کد خبر 1584955
تاریخ انتشار: ۲۶ اسفند ۱۴۰۲ - ۰۱:۵۸

به گزارش مشرق،کانال تلگرامی موسسه مطالعاتی تحریریه مطلبی با عنوان دست بروکسل در جیب کرملین که برگرفته از گزارشی از فایننشال تایمز است، منتشر کرد:

«فایننشال تایمز» چند روز قبل گزارش داد که کمیسیون اروپا برای اعطای ۳ میلیارد یورو (۳.۲ میلیارد دلار) به کی یف از سود حاصل از دارایی های مسدود شده روسیه برنامه ریزی کرده است. این اقدام همزمان با کاهش حمایت مالی ایالات متحده از اوکراین صورت می گیرد.

در مقاله این روزنامه انگلیسی آمده است که بروکسل تصمیم خود را برای توقیف سود به دست آمده از دارایی های نگهداری شده در اتاق پایاپای یوروکلیر (Euroclear) از فوریه به بعد، گرفته است.

این نشریه به نقل از مقامات اتحادیه اروپا اعلام کرد در صورتی که بروکسل بتواند موافقت همه اعضای بلوک را جلب کند، اولین قسط پول شاید در اوایل جولای به کیف ارسال شود.

کشورهای غربی از زمان آغاز درگیری اوکراین در دو سال پیش، حدود ۳۰۰ میلیارد دلار از دارایی های متعلق به بانک مرکزی روسیه را بلوکه کرده اند. مؤسسه تسویه حساب Euroclear مستقر در بروکسل حدود ۱۹۱ میلیارد یورو (۲۰۵ میلیارد دلار) از این دارایی ها را در اختیار دارد و در طول سال گذشته از آن نزدیک به ۴.۴ میلیارد یورو سود به دست آورده است.

بر اساس این گزارش، بروکسل بین ۲ تا ۳ میلیارد یورو درآمد حاصل از دارایی های مسدود شده در سال جاری را بسته به نرخ بهره به اوکراین پرداخت خواهد کرد. به گفته FT، مقامات اتحادیه اروپا تخمین می زنند که سود کلی حاصل از وجوه روسیه در اختیار Euroclear تا سال ۲۰۲۷ به ۲۰ میلیارد یورو برسد.

موضوع بهره برداری از دارایی های روسیه از زمانی که بسته کمکی ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا به اوکراین از سوی کنگره ایالات متحده به رهبری جمهوری خواهان مسدود شد، بیشتر مورد توجه قرار گرفت و باعث شد کی یف به دنبال راه های تازه برای تامین هزینه جنگ خود باشد.

«اورسولا فون در لاین» رئیس کمیسیون اروپا، ماه گذشته پیشنهاد کرد که از این درآمد حاصله به جای بازسازی برای ارسال تجهیزات تسلیحاتی به اوکراین استفاده شود.

«جوزپ بورل» مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا هم گفت که اتحادیه می‌تواند از سودهای حاصل از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای خرید تسلیحات برای اوکراین از طریق تسهیلات صلح اروپا استفاده کند. این مکانیزم خارج از بودجه اتحادیه برای ارسال سلاح به اوکراین استفاده می‌شود.

در همین حین یک مقام ارشد اتحادیه اروپا به رویترز اعلام کرد اگر Euroclear که مرکز اصلی تهاتر اتحادیه اروپا است و صدها میلیارد دلار پول منجمد روسیه را در اختیار دارد، هدف شکایت قرار بگیرد، کل سیستم مالی جهانی ممکن است به خطر بیفتد.

به گفته این مقام، در صورتی که غرب به مصادره این وجوه ادامه دهد، بانک مرکزی روسیه احتمالاً حدود ۳۳ میلیارد یورو از پول یوروکلیر را که در سپرده گذاری ملی اوراق بهادار در مسکو نگهداری می شود، مصادره خواهد کرد. روسیه همچنین ممکن است برای توقیف وجه نقد Euroclear از سپرده‌گذاری‌ها در هنگ کنگ و دبی هم شکایت کند.

یک مقام اتحادیه اروپا که نامش فاش نشد نیز به این خبرگزاری عنوان داشت، بروکسل باید اطمینان حاصل کند که ثبات مالی نقض نمی شود. وی هشدار داد اگر بانک‌های غربی به دلیل از دست دادن پول سرمایه‌گذاری‌شده خود در روسیه، شروع به شکایت از یوروکلیر کنند، ممکن است Euroclear به طور کامل تخلیه شود.

وی افزود یوروکلیر به بیش از ۳۷ تریلیون یورو دارایی خود در سرتاسر جهان می بالد، اما اگر نقدینگی آن در میان انبوه پرونده های قضایی تمام شود، بانک مرکزی بلژیک ممکن است مجبور شود مجوز خود را پس بگیرد و باعث یک بحران مالی جهانی شود.

در همین حال، تعدادی از کشورهای غربی بر سر مصادره دارایی های مسدود شده روسیه برای کمک به اوکراین اختلاف نظر دارند. در حالی که ایالات متحده و انگلستان از توقیف مستقیم دارایی ها حمایت می کنند، برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از جمله فرانسه و آلمان به تازگی هشدار داده اند که این اقدام می تواند بر ثبات مالی تأثیر منفی بگذارد و اعتماد به یورو به عنوان ارز ذخیره را از بین ببرد.

مسکو نیز هشدار داده است که اگر غرب دارایی‌های روسیه را که در خارج از کشور مسدود شده‌اند، برای اوکراین هزینه کند، پاسخی مشابه خواهد داد. وزارت دارایی روسیه ماه گذشته تاکید کرد که هنوز کشورهای غربی دارایی هایی را در روسیه دارند که در صورت استفاده از وجوه مسدود شده کرملین، ممکن است آن ها به خطر بیفتند.

*بازنشر مطالب شبکه‌های اجتماعی به منزله تأیید محتوای آن نیست و صرفا جهت آگاهی مخاطبان از فضای این شبکه‌ها منتشر می‌شود.

@tahririeh