کد خبر 1491129
تاریخ انتشار: ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ - ۱۷:۰۹

کارشناس مسائل سیاسی و بین المللی سیستان و بلوچستان گفت: موضع گیری رئیس جمهور در چابهار پیرامون حقابه رودخانه هیرمند شجاعانه و از روی اقتدار بود.

به گزارش مشرق، مجتبی شجاعی روز جمعه اظهارداشت: رئیس جمهور در سفر یک پر برکت خود به سیستان و بلوچستان، در کنار نشست‌ها، افتتاحیه و بازدیدهای خود با اشاره به سابقه تاریخی و توافقات و معاهدات دو کشور ایران و افغانستان درباره حق‌آبه هیرمند و بدعهدی طالبان در این خصوص و همچنین جلوگیری از تضییع حقوق ملت ایران و مرزنشینان حوزه سیستان با اقتدار بر آمده از اعتماد مردم و سرمایه اجتماعی ارزشمند ایشان، به طالبان در خصوص عواقب بدعهدی در اعطای حقابه سیستان اخطار جدی دادند تا طالبان متوجه عواقب بدعهدی خود با کشور قوی و بزرگ ایران اسلامی باشند.

وی ادامه داد: این اخطار رئیس جمهور به حاکمان افغانستان در رابطه با حقابه هیرمند به مردم هم این اطمینان را دادند که در راستای احقاق حق مردم در تمام شئون با احدی تعارف ندارند و حقوق ملت را قربانی هیچ مصلحت اندیشی و نگاه سیاسی نخواهند کرد.
کارشناسی سیاسی و روابط بین المللی سیستان و بلوچستان گفت: اندیشه عملی که خواستگاه آن دیدگاه صحیح حکمرانی و نگرش به حقوق مردم است که امیدواریم در ادامه نیز آهنگ پیگیری‌های دیپلماتیک با همین اقتدار در سطوح دیگر نیز تا حصول نتیجه دنبال شود.

وی بیان کرد: با وجود بازتاب‌های مثبت و امیدبخش مطالب رئیس جمهور در خصوص حقابه و اخطار و توصیه به حاکمان افغانستان در داخل کشور بویژه در بین مردم مرزنشین و صبور حوزه سیستان، بلافاصله شاهد برخی موضع گیری و رفتارهای غیرحرفه‌ای و متفاوت عده‌ای از مسوولان مسوول میانی طالبان و در نهایت انتشار منفعلانه بیانیه از سوی حاکمان افغانستان پیرامون سخنان رئیس جمهور بودیم.

شجاعی تصریح کرد: خودداری طالبان از دادن حقابه هیرمند به ایران، مخالفت با زبان فارسی، حذف مواردی از قانون اساسی، فشارهای همه‌جانبه بر مردمش ،حذف تعطیلات عید نوروز باستانی و همچنین تعطیلی یک روزه عاشورا که با وجود هر دولت و حکومتی در افغانستان وجود داشت و بهانه جویی در مرز، از موارد مشخصی هستند که نگرانی از بی‌اعتنائی طالبان به تعهداتش را به اثبات می‌رسانند.
وی بیان کرد: همانطور که جمهوری اسلامی ایران بدنبال فرصت‌های اقتصادی جدید، سطح تازه‌ای از روابط تجاری با افغانستان و پاکستان را آغاز کرده افغانستان همچنان یک شریک مهم برای ایران باقی خواهد ماند و تا زمانی که بر اساس واقعیت های میدانی، جنبش طالبان قدرت را در افغانستان در دست دارد، حفظ روابط عملگرایانه با این گروه یک تصمیم منطقی برای کشورمان است مشروط به اینکه طالبان با چشم باز به اطراف و داخل افغانستان و شرایطی که در آن قرار گرفته نگاه کند و خطوط و چهارچوب کلامی و راهبردی خود را در مقابل قدرتی مانند کشور بزرگ ایران اسلامی حفظ کند.
کارشناسی سیاسی و روابط بین المللی سیستان و بلوچستان گفت: رفتارهای غیرحرفه‌ای برخی عوامل طالبان در مرزهای ایران در کنار عدم توفیق این گروه تا کنون برای ایجاد یک حکومت واقعی فراگیر و رسیدگی به بحران های شدید اجتماعی - اقتصادی در افغانستان، می‌تواند بر روابط بیرونی این گروه تاثیر منفی بگذارد.
وی ادامه داد: طالبان باید بیش از هر زمان دیگری درک کند که ایران مکمل ژئوپولیتیک افغانستان و افغانستان مکمل هیدروپولیتیک ایران است و منافع و امنیت دو کشور به شدت در هم‌تنیده است بنابراین اگر حاکمان طالبان به صلاح خودشان بیندیشند و مصلحت‌اندیش و عاقبت‌اندیش باشند، تذکر رییس جمهور ایران را در حالی جدی بگیرند که بخش اعظم جامعه جهانی، طالبان و دیدگاه طالبانی را نوعی گرایش به افراط می‌داند و برخی عوامل میانی و رده پایین طالبان هم با رفتارها و سخنان نسنجیده، مهر تاییدی بر این دیدگاه می‌زنند و جمهوری اسلامی ایران با رصد دقیق اوضاع در افغانستان، موضع منطقی اتخاد میکند.

شجاعی اظهارداشت: ملت ایران و افغانستان بر اساس طیف وسیعی از اشتراکات، پیوندها و تاریخ کهن عمیقا به یکدیگر علاقمندند و بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و در دوران سخت اشغال افغانستان، آغوش ملت و حکومت ایران بر روی پناهجویان و مهاجران افغانستانی باز بوده و اتفاقا پیوندهای دو ملت عمیق تر شده است.

وی ادامه داد: گروه‌های مختلف سیاسی و مسوولان افغان باید ضمن رعایت اصول همجواری و همسایگی به تعهدات خود پایبند باشند و توصیه رئیس جمهور مردمی ایران را همانطور که خودشان واضح گفتند، جدی بگیرند.

منبع: ایرنا

برچسب‌ها