به گزارش مشرق، وبگاه خبری الخلیج اونلاین در گزارشی با عنوان «شکست راهبری امارات در چهار منطقه یمن» نوشت: مواضع یمنی که نیروهای اماراتی از آنجا عقبنشینی کردند بخصوص از جنبه اقتصادی از اهمیت زیادی برخوردار است و مراکز ثقل مهمی از لحاظ ثروت و مواضع استراتژیک محسوب میشود.
بیشتر بخوانید
مزدوران سعودی بدون حقوق و آواره در خیابانها + نقشه میدانی
اهمیت مناطقی نظیر مأرب، الحدیدة، عدن و ساحل غربی فقط به لحاظ اینکه مراکز مهم ثروت محسوب میشود، نیست و مطمئنا اعمال موجودیت نظامی امارات در این مناطق اقدامی سنجیده و مطالعه شده، بوده است.
امارات عربی متحده به دنبال مخالفتهای مردمی یمن و بیم از حملات یمنیها به امارات به شکلی غیرمنتظره عقبنشینی تدریجی خود را آغاز کرد. منابع دولتی یمن در سوم ژوئن از آغاز عقبنشینی جزیی نظامیان امارات از استان مأرب در شرق یمن خبر دادند و شبکه الجزیره به نقل از منابعی که نامشان را فاش نکرد گفت که نظامیان سعودی وابسته به ائتلاف جای همقطاران اماراتی خود را در مأرب گرفتند.
همان روز روزنامه وال استریت جورنال آمریکا هم گفت امارات بخش قابل توجهی از نیروهای رزمی خود را از یمن خارج کرده است. این روزنامه ادعا کرد که امارات از بیم هر گونه حمله تلافی جویانه در صورت وقوع درگیری میان ایران و آمریکا از یمن عقب نشینی کرده است.
خبرگزاری رویترز هم در بیست و هشتم ژوئن به نقل از دو دیپلمات نوشت: امارات برخی از نیروهای خود را از بندر جنوبی عدن و ساحل غربی یمن دو منطقه ای که بیشتر نظامیان امارات در آنجا مستقر هستند خارج کرده است.
مواضع راهبردی
استان مأرب، که آخرین منطقهای است که خروج نیروهای اماراتی از آنجا اعلام شده از مهمترین مناطق حاصلخیز در یمن محسوب میشود و در بین استانهای یمن در تولید محصولات کشاورزی پس از الحدیده و صنعا رتبه سوم را دارد.
برخی معادن هم در این استان وجود دارد که مهم ترین آن گرانیت، آسکوربیا، سنگ نمک، گچ، سنگ مرمر و تالک است. شهر مأرب همچنین غنی از نفت و یک شهر گردشگری با آثار تاریخی مهمی است و از مهم ترین جاهای دینی آن سد قدیم مأرب، معبد الشمس و محرم بلقیس، و مهم ترین شهرهای آن صرواح و حریب است.
اما شهر عدن دروازه اقتصادی یمن شمرده میشود و آن را ستون اقتصاد یمن میخوانند. عدن در طول سالها از موقعیت راهبردی برخوردار بوده است و دارای بزرگترین پالایشگاههای نفتی کشور است.
نوار ساحل غربی یمن که مشرف به دریای سرخ است از اهمیت زیادی برخوردار است. چون شامل بنادر و گذرگاههای دریایی متعددی از میدی تا باب المندب است. آبراههای که از اهمیت ژئواستراتژیکی مثل دیگر آبراهههای دنیا برخوردار است و روزانه سه میلیون بشکه نفت از آنجا عبور میکند.
ساحل غربی یمن با نام «تهامة» شناخته میشود، طول آن به حدود 440 کیلومتر میرسد و سه استان تعز، الحدیدة، و حجة را در برمیگیرد. این منطقه به آبراهه بین المللی باب المندب مشرف است و در امتداد آن دهها جزیره یمن واقع است که چهار تای آن از مهمترین جزایر شمرده میشود علاوه بر اینکه ساحل غربی یمن از مهم ترین نقاط تماس با شاخ آفریقاست و بسیاری از مهاجران آفریقایی قصد آنجا را میکنند.
اما استان الحدیده که در 226 کیلومتری غرب صنعا پایتخت یمن واقع است نیز از اهمیت بالایی برخوردار است.
الحدیده دومین استان پرجمعیت یمن است حدود سه میلیون نفر در آنجا ساکن هستند و 250 کیلومتر تا ساحل فاصله دارد و در این استان 9 شهر با مساحتهای متفاوت واقع است. علاوه بر جزیره کمران که از مهم ترین جزایر دریای سرخ شمرده میشود.
امارات در مناطق مهم فوق الذکر نفوذ نظامی داشت و عقب نشینی از آنجا نشان میدهد که متحمل تلفات سنگینی شده بود.
حضور نظامی امارات در یمن
بر اساس یک پژوهش که مرکز مطالعات ایماسک اخیرا منتشر کرد امارات سه نوع نیروی نظامی در یمن دارد: نوع نخست که شامل هزار و پانصد نفر سرباز و افسر ارتش امارت میشود و غالبا ماموریت آموزشی در یمن دنبال میکنند.
اما نوع دوم از سربازان یمنی تشکیل شده که آموزش دیده و امارات به آنها پول و سلاح داده و تحت امر فرماندهی ارتش یمن نیستند.
نوع سوم از مزدوران خارجی تشکیل شده که شمار تقریبی آنها به یک هزار و هشتصد نفر میرسد و اتباع کشورهایی نظیر کلمبیا، السالوادور، شیلی، اریتره، هستند و از لحاظ ساختاری نیروی گارد ریاستی امارات محسوب میشوند.
بر مبنای گزارش اطلاعات اینتلیجنس در ژوئن 2018امارات افسران سابق آمریکایی را که در عراق و افغانستان جنگیده اند برای بهبود عملکرد نیروهای خود در یمن اجاره کرده است.
یمنیها مخالف حضور امارات هستند
درخواست برای اخراج امارات از ائتلاف به دلیل ادامه حمایتهای آن از شبه نظامیان جداییطلب و تلاش امارات برای تسلط بر مناطق جنوب یمن از جمله اتفاقات جامعه یمن بخصوص در چند ماه اخیر بوده است.
اخیرا فعالان یمن کمپینی را در شبکههای اجتماعی با نام «اخراج امارات خواستهای مردمی است» به راه انداخته و از عبد ربه منصور هادی، رئیس جمهور مستعفی یمن خواستند آن را عملی کند.
خالد الیمانی، وزیر خارجه مستعفی یمن در اوایل آوریل گذشته به وجود اختلافی بین کشورش و ائتلاف تحت رهبری عربستان اشاره کرد و گفت: دولت مشروع (منصور هادی) نتوانست شراکتی واقعی با ائتلاف در مناطق تحت تسلط آن ایجاد کند.
علاوه بر اینکه اتهامهایی به امارات درباره کارشکنی این کشور برای بازگشت منصور هادی به یمن وارد شد علاوه بر اینکه امارات را به تسلط بر جزیره سقطری متهم کردند. موضوعی که موجب ایجاد بحرانی بزرگ بین دولت یمن و ابوظبی در نیمههای سال گذشته شد.
تلفات سنگین
امارات بین سالهای 2015 تا ژوئن 2018 در مداخله نظامی خارج از مرزهای خود قریب به یکصد و یازده نفر از نظامیان خود را از دست داده که بیشترشان مربوط به جنگ یمن میشوند. علاوه بر خسارات مالی که از جنگ متحمل شده است.
بزرگ ترین ضربهای که امارات در یمن متحمل شد کشته شدن 48 نفر از نیروهایش در جریان یک عملیات در استان مأرب بود(45 نفر در روز حمله در چهارم سپتامبر 2015 کشته شدند و سه نفر دیگر در اکتبر بر اثر شدت جراحات جان باختند.
علاوه بر این حوثیها بارها تهدید کردند که عمق امارات را هدف میگیرند. در ماه مه 2019 آنها تصاویری را از حمله موفق پهپادهای یمنی به فرودگاه ابوظبی در سال ۲۰۱۸ منتشر کردند.
مقامات اماراتی زمانی که حوثیهای یمن اعلام کردند فرودگاه بین المللی ابوظبی را هدف قرار داده اند مدعی شدند که این خبر نادرست است و علت بروز تاخیر در برخی پروازها وقوع یک سانحه در یکی از ترمینالهای فرودگاه بوده است.
تصاویری که المسیره پخش کرده است شامل لحظه پرواز پهپاد، هدف گیری و حمله به فرودگاه ابوظبی انجام شد، در این تصاویر خسارات وارده به پایانه و فرودگاه ابوظبی در پی این حمله مشخص است.