تکاپوی FATF و وزارت خزانه­‌داری برای متمرکز کردن رمزارزها

FATF و وزارت خزانه‌­داری آمریکا در حال تلاش برای مقررات‌گذاری و تمرکزپذیر کردن رمزارزها هستند، اما با توجه به ماهیت رمزارزها، ایران می‌­تواند از آن به عنوان ابزار مبادله استفاده کند.

به گزارش مشرق،  گروه ویژه اقدام مالی و وزارت خزانه‌­داری آمریکا در حال تلاش برای مقررات گذاری بر رمزارزها و تمرکزپذیر کردن آن­ها هستند، اما با توجه به ماهیت رمزارزها، این اقدامات تلاشی مذبوحانه است و ایران می‌تواند در صورت هوشمندی بانک مرکزی از رمزارزها به عنوان ابزار مبادله استفاده کند.

بیشتر بخوانید:

گروه ­ویژه اقدام مالی در ماه­های اخیر به صورت جدی وارد حوزه مقررات­‌گذاری بر رمزارزها شده است. FATF در کتاب راهنمایی[۱] که در خصوص «دارایی­های مجازی» منتشر شده است، تاکید کرده است: «شرکت‌های تولیدکننده ارزهای مجازی باید زیر چتر قانون باشد و قوانین مشابه مؤسسات مالی بین‌المللی برای آنها اعمال شود. برای اجتناب از سوءاستفاده از تکنولوژی بلاک‌چین و جلوگیری از پولشویی این قانون باید اجرایی شود.»

FATF  همچنین اعلام کرده که دولت‌ها باید با اقداماتی نظیر نظارت بیشتر بر ارزهای مجازی کنار بیایند. FATF با ابراز نگرانی از «ناشناس بودن» هویت افراد در فناوری­های جدید، گفته است: «پایگاه‌های مبادلات ارزی و شرکت‌های فعال در صنعت ارزهای دیجیتال باید اطلاعات هویتی افراد طرف معامله را کاملا و به صورت دقیق دریافت نمایند».

اصرار وزارت خزانه‌­داری آمریکا به‌­منظور مقررات­‌گذاری بر رمزارزها

منوچین، وزیر خزانه‌­داری آمریکا گفت[۲]: « وزارت خزانه­‌داری برای قانون­گذاری بر بیت­‌کوین و سایر رمزارزها «بسیار بسیار جدی» است.»

او در ادامه افزود: «من می خواهم مراقب باشم که کسی که از بیت­‌کوین استفاده می کند، از آن برای مقاصد مناسب استفاده می کند و نه مقاصد غیرقانونی. در حال حاضر میلیاردها دلار معامله با استفاده از بیت­کوین و سایر رمزارزها برای مقاصد غیرقانونی صورت می­‌گیرد.»

هشدار وزارت خزانه‌­داری نسبت به استفاده ایران از رمزارزها

سیگال مندلکر، معاون امور تروریسم و اطلاعات مالی وزارت خزانه‌­داری آمریکا با اشاره به ضرورت سخت­گیری بر ایران در استفاده از ارزهای مجازی، گفت[۳]: «با توجه به اینکه ایران به­‌طور فزاینده از دسترسی به شبکه جهانی مبادلات دلار محروم شده است، ضروری است که در زمینه مبادلات ارز مجازی، افراد وصرافی­‌های مبادله کننده و سایر ارائه دهندگان خدمات ارز دیجیتال، اقدامات و شبکه های خود را علیه طرح های غیرقانونی ایران (در استفاده از ارزهای مجازی برای دورزدن تحریم‌­ها) سخت تر کنند.»

همزمانی اینچنین صحبت­هایی از سوی مقامات وزارت خزانه داری با اقدامات FATF در حوزه رمزارزها نشان می­‌دهد، که نظام سلطه نسبت به کاربرد رمزارزها در دور زدن تحریم­ها توسط ایران نگران است و در تلاش است که با مقررات گذاری، مزیت رمزارزها برای دور زدن تحریم ها را از ایران بگیرد.

تلاش ژاپن برای راه­اندازی شبکه پرداختی جهانی ارزهای دیجیتال مشابه سوئیفت

خبرگزاری رویترز[۴] به نقل از یک منبع ناشناس ادعا کرد که ژاپن به دنبال راه اندازی شبکه­ای مشابه سوئیفت برای معاملات مربوط به رمزارزها است.

طبق این گزارش، طرح ‌های این شبکه در ابتدا توسط وزیر اقتصاد ژاپن و نهاد قانون ‌گذاری ملی آن یعنی آژانس خدمات مالی (FSA) پیشنهاد شده بود. نظارت و سرپرستی این شبکه توسط گروه ویژه اقدام مالی (FATF)  انجام خواهد شد.

تمرکزگرایی رمزارزها؛ تلاشی مذبوحانه

مهم­ترین دلیل نگرانی FATF، وزارت خزانه داری و G۷ نسبت به رمزارزها، این است که فناوری نوین بلاک­چین و رمزارزها، نظم سنتی موجود در نظام بانکی را به هم می‌­ریزند، چرا که مهم­ترین کارکرد نظام تبادلات بانکی فعلی خاصیت تمرکز پذیری و در نتیجه نظارت بر آن است. آمریکا به کمک همین تمرکز پذیری نظام سنتی بانکی، کشورهای متخاصم خود را به راحتی تحریم می­‌کند و تحت فشار قرار می­‌دهد. اکنون پیگیری و تلاش­های مستمر وزارت خزانه داری آمریکا، آژانس خدمات مالی ژاپن و نهاد بین الدولی FATF به­‌منظور مقررات گذاری بر رمزارزها نشان می‌­دهد که این سازمان­ها به دنبال ساختارمند کردن و متمرکز کردن رمزارزها در راستای اهداف خود هستند، اما واقعیت این است که فناوری بلاک­چین که رمزارزها در بستر آن مبادله می­‌شود، ماهیتا خاصیت تمرکزپذیری ندارد و اقدامات نهادهای مزبور حاکی از تلاش مذبوحانه آن­هاست!

فرصت و تهدید رمزارزها برای ایران

نگاه ایران به رمزارزها باید نگاه تسهیل گری و ابزار تصفیه تجارت باشد. درباره بیت کوین آنچه که می‌تواند به‌عنوان یک راهکار مورد مطالعه و بررسی دقیق قرار گیرد، این است که خریدار انحصاری بیت کوین های کشف‌شده، دولت باشد و دولت مانند ارز آن را به واردات اقلام مورد نیاز کشور تخصیص دهد. اگر راهبرد ما این باشد، می‌توان تدابیری اندیشید که مزارع کشف بیت کوین در موقعیت‌های خاص تاسیس شده و هزینه‌های انتقال برق کاهش یابد. به‌عبارت دقیق‌تر، افراد در سوله‌هایی که دولت در نزدیکی نیروگاه‌ها در اختیار آنها قرار می‌دهد، ماینرهای خود را فعال کنند، هزینه اجاره مکان، برق و سایر هزینه‌های جاری را پرداخت کرده و رمز کشف‌شده را به صرافی تعیین‌شده از سوی بانک مرکزی بفروشند.

البته راهکار مهم­تری هم وجود دارد و آن ایجاد رمز بهادار است، ایجاد رمزهای بهادار با پشتوانه بانک مرکزی به‌عنوان ابزار مبادلاتی (توضیح اینکه ایجاد رمز بهادار کار پیچیده‌ای نیست و چنانکه ۱۷ هزار عنوان در دنیا ایجادشده، در کشور ما نیز ایجادشده و می‌شود) به‌نحوی که بانک مرکزی به پشتوانه دارایی‌های واقعی رمز بهادار خلق کند و آن را با احراز هویت اشخاص به‌عنوان ابزار مبادلاتی در سطح داخلی و بین‌المللی قرار دهد. تراکنش‌های رمزارزها به‌هیچ‌وجه قابل ردیابی و تحریم نیستند. اگر این اتفاق بیفتد ما خواهیم توانست بدون استفاده از نظام بانکی بین‌المللی که تحت اشراف اطلاعاتی و مورد تحریم دشمن است، به مبادله کالا با کشورهای طرف تجارت خود بپردازیم. حتی می‌توان در پیمان‌های پولی دوجانبه نیز از این ابزار بهره برد.

اگر دو اقدام فوق صورت نگیرد، رویه‌­ای که در حال حاضر در کشور نسبت به رمزارزها وجود دارد، تهدیدی برای نظام اقتصادی کشور محسوب می‌­شود، چرا که در حال حاضر شاهد رواج کاربرد رمزارزها به عنوان کالای سرمایه‌­ای هستیم. تداوم این اتفاق نامیمون می­‌تواند اتفاقات مشابه بازار مسکن، دلار و سکه را مجددا رقم بزند و برای نظام اقتصادی کشور خطرساز باشد.

[1] http://www.fatf-gafi.org/publications/fatfrecommendations/documents/guidance-rba-virtual-assets.html

[2] https://www.cnbc.com/2019/07/18/mnuchin-says-us-will-ensure-bitcoin-doesnt-become-like-anonymous.html

[3] https://www.foxnews.com/world/iranians-feeling-sanction-squeeze-turn-to-bitcoin-sparks-concern-over-mining-operations

[4] https://uk.reuters.com/article/uk-japan-cryptocurrency-idUKKCN1UD06X

منبع: مهر

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

این مطالب را از دست ندهید....

فیلم برگزیده

برگزیده ورزشی

برگزیده عکس