به گزارش مشرق، پایگاه اینترنتی آمریکایی «دیلی بیست»، در گزارشی ضمن اشاره به احتمال در گرفتن جنگی داخلی در آمریکای تحت رهبری «دونالد ترامپ»، موضع ارتش آمریکا در قبال چنین جنگی را مورد تحلیل قرار داد.
بیشتر بخوانید:
سیانان: جنگ با ایران فاجعهبار است
این پایگاه نوشت، هفته گذشته ترامپ که فرمانده کل نیروهای مسلح آمریکا در توئیتی نوشت، استیضاح او موجب وقوع جنگ داخلی خواهد شد که ممکن است آمریکا هیچگاه نتواند صدمات ناشی از آن را جبران کند. پس از این توئیت، هشتگ «جنگ داخلی ۲» در آمریکا به ترند تبدیل شد.
در عصر امروز، جنگهای داخلی اغلب در کشورهای در حال توسعه تحقق پیدا میکند و اغلب ریشه سیاسی، قومی یا مذهبی دارند. چنین جنگهایی با اعلام حکومت نظامی همراه است و نهایتاً با مداخله ارتش به پایان میرسد. اما اگر چنین جنگی در آمریکا رخ دهد موضع ارتش آمریکا چه خواهد بود؟
نگاهی به اوضاع داخلی آمریکا نشان میدهد نیروهای نظامی آمریکا نیز به انداره بقیه حوزههای این کشور دچار دودستگی است. کشوری که دچار دودستگی باشد مکانی خطرناک برای ارتش محسوب میشود.
نویسنده این گزارش نوشت، بهعنوان فردی که سابقه ۱۹ سال فعالیت در واشنگتن در سمتهای امنیتی در کنگره و «افبیآی» و وزارت امنیت داخلی (با تمرکز بر فعالیتهای ضدتروریستی و ضداطلاعاتی) را داشته است، این فرصت برای او فراهم بوده تا به فرماندهی «تیم سرخ» در مقر فرماندهی مرکزی تروریستی «سنتکام» ملحق شود.
این تحلیلگر در سنتکام ۱۲ سال بهعنوان برنامهریز اطلاعاتی فعالیت کرد. وی با اشاره به تجربیاتش گفت، جمهوری حاکم بر آمریکا بر این اصل مهم قانون اساسی وجود کنترل غیرنظامی بر ارتشی غیرسیاسی تکیه دارد. اما تئوریهای توطئه و لفاظیهای آکنده از نفرت راستگرایان توانسته به درون ارتش آمریکا نیز راه یابد. در زمانی نه چندان دور، اکثر کسانی که در ارتش آمریکا حضور داشتند خود را «جمهوریخواهان ریگانی» (طرفدار رونالد ریگان رئیسجمهور اسبق آمریکا) مینامیدند. اما همانطور که برچسب جمهوریخواهی در میان شهروندان غیرنظامی جای خود را به «ترامپیسم» داده، در ارتش نیز همین اتفاق رخ داده است و طبق استانداردهای آن، حتی ریگان فردی سوسیالیست محسوب میشود.
در این گزارش آمده است، طبق نظرسنجیهای انجامشده، درصدطرفداران سیاستهای ترامپ در میان داوطلبان ارتش از جمعیت غیرنظامی آمریکا بیشتر است. اما این حقیقت با عقل جور درنمیآید زیرا ترامپ تمامی صفاتی که ارتش با آن مخالف است دارد. او فردی فراری از خدمت سربازی، دارای بیبندوباری اخلاقی، چاق، تنبل، بیسواد، سوژه طنزی برای دههها و یک ستاره برنامههای تلویزیونی است.
ترامپ در کمپین انتخاباتی سال ۲۰۱۶ خود مدعی شد: «من از ژنرالها بیشتر راجعبه داعش میدانم. ژنرالها مضمحل شدهاند. آنها به نقطهای تنزل یافتهاند که برای کشورمان مایه شرمندگی است». او که در زندگیش هیچگاه لباس نظامی بر تن نکرده است وعده داد در صورتی که رئیسجمهور شود آنها را از ارتش اخراج میکند.
در حالت عادی چنین اظهاراتی از سوی یک کاندیدای انتخاباتی علیه ژنرالهای ارتش یک کشور، موجب خدشهدار شدن چهر و کمپین او میشود اما در مورد ترامپ، تنازع لفظی متقابل با این افراد، برای او تبدیل به نقطه قوتی انتخاباتی شد.
ژنرالهایی نیز که تلاش کردند با سیاستهای ترامپ تطابق یابند، نظیر «اچ.آر. مکمستر»، «جان کلی» و «جیمز متیس»، مورد کجخلقی و تحقیر وی قرار گرفتند و نهایتاً دولت را ترک کردند. با همه اینها دلبستگی بخش گستردهای از ارتش به ترامپ دچار تزلزل نشد. افسران نظامی مشغول بهکار و بازنشسته نخبه ارتش آمریکا در گوشه و کنار سنتکام تئوری توطئههای راستگراها را تکرار میکنند. از جمله این تئوریهای توطئه میتوان به «هیلاری بسیاری را کشت»، «اوباما یک مسلمان سیاهپوست کنیایی است»، «رسانهها، [رسانههای] اخبار جعلی هستند». بهنظر می رسد توهینهای ترامپ به رؤسای سابق آنها تأثیری بر عقایدشان درباره او نداشته است. آنها ادعاهای ترامپ مبنی بر به راه افتادن کودتایی علیه او را باور کردهاند.
نویسنده گزارش میافزاید، به محض اینکه پا به درون محیط سنتکام بگذارید، بهخصوص مرکز اطلاعات مشترک که تحلیلگران آژانس اطلاعات دفاعی در آن مستقر هستند، متوجه میشوید که جوی سیاسی حاکم است. در سالن انتظار، پذیرش، دفاتر شخصی، حتی کافیشاپهای این مجموعه همه تلویزیونها شبکه «فاکس نیوز» (شبکه خبری محبوب و مورد اعتماد ترامپ) را پخش میکنند.
نویسنده نوشته است که در جریان حضور در پایگاه سنتکام، در حرفهای آنها شنیده است که دارند به تبعیت از ترامپ از متحدان آمریکا از جمله کانادا، بریتانیا، فرانسه و آلمان بد میگویند. افسرانی که از کشورهای حوزه خلیج فارس بازمیگردند از راحت شدن خیال هردو طرف از رفتن اوباما و شکست «هیلاری کلینتون» رقیب انتخاباتی ترامپ و ابراز خرسندی از آمدن «کلانتر جدید در شهر» سخن میگویند. برخی کشورهای حوزه خلیج فارس از جمله سعودیها نمیتوانند چنین خوششانسی را باور کنند. دگیر کسی در خصوص نقص حقوق بشر مزاحمشان نمیشود. هرگاه که بخواهند کمک تسلیحاتی و نظامی دریافت میکنند و اگر کارتهایشان را درست بازی کنند ممکن است بتوانند ترامپ را به جنگ با ایران بکشانند.
نویسنده گزارش در ادامه میافزاید، اما هیچچیز بهاندازه توافق هستهای ایران (برجام) برای تحلیلگران و برنامهریزان سنتکام مورد دستاویز قرار نگرفته است. آنها معتقدند این توافقنامه «مانع از این شد که آمریکا بتواند برای مدتها بینی ایران را آنطور که مستحق است، خونی کند». همانطور که در دوره جنگ سرد بسیاری از تحلیلگران اطلاعاتی تمام وقت خود را صرف برنامه ریزی برای جنگ با شوروی کردند، اکنون بسیاری در سنتکام همین تلاش را در قبال ایجاد جنگ با ایران دارند. وی همچنین مدعی شد، برنامهریزان نظامی دریافتهاند که جنگ با ایران گزینه خوبی نیست اما معتقدند برجام ۱۰۰ میلیارد دلار در اختیار ایران گذاشت که خرج گروههای نظامی شیعه در بیخ گوش نیروهای آمریکایی در منطقه شد. سنتکام خروج یکجانبه ترامپ از برجام را چیزی کمتر از اقدامی قهرمانانه نمیداند.
شکاف ایجاد شده بین دنیای غیرنظامیان و نظامیان در آمریکا از زمان آغاز جنگ با عراق و آمریکا در حال افزایش است، دو جنگی که بیش از جنگ با ویتنام، خانوادههای آمریکایی را تحت تأثیر قرار داد. جنگ ویتنام دودستگی فرهنگی عظیمی در آمریکا ایجاد کرد که «ریچارد نیکسون» رئیسجمهور وقت آمریکا بهخوبی از آن بهرهبرداری کرد. اما ممکن است چیزی شیطانیتر بر سر راه انتخابات ۲۰۲۰ قرار داشته باشد. ترامپ توانست کاری را انجام دهد که نیکسون نتوانست. او تا کنون توانسته از پاسخگویی حقیقی به کنگره طفره رفته و با موفقیت خط بین راست و دروغ را در میان اذهان عمومی محو کند.
این گزارش در پایان میافزاید، وسعت تنفری که ارتش نسبت به دموکراتها پیدا کرده است، پدیدهای جدید است. این باور که کودتایی علیه ترامپ در حال وقوع است سلاحی است که او برای خود ذخیره کرده است و به این بستگی دارد که استبدادطلبی او تا کجا بتواند ادامه یابد. اما ترامپ ابتدا بایدشکافی عمیق در ارتش ایجاد کند. بسیاری از اعضای نیروهای مسلح که دارای حس میهندوستی هستند هرگز در چنین طرحی مشارکت نمیکنند اما بخش قابل توجهی ممکن است در آن نقش ایفا کنند.