سرویس جهان مشرق _ ارتش اوکراین همچنان در تلاش است تا پیشروی خود در جبهه شرقی را پس از تصرف شهرهای ایزیوم و کوپیانسک ادامه دهد.
تحولات روز دویست و دهم جنگ اوکراین:
در حال حاضر مهمترین هدف ارتش اوکراین شهر راهبردی لیمان است؛ پس از اینکه قوای اوکراینی از جبهه شمال اسلاویانسک و جنوب لیمان به این منطقه رسیدند با مقاومت سنگین مدافعین روس مواجه شدند.
پس از این وضعیت، ارتش اوکراین در تلاش است تا با دور زدن شهر لیمان از جبهه شمالی، قوای روسی حاضر در شهر را که در وضعیت شبه محاصره قرار میگیردند وادار به عقب نشینی کند. به نظر میرسد هدف بزرگ ارتش اوکراین از این عملیات در شرق رودخانه اسکیل، پیشروی تا حاشیه رودخانه سیورسکی در استان لوهانسک و بازپسگیری شهر سورودونتسک باشد که ۳ ماه پیش توسط ارتش روسیه به تصرف درآمده بود.
چالش بزرگ ارتش اوکراین با پهپادهای انتحاری روسی
یکی از رازهای موفقیت ارتش اوکراین در میدان نبرد ماه های گذشته، عملکرد مناسب پدافند هوایی این کشور برای مقابله با نیروی هوایی روسیه بود؛ به کمک حضور صدها سامانه پدافندی به جای مانده از دوران شوروی سابق، ارسال هزاران فروند موشک پدافندی دوش پرتاب نظیر استینگر و ایگلا برای پوشش ارتفاع پست، مجهز شدن این کشور به سامانه های پدافندی متحرک نظیر گپارد آلمانی و استار استریک انگلیسی و همچنین پرواز ۲۴ ساعته آواکس های ناتو که اطلاعات دقیقی از فعالیت جنگندههای روسی را به فرماندهی ارتش اوکراین ارائه میدهند، ارتش اوکراین موفق شد تا حضور جنگنده های روسی را تنها به خطوط مقدم نبرد محدود کرده و از بمباران عمقی علیه این کشور خبری نبود.
در روزهای اخیر نیز اوکراینیها به کمک تسلیحات اهدایی غرب موفق به سرنگونی چندین فروند هواگرد روسی در جبهه شرقی این کشور شدند.
بر اساس تصاویر منتشر شده احتمالا ۲ فروند جنگنده سوخو۳۴، یک فروند سوخو۳۰ و ۲ فروند بالگرد کاموف ۵۲ در نبردهای روزهای اخیر توسط پدافند هوایی اوکراین سرنگون شدهاند.
اما در دو هفته اخیر سلاح جدیدی که ارتش روسیه علیه رقیب اوکراینی استفاده کرده است تبدیل به چالشی بزرگ برای سیستم پدافندی اوکراین شده است؛ پهپادهای انتحاری "گران ۲" .
پهپادهای گران (به معنی گل شمعدانی) نسبت به جنگنده یا موشک های کروز روسی سطح مقطع راداری بسیار کمتری دارند و سرعت آنها نیز کمتر از ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت است؛ این موضوع کار را برای شناسایی آنها توسط رادارهای قدیمی دشوار می کند زیرا عمده این رادارها برای تشخیص اهدافی طراحی شده اند که سرعتی نزدیک به صوت یا فراصوت داشته باشند.
همچنین پهپاد انتحاری سلاحی به نسبت ارزان قیمت بوده که موجب می شود تا ارتش روسیه با خیالی آسوده تر اقدام به شلیک تعداد بیشتری از آنها به سوی اهداف کند و دیگر نیازی به کاهش زرادخانه موشک های راهبردی بالستیک و کروز این کشور نباشد.
در روزهای گذشته تصاویر زیادی از حملات پهپادهای انتحاری گران ۲ در مناطقی نظیر خارکیف، اودسا و دنیپروپتروفسک منتشر شده است؛ در موارد معدودی ارتش اوکراین نیز موفق به سرنگونی چند فروند از آنها شده است اما بیشتر پهپادهای شلیک شده علی رغم تلاش پدافند توپخانه ای ارتش اوکراین و شلیک مداوم آنها به اهداف خود اصابت می کنند.
آیا سامانه پدافندی C-RAM به کییف تحویل داده شده است؟
روز گذشته ولادیمیر زلنسکی رئیس جمهور اوکراین ضمن تشکر از دولت و کنگره امریکا بابت حمایت تسلیحاتی از این کشور، از تحویل سامانه پدافندی میان برد NASAMS به کییف خبر داد.
این سامانه پدافندی از موشک های هوا به هوای آمرام امریکایی استفاده می کند که در نقش موشک زمین به هوای پدافندی تغییر کاربری یافته اند و بردی حدود ۴۰ کیلومتر دارند.
اما به نظر می رسد علاوه بر سامانه هایی که به شکل رسمی تحویل آنها به ارتش اوکراین اعلام شده است، برخی سیستم های مخصوص مقابله با توان پهپادی ارتش روسیه نیز مخفیانه به اوکراین رسیده اند.
از آنجایی که مقابله با پهپادهای انتحاری توسط سیستم پدافند موشکی زمین پایه چه از لحاظ فنی و چه از لحاظ هزینه سنگین آن با چالش زیادی روبرو است، به نظر می رسد بهترین سلاح ممکن، توپ های ضد هوایی راداری نظیر سامانه مشهور C-RAM است.
سامانه سی رم در گذشته در خاک عراق موفقیت هایی در زمینه مقابله با راکت های توپخانه ای و پهپادهای انتحاری داشته است؛ در یکی از فیلم هایی که روز گذشته توسط منابع اوکراینی از حملات پهپادی ارتش روسیه به بندراودسا منتشر شده بود، صدای شلیک یک توپ ضد هوایی گاتلینگ شنیده میشد.
مشخصا این صدا به شکل آشکاری با توپ های ضد هوایی عادی متفاوت است و احتمال دارد ارتش امریکا یکی از دو سامانه پدافندی C-RAM یا M-۱۶۳ را که از توپ های پدافندی گاتلینگ ۶ لوله استفاده می کند به ارتش اوکراین تحویل داده باشد که البته در نخستین تجربه عملیاتی خود در سرنگونی پهپاد روسی گران ۲ ناکام ماند.