کد خبر 982533
تاریخ انتشار: ۱۸ مرداد ۱۳۹۸ - ۱۵:۱۷
نکات کلیدی انتخاب رشته کنکور/شرایط پذیرش دانشگاه‌ها براساس معدل

نفرات برتر کنکور از مدارس خاص هستند و باز هم جای مدارس دولتی خالی است اما این آمار هشداری است نسبت به نظام طبقاتی آموزش کشور که حالا دانشگاه‌ها و رشته‌های برتر را هم از آن طبقات خاص جامعه می‌ کند.

به گزارش مشرق، وقتی می‌گوییم تلاش برای ارزان‌تر تمام‌ شدن ادارۀ آموزش و پرورش، این حرف، مدارس دولتی را هدف قرار داده است و نابرابری آموزشی را بازتولید می‌کند.

قربانی این ماجرا، دانش‌آموزان طبقات پایین‌تر جامعه هستند، حالا باید مصداق عینی آن را با انتشار نتایج کنکور مشاهده کرد و امسال نیز همانند سال‌های قبل با اعلام اسامی نفرات برتر کنکور 98 یکبار دیگر اثبات شد که تمام آنها، دانش‌آموزان مدارس خاص از از سمپاد تا نمونه دولتی یا غیردولتی‌ هستند و باز هم دست مدارس دولتی خالی است.

بیشتر بخوانید:

شرایط پذیرش دانشگاه‌ها براساس معدل

داوطلبان کنکور پس از دریافت نتیجه اولیه چه کنند؟

در این گزارش می‌خواهیم بدانیم چه تعداد از نفرات برتر کنکور امسال، دانش‌آموز مدارس دولتی و چه تعداد از مدارس خاص و غیردولتی هستند؟!

در جدول‌های زیر مدارس نفرات برتر کنکور 98 را می‌توانید مشاهده کنید.

نفرات اول تا پنجم گروه آزمایشی علوم ریاضی

علیرضا سخایی راد رتبه اول مدرسه سمپاد شهید بهشتی اهواز
محمد صادق مجیدی یزدی مدرسه ماندگار البرز
دانا افاضلی مدرسه غیردولتی
آریا جلالی مدرسه سمپاد شهید بهشتی لاهیجان
علی عباسی مدرسه سمپاد شهید بهشتی شهرکرد

نفرات اول تا پنجم گروه آزمایشی علوم تجربی

ایزدمهر احمدی‌نژاد مدرسه غیردولتی
محسن راستکار مدرسه سمپاد علامه طباطبایی تبریز
فرهنگ امیری مدرسه سمپاد شهید دستغیب شیراز
رسا ظفری مدرسه سمپاد شهید مدنی تبریز
محمدرضا ارشدی صوفیانی مدرسه سمپاد شهید مدنی تبریز

نفرات اول تا پنجم گروه آزمایشی علوم انسانی

فاطمه شب‌خیز مدرسه سمپاد فرزانگان لار
مریم اسماعیلی مدرسه سمپاد فرزانگان 1 تهران
امین ایمانپور مدرسه سمپاد شهید مدنی تبریز
سیده آمنه موسوی لقمان مدرسه نمونه دولتی حضرت آمنه بهار
علی حاجیان مدرسه نمونه دولتی شهید نصیری لار

براین اساس می‌توان گفت که بیش از 70 درصد رتبه‌های برتر کنکور امسال در رشته‌های ریاضی، تجربی و انسانی دانش‌آموزان مدارس سمپاد هستند، سهم غیردولتی‌ها 14 درصد و نمونه دولتی‌ها 13 درصد است؛ 46 درصد نفرات برتر کنکور سراسری امسال تهرانی هستند، کمترین تعداد تهرانی‌ها در رشته علوم تجربی و بیشترین تعداد در رشته هنر است البته این آمار مربوط به 10 نفر اول رشته‌های ریاضی و فنی، علوم تجربی، علوم انسانی و 5 نفر اول رشته‌های هنر و زبان است.

دسته‌بندی‌های مدارس دولتی و بازتولید نابرابری آموزشی

اما آنچه در این ماجرا می‌توان به آن پرداخت، دسته‌بندی‌های مختلف مدارس و جداسازی دانش‌آموزان، تأثیر آن در بازتولید نابرابری آموزشی و در نهایت ناکام ماندن دانش‌آموزان از طبقات پایین‌تر جامعه در چرخه رقابت و ورود به دانشگاه‌ها و رشته‌های برتر است.

رضا امیدی استادیار دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه علامه‌طباطبایی در مطلبی با اشاره به گزارش اخیر یونسکو، گفته است:

"به تازگی یونسکو به دولت‌ها توصیه کرده است بین 4 تا 6 درصد تولید ناخالص داخلی و 15 تا 20 درصد بودجۀ عمومی را به آموزش عمومی اختصاص دهند اما وضعیت ایران بدین صورت است که 1.5 تا 2 درصد تولید ناخالص داخلی و 10 درصد بودجه عمومی دولت به آموزش و پرورش اختصاص دارد.

همچنین براساس این گزارش، پرداخت از جیب خانواده‌ها در تأمین مالی آموزش عمومی به‌طور متوسط 20 درصد است؛ این نسبت در کشورهای پردرآمد حدود 18درصد و در کشورهای کم‌درآمد حدود 33 درصد برآورد شده است؛ براساس پایین‌ترین برآوردها، سهم پرداخت از جیب خانواده‌های ایرانی (صرفاً شهریه‌ای که به مدارس دولتی و غیردولتی می‌پردازند) از مجموع هزینه‌های آموزش و پرورش حدود 33 درصد است."

همچنین محمدرضا واعظ مهدوی؛ معاون سابق سازمان برنامه و بودجه اخیراً گفته بود: بیش از 9 درصد خانواده‌های ایرانی برای تحصیل فرزندانشان باید وسایل زندگی را بفروشند!

مسئولان و معضل آموزش‌وپرورش گران!

تمام این شرایط در حالی است که مسئولان آموزش‌وپرورش بر این باورند که آموزش‌وپرورش در کشور گران اداره می‌شود(؟!) و سیاست‌گذاری‌ها در مسیر ارزان‌کردن هزینه‌های اداره آموزش‌وپرورش تعیین می‌شود از سوی دیگر برنامه‌ریزی‌های اشتباه در سال‌های اخیر علاوه بر چند دسته کردن مدارس، بار هزینه‌های آموزش را به دوش خانواده‌ها انداخته است.

مثلاً مدارس دولتی به دسته‌بندی‌های مختلفی همچون سمپاد، نمونه‌دولتی، هیئت‌امنایی تقسیم می‌شوند و در کنار آن مدارس غیردولتی و انواع مدارس وابسته به نهادها و بخش‌های مختلف را هم باید در نظر گرفت.

در چنین شرایطی دانش‌آموزان مستعد از مدارس دولتی گلچین شده و به مدارس خاص هدایت می‌شوند که به بهانه دریافت شهریه بالاتر خدمات آموزشی بیشتری ارائه می‌دهند جالب آنکه معلمان برتر هم سهم این مدارس می‌شوند، حالا تصور کنید دانش‌آموزی 12 سال دوران تحصیلش را در در مدارس دولتی گذرانده است و حالا باید در آزمون کنکور با دانش‌آموزانی رقابت کند که در این سال‌ها به لحاظ آموزش شرایط ویژه‌ای را در مدارس خاصشان داشتند، اساسا می‌توان این شرایط را برابر دانست؟!

ادامه چنین شرایطی نه تنها به کیفیت آموزش لطمه زده است بلکه به نابرابری اجتماعی هم دامن می‌زند، مصداق بارزتر این موضوع را "عادل برکم" معلم به ما توضیح می‌دهد:

«تفاوت میان انواع مدارس دولتی، در میزان "پولی" است که از خانواده‌ها دریافت می‌کنند و بر اساس این "پول" خدمات آموزشی ارائه می‌دهند از سوی دیگر در پایه هفتم و دهم برای ورود دانش‌آموزان به مدارس خاص آزمون برگزار می‌کنند اما باید توجه داشت موفقیت دانش‌آموز در این آزمون‌ها که گاه با رفتن به کلاس‌های بخش خصوصی رقم می‌خورد به مدرسه محل تحصیل او مثلاً در دوره ابتدایی یا متوسطه اول هم بستگی دارد، اینکه دانش‌آموز در مدرسه غیردولتی با آن شرایط خاص درس خوانده باشد یا در مدارس دولتی با ساعت محدودتر آموزش، میزان توجه محدود معلم با توجه به جمعیت بالای دانش‌آموزان در کلاس درس و تمام این موارد یعنی نابرابری آموزشی!»

آموزش شاخصی در شکاف طبقاتی

ادامه این وضعیت باعث شده که حالا یکی از شاخص‌های شکاف طبقاتی در جامعه ما مسئله "آموزش"‌ باشد تا جایی که براساس برخی بررسی‌ها البته در سال 96 میزان نابرابری‌هایی که در هزینه‌های آموزش بین خانواده‌های دهک بالا و دهک پایین وجود دارد حدود یک به پنجاه‌وسه است  یعنی دهک ثروتمند 53 برابر دهک فقیر، برای آموزش فرزندش هزینه می‌کند حالا تصور کنید در چنین شرایطی رقابت برای موفقیت در ورود به دانشگاه‌ها و رشته‌های برتر یکسان خواهد بود؟!

تنوع مدارس و بالتبع کم‌توجهی‌ها به مدارس دولتی و افت شاخص‌های کیفی در آنها، نتایج خود را در مواقعی همچون اعلام نتایج کنکور به خوبی نمایان می‌کند و در این میان تلاش دولت برای ارزان‌تر تمام‌شدن ادارۀ آموزش و پرورش هم مدارس دولتی را هدف قرار داه است،‌ وضعیتی که حالا دانش‌آموزان مدارس دولتی را در رقابتی نابرابر قرار داده است و عجیب‌ آنکه اوضاع کیفی مدارس دولتی مدت‌هاست در سرازیری افت قرار گرفته است و عجیب‌تر آنکه این اوضاع، حساسیت هیچ‌کدام از مسئولان را جلب نمی‌کند اما از این وضعیت نباید تجب کرد چرا که تقریباً فرزندان هیچ یک از مسئولان در مدارس دولتی عادی تحصیل نمی‌کنند!!

البته باید به این نکته هم توجه داشت که تلاش‌ها برای تضعیف مدارس سمپاد با هدف خصوصی‌سازی بیشتر آموزش عمومی انجام نشود.

حالا همین مسئله به اعتراض برخی کاربران در فضای مجازی تبدیل شده است، یکی از معلمان در همین باره نوشت: در حالی که تهران حدود 17 درصد جمعیت کشور را تشکیل داده است، 50 درصد نفرات برتر کنکور تهرانی هستند!! اغلب رتبه‌های برتر دیگر نیز متعلق به کلانشهرها هستند. عدالت آموزشی در عرصه تاخت و تاز خصوصی سازی آموزش‌وپرورش هر روز بی رمق‌تر می‌شود.

معلم دیگری هم می‌نویسد: در تاریخ آموزش وپرورش خصوصی‌سازی همیشه با ظاهر فقرزدایی، عدالت آموزشی و... روی کار آمده است، چه می‌گذرد در وزارتی که قرار است نقش اساسی در تعلیم و تربیت رسمی ایفا کند؛ آیا با اینگونه اعمال رویتان می‌شود در کتاب‌های درسی از بدی به تزویر بگویید از عدالت سخن بگویید اگر هم بگویید اثر ندارد...

منبع: تسنیم

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • انتشار یافته: 29
  • در انتظار بررسی: 0
  • غیر قابل انتشار: 9
  • IR ۱۵:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    52 2
    فساد کنکور اظهر من الشمس شده است
  • حسن IR ۱۵:۵۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    21 0
    متاسفانه شکاف طبقاتی و تبعیض در ایران روز به روز بیشتر میشه و این برای کشوری که ادعای راه حق را دارد بد است.
  • IR ۱۶:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    12 1
    آفرین به شما که به این موضوع پرداختید. هیچ کس توجه نمی کنه که میان توی تلویزیون و میگن ما بدون حضور در کلاسهای اضافی رتبه برتر شدیم. همه می دونن که چنین چیزی از اساس غیرممکنه مگر در موارد استثنا که شامل رشته های تجربی و ریاضی نمیشه. چون مطالبی که توی کتابهای درسی هست به هیچ عنوان پوشش دهنده سوالات کنکور نیست. این مدارس خاص خودشون پولهای هنگفتی از دانش آموزان و خانواده اونها می گیرن و بهترین اساتید و امکانات آموزشی رو در اختیارشون قرار می دن. بعد با وقاحت تمام بیشتر روزنامه ها و سایت ها و شبکه های تلویزیونی میان می گن که این ها بدون هزینه موفق شدن رتبه های برتر بیارن. اینطوری فقط به مردم دروغ گفته میشه و برای بخش عمده ای از دانش آموزان سرخوردگی ایجاد می شه چون فکر می کنند که مشکل از خودشونه که نمی تون رتبه های بالا بیارند.
  • IR ۱۶:۳۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    15 3
    کلا آموزش و پرورش بسیار جای خرابی است. معلم ها همه پولکی شده اند. برخی هم که نبودشان بهتر هست. بعد می آیند سئوال مفهومی طراحی می کنند. داوطلب باید در سال دوم همه درسهای دبیرستان را تمام کرده باشد و در سوم و چهارم فقط مفهومی کار بکند و تمرین سرعت عمل بکند این کارها هم خیلی پول لازم دارد.
  • IR ۱۶:۵۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    5 5
    خاک تو سر معلمی که تو مدرسه دولتی فقط وقت میگذرونه فقط بلدن اعتصاب کنن و پول مفت بخوان
  • IR ۱۷:۰۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    16 0
    خدایا مردم بیچاره زمان انقلاب چی فکر میکردن چی شد نکنه اسلام از همون اول یک تفکر لیبرال بوده ولی هیچ وقت اونو اعلام نمیکردن
  • IR ۱۹:۱۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    31 0
    اموزش و پرورش در ایرانمجانی بود.
    • سعید IR ۰۵:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
      12 0
      بنده خدا چقدر ساده ای…… اگر در این دولت بابت نفس کشیدن درکوی و برزن چند وقت دیگه از مردم عوارض و مالیات هم بگیرند نباید تعجب کنی.....
  • IR ۲۰:۲۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    17 1
    وقتی دیدم 638 هزار نفر تجربی به 168 هزار نفر ریاضی شرکت کردند و حتی انسانی از ریاضی بیشتر متقاضی داره ناراحت و افسرده شدم که خیلی ها فهمیدن بوی پول از کدوم سمت میاد
  • IR ۲۰:۵۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    18 3
    کنکور بهترین نیست اما عادلانه ترین هست.. هنوز هیچی نشده تاثیر مافیای مدارس خاص را میبینید..... اگر کنکور برداشته شود مافیای مدارس ترمیم معدل و مدارس خاص حتی در امتحانات نهایی لبشتر و بیشتر بیشتر حس خواهید کرد
  • حامد IR ۲۰:۵۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    27 0
    درباره سهميه اي ها در كنكور هم لطفا بنويسيد، نزديك يك سوم ظرفيت پزشكي براي اين ها ست اين طرز قبولي ميز نوعي طبقات كردن تحصيل در ايران هست
  • IR ۲۱:۵۹ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    12 0
    واویلا وامصیبتا...دیدید گفتم اینا تو مدارس عیردولتین حالا چرا اسم‌مدرسه رو ننوشتید ؟؟؟؟
  • IR ۲۲:۰۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    8 0
    متاسفم خیلی زیاد
  • ساد IR ۲۲:۱۱ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    14 0
    دو صد گفته در این ۴۰ الی۵۰ سال ، نیم کردار نداشته.
  • US ۲۳:۳۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۸
    11 1
    مرحمت فرموده ما را به قبل انقلاب برگردانید ازلحاظ اموزش وپرورش .
  • IR ۰۱:۱۴ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    8 0
    ﺧﻴﻠﻲ ﻭﺧﻴﻢ ﺗﺮ اﺯ اﻳﻦ ﺣﺮﻓﻬﺎﺳﺖ.ﺩﻳﺮ ﻣﺘﻮﺟﻪ ﺷﺪﻳﻦ
  • IR ۰۲:۴۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    5 0
    واقعا درسته براي مدارس پولي سوالات تمريني که مطرح ميشود تقريبا همان سوالات در کنکور مي آيد يعني علم غيب دارند !!!چرا بسياري از خانواده ها ودانش اموزان نسبت به کنکور دچار تشکيک شده اند !!!
  • IR ۰۳:۵۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    4 7
    یه مطلب هم درباره سهمیه مناطق بنویس، اکثر شهرستانی ها سهمیه مناطق دارند در حالی که دیگه از اون نبود امکانات و فقر زمان تصویب این قانون که سال 47 بود دیگه خبری نیست و اکثرا مناطق از امکانات و رفاه خوبی برخوردار شدند.
    • IR ۰۹:۱۶ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
      0 0
      كاملا موافقم خيلي از بچه هاي منطقه 1 كه پدرهاشون كارگر و كارمند هستن و توان پرداخت شهريه هاي نجومي را ندارن توي رقابت به سهميه مناطق بچه ملاك ها و كارخونه دارهاي منطقه 2 و 3 ميبازن
  • IR ۰۷:۳۵ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    15 0
    هر کی پولدار تره موفق تره این شعار اصلی ایران است
  • قربان IR ۰۸:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    7 0
    با سلام حدود ۴۰ سال هست که آموزش و پرورش عمدا غلط اداره می شود اگر مقید به سعی و خطا هم بودیم نظام آموزشی به این همه بیراهه نمی رفت در حال حاضر هیچ امیدی به این نظام آموزشی نیست
  • IR ۰۹:۵۲ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    4 2
    خواهرزاده من مدرسه تیزهوشان بود رتبه اش نجومی شده اخه چه ربطی به مدرسه تیزهوشان داره وقتی خود دانش اموز نخواد درس بخونه یا انگیزه نداشته باشه همه این نتایج به خاطر تلاش خود دانش اموزه وگرنه مدرسه تیزهوشان هم دیدیم هیچ تفاوتی با مدرسه عادی نداره مگر تو شهرهای بزرگ که ندیدیم
  • US ۱۱:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    6 0
    اما یه خبر خوش داره که از تهران تعداد افراد کمی هستند بقیه از شهرستان ها اما یه خبر بد هم داره که تهرانی هایی که دستشان به دهن شان می رسه دیگه در کنکور شرکت نمی کنند بچه هایشان را از دوران مدرسه می فرستند در کشورهای اروپایی درس بخوانند و دیگه منتظر دانشگاه نمی شوند. یعنی رسما گروهی از افراد تحصیل کرده زیادی اروپایی می شوند
  • IR ۱۳:۰۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    2 0
    وزیر سابق میخواست مدارس خاص و كنكور رو حذف کنه که مجبورش کردن استعفا بده! چرا رشته های مهندسی و روانشناسی و حقوق با سوابق تحصیلی شده ولی رشته های پیرا پزشکی با کنکوره. یعنی رشته پزشکی از مهندسی سخت تره؟
  • IR ۱۳:۳۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    2 1
    به خاطر استرس كنكور دخترم که سمپادی بود مریض شد بعد اونم برا كنكور نمیخونه و میخواد دانشگاه آزاد بره. خیلی ناراحتم که بچه م الکی داره تباه ميشه.
  • IR ۱۴:۴۳ - ۱۳۹۸/۰۵/۱۹
    1 1
    70 درصد رتبه هاي برتر از مدارس سمپاد هستند. لازم است دقت كنيد كنيد كه سمپادي هاي امسال مربوط به سالهاي دولت احمدي نژاد هستند كه او ظرفيت پذيرش اين مدارس را تا دو برابر افزايش داد. البته بعد از دولت ايشان ظرفيت سمپاد به شدت كاهش يافت.
  • IR ۱۱:۴۸ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
    2 0
    تنها راه نجات کشور و مردم از این وضع یکسان سازی شرایط پزشکان با سایر اقشار جامعه س یعنی مشخص باشه کارگر ساده چه کسی هست کارگرماهر کیه استاد کار کیه بعد نسبت به اینها تکنسین کیه کارشناس کیه مهندس کیه سرپرست تولید کیه و هرکدوم از این مشاغل دارن چه اندازه بار از دوش کشور برمیدارن ممکنه مثلا کسی در نقطه صفر مرزی چوپونی میکنه و تولید گوشت میکنه و کمترین امکاناتو داره و کمترین حقوق چطور باید با یه پزشک که در تهران پاشو روپاش انداخته و حداقل کار مفید رو برای جامعه انجام میده برابر که نباشه هیچ اینهمه شکاف طبقاتی بینشون وجود داشته باشه ما بعد 40 سال تازه امسال به این نتیجه رسیدیم که تولید مهمترین رکن پیشرفت اقتصادی در جامعه س خوب الان باید مشخص بشه چه افرادی در جامعه دارن تولید میکنن اینکه در کشور ما 70 درصد اشتغال در بخش خدماته یه فاجعه س یعنی شما میری 6 سال دست و پا شکسته درس میخونی مثلا پزشک میشی یا چهار سال درس میخونی مهندس میشی بعد نهایت کاری که میتونی انجام بدی مشاوره س چه مشاوره پزشکی که بهش میگن ویزیت یا مشاوره مهندسی که بهش میگن نظارت پس تولید ثروتش کجاس ؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟ خوب واضحه که مردم این سبک رو به دلیل راحتی و بی دقدقه بودن میپسندن خصوصا پزشکی که بدلیل لابی های قدرتمندی که در کشور دارن با ایجاد انحصار و دیوار نامرئی خودشون رو در جامعه در حد قدیس بردن بالا و دولت درسایه برای خودشون هستن و این دولت در سایه پر از فساده البته پزشکان خوب کمک کننده به جامعه هستند و مداوای مریض کم کاری نیست اما صورت مسئله رو عوض نمیکنه در کشور ما باید انجام کار بازتعریف بشه
    • سمیه IR ۱۷:۲۰ - ۱۳۹۸/۰۵/۲۰
      1 0
      افرین همینه
  • IR ۰۹:۵۷ - ۱۳۹۸/۰۷/۰۸
    3 0
    بلطفابرای حذف سهمیه ها هم فکری بکنید واقعا ناعادلانه است طرف با رتبه 73000 کشوری و 23000 منطقه پزشکی قبول شده آخر این شخص با این بار علمی بسیار ضعیف و دانش اندک خود چگونه پزشکی خواهد بود پدر این فرد سربازی رفته بعد اسیر سده دو سال بعد هم آزاد شده شش سال بعد هم ازدواج کرده اصلا فرزندش در این بین چه نقشی داشته که امتیاز بگیرد. آن هم با پایمال کردن حقوق دیگران واقعا باید به حال این مردم و مملکت خون گریست شعار حکومت عدل علی که سر میدادند چه شد

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس