سرویس سیاست مشرق - روزانه میتوان از لابهلای گزارشها و عناوین خبری رسانههای مکتوب و حتی غیر مکتوب، نکات قابلتوجهی استخراج کرد؛ موضوعاتی که میتواند برای مخاطبین قابل استفاده و محوری برای تحلیل باشد، در گزارش روزانه "ویژههای مشرق" نکات و تأملات قابلاستخراج از رسانهها برای مخاطبین عرضه خواهد شد؛ با «ویژههای مشرق» همراه شوید.
********
** با تعدیل در قدرت موشکی، برجام را ادامه دهیم!
«داوود هرمیداس باوند» فعال سیاسی اصلاح طلب در مصاحبه با روزنامه آرمان گفت: «موضع آمریکاییها از قبل از رویکارآمدن دولت بایدن مشخص بود و اکنون نیز همان موضع را دنبال میکنند. مباحثی مثل قدرت دفاعی ایران، حضور کشورمان در مسائل و تحولات منطقه و دیگری بحث حقوق بشر و پایبندی به تعهدات هستهای...با این حال به نظر میرسد که شاید با تعدیلاتی کوچک البته پس از مذاکره دو کشور بتوانند به توافق قابل قبول و مرضیالطرفینی دست پیدا کنند».
روزنامه شرق نیز در مطلبی نوشت: «بایدن پس از انتخابشدن به ریاستجمهوری آمریکا، نخستین کاری که در مورد ایران کرد، تمدید فرمان وضعیت اضطراری ملی است...از این حرکت بایدن و رفتار و گفتار رؤسایجمهوری پیشین آمریکا چه میتوان آموخت؟...اینکه جمهوریخواهان و دموکراتها در آمریکا دید واحدی به رفتار ایران دارند».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «در این شرایط، موضع آمریکای بایدن نسبت به ایران که در مرکز ارتباطات شرق و غرب قرار دارد، بهناچار متفاوت از گذشته خواهد بود. میزان دور و نزدیک شدن ایران و آمریکا بستگی به رفتار طرفین دارد».
آمریکا و اروپا که پیش از این سابقه تجهیز صدام به سلاح های شیمیایی و همچنین سابقه تجهیز و پشتیبانی از داعش و دیگر گروهک های تروریستی در منطقه را در کارنامه خود دارند، حالا با گستاخی مدعی شده اند که باید توان موشکی و قدرت منطقه ای ایران به برجام ضمیمه شود.
قطعا هیچ کشور مقتدر، مستقل و عزتمندی حاضر نمی شود که قدرت دفاعی و توان بازدارندگی خود را به معامله بگذارد. ولی با اینحال فعالین و رسانه های اصلاح طلب، مدعی هستند که می توان با تعدیل در توان دفاعی و قدرت منطقه ای ایران، به توافق با آمریکا برسیم.
این در حالی است که برای ایران، توافق با آمریکا اصلا موضوعیت ندارد، بلکه خواسته اصلی ایران، لغو تمامی تحریم هاست، این تعهد آشکار آمریکا در برجام است که از آن تخطی کرده است.
آمریکا در توافق هسته ای متعهد شده بود که باید تمامی تحریم ها را در روز اجرا- دی ۹۴- لغو کند. حالا اصلاح طلبان بجای اینکه دولت آمریکا ا بازخواست کنند، مدعی هستند که ما باید در مولفه های قدرت خود تعدیل ایجاد کنیم.
نکته قابل توجه اینجاست که اکنون اصلاح طلبان هم اعتراف می کنند که بایدن در حال پیمودن اقدامات ضدایرانی ترامپ است. با اینکه طیف اصلاح طلب اذعان دارد که «سگ زرد، برادر شغال است» و علیرغم اینکه «هسته ای رفت ولی تحریم ها ماند» با اینحال اصلاح طلبان می گویند همین فرمول را درباره توان موشکی و قدرت منطقه ای ایران نیز تکرار کنیم. این رفتار، غفلت است یا خیانت!؟
**همنشینی خاتمی و روحانی برای فردا!
روزنامه اعتماد در مطلبی با عنوان «همنشینی خاتمی و روحانی برای فردا» نوشت: «روز شنبه همین هفته حسن روحانی رییسجمهوری و سیدمحمد خاتمی رییس دولت اصلاحات با یکدیگر دیدار کردهاند... خاتمی از جمله مهمترین حامیان حسن روحانی در انتخابات ریاستجمهوری سالهای ۹۲ و ۹۶ بوده است».
این روزنامه اصلاح طلب در ادامه نوشت: «جواد امام، مدیرعامل بنیاد باران و از چهرههای نزدیک به سیدمحمد خاتمی در این باره به خبرنگار «اعتماد» توضیح داد...به هر حال هماکنون برای همه روشن است که کشور با مشکلات و مسائل پیچیده فراوانی دست به گریبان است و احتمالا آقای روحانی میخواسته برای عبوراز این مشکلات و حل مسائل کشور از آقای خاتمی مشورت بگیرد».
خاتمی در سالهای ۹۲ و ۹۶ با «تَکرار می کنم»، مردم را به رای دادن به روحانی تشویق کرد و تاکید کرد که با روحانی در میانه راه هستیم و باید «تا ۱۴۰۰ با روحانی» پیش برویم و اگر اینکار را انجام دهیم، هیچوقت «به عقب برنمی گردیم».
حالا این روزها که مردم به واسطه سیاستگذاری های نادرست «دولتِ اصلاح طلبان» با مشکلات عدیده اقتصادی دست و پنجه نرم می کنند، خاتمی بجای عذرخواهی و پذیرش مسئولیت وضع موجود، ژست منجی به خود گرفته و در حال برگزاری جلسات انتخاباتی است.
خاتمی وقتی به میدان می آید که دغدغه های قبیله ای و حزبی و باندی در میان باشد. لیدر طیف اصلاح طلب بجای برگزاری جلسات انتخاباتی، باید درباره دستپخت های خود در مجلس دهم و شورای شهر پنچم و دولت روحانی به مردم پاسخگو باشد.
لازم به ذکر است که لیدر جریان اصلاحات، نقش تعیین کننده ای در جمع آوری پول برای نجات «محمدعلی نچفی» شهردار اسبق اصلاح طلب تهران- «قاتلِ یک زن» - ایفا کرد و در نهایت اصلاح طلبان حدود ۱۰ میلیارد تومان برای نجات نجفی هزینه کردند.
خاتمی و همقطاران وی برای نجات یک قاتل، ۱۰ میلیارد تومان هزینه کردند. اما در مقطعی که مردم به واسطه سوءمدیریت با مشکلات عدیده اقتصادی مواجه هستند، صدایی از این افراد جهت مطالبه گری از دولت بلند نمی شود.
چندی پیش «صادق زیباکلام» فعال سیاسی اصلاح طلب در توصیف بیگانه بودن همقطاران خود با مطالبات عموم مردم، گفته بود: «انتخابات دوم اسفند ۹۸ نقطه پایان رسمی اصلاحطلبان بود. نهبهواسطه آن که بخش قابلتوجهی از نامزدهای اصلاحطلب تایید صلاحیت نشدند، بلکه بیشتر بهواسطه آنکه حتی اگر نامزدهای این جریان تاییدصلاحیت هم شده بودند، آنان بخت و اقبالی در آن انتخابات نداشتند. چراکه مشکل اصلی اصلاحطلبان آن بود که بیش از دو سال میشد بدنه اجتماعیشان را از دست داده بودند، اما نمیخواستند این واقعیت تلخ را بپذیرند. افول جریان اصلاحطلب از بعد از مجلس دهم و تشکیل فراکسیون امید آغاز شد. انتخابات ۲۹ اردیبهشت ۹۶ و نحوه عملکرد آقای روحانی در دولت دومش، روند فروپاشی جریان اصلاحات را سرعت بخشید».