به گزارش مشرق، «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه ایران امروز دوشنبه در مصاحبهای با پایگاه «فرانس۲۴» یکی از دلایل ماندن ایران در توافق هستهای برجام، بدون عواید اقتصادی را جامع بودن این توافق هستهای عنوان کرد.
بیشتر بخوانید:
محمدی: ۱+۷ تکرار همان ۱+۵ است
نقشه راه ۲۵ سال آینده روابط دو کشور، محور گفتگوی وزرای خارجه ایران و چین
فرانسه قصد داشت ترامپ را با ظریف روبرو کند؟
ظریف در پاسخ به سوال مجری فرانس۲۴ مبنی بر اینکه چرا ایران علیرغم برخوردار نشدن از هیچ عواید اقتصادی همچنان به این توافق پایبند است گفت: «چون برجام، توافقی جامع در خصوص موضوع هستهای است که مذاکره بر سر آن با چشمهای باز انجام گرفت. ما میدانستیم که نمیتوانیم به یکدیگر اعتماد کنیم.»
وی اضافه کرد: «[برجام] در واقع، اساساً بر اساس بیاعتمادی دوجانبه بنا شده بود. کاری که ما کردیم مستقر کردن ساز و کارهایی بود که در صورت اتفاق افتادن نقض توافق بتوانیم از آن استفاده کنیم و الان داریم از آن ساز و کارها استفاده میکنیم بنابراین ما نیازی به خروج از توافق نداریم.» ما صبر راهبردی نشان دادهایم.
ظریف گفت: «ما صبر راهبردی نشان دادهایم. این صبر راهبردی شاید لازم بود تا بعد از خروج آمریکا، زمان زیادی در اختیار اروپاییها قرار بدهیم که به تعهداتشان عمل کنند. متأسفانه اروپا ظرف ۱۵ ماه گذشته قادر نبود به تعهداتش عمل کند بنابراین ما گامهای مشخصی برداشتیم. همانطور که گفتهایم، در صورتی که اروپا انجام اقداماتی که لازم است را شروع کند، این اقدامات بازگشتپذیر هستند.»
وزیر امور خارجه ایران در جواب این سوال که ساز و کار پیشنهادی اروپاییها برای تسهیل تجارت با ایران، موسوم به «اینستکس» کارساز واقع نشده است گفت: «اینستکس فقط یک پیشنیاز برای تعهداتی است که اروپا هم در داخل برجام و هم بعد از خروج آمریکا از این توافق به آن متعهد شده است.»
ظریف با بیان اینکه «آینده اروپا در گرو چندجانبهگرایی و حاکمیت قانون است»، تأکید کرد: «اگر اروپا به ایالات متحده اجازه تخریب این را بدهد بنیانهای نظم جهانی و آینده قوانین بینالمللی را نابود کرده است. من فکر نمیکنم اروپا بخواهد این کار را انجام دهد.»
وزیر خارجه ایران در پاسخ به اینکه واکنش ایران به طرح آمریکا برای ایجاد یک ائتلاف دریایی بینالمللی در خلیج فارس چه خواهد بود گفت: «ائتلاف بینالمللی برای انجام چه کاری؟ برای به عقب برگرداندن کاری که ایالات متحده انجام داده است. ایالات متحده، تنشها را در خلیج فارس و جاهای دیگر تشدید کرده است.»
وی اضافه کرد: «آزادی دریانوردی یک مسئولیت بینالمللی است و آمریکا با کمک برخی از دوستانش در حال راهزنی دریایی در جبل طارق است.»
ظریف تصریح کرد: «در صورتی که ایالات متحده اخلالگریها، اقدامات تجاوزکارانه و مداخلهجوییهای خودش را متوقف کند، ایران و مابقی کشورها در خلیج فارس و آنهایی که از خلیج فارس منتفع میشوند و به آن نیاز دارند-چون رئیسجمهور ترامپ گفته که آمریکا به خلیج فارس نیاز ندارد- میتوانیم با یکدیگر برای حفظ امنیت آن تلاش کنیم.»
وی اضافه کرد: «آمریکا فقط لازم است آزارگری دیگران را متوقف کند. نیازی به ائتلاف ندارد. اگر آمریکا آزارگری بقیه نقاط دنیا را متوقف کند، همه چیز رو به راه خواهد شد.»
رئیس دستگاه دیپلماسی ایران در پاسخ به سوالی در خصوص اینکه آیا ایران تنگه هرمز را خواهد بست گفت: «نه نیازی نیست آن را ببندیم. ما امنیت را در خلیج فارس و دریای عمان تأمین میکنیم. ما ۱۵۰۰ مایل خط ساحلی با خلیج فارس داریم، ۱۵۰۰ مایل خط ساحلی با دریای عمان داریم و خطوط شمالی تنگه هرمز را کنترل میکنیم.»
وی اضافه کرد: «بنابراین، ما امنیت را حفظ میکنیم. اگر ما منفعتی در حفظ امنیت در این آبراه نداشته باشیم، کشتیهای بیشماری که از بیرون میآیند فقط با ناامنی بیشتر مواجه خواهند شد. آنها نخواهند توانست امنیت را تأمین کنند. ما قویترین قدرت در آن منطقه هستیم و مسئول تأمین امنیت هستیم، اما امنیت باید برای همه باشد. ما آمادهایم این امنیت را برای همه تأمین کنیم.»
ظریف گفت با امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه درباره چگونگی ضمانت امنیت دریانوردی در مناطق مختلف از جمله تنگه هرمز رایزنی کرده است.