یکی از ویژگی‌های عملیات اخیر علیه تروریست‌های شمال عراق، تمرکز بر شلیک تعداد زیاد موشک و راکتهای دقیق در بازه زمانی کم است. ضمن آنکه شاهد عملیات به صورت "حمله از مناطق معدود به سمت اهداف متنوع" هستیم.

به گزارش سرویس دفاع و امنیت مشرق، با ادامه اقدامات تروریستی عناصر گروهک های تروریستی مستقر در اقلیم شمال عراق و به آشوب کشیدن مناطقی در استان های کردستان، آذربایجان غربی و کرمانشاه، مشخص شد تذکرات و هشدارهای مسئولان اجرایی و نظامی به دولت اقلیم، اثر کافی و بازدارنده را نداشته و این بار، نیروی زمینی سپاه رسما عملیات های تنبهی علیه پایگاه ها و مقرهای این تروریست ها را از روز دوم مهرماه آغاز کرد. در این عملیات چند مرحله ای، برخی از انواع موشکها، ادوات توپخانه و پهپادهای شناسایی و رزمی سپاه پاسداران حضور داشته و موفق شدند اغلب اهداف شناسایی شده را مورد اصابت قرار داده و منهدم کنند.

البته به نظر می رسد در این مرحله، صرفا مراکز و مقرهای شناسایی شده ای که ماموریت تولید و پشتیبانی از شرارت های اخیر را دنبال می کردند، زیر آتش سنگین قرار گرفتند و در صورت ادامه روند خسارت بار گذشته و تلاش این گروهک ها برای ضربه زدن به منافع، مردم و نیروهای مسلح کشورمان، این تنبیه گسترده تر و سهمگین تر پیگیری خواهد شد.

بیشتر بخوانید:

«زهیر»؛ جدیدترین موشک عملیاتی سپاه با برد ۵۰۰ کیلومتر/ مدرن‌ترین نسل خانواده فاتح به سواحل خلیج‌فارس رفت +عکس

دور جدید حملات سپاه پاسداران، گروهک‌های دموکرات، کومله و پاک را نقره داغ کرد +فیلم و تصاویر

پیام‌های ورود رسمی ایران به بازار جهانی صادرات پهپاد و موشک/ دقیق‌ترین بالستیک ایرانی و پیشرفته‌ترین ضدزره بومی در سرزمین تزارها +عکس

بر اساس تصاویر منتشر شده از سوی منابع وابسته به گروهک ها یا رسانه های محلی، مقرهای مرتبط با حزب دمکرات کردستان ایران (حدکا) در شهر کویسنجق، حزب آزادی کردستان ( PAK) در شهر آلتون کوپری در استان اربیل و گروهک کومله در  منطقه زرگویز در استان سلیمانیه عراق هدف حملات بوده‌اند. تصاویر زیادی از حجم گسترده تخریب پایگاه های این گروهک های تروریستی در مناطق فوق، منتشر شده است.

نابودی مرکز رادیو و تلویزیون مورد استفاده توسط تروریست‌ها

سپاه در عملیات خود از چه موشکها و پهپادهایی استفاده کرده است؟

اگرچه جزئیات دقیقی از نوع و تعداد سلاح‌های مورد استفاده در حملات به مقرهای گروه های تروریستی در اقلیم عراق منتشر نشده است اما تصاویر منتشر شده توسط رسانه های رسمی از جمله خبرگزاری صدا و سیما، نشان می دهد موشک های فتح از جمله سلاح هایی هستند که در این عملیات مورد استفاده قرار گرفته اند تا مراکز نظامی و پایگاه های مستحکم آموزشی و رزمی این تروریست ها را مورد هدف قرار دهند.

لانچرهای مختلف از جمله ۶ فروندی موشک فتح در عملیات اخیر سپاه

این محصول بالستیک کوتاه برد که سال پیش به نیروی زمینی سپاه تحویل داده شده بود، در سالجاری به نیروی زمینی ارتش نیز تحویل داده شده تا این ۲ نیرو، به قدرت آتش بسیار دقیقی مجهز شوند. موشک های بالستیک سری فتح در حقیقت کوچک ترین عضو شناخته شده از خانواده پر افتخار فاتح به حساب می آیند و معمولا در مجموعه پرتابگرهای ۳ یا ۶ فروندی امکان عرضه شدن دارند. با توجه به اینکه نیروی زمینی سپاه در سال گذشته، این موشک را رسما به نمایش گذاشت، سرعت عمل عملیاتی شدن و بکارگیری انبوه این سامانه در عملیات روزهای اخیر، یک پیشرفت مهم در واگذاری سامانه های نقطه زن و مدرن به نیروهای مسلح محسوب می شود.

فتح، موشکی با طول ۵۱۷۵ میلیمتر است جرم کلی ۷۸۷ کیلوگرم (که ۱۵۰ کیلوگرم آن سرجنگی بوده) و پیشران سوخت جامد مرکب به آن سرعت ۴ برابر سرعت صوت یا ۴ ماخ می دهد. این موشک عمر انبارداری بسیار خوبی که دستکم ۱۰ سال ارزیابی می شود داشته و خطای آن کمتر از ۳۰ متر است. کمینه و بیشینه برد آن ۳۰ و ۱۲۰ کیلومتر بوده که آن را به جایگزین شایسته ای برای راکتهای نازعات و رقیب جدی برای خانواده راکتهای هدایت شونده فجر ۵ تبدیل کرده است.

تیوب های استوانه ای حامل موشک فتح در جریان تحویل به نیروی زمینی سپاه- تیرماه ۱۴۰۰

با توجه به توضیحات ارائه شده در زمان تست این محصول مهم، موشک فتح یا BM-۱۲۰، علاوه بر سرجنگی انفجاری شدید از سرجنگی ترکشی منفجر شونده در ارتفاع مشخصی بالای هدف و سرجنگی نفوذگر در استحکامات و بتن هم می تواند استفاده کند. طبیعتا داشتن یک موشک بالستیک دقیق - در مورد فتح با خطای کمتر از ۳۰ متر- با سرعت بالا و در بردی بیش از ۱۰۰ کیلومتر، یک گزینه کارآمد و دقیق در دستان یک فرمانده میدانی در نبرد زمینی است.

البته نگاهی به فاصله برخی از این مراکز تروریست پرور از مرز ایران، نشان می دهد این اهداف در برد راکت های هدایت شونده ای نظیر فجر ۵ نیز هستند و در خبرهای منتشره توسط رسانه های داخلی نیز، استفاده از این راکت ها مورد اشاره قرار گرفته بود که با توجه به قدرت انفجار و دقت مناسب راکت های ارتقاء یافته فجر ۵، استفاده از این گزینه برای هدف قرار دادن مراکز فوق دور از انتظار نیست. در کنار این سامانه های دقیق، در تصاویر منتشره از رسانه ملی در خصوص دور اول حملات به این مناطق، راکت اندازهای ۱۲۲ میلی متری و توپ های ۱۳۰ میلی متری نیز قابل مشاهده هستند.

نظارت آنلاین پهپادها روی مناطق هدف

اصابت دقیق و ناگهانی پهپادهای انتحاری به یکی از مقرهای نظامی تروریست ها

در عین حال، برخی تصاویر منتشره از پایگاه های اصلی تروریستی در شهرهایی چون کویسنجق اربیل عراق که به نسبت فاصله بیشتری از مرزهای جمهوری اسلامی ایران دارند، مشخص می شود که پرنده های انتحاری نیز حضوری موثر در این عملیات دارند و در کنار پهپادهایی که به صورت آنلاین، تصاویر اصابت ها را به اتاق فرماندهی عملیات با حضور سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه به نمایش می گذارند، بخش قابل توجهی از بار تنبیه ضد انقلاب، مجددا بر دوش پهپادهای سپاه قرار گرفته است.

اجرای تاکتیک های جدید در عملیات اخیر نزسا

علاوه بر موارد فوق که نشان دهنده استفاده ترکیبی یگانهای عملیاتی نیروی زمینی سپاه از تجهیزات مختلف توپخانه ای و پهپادی علیه مواضع تروریست ها در خارج از مرزهای کشورمان است، به نظر می رسد شاهد تمرین و اجرای یک عملیات چند لایه به صورت "حمله از مناطق معدود به سمت اهداف متنوع" هستیم که نوعی رزم پیشرفته و نیازمند در اختیار داشتن سامانه های فرماندهی و کنترل مدرن، آموزش مناسب نیروها و تسلیحات متناسب است. این تاکتیک از آنجا مصداق عینی تر پیدا می کند که سردار پاکپور فرمانده نیروی زمینی سپاه در بخشی از تحلیل خود در خصوص عملیات اخیر، اشاره به این موضوع دارد که "با استفاده از ۷۳ فروند موشک زمین‌ به‌ زمین و ده‌ها فروند پهپاد (فقط در یکی از مراحل عملیات) اهدافی که در ۴۲ نقطه پراکنده و در مواردی از همدیگر ۴۰۰ کیلومتر فاصله داشته‌اند مورد اصابت قرار گرفته اند"

با این توضیحات، مشخص است که یگانهای عملیاتی نیروی زمینی سپاه چه در بخش ادوات توپخانه ای و موشکی و چه در بخش پروازی، توانسته اند علاوه بر شناسایی دقیق مناطق مورد نیاز، اقدام به هدف قرار دادن و نابودی بیش از ۴۰ نقطه متفاوت با گستره جغرافیایی فراوان را به اجرا بگذارند، آنهم در حالی که مناطق استقرار سامانه های آفندی سپاه در چند نقطه خاص خلاصه شده بود. با چنین نتیجه درخشانی که تصاویر منتشره از خسارت های وارد شده به این مراکز نشان می دهد، قطعا نیروی زمینی سپاه می تواند در آینده به انجام این تاکتیک پیچیده و چند لایه در هر منطقه در اطراف کشورمان و در هر بردی -که سامانه های موشکی و پهپادی آنها توان انجام آن ماموریت را داشته باشد- اقدام کنند که سطح بالای توانمندی های عملیاتی این نیرو در سالهای اخیر را نشان می دهد که در کمتر نیروی زمینی کشورهای دیگر، شاهد آن به صورت واقعی و عملیاتی بوده ایم.

ژئولوکیت بخشی از مراکز استقرار تروریست ها که هدف حملات سپاه قرار گرفت

به طور کلی، بررسی عملیات های برون مرزی سپاه در سال‌های اخیر نشان می‌دهد که در کنار افزایش دقت و همچنین کیفیت و اثرگذاری موشک‌ها در حوزه سرجنگی و مواد منفجره، نکته مشهود دیگر در توسعه توان موشکی، تمرکز بر قابلیت شلیک تعداد زیاد موشک و راکتهای دقیق در بازه زمانی کم است چراکه این حجم زیاد، علاوه بر آنکه دفاع هوایی احتمالی دشمن را ناکارآمد می‌کند، با ضربه سنگین به استحکامات شان، توان پاسخگویی را از آنها سلب کرده و نتیجه مورد نظر را حاصل می کند. بخصوص آنکه، این بار نیز تاکید شده است "عملیات تا دفع موثر تهدید و برچیده شدن مقرهای گروهک‌های تروریستی با قاطعیت ادامه خواهد داشت. "

برچسب‌ها