راه اندازی خطوط تولید کارخانجات صنعتی و صنایع تبدیلی و واردات فناوری و صنایع مادر و تجهیزات تولیدی و صنعتی و توزیع و پخش و بسته بندی کالاهای صنعتی مجاز بازرگانی اعلام شده است. احسان دلاویز طبق این آگهی رسمی، مدیرعامل و عضو هیأت مدیره این شرکت است.
دلاویز البته بسیار مایل است که خود را چهرهای فرهنگی و هنری جلوه دهد، چنان که مدیرمسؤول نشریهای به نام دیار و عضو هیأت مدیره شرکت تصویرگستر پاسارگاد (فعال در حوزه سینما و نمایش خانگی) است. او علاقه بسیاری به حضور در پشت صحنه سریالها و همچنین عکس یادگاری در رویدادهای فرهنگی با سلبریتیها و چهرههای هنری دارد، و این دقیقاً مشی دوستان و همکاران نزدیک این سالهای او، یعنی سید محمد امامی و محمدهادی رضوی نیز بوده است.
بیشتر بخوانید:
هادی رضوی چگونه با پول معلمان رؤیاهای پسر شریعتمداری را تعبیر کرد؟ +تصاویر
اما به لحاظ سیاسی، احسان دلاویز را از وابستگان و نزدیکان سیدمحمد خاتمی، لیدر اصلاحات، و از اعضای بنیاد وابسته به خاتمی یعنی بنیاد باران میشناسند. ظاهراً از ابتدای تشکیل بنیاد باران، پس از کنار رفتن خاتمی از ریاست جمهوری در سال ۸۴، دلاویز با آن همکاری داشته است.
خبرگزاری ایسنا در مطلبی به تاریخ ۲۲ شهریور ۸۴، درباره «جوانترین مشاور خاتمی»، یک گزارش شبهتبلیغاتی برای احسان دلاویز منتشر کرد. در بخش معرفی دلاویز در این گزارش میخوانیم:
" «احسان دلاویز» از هفده سالگی با دولت خاتمی به عنوان مشاور در امور جوانان همکاری کرده است. او این حضور را گواهی بر آغازگری سیدمحمد خاتمی در نگاه جدی و احترام به جوانان در سپردن مسؤولیت به آنان میداند.
دلاویز پس از هفت سال همکاری با دولت خاتمی، اکنون در سن ۲۴ سالگی پس از طی مسوولیتهایی از جمله مشاور عالی سازمان ملی جوانان، مشاور وزارت آموزش و پرورش و رئیس کمیته جوانان این وزارتخانه همچنان فعال است و طرح ۱۰۰ صفحهای برنامهی عمل در حوزهی جوانان را به دولت احمدینژاد نیز ارائه کرده است."
این گزارش درباره همکاری این جوان با بنیاد تازه تأسیس باران در آن مقطع میافزاید:
" این مشاور جوان خاتمی با بیان اینکه رئیسجمهور سابق از تمام توانش در حوزهی جوانان استفاده کرد و بیشترین حضورش در دستگاهها مربوط به سازمان ملی جوانان بوده اظهار میکند: امروز هم پس از پایان دولت با خاتمی هم در مؤسسهی گفتوگوی فرهنگها و تمدنها و هم در بنیاد «باران» بنای همکاری دارد و تشکیل باشگاه جوانان را به صورت غیردولتی و با هدایت بنیاد باران و در صورت تأیید نهایی از سوی خاتمی دنبال خواهد کرد. "
دلاویز سپس شرحی مجمل از آشنایی و همکاری خود با شخص خاتمی در دوران ریاست جمهوری او ارائه میدهد:
" از سال ۷۶ با نظرات آقای خاتمی و شعارهایشان در حوزهی جوانان و همچنین علاقهمندی ایشان به فعال کردن حوزهی جوانان کشور و دستگاهها برای حمایت از جوانان آشنا شدم. در آن زمان من دانشآموز بودم و طرحهایی را به صورت نامه برای آقای خاتمی ارسال میکردم. بعد از اینکه تعداد این طرحها زیاد شد و آقای خاتمی مرتب آنها را پیگیری میکرد و بعضاً هم پاسخ میداد از سوی دفتر ایشان از من دعوت شد و ملاقاتی با آقای خاتمی داشتم. من هم به صورت حضوری طرحها و برنامههایم را به ایشان دادم. "
او تصریح میکند:
" با وجود اینکه من همچنان دانشآموز بودم و هفده سال بیشتر نداشتم آقای خاتمی با علاقهمندی فراوان از من خواستند که در حوزهی جوانان به دولت ایشان کمک کنم و من را به آقای مظفر، وزیر وقت آموزش و پرورش معرفی کردند که در حوزهی جوانان در دولت ایشان مشغول به کار شدم."
جالب اینجاست که در جای جای این گزارش رپرتاژگونه، از احسان دلاویز به عنوان «مشاور جوان خاتمی» یاد شده و خود او از صدور حکم مشاوره برای خودش به دستور شخص خاتمی گفته است:
" همکاری من با دولت خاتمی خود گواهی بر این قضیه است و از روز اول پا به پا در حوزهی جوانان در خدمت دولت آقای خاتمی بودم و کار ما رسمیت داشت. هر چند که بر اساس ضوابط حکم مشاور رئیس جمهور برای افراد زیر ۲۵ سال زده نمیشود اما بنا به دستور آقای خاتمی از سوی اطرافیان ایشان حکم مشاور دولت برای من خورده بود و کارم رسمیت داشت. محل استقرارم نیز سازمان ملی جوانان بود و در بسیاری از جلسات به خصوص جلسات شورای طرح و برنامه و شورایعالی جوانان نظرات جمع را متحول میکردم و نظرات من و آقای رستگار که مشاور امور نخبگان جوان بود به شدت مورد استقبال قرار میگرفت و در این حوزه تأثیرگذار بود.
وی یادآور شد:
"هیچ طرح و ایدهای نبود که در این مدت ارائه دهم و آقای خاتمی آن را رد کند؛ بلکه به شدت از طرحها و برنامهها حمایت میکردند و آنها را به مسؤولان ذیربط و دستگاههای مربوط ارجاع میدادند." [۲]
هم احسان دلاویز و هم برادرانش محسن و ساسان، روابط نزدیکی با «غلامرضا تاجگردون»، نماینده لیست امید از حوزه گچساران و باشت دارند و به نوعی تاجگردون حامی آنان بوده است.
محسن دلاویز، مدیرعامل و رئیس هیأت مدیره شرکت نفت پاسارگاد (زیر مجموعه شستا و بزرگترین تولیدکننده قیر در غرب آسیا) و همچنین معاون صندوق بازنشستگی نفت (یک نهاد بسیار ثروتمند و بانفوذ) بوده است و او را به نوعی شاگرد تاجگردون میدانند. او علاوه بر اینکه معتمد بیژن زنگنه در وزارت نفت و مشاور اوست، در اردیبهشت ماه سال گذشته از سوی زنگنه به عنوان مدیرعامل شرکت بهینهسازی مصرف سوخت منصوب شد. محسن دلاویز در مصاحبهای در ۱۰ فروردین ۹۷ پیرامون برخی گمانه زنیها و احتمال حضورش درانتخابات آتی مجلس شورای اسلامی از حوزه انتخابیه گچساران و باشت گفت:
" تاجگردون را یکی از شایستهترین نمایندگان تمام ادوار مجالس کشور می دانم، ایشان استاندارد انتخاب مردم شریف گچساران را تغییر داده و امروز هر کسی نمیتواند عنوان نمایندگی این مردم فهیم را یدک بکشد، مردم البته قدردان تلاشهای صادقانه نماینده خود هستند."
دلاویز در ادامه افزود:
" رابطهام با دکتر تاج گردون فراتر از همشهری و دوست است و او را برادر امین و بزرگتر خود می دانم ضمن اینکه حضورم در انتخابات مجلس در دوره گذشته، با مشورت و خواست دکتر تاج گردون بود." [۳]
محسن دلاویز پیش از این در سمتهایی چون معاون برنامه ریزی و توسعه شستا، معاون برنامه ریزی و توسعه شرکت سرمایه گذاری صندوق بازنشستگی کشوری، معاون منابع انسانی و پشتیبانی شرکت سرمایه گذاری ایران خودرو، مدیر عامل شرکت بازرگانی صندوق بازنشستگی کشوری حضور داشته و همچنین، سخنگویی سازمان انرژی اتمی، مدیرکل حوزه ریاست، مدیرکل روابط عمومی و اطلاع رسانی، مدیرکل تشکیلات روشها و تحول اداری و مشاور رئیس سازمان انرژی اتمی و ریاست هیأت مدیره شرکت لوله سازی اهواز، کارخانجات تولیدی تهران و عضویت در هیأت مدیره شرکتهای مختلف از جمله ذوب آهن اصفهان، بازرگانی صندوق بازنشستگی بخشی از پیشینه مدیریتی وی است. [۴]
برادر دیگر دلاویزها، یعنی ساسان هم زمانی به سفارش تاجگردون کارمند قراردادی فرمانداری گچساران شد و در سلسله مراتب اداری پیشرفت خوبی داشت. او در دولت احمدینژاد مدتی فرماندار طالقان بود. ساسان دلاویز در دی ماه سال گذشته به سمت معاون برنامه ریزی، پشتیبانی و توسعه مدیریت شرکت ملی پست ایران منصوب شد. او عضو هیأت مدیره مؤسسه فرهنگی، ورزشی، رفاهی پیام (وابسته به وزارت ارتباطات) هم هست. [۵]