دیپلماسی تهران در یک سال گذشته که به ارتقای جایگاه کشورمان در منطقه و فرا منطقه منجر شده است هم‌زمان با آن است که کشورهای غربی در استیصال به سر برده و نگران زمستان سرد خود هستند.

سرویس سیاست مشرق- در میان انبوهی از گزارش‌ها و تیترهای خبری، در یک بسته کامل بانام «ویژه‌های مشرق» شمارا در جریان مسائل مهم و اثرگذار از نگاه روزنامه‌های کشور قرار می‌دهیم. در این ویژه‌نامه، نگاهی به آخرین مواضع جناح‌های سیاسی و تحولات مهم داخلی، خارجی، اوضاع اقتصادی و اجتماعی کشور انداخته می‌شود که مخاطبان بامطالعه آن به رهیافت‌های مهم، نکات و تأملات از سیر وقایع اثرگذار دست خواهند یافت، در این بخش با ما همراه باشید.

*********

روزنامه‌های امروز پنجشنبه ۱۰ شهریورماه در حالی چاپ و منتشر شد که ماجرای ایران و میانجیگری برای جنگ اوکراین، درگذشت میخائیل گورباچوف آخرین رهبر اتحاد جماهیر شوروی در صفحات نخست روزنامه‌های امروز برجسته شده است.

سفر وزیر امور خارجه به روسیه و درخواست اروپایی‌ها از امیر عبداللهیان برای میانجی‌گری در جنگ اوکراین از خبرهای مهم در روزهای اخیر است، گفته‌شده است که فرانسوی‌ها از مقامات ایرانی خواسته‌اند تا میان روسیه و اروپا واسطه شود تا در آستانه زمستان غرب دچار یخ‌زدگی نگردد. در حالی این خواسته از سوی اروپایی‌ها مطرح‌شده است که تهران و مسکو به سطحی جدید از تعاملات استراتژیک با یکدیگر رسیده‌اند.

روزنامه ایران در گزارشی پیرامون سفر وزیر خارجه به روسیه نوشت:

بیش از شش ماه از آغاز بحران اوکراین می‌گذرد. بحرانی که اگرچه ریشه آن به اقدامات مخرب ناتو و امریکا بازمی‌گردد اما تبعات آن بر بسیاری از کشورهای جهان بخصوص کشورهای اروپایی سایه انداخته است. ایران از ابتدای شکل‌گیری این بحران با ایفای نقش مستقلانه خود هرگونه جنگ را محکوم کرد و خواهان آتش‌بس بین طرفین شد. گرچه این موضوع باعث نشد تا ایران به ورطه ساده‌اندیشی بیفتد و علت‌العلل آغاز این بحران یعنی اقدامات امریکا برای گسترش ناتو به سمت شرق را نادیده بگیرد. به هر صورت ایران توانست با سیاست خارجی حکیمانه و منطقی مواضع مثبتی اتخاذ و توجه بسیاری از کشورها را به خود جلب کند.

در ادامه این گزارش آمده است:

دیپلماسی تهران در یک سال گذشته که به ارتقای جایگاه کشورمان در منطقه و فرا منطقه منجر شده است هم‌زمان با آن است که کشورهای غربی در استیصال به سر برده و نگران زمستان سرد خود هستند. از همین رو آن‌ها اکنون دست به دامن ایران شده‌اند تا از حسن روابط ایران با مسکو و کی‌یف استفاده کرده و زمینه را برای توقف جنگ و برقراری مجدد صلح فراهم آورند. اکنون خبرها حکایت از آن دارد که یکی از رهبران کشورهای اروپایی از آیت‌الله رئیسی برای ورود به این مسئله و ایفای نقش سازنده درخواست یاری کرده است.

روزنامه کیهان نیز با تشریح اهداف سفر امیرعبداللهیان به روسیه نوشت:

سه سال قبل، روحانی رئیس دولت سابق، درحالی‌که نه راه پیش برای خود گذاشته بود و نه راه پس از «ماکرون» رئیس‌جمهور فرانسه درخواست می‌کرد برای احیای برجام، با ترامپ رایزنی و وساطت کند. فرانسه، چه در دولت فرانسوا اولاند (مذاکرات برجام) و چه در دوره ماکرون و ترامپ، همواره سمت آمریکا بود و نقش پلیس بد را بازی می‌کرد؛ اما اکنون رئیس‌جمهور فرانسه، درحالی‌که کشورش به همراه دولت‌های دیگر اروپایی، گرفتار جنگ و بحران انرژی کمرشکن است، از آقای رئیسی رئیس‌جمهور ایران درخواست کرده برای پایان جنگ اوکراین، بین اروپا و روسیه میانجیگری کند.

کیهان در ادامه نوشته است:

این در حالی است که آقای رئیسی در برخی تماس‌های تلفنی قبلی، از موضع بالا، انتقادی، طلبکارانه و صریح، با ماکرون سخن گفته بود. سارکوزی رئیس‌جمهور اسبق فرانسه، مرداد ۱۳۹۹ اذعان کرد: «محوریت جهان در حال عبور از غرب دیروز به شرق امروز یعنی آسیا است. ما درگذشته برجهان تسلط داشتیم، اما حالا به‌هیچ‌وجه مسلط نیستیم. جهان با بحران روبه‌رو است. روی کار آمدن فردی مانند ترامپ که باورکردنی نبود، نشانه وخامت شرایط غرب است، نه علت آن».

روزنامه شرق نیز به تحلیل سفر راهبردی وزیر خارجه به روسیه پرداخته و می‌نویسد:

آنچه ایران از آن به‌عنوان میانجیگری در جنگ اوکراین یاد می‌کند، بیشتر به درخواست امانوئل مکرون، رئیس‌جمهوری فرانسه، برای نقش‌آفرینی تهران در جنگ اوکراین بازمی‌گردد. رئیس‌جمهوری فرانسه به همراه نخست‌وزیر ایتالیا و صدراعظم آلمان چند ماه پیش سفری به اوکراین داشتند و در کی‌یف با آقای زلنسکی دیدار کردند. همان‌جا این سه نفر پیشنهادی را به رئیس‌جمهوری اوکراین دادند، مبنی بر اینکه صلح با روسیه را بپذیرد و از بخشی از سرزمین‌های خود صرف‌نظر کند تا صلح، ثبات و امنیت در اوکراین و منطقه برقرار شود که همان موقع با پاسخ منفی آقای زلنسکی مواجه و این پیشنهاد صلح رد شد. به‌هرحال برلین، پاریس و رم از ابتدا به دنبال آن بودند و هستند که جنگ در اوکراین هرچه زودتر تمام شود؛ چراکه تبعات تداوم و تشدید این جنگ بر امنیت و همچنین مسائل اقتصادی، معیشتی و انرژی کشورهای اروپایی تأثیر مستقیم دارد. همین چند روز پیش بود که مکرون خطاب به فرانسوی‌ها گفت که باید برای شرایط سخت‌تری در پاییز و زمستان پیش‌رو آماده شوند.

روزنامه ابتکار نیز در تیتر اول خود به میانجی‌گری ایران برای اروپا پرداخته و نوشته است:

در حالی که بیش از ۶ ماه از جنگ اوکراین با تمامی پیامدها و تبعات می‌گذرد، رویکرد جامعه جهانی نسبت به تحولات این جنگ و حمله روسیه متفاوت است. درواقع این جنگ از ابتدای کار نوعی قطب‌بندی جدید در نظام بین‌المللی ایجاد کرده و علیرغم تمامی تهدیدها، کشورهای اروپایی را به مرحله تحریم‌های گسترده و همه‌جانبه علیه روسیه رسانده است. اقدامی که باگذشت ۶ ماه اکنون پیامدهایش در تورم و احتمال کمبود سوخت در زمستان اروپا مشهود است. به همین دلیل همان‌طور که برخی از کارشناس پیش‌بینی می‌کردند، رفته‌رفته هزینه‌های جنگ آن‌چنان افزایش خواهد یافت که کشورهای درگیر با روسیه یا از ادامه کار دلسرد شده و یا اینکه به دنبال ابتکاری برای کاهش تنش‌ها هستند.

در ادامه این گزارش جالب‌توجه آمده است:

اینک اروپا دست یاری به‌سوی ایران دراز کرده که از یک‌سو در حال مذاکره با غرب برای حل‌وفصل اختلافات هسته‌ای است و از سوی دیگر مناسبات حسنه‌ای با روسیه دارد؛ مناسباتی که به توافق استراتژیک ۲۰ ساله بین تهران- مسکو منتهی شد و یکی از محورها و اهداف سفر وزیر خارجه نیز همین توافق است. طبق گفته برخی ناظران، اروپا و آمریکا در جنگ اوکراین دچار خطای محاسباتی شده‌اند. چراکه اروپا نزدیک به ۴۰ درصد از واردات گاز طبیعی و یک‌چهارم نفت خود را از روسیه تأمین می‌کند.

روزنامه جوان نیز عکس اول خود را به روابط استراتژیک تهران و مسکو اختصاص داده و نوشته است:

درحالی‌که امریکا تلاش می‌کند با همه ابزارهای خود ایران و روسیه را از هم دور کرده و دو کشور را در نظام بین‌الملل منزوی کند، این اقدامات نه‌تنها در روابط دو کشور گسستی ایجاد نکرده بلکه در ماه‌های اخیر روابط تهران و مسکو در بالاترین سطح خود قرارگرفته است. پس از سفر مقامات ارشد روسیه به تهران و تحکیم مناسبات درزمینهٔ اقتصادی و سیاسی، این بار وزیر خارجه ایران عازم روسیه شده تا با مقامات کرملین دیدار و گفتگو کند.

سرمقاله نویسی سعودی‌ها در روزنامه خط امامی‌ها!

در روزهایی که دولت سیزدهم به‌شدت در حال آواربرداری از هشت سال ویرانگری اصلاح‌طلبان و اعتدالی‌هاست؛ روزنامه جمهوری اسلامی در سرمقاله خود بدون پرداختن به دست‌پخت عاملان وضع موجود نوشته است که چرا دولت بعد از یک سال هنوز مشکلات مردم را حل نکرده است!

این روزنامه می‌نویسد: با عبور از هفته دولت امسال، دولت سیزدهم یک‌سالگی فعالیت خود را پشت سر گذاشته ولی هنوز مشکلات اقتصادی مردم را حل نکرده است. طبیعتاً این دولت اگر بخواهد مردم را از اشاره‌ای اقتصادی برهاند، باید از سیاست‌هایی که بر مردم فشار وارد می‌کند فاصله بگیرد و اسباب بهبود وضعیت معیشت مردم را فراهم کند؛ چیزی که تاکنون در این‌یک سال، آمار و واقعیت‌های اقتصادی آن‌ها نشان نداده است.

 این روزها چپ‌های ستادی در بررسی اقدامات دولت از یکسو کارنامه روحانی را سانسور کرده و از سوی دیگر اقدامات دولت را به‌صورت کامل نیز نادیده می‌گیرد، شنیده‌شده است که در اتاق فکر سران اصلاحات و اعتدال که هرماه به‌صورت منظم برگزار می‌شود؛ دستور داده‌شده است که دولت به‌شدت تخریب‌شده تا فضا برای عملیات روانی چپ‌ها در انتخابات آتی باز شود. جالب آنکه این عملیات از داخل و خارج در یک امتداد قرارگرفته است، گویی یک گروه خاص آن را هدایت می‌کند!

برچسب‌ها