به گزارش مشرق، درحالی که برخی گمانه زنی ها از احتمال پادرمیانی عمان و عراق برای کاهش تنش میان تهران و برخی کشورهای حاشیه خلیج فارس حکایت دارد، دیپلمات کشورمان هم از پاسخ مثبت برخی کشورها به پیشنهاد ایران برای امضای پیمان عدم تعرض خبر داد. همزمان اعلام شده که پس از شش سال، نشست مشترک گارد ساحلی ایران و امارات در تهران برگزار شده است و برخی گزارش ها از اعلام آمادگی دو بانک اماراتی برای همکاری با ایران حکایت دارد.
پیشنهاد ایران چه بود؟
وزیر امور خارجه کشورمان چندی قبل، در سفر به عراق از طرحی به نام «پیمان منطقه ای عدم تعرض» رونمایی کرده بود که براساس آن کشورهای منطقه متعهد می شوند اقدامی علیه یکدیگر انجام ندهند. کشورهای روسیه و قطر پس از طرح این پیشنهاد در خردادماه از آن استقبال کرده بودند و اکنون به نظر می رسد علاوه بر این دو کشور، کویت هم به جمع حامیان آن اضافه شده است. در همین باره، محمد ایرانی سفیر ایران در کویت در گفت و گو با روزنامه الرای تأکید کرد که از برخی کشورها برای امضای پیمان عدم تعرض پاسخ مثبت دریافت کرده ایم.
این دیپلمات کشورمان به صراحت اشاره ای به نام کشورها نکرد اما در سخنان خود گفت که این پیشنهاد مختص به کویت نیست و همه کشورهای منطقه را شامل می شود. در همین حال برخی کشورها پاسخ مثبت داده اند و منتظر دریافت پاسخ از کشورهای دیگر هستیم. همزمان حسین امیرعبداللهیان دستیار رئیس مجلس در امور بین الملل هم به سفر اخیر وزیر خارجه عمان به تهران اشاره کرد و گفت که آقای بن علوی در موضوع گفت وگوهای ایرانی-عربی و کاهش تشنج و تنش همواره در سفرهایشان از جمله در سفر اخیر ایده های مثبت و سازنده ای داشتند.
همچنین خبرنگار سیاست خارجی اعتماد به نقل از یک منبعآگاه عربی در توئیتر خود نوشت: «کویت در پاسخ به درخواست واشنگتن اعلام کرده وضعیت منطقه مانند زمان صدامحسین نیست که این کشور علیه کشور منطقهای دیگری با آمریکا متحد شود و اجازه نمیدهد از خاک آن برای تهدید ایران استفاده شود.کویت پیش از این نیز با درخواست آمریکا مبنی براستقرار 4 بمبافکنبی52 آمریکایی در کویت مخالفت کرده بود.»علاوه بر طرح پیشنهادی ظریف درباره «پیمان عدم تعرض»، روسیه نیز طرحی با عنوان «امنیت جمعی در خلیج فارس» تهیه کرده که روز گذشته آن را به شورای امنیت سازمان ملل و مجمع عمومی آن ارائه کرد. این طرح و طرح پیشنهادی ایران هر دو در راستای کاهش تنش ها میان کشورهای منطقه خلیج فارس است، با این تفاوت که در طرح روسیه از حضور برخی کشورهای خارج از منطقه هم برای برقراری امنیت در این منطقه سخن گفته شده است. روسیه همچنین در طرح خود تاکید کرده است که سیستم امنیتی منطقه توسط همسایگان در خلیج فارس تنها زمانی قدرت میگیرد که حضور نظامی کشورهای خارجی در منطقه کاهش یابد.
حضور هیئت دیپلماتیک امارات در ایران
در سوی دیگر علاوه بر گزارش ها از عقب نشینی امارات از جنگ یمن و ارسال پالس های مثبت به ایران برای بهبود روابط، خبری درباره حضور هیئتی هفت نفره از گارد ساحلی امارات در ایران هم منتشر شد. آن طور که اعلام شده این هیئت قرار است با طرف ایرانی، پس از شش سال، ششمین نشست مشترک گارد ساحلی دو کشور را برگزار کنند.
پیش از این نیز اخبار غیررسمی از حضور دو هیئت اماراتی برای افزایش همکاری های امنیتی با ایران منتشر شده بود که نشان دهنده اقدامات عملی این کشور ،افزایش همکاری ها و بهبود روابط با تهران است. به گزارش ایلنا شهاب قربانی دبیر کل کانون صرافان ایران نیز گفت: تا آن جا که ما اطلاع داریم دو بانک اماراتی برای همکاری مالی با ایران اعلام آمادگی کردند و صحبتهایی در این خصوص آغاز شده است.